Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościówa1234

6 miesięczne niemowlę

Polecane posty

Gość gościówa1234

Witam. Moja córka ma 6 miesięcy i tydzień. Nie jest zbyt aktywna. Umie przekręcać się na brzuszek , z brzuszku na plecki nie. Nie siedzi. Nie pełza i nie raczkuje. Nie ma zbyt ambitnych zabaw. Stuka zabawkami lub je gryzie, podnosi i na nie patrzy. Nie gaworzy zbytnio, często ,,krzyczy,,. Ma 8.900 przy 75cm. Jak wasze dzieci się rozwijały w tym okresie?

Gość gość
Moja córka ma 6 miesięcy i trzy tygodnie. Siedzi z pozycji do raczkowania sama, raczkuje trochę, pełza, przewraca się sama na brzuch i na odwrót. No nie wiem co jeszcze, bawi się różnymi przedmiotami i namiętnie rzuca je na ziemię, ogląda ze mną książeczki, ogląda trzyminutowa bajkę o zwierzętach, robi kosikosi i bije nas :( :D Każde dziecko rozwija się swoim trybem, pamiętaj.

Gość gość
Dodam jeszcze, że waży 7500 i mierzy 65 cm.

Gość gość
Uwielbiam te odpowiedzi w stylu "moje dziecko umie w chu więcej niż twoje, ale nie przejmuj się, każde dziecko rozwija się w swoim tempie." Ja mam dwie córki. Starsza mając pół roku nie siedziała, nie pełzała, o raczkowaniu nie było mowy. Teraz ma dwa latka i jest zupełnie sprawnym dzieckiem. Wszędzie jej pełno. Biega po domu jak szalona, wspina się na parapety.

Gość gość
Moja też nie raczkowała, pewnego dnia jak się puściła tak nie można jej zatrzymać do dziś. Ma 5,5 roku. Wszędzie jej pełno. Ale najlepiej zapytaj pediatry

Gość gość
Ale ja nie napisałam jej tego złośliwie. Dla przykładu podam znajomą, której córka nie siedziała do 10 miesiąca, a chodziła samodzielnie jak skończyła 18. Dziś w niczym nie odstaje od rówieśników i jest bardzo inteligentna. Napisałam co potrafi moja córka, miałam kłamać?

Gość gość
Moja probowala sie przemieszczac w wieku 3 mc. Podpierala sie glowka, tylek do gory i ile sily do przodu. W wieku 3 mc stawala - ale to sila zaporu chyba.. Za to mowila pierwsze slowa dopiero w wieku 1,5 roku, i to niezrozumiale, w wieku 2,5 roku nie wypowiadala nadal calych zdan. Za to teraz gada jak najeta, nie zamyka jej sie buzia!

Gość gościówa1234
Pediatra twierdzi że wszystko w swoim czasie. Z resztą on na wszystko macha ręką od początku naszych wizyt. Chyba zmienię małej lekarza. Jak oglądam i czytam co te dzieci 6 miesieczne już robią to moja mała jest mega w tyle. Polecicie jakies zabawki rozwojowe i książeczki od 6 miesiąca ?póki co to mamy kontrastowe i takie miękkie materiałowe ale mało ja interesują, woli gryźć :)

Gość gość
czyli z córką wszytsko ok

Gość gość
Mam dwie córki. Starsza zaczęła siadać w wieku 9 miesięcy, (wcześniej nie siedziała nawet posadzona), raczkować na 10, na 12 miesięcy wstawała dopiero w łóżeczku, chodzić zaczęła mając 16 miesięcy. Młodsza córka zaczęła siadać i raczkować mając pół roku, jak miała 7 miesięcy chodziła przy meblach. Mając 9,5 miesiąca zaczęła chodzić samodzielnie. I obie mieszczą się w normie. Okno rozwojowe jest bardzo szerokie. Nawet między rodzeństwem potrafi być ogromna przepaść jeśli chodzi o rozwój. Nie masz co panikować. Żadnego opóźnienia u Twojego dziecka nie ma. Naprawdę.

Gość gość
Nie znam dziexka które samo usiadło mając 6 miesiecy. Wtedy to raczej sa obroty, ssanie stopek, próby pełzania. Swoją drogą to corka autorki jest b. ciężka- prawie 9 kg. Jako mama dwójki dzieci powiem Ci że nie szukaj pomocy u pediatry. Oni się na tym nie znają. Najlepiej dobry fizjoterapeuta albo neurolog. Ocenia napięcie mięśniowe etc . Jedno z moich dzieci mialo asymetrie i zwiększone napięcie a drugie obniżone. Wg pediatry wszystko ok. A ja czułam ze coś jest nie tak.

Gość gość
Tak. Córka to konkret :D nie je ponad normę.. 4 razy mleko 170ml, raz dziennie zupkę i raz dziennie kaszkę 150

Gość gość
gość dziś Zawsze, kiedy czytałam, że czyjeś dziecko siada i raczkuje mając sześć miesięcy myślałam sobie, "tak, pewnie jeszcze stepuje i gra na pianinie." Zwłaszcza, że moja starsza córka wszystko zaczynała robić bardzo późno. Ale kiedy moja młodsza córka zaczęła zaraz po skończeniu 6 miesięcy sama siadać i raczkować uwierzyłam, że to się jednak zdarza.

Gość gość
Jesli Cie to niepokoi to poradze jak wyzej, udaj sie do fizjoterapeuty, moze cos trzeba skorygowac. Moja ma 6 miesiecy i 3 tygodnie i jest podobnie, tyle tylko ze sie turla, okreca wokol osi na brzuszku, ma asymetrie wiec woli w jedna strone sie obracac, ale juz wycwiczylysmy druga jako tako. Podpiera sie na prostych raczkach ale bardzo wypinala pupe i nie odrywala brzuszka, to tez cwiczymy. Miala tez za bardzo schowana glowke w ramionach - to wszystko wiem od fizjoterapeutki. Twoja corka rozwija sie w normie autorko i nie ma co jej popedzac:) no moja juz gaworzy i 'pierdzi' ustami ale to od kilki dni. Syn wcześniej to robil. Jak mial 6 miesiecy to sie tak bujal na czworakach i pelzal. Usiadl majac rowne 8 miesiecy (i to jest idealnie ksiazkowo), raczkowal 9, stawal 10 a poszedl na 12.

Gość gość
20:50 - ok. Ale takie dzieci to może 10%. Reszta robi wszystko pozniej i to tez jest norma. A tak naprawdę jak coś niepokoi rodzica to trzeba iść do specjalisty zeby obejrzał dziecko.

Gość gość
Bosheeee jesteście jakieś pojepanelu baby!!!tego się czytać nie da! !!

Gość gość
Moje dzieci usiadly w wieku 9m. Pierwsze raczkowalo na 11 a wstalo na nogi majac 13. Drugie jak usiadlo to 2 tyg pozniej ( czyli majac 9.5m) wstalo na nogi a dwa dni pizniej poraczkowalo. Kazde jest inne. A 6m maluch jeszcze ma czas.