Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mozna przesunac o rok pojscie dziecka do komuni

Polecane posty

Gość gość
U nas koszt komuni czyli ubranie różaniec książeczka kwiaty do kościoła pamiątka z komuni świeca organista plus orkiestra i juz nie pamiętam co tam jeszcze to w zeszłym roku poszlo 1000zl.Autorko nie ma sensu tego odkładać pomysł o dziecku czy nie będzie mu przykro gdy jego klasa pójdzie a on nie .....I przygotowania znów od nowa?Do komuni jeszcze trochę czasu odłoż z 500+

Gość gość
Nie rób tego swojemu dziecku

Gość gość
Na ksiedza i organiste jest co laska, na to nie musisz sie skladac.

Gość gość
Autorki dlaczego nie odpisujesz ? Prawda w oczy kole ?

Gość gość
Autorka jeszcze nie dojrzala do naszych porad.

Gość gość
Juz jestem.Bylam zajeta.Wszystko zwalilo sie nam na glowe.Ja jestem bez pracy maz mial wypadek.Ten rok zaczyna sie okropnie. Na oszczednosciowym nie cale 5000zł.Maz ma tylko 1700zl zasilku chorobowego.ja mam tylko 700zł z up.I wez tu zyj.Zostaje nam na zycie po oplatach jakies 1200zl.Na 500+ sie nie łapiemy.Maz przez noge uziemiony w domu.

Gość gość
Nieidaczniki.

Gość gość
Przeciez jeszcze jest rozliczenie rocznie.Dalej jestta ulga na dziecko? Z tego wezmiemy jak bedzie nadplata podatku. A jesli chodzi o palenie i picie nic z tego.

Gość gość
Nie jadłabym a dziecku bym tego nie zrobiła!

Gość gość
Myślę, że dziecku byłoby strasznie przykro nie iść z grupą. Moje pomysły to: -zapytać w kościele, czy nie mają alb do komunii do pożyczenia (u nas były) i poprosić o zwolnienie ze składki -zwrócić się o pomoc finansową do rodziców albo przyjaciół. -i ogólnie uprzedzić rodzinę, że będzie skromnie. Wasza sytuacja jest wyjątkowa z powodu tego wypadku

Gość gość
teraz jest wszystko inaczej.Corki szkola podlega pod inny kosciol niz mi mieszkamy.Z corki klasy moze 3-4 dzieci bedzie razem szlo do komuni.Rejonizacja pod katem zamieszkania.

Gość gość
Autorko, a ty jesteś opóźniona, że nie masz pracy. Błagam, tylko nie mów, ze nie na pracy

Gość gość
Dacie rade, ktos Wam wyliczyl tanie przyjecie. Poproscie chcrzestnych o pozyczke-na takie okazje sa chrzestnymi.

Gość gość
Mialam bardzo fajan prace godziny pokrywaly sie z godzianmi kiedy corka byla w szkole.Od 9-15.Firma zakmnela u nas w miescie oddzial.A ja zostalam bez pracy.Dobrze chociaz ze wypracowalam zasilek.Maz nie mogl mi pomagac bo pracowal po za miejscem zamieszkania.Teraz maz jest uziemiony w domu.Wiec ani nie zaprowadzi corki ze szkoły ani jej nie odbierze.

Gość gość
Mam znajoma ktora tez w tym roku odpuszcza komunie syna.Zostala sama z dzieckiem ma taka prace ze nie ma jak chodzic na zebrania ani co niedziele do kosciola.I mlody w tym roku nie idzie.

Gość gość
Ale Wy oboje na razie nie pracujecie, wiec bardziej by pasowalo w tym roku.

Gość gość
Zrób wszystko żeby dziecko posłać w terminie do komunii. Jaką masz pewność, ze za rok się poprawi Wasza sytuacja? Albę pożycz albo kup używaną. Dodatki w internecie też tanio kupisz. W kościele porozmawiaj o zwolnieniu z opłaty i powiedz, że kiedyś dasz większą ofiarę, jak staniecie na nogi. Nie mozecie pogadać z dziadkami jaka jest sytuacja, przecież jak przyjadą na komunie to i tak pewnie dadzą prezent, to może dadzą Wam wcześniej kasę i coś kupicie. Zastawę pożycz albo zrób przyjęcie u dziadków jeśli są z tego samego miasta. A nie możesz sobie na czarno dorabiać popołudniami/wieczorem po odebraniu dziecka z pracy by zarobić na komunię?

Gość gość
nie ma gdzie dorobic.

Gość gość
Czasem sa oferty pracy wlasnie opieki nad dzieckiem, przyprowadzania ze szkoly albo sama daj takie ogloszenie.

Gość gość
Dowiedz sie o mozliwosc dofinansowania z MOPS.

Gość gość
Naprawdę nic? robienie zakupów staruszce, jakaś opieka na nią, czy dzieckiem. Sprzątanie? Może pomoc kuchenna? A co Twoim zdaniem się u Was zmieni w ciagu roku, że chcesz przesunąć komunię?

Gość gość
to ze bede musiala ruszyc kase z oszczednosci nie straczy kasy na komunie a niewiadomo kiedy maz wrocic do pracy.

Gość gość
A co mąż ma konkretnie z tą nogą?

Gość gość
staw skokowy- zlamanie.

Gość gość
Żeby się nie okazało, ze i za rok dziecka nie poślecie do komunii. A dziadkowie i chrzestni nie pomogą? Najwyżej imprezę zrobisz na rocznicę a na komunię nic.

Gość gość
Nie przesadzaj, z gipsem na nodze można funkcjonowac.ja z gipsem jeździłam ba rowerze, a koleżanka w podstawówce normalnie z gipsem chodziła do szkoły. Niech nie robi z siebie ułomnego, że nie da rady dziecka ze szkoły odebrać. A na co wy dałaś kasę zaoszczędzoną na komunię?

Gość gość
ma zwolnienie lezace.lekarz kazal mu oszczedzac noge dopoki ma gips. zeby dobrze sie zroslo.Nie pojdzie taki kawal do skzoły.Bo go boli.

Gość gość
To sie zmieni za 6 tyg.

Gość gość
Ojej...boli. No to zęby w tynk. Co za debil, ty nie pójdziesz do pracy, bo księcia boli nóżka. Ile on ma lat, 12? Założę się, że cały dzień latasz koło niego, jesteś na każde jego skinienie i dlatego nie idziesz do roboty, bo nianczysz lesera.

Gość gość
Moze za 8 tyg. jeszcze nie bedzie mogl obciazac w pelni nogi ale juz bedzie powoli chodzil z odciazeniem.