Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Joannagosc

Zmiana formy zatrudnienia w ciazy

Polecane posty

Gość Joannagosc

Witam, od marca 2017 pracuje w firmie x na umowie zlecenie, od lutego tego roku mam dostac umowę o pracę w związku ze zmianą projektu na którym aktualnie pracuje ( zmiana była mi obiecana od listopada) Właśnie dowiedziałam się że jestem w ciąży (6tydz). Na umowie o pracę będę mieć wyższe wynagrodzenie niż dotychczas. Czy jeśli pójdę na zwolnienie lekarskie zaraz po podpisaniu umowy o pracę mogę mieć jakieś problemy np ze strony ZUS? (Przypuszczam że różnica między dotychczasowym wynagrodzeniem A tym na etacie może wynosić koło 600 zł netto ale może być i większa ponieważ nie znam jeszcze dokładnych parametrów nowej umowy) pracodawca nie wie o ciazy i nie mam zamiaru go informowac poki co. Jest to dość duża firma międzynarodowa z oddziałami. Z góry dziękuję za odpowiedź  Pozdrawiam

Gość gość
dlaczego chcesz isc na L4?

Gość gość
Kolejna kombinatorka przez którą cierpią uczciwe kobiety.

Gość gość
Dlatego ja nie zatrudniam młodych kobiet. Niepotrzebna mi panna, która zaraz po otrzymaniu umowy idzie na l4. Wolę zatrudniać panie po 40 i panów, którym zależy i którzy szanują pracę.

Gość gość
Autorko czy od umowy zlecenia masz odprowadzane dobrowolne składkę chorobowa? Jeżeli nie jest to fikcyjne zatrudnienie i normalnie pracujesz po podpisaniu umowy (przed pójściem na l4 ) to mogą cię pocałować w 4 litery. Ja zmieniałam pracę w 6miesiacu. Trochę się rekrutacja przeciągnęła i finalnie rozpoczynałam pracę na początku 6 miesiąca. Oczywiście miałam kontrolę ja i pracodawca. Tyle, że ja normalnie pracowałam byłam na liście płac, rowadzilam szkolenia. Poszłam na zwolnienie 2 tyg przed porodem. Pytam o składkę na umowie źle, bo jeżeli masz opalcane dobrowolne ubezpieczenie to policja ci średnią za ostanie 12 miesięcy, więc nawet jak dostaniesz i7 tys podwyżki nie będzie to miało za bardzo znaczenia przy wysokości zasilku.

Gość gość
Tak miałam odprowadzana składke od samego poczatku

Gość gość
A moje pytanie brzmi : JEŚLI PÓJDĘ. Chce wiedzieć na zaś.

Gość gość
Będziesz mieć duże problemy. ZUS doczepi się, że to pozorna umowa, której celem jest wyłudzenie zasiłku chorobowego i macierzyńskiego. Nie zarejestruje tej umowy. Pracuję w małej firmie, księgowość, płace i sprawy kadrowe, to wiem, że to jest kontrolowane i nigdy się nie udaje. My, jako firma chcielibyśmy takie osoby zatrudniać, nie ma przeciwwskazań, ale ZUS bardzo szybko takie sprawy wyłapuje. My nie mamy numerów choroby, nie ma go na zielonej kopii, ale ZUS ma. Ciąża zaczyna się od litery O, więc sama widzisz, nie da się ukryć. Przy okazji I10 to nadciśnienie, J choroby układu oddechowego (angina, zapalenie płuc), C - nowotwory. Moim zdaniem za długo czekałaś, teraz ani L4, ani zasiłku macierzyńskiego ZUS nie będzie chciał płacić, w sądzie wygra oczywiście ZUS, znam takie sprawy.

Gość gość
Tak bedziesz miec na 99% jezeli zaraz po podpisaniu nowej umowy pojdziesz na L4. Ciaza nie jest przeslanka do nierobstwa! Ja od 7 tyg leze, uwierz mi nie chcialabys sie zamienic, gdyby nie to ze musze, to za skarby swiata by mnie na L4 nie wygonili!!!