Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćććć

Szlachetna Paczka 2017 ręcę opadają

Polecane posty

Gość gość
11;36 wstyd co niektórzy daja? a nie wstyd samemu na to nie zapracować? dla mnie kurtka którą chcę oddać jest mega ciepła, szybko schnie, ma kolory uniwersalne. Kosztowała w markecie 120zł. A dla ciebie to stary znoszony łach? to idz ZARÓB i KUP. a nie wyciagasz łapy po czyjeś.

Gość gość
Nie podniecaj się tak. Ja po Twoją kurtkę łap nie wyciągam. Nigdy nic mi nikt obcy ani państwo nic nie dało. Nie wiem jak ta Twoja kurtka wygląda, może jest w dobrym stanie, a może nadaje się już tylko na przemiał. Trzeba z głową oddawać rzeczy i nie wypada dawać biednym czegoś co sama wstydzisz się założyć.

Gość gość
jeny dostali 500+ i nadal mało, wyj***c do pracy do burdelu moze skoro tylko roochac potrafią, to niech chociaz kasa z tego będzie

Gość gość
napiszę do szlachetnej paczki, że szczególne marzenie dla mnie: perfumy Diora, a mężowi się mercedes marzy. Syna natomiast marzy o laptopie. Pomarzyć chyba można, a nóż ktoś się zlituje :)

Gość gość
Widać po tym temacie jakie społeczeństwo biedne i sfrustrowane.. Niektórzy sami by chcieli dostać paczkę, ale nie wiedzą jak poprosić ;) Nie od dzisiaj wiadomo, że aby korzystać z łaski ludzi i mopsów, to trzeba mieć specyficzną mentalność, a najlepiej wrodzić się w taki schemat. Są biedniejsi co nie pójdą i nie poproszą. Ale czego tu zazdrościć? Zasiłków? Perfum raz do roku? 500 plus, które się skończy kiedyś I zostanie po tym stado dzieciaków i bezradność. No litości..

Gość gość
12.14 To ma być prezent do 150 zł, czyli marzysz o podróbce perfum Dior a twój mąż marzy o zabawkowym mercedesie tak?

Gość gość
11.43 Skoro ta kurtka jest taka super to ciekawe dlaczego chciałabyś ją oddać... Bo już się dla Ciebie nie nadaje a innym chcesz wciskać. Biedni ludzie to nie śmietnik.

Gość gość
a gdzie jest napisane że do 150zł. Rozumiem że nowy tv, dron, smarfony, perfumy to naprawdę potrzebne rzeczy i bez nich nie da sie pracy podjąć?

Gość gość
12.35 Takie są zasady szlachetnej paczki, że oprócz rzeczy podstawowych, każdy z członków rodziny wybiera sobie jedną dowolną rzecz do 150 zł, którą chciałabyś dostać pod choinkę i bardzo dobrze, bo dzieciom się należy prezent, bo one nie są niczemu winne a czasem nawet dorośli i emeryci też nie są tego winni, bo choroba nie pozwala na podjęcie pracy a tak chociaż mają jakąś radochę z prezentu pod choinkę.

Gość gość
gość dziś Akurat tej pani z poprzedniej strony należy sie pomoc. Owszem, naklepała dzieci z alkoholikiem, ale potrafiła wyzwolić się z marazmu i zacząć żyć. Jako jedna z nielicznych w rodzinach wielodzietnych pracuje. x A w jakim sensie? Bo finansowo na osobę stoi dużo lepiej ode mnie. Starsze nastoletnie dzieciaki opiekują się młodszymi. Wyrwać z marazmu powiadasz. To nie ona potrafiła, to raczej dzieci ją zmusiły.

Gość gość
gość dziś to wspomagaj niezaradność i lenistwo, nikt ci nie broni zrobić szlachetnej paczki dla 24 latki z 7 dzieci i bezrobotnym mężem, co dopiero wyszedł z pudła :) Ja tam wole pomóc co kilka miesięcy namacalnie kobiecie, która przyjeżdza do mnie do pracy, z cięzko chorym synem na wózku. Daje jej kilka razy w roku po 20-30zł. Albo staruszkom, który ledwo wiążą koniec z końcem i ich marzeniem jest ciepły koc. Albo ojcu pracującemu z 2 dzieci, któremu jest naprawdę ciężko. Albo samotnej matce, która ma 2 dzieci, w tym jedno chore

Gość gość
napisze po raz kolejny nie zmieni się to że Ci ludzie te paczki otrzymają za darmo :-) nic z tym nie zrobicie szczególnie szczekaczki które tu ujadają za rok same się zgłoście jak was to tak boli a nóż może ktoś , coś ;-)

Gość gość
oto postawa naciagacza i nieroba. A nóż trafi sie głupi co da za darmo.

Gość gość
to ja czegoś nie rozumiem. Oprócz drogich prezentów dla całej rodziny typu tv, pralka, łóżko- każdy jeszcze ma dostać prezent do 150zł na osobę? Oboje z męzem pracujemy, zyjemy na jakimś poziomie ale nigdy NIGDY nie robilismy sobie tylu prezentów.

Gość gość
szlachetna paczka, co dla niektórych naciągaczy, takich typowych leni, ze smykałką do płodzenia dziedziców fortuny ojcowskiej schedy, to wyposażenie dzięki temu całego domu w sprzęty AGD, RTV, opony zimowe, drony, perfumy, i czego tylko dusza pragnie. Nie piszę, o biednych uczciwych osobach, ale typowych leserach naciągaczach.

Gość gość
12.57 No tak ale ta pomoc w zamyśle ma być jednorazowa, żeby pomóc stanąć rodzinie na nogi,więc idea jest super a że dopuszczane są rodziny, które korzystają z tego któryś już rok z koleji i nie starają się poprawić swojej sytuacji to jest już wina wolontariuszy, że takie rodziny dopuszczają. Znam rodzinę, która w tamtym roku dostała taką paczkę, w tym roku też się o nią starali ale nie zostali zakwalifikowani, ponieważ przez ten rok nie starali się poprawić swojej sytuacji.

Gość gość
Podarowanie sprzętów typu pralka moze podnieść komfort zycia, ale nic poza tym. Nie wiem w jaki sposób na dłuższa metę obdarowanie tych ludzi gotowymi przedmiotami, czy żywnością moze zmienić ich sytuacje. A co do oddawania znoszonych butów i szmat biednym, tez nie jestem za tym. Tak naprawdę to chyba jeszcze bardziej im ubliża

Gość gość
Pani Jadwiga(57l.) mieszka razem ze swoimi dziećmi: niepełnosprawną córką Agnieszką (34l.), synem Michałem (23l.) oraz córkami Jagodą (31l.) i Majką (19l.) oraz wnukami Kacprem (3l.), Szymonem (1l.)i wnuczką Anią (8l.). Część 2. HISTORIA RODZINY: Sytuacja rodziny zawsze była ciężka. Rodzina pani Jadwigi zawsze była rodziną wielodzietną (I będzie dalej, sądząc po tym, że 19-letnia Majka ma już dwoje dzieci... - dop. ja). Mąż pił, nie interesował się dziećmi, płacił jedynie alimenty a dodatkowo pani Jadwiga musiała spłacać jego długi. Po pewnym czasie kobieta zdecydowała o rozstaniu z nim. Przez całe swoje życie próbowała sobie radzić jak tylko potrafiła, byle zapewnić byt rodzinie. Pracowała jako cukiernik na zmiany nocne, gdyż w dzień musiała zajmować się dziećmi i niepełnosprawną Agnieszką. To dzięki jej wielkiemu uporowi i codziennym ćwiczeniom Agnieszka może samodzielnie się poruszać. Później pani Jadwiga musiała także zrezygnować z pracy by opiekować się córką i w chwili obecnej pobiera z tego tytułu świadczenie pielęgnacyjne. Obecnie rodzina mieszka w starym trzypokojowym drewnianym domu, który wymaga już remontu. Pani Jadwiga zarządza gospodarstwem domowym najlepiej jak umie. Potrafi samodzielnie zrobić wiele rzeczy np. upiec chleb, zrobić masło, szyć na maszynie itd. Korzysta również z okazji w sklepach, by taniej kupić, byle tylko dało się zaoszczędzić i kupić to co jeszcze tak dużej rodzinie potrzeba. Rodzina na własne potrzeby trzyma zwierzęta: świnie i kury, jest także pies i kot oraz koń. Rodzina utrzymuje się ze świadczeń z opieki społecznej, alimentów na Anię oraz wynagrodzenia za pracę Jagody. Ze względu na małe dzieci Majka nie może obecnie jeszcze podjąć zatrudnienia. Miesięczne wydatki, na które składają się stałe koszty utrzymania, leczenia oraz rata kredytu zaciągniętego na zakup materiałów do remontu pokoju wynoszą 831 zł. Po ich odjęciu na osobę w rodzinie przypada 742,11 zł miesięcznie. Część 3. PIĘKNO RODZINY: Pani Jadwiga chciałaby bardzo mieszkać na wsi, z dala od innych zabudowań, by wreszcie mieć trochę ciszy i spokoju. Jest dumna ze swoich dzieci i wnuków oraz tego, że wychowała ich uczciwie i z zasadami. Majka lubi wykonywać prace męskie, chciałaby mieć własną kuźnię oraz robić piece - być zdunem. Michał lubi łowić ryby, interesuje się budowlanką i bronią, chciałby być kiedyś myśliwym. Jagoda jest wszechstronnie uzdolniona i jest szczęśliwa, że posiada wreszcie swój motor. Mimo iż, posiadają niewiele potrafią podzielić się z tymi, którzy tej pomocy potrzebują. Z dobrej woli przyjęli także na okres przejściowy konia, którym nikt nie mógł się zaopiekować, i tak do dzisiaj zwierzę cieszy swoją obecnością wszystkich domowników, a zwłaszcza dzieci. Wszyscy razem tworzą zgraną rodzinę, która marzy o tym, aby móc kiedyś usiąść przy ogromnym stole, na którym nie będzie już niczego brakowało.

Gość gość
9 47 no i co ? Smutna historia ciężkiego życia kobiety , która za wszelką cenę stara sie o to żeby jakoś powiązać koniec z końcem . Co do 19 latki to nie oceniaj tak szybko ja sama znam dziewczynę która 20 lat temu też w tym wieku miała troje dzieci nie zgadłbyś co dziś robi tak , że luz . Kafeterianki i tak robią postępy już nie ma tu tyle suk jadowitych i zazdrosnych co kiedyś . Bo wątek w sumie powinien się gotować a zdania jednak są podzielone są przeciwnicy i zwolennicy Nie ma lidera :-p czyżby zawistne sucze ruszyło sumienie ?????

Gość gość
gość dziś Nie chodzi o 19 latkę (kopiowałam z innego forum, nie zauważyłam komentarza w treści), tylko o opiekę nad Agnieszką. Skoro dorosły chłop i tak nie pracuje, to matka mogłaby iść spokojnie do pracy. Pominę też baardzo małe pieniądze na osobę. :-)

Gość gość
gość dziś Wiesz, co jest smutnego w tej akcji? Szybko z bazy znikają wątpliwe rodzinki, a zostają staruszkowie, widziałam historię chorego pana, który prosił o pomoc, nad którym mieszkało dziecko z nową rodziną.

Gość gość
Nie sądzę, aby dziewczyna, która w wieku 19 lat ma 2 dzieci, w tym jednego trzylatka, a ojca ani widu ani słychu, była wychowana uczciwie i z zasadami. Podobnie dorosły, niepracujący facet. Zgadzam się natomiast, że to smutna historia, bo matka przez całe zycie miała ciężko i teraz mogłaby sobie odpocząć, ale ma pełen dom bez robotnych i małych dzieci. Podobnie chora Agnieszka. Natomiast Jagoda przez całe życie klepała biedę, teraz pracuje i mogłaby mieć pieniądze wreszcie dla siebie, ale musi dokładać do reszty rodziny. Smutne jest takie życie.

Gość gość
Sama idea SzP jest bardzo dobra ale weryfikacja rodzin kuleje. Czytalam o rodzinie z 6 dzieci (troje sporo ponad 20 lat, dwoje w okolicach 18 i jedno male dziecko); oczywiscie nikt nie pracuje, utrzymuja sie z zasilkow, 500+ i emerytury babci.... Albo rodziny 6 os. gdzie dochod na osobe po odjeciu kosztow utrzymania wynosi 600 zl. Czyli co miesiac na samo "zycie" bez oplat zostaje im 3600 zl. To nie jest luksus ale nie jest tez malo. Zwlaszcza jak porownamy to z samotna osoba, ktora jest na emeryturze/rencie (po wielu latach pracy) i na zycie zostaje jej 200 zl. W dodatku zazwyczaj prosi o kołdrę lub opal na zimę. Smutne to wszystko :(

Gość gość
gość dziś Paczka poszła nie w tą stronę, jak było początkowo. Pierwotnie przecież chodziło bardziej o sytuacje awaryjne, a nie np. wieloletnią biedę.

Gość gość
No i znowu rodzina, która ma minimum 150 zł na osobę więcej niż ja.

Gość gość
Z ciekwości weszłam na stronę paczki z mojego województwa. jest bardzo mało ofert, w wiekszości miast nie ma żadnej, sa tylko z miejscowości w górach. Ale nie o to chodzi. Przykre jest to, że emeryci są w ciężkiej sytuacji, ale z dumą piszą o dzieciach i wnukach. Jedna nawet podkreśla, że córkom powiodło się w życiu zawodowym. Przepraszam więc - dlaczego te wspaniałe dzieci nie pomogą schorowanej matce, która często wychowywała ich sama, zapracowując się, aby miały co jeść? Jeżeli ktoś ma 4 dorosłych dzieci, to trudno mi uwierzyć, że wszystkie one klepią biedę i nie moga pomóc matce, która musi prosić o ubrania obcych ludzi.

Gość gość
gość dziś Jest mało ofert, bo pewnie zostały zaklepane. Mnie też to dziwi, jak ma się kilkoro dzieci, to wystarczyłoby, żeby każde złożyło się nawet po 100 zł.

Gość gość
gość dziś Masz rację, chociaż dużo formułek jest wstawianych na zasadzie kopiuj - wklej. Widziałam dużo właśnie dumnych rodziców, wspierania się, utalentowanych, niezwykłych dzieci + takie kwiatki, jak niemal uniemożliwiające pracę i jakiekolwiek życie cukrzyca, czy choroby tarczycy, jakby chodziło co najmniej o amputowaną kończynę.

Gość gość
W tamtym roku ojciec, głowa rodziny (6 dzieci poniżej 18 roku życia) nie mógł znaleźć pracy od 5 lat, bo miał zwichnięty bark... następny chorował na poważną chorobę...alkoholizm.

Gość gość
Weszłam sobie na rodziny w moim mieście. Właściwie tylko 3 rodziny to dziecioroby. Przy historii dwóch rodzin poleciały mi łzy -.-