Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest to KADROWA? Moja nie potrafiła udzielić mi odpowiedzi.

Polecane posty

Gość gość

Będę wdzięczna za odpowiedź. Czy jeśli jestem na bezpłatnym urlopie wychowawczym na drugie dziecko, czy mogę ten urlop przerwać i wrócić na bezpłatny urlop wychowawczy przysługujący mi na pierwsze dziecko, zaś urlop przysługujący mi na drugie, wykorzystać w późniejszym czasie? Jak rozumieć zapis "w granicach do 3 lat na każde dziecko oraz łącznie – bez względu na liczbę dzieci – do 6 lat" Czy to znaczy, że jeśli mam więcej niż jedno dziecko, nie mogę być łącznie na urlopach wychowawczych dłużej niż 6 lat? Nie mogę na każde wykorzystać trzech lat? Na pierwsze dziecko byłam na urlopie ok roku, potem byłam w ciąży i po porodzie wzięłam urlop na drugie dziecko. Jak sformułować pismo? Czy mogą mi odmówić? Jakie mam prawa? DZIĘKUJĘ.

Gość gość
Zadzwoń na infolinie ZUS

Gość gość
Dzięki. Spróbuję.

Gość gość
Ja też tego nie rozumiem. Czy jeśli ktoś ma np troje dzieci, to nie może z każdym z nich być na pełnym wychowawczym -czyli z każdym dzieckiem trzy lata licząc od zakończenia rocznego urlopu rodzicielskiego? Jeśli np. matka z pierwszym będzie 3 lata, z drugim 3 lata, to co - z trzecim nie może już w ogóle być na urlopie wychowawczym, na trzecie przysługuje tylko roczny urlop rodzicielski, a wychowawczy już nie, bo wykorzystała już 6 lat?? Kiedyś czytałam, że jak się rodzi kolejne dziecko, można wykorzystywać jeszcze urlop wychowawczy przysługujący na wcześniejsze, a później wykorzystać urlop przysługujący na młodsze dziecko. Jeśli jest tu kadrowa, też czekam na wyjaśnienie :)

Gość gość
Mozna tylko dziecko pierwsze nie moze miec ukonczon6 lat.Czyki tak musisz zlozyc wniosek o wykorzystanie urlopu wychowawczego na 1 dziecko.Musisz sprawdzic sobie ile go ci zostalo.Nastepnie jak bedzie sie zblizam termin konca wychowawczego skaldasz kolejny wnsioek na wykorzystanie reszty wychowawczego na 2 dziecko.I na kazde dziecko przypada ci 36 miesiecu urlopu wychowawczego. A dalczego po wykorzystaniu macierzyskiego na 2 dziecko nie przeszlas na urlop na starsze dziecko?

Gość gość
gość dziś Właśnie nie wiedziałam, że można tak zrobić, żałuję, że od razu po rodzicielskim nie wróciłam na urlop na pierwsze dziecko. Starsze dziecko ma 5 lat, młodsze 2,5.

Gość gość
Jeśli złożę wniosek na wykorzystanie pozostałej części urlopu na pierwsze dziecko, to urlop na drugie zostanie automatycznie przerwany, czy muszę go przerwać?

Gość gość
Na logikę musisz przerwać aktualny urlop a potem złożyć wniosek o nowy urlop.

Gość gość
Dzięki. Myślę, że chyba mogę to załatwić jednym pismem, w którym złożę wniosek o przerwanie urlopu na dziecko X i równoczesne udzielenie urlopu na dziecko Y.

Gość gość
Dziecko ma 5 lat i nie chodzi do przedszkola ?

Gość gość
gość wczoraj A co to ma do rzeczy? Urlop wychowawczy przysługuje w wymiarze 3 lat do wykorzystania do 6 roku życia dziecka -niezależnie czy chodzi do przedszkola, czy nie. Zresztą różne są sytuacje w rodzinach, nie wszystkie dzieci siedzą w placówkach zanim skończą 6 lat, niektórymi zajmują się rodzice. Są też matki na wychowawczych, które odbierają dzieci z przedszkoli po 3 - 4 godzinach. Przedszkole nie ma nic do rzeczy do urlopu wychowawczego.

Gość gość
gość wczoraj Oj Boże, szok, szok. Śmiać mi się chce z takich reakcji. A cóż to znowu jest to przedszkole?? :D Zerówka jest obowiązkowym szczeblem w edukacji, przedszkole jest dla rodziców, którzy muszą pracować i nie mogą sami zajmować się dzieckiem.

Gość gość
gość wczoraj Nie wszystkie dzieci siedzą w placówkach.

Gość gość
"gość dziś gość wczoraj A co to ma do rzeczy? Urlop wychowawczy przysługuje w wymiarze 3 lat do wykorzystania do 6 roku życia dziecka -niezależnie czy chodzi do przedszkola, czy nie. " Matkooo jak można pisać takie bzdury ? Jak dziecko chodzi do przedszkola to nie możesz korzystać z urlopu wychowawczego . Urlop wychowawczy (jak sama nazwa wskazuje ) jest od wychowania dziecka . W tym czasie składki za matkę płac***aństwo. Możesz wypisać urlop na młodsze dziecko a NIE na to które jest w przedszkolu gdzie ma zapewniona opiekę . ps Nie znam żadnego 5 latka który nie chodzi do przedszkola .

Gość gość
gość dziś Jestem Autorką. Moje dziecko nie chodzi do przedszkola. Poza tym nie ma przepisu, by nie można być na wychowawczym, gdy dziecko chodzi do przedszkola, jedyne ograniczenie to wiek dziecka: 6 lat. Mam koleżanki, które w wieku 3 lat posłały dziecko do przedszkola i jeszcze rok były na wychowawczym, aby je wcześniej odbierać do domu.

Gość gość
Zatem zgodnie z art. 186 K.P. urlop wychowawczy przysługuje pracownikowi zatrudnionemu co najmniej 6 miesięcy w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem,

Gość gość
"W sytuacji, którą określa art. 1862 §2 Kodeksu Pracy, czyli w razie ustalania, że pracownik (przebywający na urlopie wychowawczym) trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem (np. poprzez oddanie go do żłobka lub przedszkola, pozostawienie pod opieką członka rodziny, przy jednoczesnym podjęciu przez korzystającego z urlopu zatrudnienia w pełnym wymiarze lub wyjeżdżając za granicę bez dziecka w celach zarobkowych) pracodawca ma prawo wezwać pracownika do stawienia się w pracy " Jesli pracodawca udowodni ,ze dziecko chodzi do przedszkola to może zwolnić taka matkę /ojca . Bo to jest oszustwo .