Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czekać na wypowiedzrnie pracodawcy czy zanieść pierwsza ?

Polecane posty

Gość gość

Mam umowę na czas określony jeszcze ponad rok. Obecnie jestem na zwolnieniu bo się rozchorowalam. Wiem ze kierownictwo szuka kogoś na moje miejsce widziałam nawet ogłoszenie. Koleżanki mówią to samo. Co robić ? Mam zwolnienie do końca sierpnia. Zanieść wypowiedzenie czy czekać aż sam mi da ?

Gość gość
Obecnie kończy mi się okres może ciąża ? W końcu się decyduje po 4 latach

Gość gość
Na zwolnieniu nie mogą zwolnić pracownika.

Gość gość
Tak ale do pracy wracam 1 września. I pewnie już czeka na mnie wypowiedzenie na biurku

Gość gość
Koleżanka mi podpowiadala żebym przedłużyła zwolnienie ale to chyba nie jest dobry pomysł ? Wypowiedzenia mam miesiąc. A jak zwalnia mnie dyscyplinarnie ? Bo nie są zadowoleni z mojej wykonywanej pracy ?

Gość gość
Wypowiedzenie nie może mieć daty na ktorej jesteś na zwolnieniu.

Gość gość
Nie może być dyscyplinarki za chorobe. Odszkodowanie by ci sie należało za coś takiego.

Gość gość
No tak ale kierowniczka mówiła ze jest ze mnie niezadowolona. Wiec co mam robić ? A jak faktycznie zajde w ciążę ?

Gość gość
Chyba,że okres zwolnień lekarskich jest dłuższy niż okres ktory przepracowałaś w takim przypadku może cie zwolnić na zwolnieniu lek.

Gość gość
Ja znalazłam rok temu cały portfel z dokumentami mężczyzny dowodem rejestracyjnym,dowodem dziecka, pieniędzmi około tysiąc zł i chyba 400e.Dowod rejestracyjny był samochodu który był zaparkowany obok. Poczekałam na mężczyznę przy jego samochodzie,możecie mi wierzyć albo nie,ale mężczyzna płakał z radości.Okazalo sie ze za trzy dni miał lecieć z dzieckiem za granice na jakieś poważne leczenie,bez tych dokeumentow wylecieli by znacznie pózniej.Ciesze sie,ze mogłam pomoc,pan w ramach wdzięczności chciał mi płacić ale powiedziałam ze jemu pewnie teraz te pieniądze bardziej sie przydadzą.Postapilabym tak samo drugi raz. Ja miesiąc temu zgubiłam a właściwie zostawiłam na stoliku w restauracji iPhone 7- znalazca oddał kelnerce-wiec karma wraca. Nie wyobrażam sobie wziąć kogoś co nie należy do mnie-bez względu czy sa kamery czy nie.

Gość gość
Do 3 lat pracodawca moze cie zwolnic bez podania przyczyny. Ale jak pracujesz ponad 3lata to ma obowiązek podać powód i dać 3mc płatnego wypowiedzenia.

Gość gość
Nie zanoś sama wypowiedzenia i niczego nie podpisuj.

Gość gość
Pracuję tam 2.5 roku. Na zwolnieniach byłam raz w tym roku i teraz tak długo 2.5 tyg.

Gość gość
Czyli cierpliwie czekać ? A jak zajde teraz w ciążę tzn w tym miesiącu to będę chroniona

Gość gość
Chociaż przecież od 1 razu w ciążę nie zajde. Panikę podpowiadajcie co robić bo jestem zielona. A wypowiedzrnie dostane na pewno

Gość gość
Tak będziesz chroniona! Uważaj bo szef chce cie wydymać! Nic nie podpisuj! Po 3latach pracy umowa automatycznie przechodzi na czas nieokreślony.

Gość gość
Na zwolnieniu dostajesz pieniądze. Jak zaniesiesz wypowiedzenie i później zajdziesz w ciąże bez umowy o prace to nic nie będziesz dostawać.

Gość gość
Ale ja tam pracuje 2.5 roku

Gość gość
ile masz tego wypowiedzenia? tzn okresu wypowiedzenia?dwa tygodnie, miesiąc?

Gość gość
Czyli jak pracodawca da mi wypowiedzrnie to wredy będę chroniona jeśli zajde pod koniec tego miesiąca ?

Gość gość
no to masz miesiąc wypowiedzenia jak wrócisz 1 września i dostaniesz wypowiedzenie to pracujesz do końca października. Przez 2 miesiące chyba znajdziesz prace? a w ciąże teraz nie zachodź, głupi pomysł bo ochrona ciężarnych jest od 4 mca ciaży

Gość gość
Po 3 latach, a autorka ma 2,5 roku pracy. Autorko, jesli sama sie zwolnisz, to bedzie gorzej z zasiłkiem. Tj bedzie ci sie należał, ale tylko na 3 mce i płatny po 3 mcach od rejestracji. A tak to 6 miesiecy i pierwszy otrzymasz w kolejnym miesiącu po rejestracji. Także nie zwalniaj sie sama.

Gość gość
Miesiąc tak wyczytalam w necie

Gość gość
21:01 przecież napisała że pracuje 2,5 roku więc ma 1miesiąc wypowiedzenia nawet jakby na umowie było 2tyg to i tak ma 1mc! A po 3latach 3mc!

Gość gość
Co ty ta ciąża jak nawiedzona jakaś

Gość gość
ja bym czekała i szukała innej pracy teraz. jak sie sama zwolnisz to nawet bezrobocia przez 3 mce nie dostaniesz

Gość gość
Nie dostane zasiłku bo mam ziemię. Zostane z niczym a tak to chociaż może z ciąża? Jak to od 4 msc ? Myślałam że od początku ?

Gość gość
No nawiedzona bo nie wiem co robić.

Gość gość
Niczego nie podpisuj nawet jakby cie zmuszali. Masz urlop zaległy? Na urlopie możesz isc na zwolnienie też i nadal masz urlop nie wykorzystany bo zwolnienie to przerwa w urlopie.