Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antypre

Czy u was kupowanie prezentów dzieciom z rodziny, to też świętość?

Polecane posty

Gość antypre

Ja tego nie rozumiem, choć uznałam że jak to ma być powodem do jakiś fochow w rodzinie , to wolę coś kupić i się nie zastanawiać nad tym mocno, bo to dla mnie mało istotna sprawa... Pewnie napiszecie że przecież można się z rodziną dogadać żeby nie kupować, otóż nie ze wszystkimi niestety tak się da... W zeszlym roku moje dziecko bylo tymi prezentami totalnie osłupione, bo tak się złożyło że dostawał coś od Mikołajek do końca lutego!!!

Gość antypre
Na szczęście w tym roku już jest trochę zmian dogadaliśmy się z jednym bratem męża zeby naszym dzieciakom nic nie kupowali, tetaz już mamy dwoje, a my ich synowi też nie będziemy kupować. Brat męża miał jeszcze o tym z najstarszym bratem pogadać, ale w sumie to nie wiem, czy oni na pewno nic nie kupią...

Gość antypre
W tym kupowaniu nie ma ni złego o ole to jest jakieś dopełnienie świąt...a u nas jest tak że relacje rodzinne są albo chłodne albo takie luźne, ostatnio właściwie nikt się nie wychyla żeby kogoś do sobie zaprosić czy z kimś się spotkać, a o prezentach robi się mega istotne zagadnienienie...

Gość gość
Są 2 metody - kupić wszystkim coś porządnego i wydać fortunę, albo kupić wszystkim byle co. Więc ustaliliśmy, że wszyscy kupują tylko swoim dzieciom. jedynie moja mama kupuje prezenty dla wszystkich wnuków, ale to jedynie słodycze i trochę pieniędzy.

Gość antypre
Ale mi nie chodzi o kasę, bo od tych kilku stów wydanych na prezenty raz na rok nie zbiedniejemy...

Gość antypre
Chodzi mi o samo podejście do tematu, że trzeba...w przyszłym roku mam zamiar ze swoim bratem pogadać żeby nie kupowali nic moim i my jego dzieciakom...jego dzieci praktycznie do nikogo z rodziny się nie odzywaja, nam wrażenie że nie do końca wiedzą kim my jesteśmy i jak ja mam na imię serio oni im nic nie mówią i nie tłumacza, są już w wieku szkolnym i mieszkamy blisko siebie...czasem tylko mówią, jak gdzieś przypadkiem usłyszę o mnie ze mama Franka, tak ma na imię mój syn... i ja mam lecieć z prezentami dla nich, no tak kontaktu nie ma, ale prezent musi być!

Gość gość
Nie kupuje żadnym dzieciom oprócz swoich .

Gość gość
U nas podobnie mówiłam szwagierce żeby nie kupować tylko każdy swoim dzieciom ale nie dociera .Do tego mam szwagra i dwie szwagierke samotni i oni też kupują prezenty w tym i nam i ogólnie to robie ja i mąż każdy po 8 prezentów plus dla swoich dzieci w sumie wychodzi na to ze na prezenty wydajemy ok 1600 zł wiem ze to tylko pieniądze ale mogłabym za to kupić sobie coś fajnego a tak mam pełny barek alkoholu i słodyczy plus kosmetyki których nie uzywam

Gość gość
u nas kupuje się prezenty dla dzieci rodzeństwa, ale razem spędzamy święta i wtedy je dajemy. jeśli chodzi o dorosłych to losujemy kto komu kupuje - każdy ma dokupienia jeden prezent i też jeden dostaje.