Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem na zwolnieniu ciazowym mam wypełnić...świadczenia rehabilitacyjnego

Polecane posty

Gość gość

Jestem w ciąży. Mam termin na 20 mają. Przyszło mi z pracy ze 25.05 upływa mi termin 270 dzień okresu zasilkowego. Po wyczerpaniu 182 dni okresu zasiljowego skończy się okres za który zakład pracy ma prawo wypłacać mi zasiłek chorobowy. I dalej ze mogę ubiegać się o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego .... i na końcu ze musze wypełnić załączniki i dostarczyć do ZUS najpóźniej na 6 tygidni przed zakończeniem okemresunzasilkowego. Nie rozumiem przecież jestem w ciąży a nie chora to dlaczego mam wypełniać na rehabilitację? Na zwolnieniu jestem od początku ponieważ miałam krwiaka. I jeszcze 2 tyg wcześniej bo miałam inny problem.

Gość gość
Maż mówi ze dostaje zwykle zwolnienie a nie ciążowe. Ale wypłatę dostaje chyba odpowiednią. Na umowie mam 2100 przychodzi mi ostatnio 1630 ale wcześniej 1480 i to mnie zdziwiło ale nie znam się...

Gość gość
Na zwolnieniu w ciazy powinnas dostawac 100 procent pensji! Cos jest nie tak, musisz wyjasnic w kadrach.

Gość gość
Czyli to nie jest 100% pensji? Normalnie dostawałam 1800 bo premia ale na zwolnieniu premi nie ma więc wydawało mi się ze dostaje odpowiednią wypłatę. Jakoś październik listopad chcieli zaświadczenie o terminie porodu

Gość gość
Zeby byc na zwolnieniu ciazowym powinien ci lekarz wpisywac kod B. Wowczas zachowujesz prawo do 100% pensji. Masz w ogole cos takiego jak karta ciazy? Chodzisz do ginekologs? Robisz wymagane usg ciazowe? Albo lekarz duupa, ze wystawia ci bez kodu B, albo pracodawca nieprawidlowo cie rozliczal caly czas, albo kolejne prowo.

Gość gość
Tak do ginekologa chodzę od początku. W 5 tyg byłam już na zwolnieniu ale 2 tyg zwykłym. Potem już normalnie ciążowe. Tak mi się wydaje. I oczywiście mam kartę ciazy i tak jak już mówiłam w pracy wymagali zaswiadczEnia o terminie porodu

Gość gość
gość dziś To wychodzi na to, ze wpisuja ci ten kod B. A te 2100 to brutto czy netto? Bo jesli brutto, to wiadomo, ze netto bedzie jakies 1500-1700 zl, tzn mniej bo jakies 1300, ale wyliczali ci z ostatnich 12 stu miesiecy, wiec ta premia podniosla ci te pensje do tego 1700 netto. Takze lepiej dla Ciebie,wychodzi ze licxa prawidlowo. A zusem po prostu sie skontaktuj i zapytaj, albo osobiscie w swoim oddziale albo zadzwon na infolinie. Tam nie gryza ;). Dowiesz sie pewnie, ze do pracodawcy bedziesz musiala dostarczyc wniosek o urlop macierzynski.

Gość gość
No żeby się dodzwonić do zusu to trzeba mieć cierpliwości.

Gość gość
To ja nie rozumiem po co mi przysłali ten wniosek o rehabilitację

Gość gość
zadzwoń do zus i pogadaj. A pracodawca może coś namieszał i tyle.

Gość gość
bo tak jest i tyle. zus placi do pol roku, powyzej dzieja sie takie rzeczy jak piszesz.

Gość gość
umowa Ci sie skonczyla?

Gość gość
Zus placi tylko pol rok l4 nie wazne jakie a ze bylas od poczatku ciazy a nawet przed na zwolnieniu to nie beda Ci płacic l4 cała ciaze.. zwykle po tak dlugich zwolnieniach jest jakis zasilek rehabilitacyjny lub ludzie ida po orzeczenie od lekarza ze nadal sa niezdolni do pracy i przechodza na rente.. ty jestes w ciazy wiec zostaje przeciagnac na tym zasilku rechabilitacyjnym i tyle

Gość gość
gość dziś Zus placi za 180 dni choroby zwyklej, potem komisja, swiadczenie rehabilitacyjne, renta. Ale w przypadku gruzlicy i ciazy, placi za 270 dni. A autorce radze xadzwobic na infolinie, przrdstawic sytuacje, i zapytac czy w tym jej konkretnym przypadku (ciaza, zwolniemiania z kodem b, termin porodu a termin konca tych 270 dni zasilku), musi faktycznie wypelniac ten wniosek o swiadcz.rehab., czy jednak inne dokumenty.

Gość gość
Umowę mam do końca października 2018.

Gość gość
gość dziś Zus placi tylko pol rok l4 nie wazne X Bledna wiedza. Po pierwsze nie pol roku tylko dokladnie 180 dni. Po drugie, nieprawda. Wazne jakie zwolnienie. Ciaza i gruzlica, to choroby kwalifikujace do zasilku na 270 dni.

Gość gość
gość dziś Umowę mam do końca października 2018. X Czyli najpierw do pazdziernika bedziesz na urlopie macierzynskim, a reszte czasu do konca juz na zasilku macierzynskim wyplacanym z puli zus. Kwotowo to samo, tylko dopytaj co do dokumentow, wyjasnij na infolinii co i jak.

Gość gość
Dajcie spokój nigdzie nie mogę się dodzwonić. Ani do pracy tzn głównej siedziby ani do zus. Dzwoniłam do znajomej z pracy co nie dawno urodziła i mówiła ze ona nic takiego nie miała. Pewnie coś pomylili w kadrach. Wypłatę dostaje ok