Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wiecie dlaczego księża nie mogą mieć kobiet?

Polecane posty

Gość gość

jw.

Gość gość
Ogólnie apostołowie w Ewangelii mówią żeby nierobów dzieci i nie wychodzić za kogoś tylko żyć dla Boga ale jak już ktoś musi to musi. A księża tak jakby biorą ślub właśnie z Bogiem stad nie mogą być w związkach- oni żyją wg Ewangelii ( oczywiście to teoria)

Gość gość
Nie, tu chodzi o kwestie spadku. Gdy kapłan umiera wszystko co ma przejmuje kler, a tak gdyby miał żonę to taka by urodziła mu dzieci i by trzeba było się dzielić kasą. Taka jest prawda.

Gość gość
up

Myślę, że u początków chrześcijaństwa zakładano, że łatwiej jest osiągnąć czysty stan ducha będąc samemu, niż z kimś. I stąd pomysł celibatu dla kapłanów, z tymże teraz większość z nich sama nie wie po co to robi.

Gość gość
E tam o kase chodzi, mam znajomego, ktory pracuje w teatrze, raz pił z takim jednym księdzem i ten po pijaku się wygadał, że podpisują taki dokument, że wszystkie dobra materialne po jego śmierci przejmuje kler. Jak osoba, ktora nie ma rodziny moze mowić innym rodzinom jak mają żyć przecież to jakiś absurd." Idzdzcie i rozmnażajcie się", a sami tego nie mogą robić no f**k logic.

Kiedyś czytałam artykuł na ten temat ,dawno temu księża normalnie mogli brać ślub, chodzi właśnie o majątek-żona i dzieci przyjmowały majątek kościoła a nie powinni,dlatego zakazano im ożenku.

Gość gość
Chodzi o spadek I sprawy finansowe, ale apostolowie rzeczywiscie namawiali zeby nie miec dzieci I nie brac slubu z kobieta, tylko zyc dla Boga, zyc tak aby przygotowac sie do zycia wiecznego. Natomiast kobieta i dzieci odciagaja uwage od takich kwestii I taka osoba za bardzo sie koncentruje na sprawach ziemskich.

Gość gość
Kurde no ale to wychodzi jeszcze gorzej no bo taki ksiadz jest tylko czlowiekiem jak on ma się wyzyc seksualnie i potem takie historie mrożące krew w żyłach, że albo się bzykają miedzy sobą albo co gorsza czepiają się dzieci.

Gość gość
taki celibat jest chory i do niczego dobrego nie prowadzi

Gość gość
nie ma tego w Biblii. To wymysł ludzi i chodzi o kasę. O to, że dzieci i żony księży dziedziczyłyby "majątek kościoła". (kościoły, plebanie itd.)A oni chcą mieć to dla siebie. To tak jak z postem- dawniej była duża bieda i tak tłumaczono ludziom ich los. Żeby nie czuli się pokrzywdzeni, wymyślano post, żeby myśleli, że ten ich głód jest po coś i coś dobrego im przyniesie..

Gość Baptystkaa
BIblia NIE ZABRANIA miec zon duchownym, wrecz przeciwnie! Jest napisane ze prebiter (ksiadz) powinien MIEC zone :) A celibat zostal wymyslone na dlugo pozniej juz po rozlamie wewnatrze chrzescijanstwa. Jeszcze na poczatku sredniowiecza ksieza miewali czesto zony. Ja jestem protestantka i u nas normalnie pastorzy maja zony bo Biblia tego nie zabrania ;) Tak samo jest w Cerkwii prawoslawnej