Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ja za bardzo panikuje? Bolerioza

Polecane posty

Gość gość

Witam, 11 miesięcy temu ugryzł mnie kleszcz po paru godzinach go wyciągnęłam niestety nie całego ale zaraz zawołałam tatę i już wyciągnął całego. Ostatnio się naczytałam w internecie o tej bolerioze i zaczynam panikować, nie mam żadnych objawów ale człowiekowi różne myśli przychodzą do głowy, domownicy się w głowę pukają i mówią że głupoty gadam... Powinnam wykonać jakiś test na boleriozę na wszelki wypadek czy poprostu nic nie robić?... Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Gość gość
Wystarczy badanie krwi.

Gość gość
Sprawdź czy w twojej przychodni robią testy. Ja zrobiłam sobie po 2 kleszczach, ktore przyssały się do mnie po zeszłorocznym grzybobraniu. Niestety są płatne, ale za 70 złotych warto być spokojniejszym albo zacząć się leczyć jeśli wyjdą dodatnie. Pozdrawiam

Gość gość
a tak w ogóle to borelioza a nie bolerioza :)

Gość gość
Są takie badania, właśnie sie na nie wybieram w poniedziałek, a po 11 miesiącach wogóle coś wyjdzie w krwi? :P

Gość gość
jeśli jest wirus boreliozy to im później zrobisz badania tym bardziej to widać bo czyni spustoszenia w organizmie i jest coraz większe stężenie. Tyle, że im dłużej tam jest, tym trudniejsze leczenie

Gość gość
Gdzie robi się te badanie krwi , czy trzeba mieć skierowanie?

Gość gość
Zrobisz bez skierowania , czy na nfz czy prywatnie koszt taki sam (około 100 zł w jednej klasie ) Jeśli świeże ukąszenie to badanie w klasie Igm , jeśłi zadawnione to w klasie Igg lub dla pewności możesz oba . Zrobisz w zasadzie w każdym laboratorium .

Gość gość
Czy rumień swedzi przy boleriozie?

Gość gość
Czy rumien przy boleriozir swedzi?

Panikować nie warto, ale warto być ostrożnym i mieć swoje zdrowie pod kontrolą:) Nie wszystkie ugryzienia kończą się chorobą. Polecam tekst o tym, jak radzić sobie z ugryzieniami kleszczy, jak im zapobiegać i co robić, jak już jest po ugryzieniu. Są też sprawdzone informacje o zachorowaniach :) http://www.suszarnia.co/zkleszczembezpaniki.html Dużo Zdrowia!