Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mozna przesunac o rok pojscie dziecka do komuni

Polecane posty

Gość gość
ja nie mam nikogo do pomocy na miejscu.ale widze swiatleko w tunelu.

Gość gość
W moim kościele do komunii przystępowało 13 dzieci ,składaliśmy się po 400 zł- na kwiaty, ofiare dla księdza, w tym fotograf. Poza tym trzeba zapłacić za książeczkę różaniec albe komunijną,medalik itp. Trochę głupio odraczać komunię z powodu złej sytuacji finansowej. Przecież możesz wziąć kredyt 1000 zł.

Gość gość
kto da kredyt bezrobotnej?

Gość gość
Dostaniesz zasilek na komunie+ doplate do mieszkania+ jedzenie, na to samo wyjdzie, kobieto!

Gość gość
1000zl do maja nie uzbieracie? Nie oslabiaj mnie :o Ja siedze w domu i tysiac potrafie uzbierac z handlu np na allegro czy olx. Ostatnio sprzedalam pake ubran po dziecku za 400zl a wczoraj za 360 pake swoich starych ubran, ktorych juz nie noszę. Chociazbym miala pozyczyc od kogos to juz wple to niz robic dziecku wstyd i przykrosc

Gość gość
Oczywiście że można - do komunii można przystąpić w każdej chwili. Powiedzmy, że taniej jest kiedy zrzuca się cała klasa niż w przypadku gdybyś sobie sama chciała przystąpić do pierwszej komunii, ale możesz też przyłączyć córkę do rocznika niżej i po sprawie. Tak się często robi u dzieci, ktore np. długo chorowały lub były z rodzicami za granicą.

Gość gość
jski zasilek jaki dodatek. ya bogaci jestesmz

Gość gość
Ktos Ci policzyl przy Waszym obecnym dochodzie z chorobowym meza. Idz i dowiedz sie, zanim powiesz nie. Jestes wszystkim przerazona i na nie a za to odcierpi dziecko.

Gość fdffdf
przeciez bylam sie pytac w mops odnosnie 500 plus.ponad tydzien temu dostalam odmowe. poszlam zapytac sie czy w naszej obecniej sytuacji nalezy sie nam cos powiedziala ze nie bo mamy za duzy dochod na 1 osobe. cos ok 850. tak wyliczyli.

Gość gość
Ale to gmina udziela na SPECJALNE podanie, specjalna prosbe zapomogi komunijnej. i ewent. doplaty do mieszkania. Pytaj w MOPS o dary "rzeczowe", jedzenie. Ktos Ci to juz szczegolowo opisal.

Gość gość
Jprdl. Na pomoc żywnościową trzeba mieć dochód nie przekraczający 1028 zl. Masz tyle na osobę? Nie masz! Dostajesz produktów na jakieś 50 zł na osobę. Ryż, cukier, dżem, konserwa mięsna, olej itd. W następnym miesiącu idziesz znowu. Przeglądasz olx za dodatkową pracą. Sama dzisiaj patrzyłam, sprzątania i opieki dla dzieci trochę jest. Tu stówka, tam stówka i się zbiera. A może znajdziesz robotę za jakiś czas. Odnośnie zasiłku do tej komunii, piszesz prośbę i czekasz na decyzję. Ja korzystałam z opieki sporadycznie przez kilka lat, kilkanaście lat temu. Dzieci były małe, mąż pracował za niewielkie pieniądze, legalnie oczywiście i dochód był liczony w ten sposób, że odliczane były koszty życia i dopiero wtedy wychodził prawdziwy dochód. Dzieci poszły do przedszkola, a ja do tamtej chwili pracuję. No i wypisujesz w prośbie o dofinansowanie komunii, że potrzebujesz alby, butów, składka w kościele etc i że nie masz bo mąż na ciężkim L4 ty na bezrobociu, a płacisz tyle, a tyle na lekarstwa, tyle a tyle czynszu, gazu, prądu. Jeszcze się okaże że 850 wyjdzie ci dochodu 600zl. Pamiętam jak w rodzinie była ciężka choroba i ta ,chora osoba musiała leżeć w klinice 300 km od nas i rodzice tej osoby dostali pomoc pieniężna z opieki na dojazdy do córki. Co ciekawe mops sam przyszedł i powiedziały te babki, że to wyjątkowa sytuacja i dochód ma drugorzędne znaczenie.

Gość gość
21:30 dokładnie. Ja ci powiem, że jak ktoś pyta, czy coś się należy, to one zawsze powiedzą, że nic. Ludzie w sytuacjach losowych, tak jak autorka, nie wiedzą o co pytać i te małpy z opieki to wykorzystują, bo przecież za chwilę przyjdzie patola i trzeba jej dać. A patola doskonale wie jak pisać pisma i o co. I co? Dostają.

Gość gość
Wystap pisemnie o zapomogi w zwiazku z wyjatkowa sytuacja zyciowa, wypadkiem meza, ktory bedzie prawdopodobnie przebywal na chorobowym w wys. przez najblizsze pol roku i zblizajaca sie I. K.S. corki oraz utrata pracy przeze mnie po zlikwidowaiu oddzialu, itd..

Gość gość
21:48 a żebyś się nie zdziwiła, bo wg mnie przekraczają 1028 na osobę, a autorka jakaś niemota, że nawet nie orientuje się we własnych finansach. Wystarczy policzyć. Skoro mąż na l4 dostaje 1700, to znaczy, ze brutto zarabia okolo 3200. Podziel to na trzech i wychodzi prosty rachunek. Przecież dochody oblicza się od kwoty brutto a nie netto

Gość gość
Miało być do 21:41, nie 48

Gość gość
ja mowie o obecnej sytuacji. ile teraz bedziemy miec meza zasilek i moj zasilek z up razem ok 2400zł. a wiadomo maz ma 80% zasilku. maz ma 3000zł brutto + preemia na reke maks 2500zł. z wyplaty+ moje 1500zl jak pracowalam razem 4000zł i dawalismy rade.Nawet udawaloo mi sie co miesiac odlozyc. martwie sie bo poziom zycia znacznie nam spadnie.

Gość gość
21:58 Ja korzystałam z pomocy mopsu 2 lata temu. Sytuacja podobna do autorki-mąż po wypadku, ja straciłam pracę. Nasz dochód liczyli od kwoty netto. Bardzo nam wówczas pomogli, naprawdę. Pani która zajmowała się naszą sytuacją-każda na tzw "swoje rodziny"-sama przygotowywała dla mnie wnioski i podania jakie marzy składać. Dostaliśmy zasiłek żywnościowy, to było jakieś 300zl miesięcznie i 2 razy kazano mi siebzglosic po odbiór żywności. Było tego bardzo duzo, nie pamiętam już ilości, ale kilka opakowań ryżu, kilka kaszy, makarony, cukier mąka, kilka kartonów mleka, naprawde sporo. Mops wysłał wniosek do szkoły, że będzie opłacał obiady dzieciom. Korzystaliśmy z tej opieki pół roku, do momentu, Kiedy mąż wrócił do pracy, a ja wreszcie znalazłam nową. Ale fakt-w międzyczasie dorabialam sobie jak mogłam, głównie myciem okien. Oglosilam sie na lokalnej stronie, dałam niewygorowana stawkę i sporo osób było zainteresowanych. Szczerze mówiąc, to sporo można w ten sposób zarobić. Jednego dnia miałam między 80 a 200 zł-zależy ile okien i w ilu domach. Jeśli autorce się chce pracować, to polecam ten sposob.

Gość gość
Boże, idiotko, zrozum, ze w pomocy społecznej patrzą na umowę męża, a nie na to, ze teraz jest na l4 i dostaje mniej. Widać, że wcale nie byłaś się pytac, tylko sama sobie wyliczyłas z obecnych przychodów.

Gość gość
21:58 nie przekracza im! Do opieki liczy się dochód netto, nie brutto. Na stronach informacyjnych o takiej pomocy pisze jak byk, że 1028 netto. Ja pisałam wcześniej, że kiedyś nawet do tych zasiłków celowych odliczali wydatki, które muszą być opłacone. Bilet do pracy, do szkoły, prąd, gaz, czynsz etc i dopiero wtedy wychodziło ile rodzina ma na przeżycie. Autorka ma 1200 zł po opłatach. Jeśli dalej w opiece jest tak jak te 10 lat temu, to ona się łapie na wszystko oprócz 500+.

Gość gość
pani stwierdzila ze mamy dobra sytuacje finansowa.Ze damy sobie rade.Ze sa osoby ktore maja 0 dochod i im sie pomoc nalezy.

Gość gość
22:15. Co ty p********z? Jaka umowa? Przynosi się pasek z wypłaty, wyciąg z konta, albo zaswiadczenie o zarobkach netto. Jak idziesz do banku po kredyt, to przynosisz umowę, czy zaświadczenie o zarobkach?

Gość gość
Autorki trochę dla mnie to dziwne ze szukasz oszczędności w komuni dziecka.Poza tym moje dziecko też idzie do komuni i myśmy się już składali od września bo nie każdego stać żeby wyskoczyć z 500 stawek w np.kwietniu do tego garnitur i przyjęcie. ....

Gość gość
Autorko zdajesz sobie sprawę, że zasiłek będzie ci się zmniejszał i po trzech m-cach będziesz odbierać 400 zł?

Gość gość
nic sie niedzieje.Co tydzien jestesmy w kosciele i na koniec ksiadz nic nie mowi o jakis zebraniu dla dzieci komunijnych.Nawet pytalam sie znajomej ona taka bardziej koscielna.Ze zadnego zebrania od pazdziernika nie bylo.

Gość gość
Kvrwa kto jeszcze daje paski od wypłaty? Pytam serio. Na budowach. ..?

Gość gość
22:20 zbyła cię i tyle. Bierzesz zaświadczenie o zarobku ze stycznia, piszesz prośbę o zarcie, podpinasz zaświadczenie i oddajesz. Nie ma bata, żeby nie dały. Muszą dać. A jeśli nie dadzą to masz burmistrza w mieście prawda? Albo do szefa szefa mopsu, czyli oddziału wyżej.

Gość karmieniepiersiawum
Szanowni Państwo, Jestem studentką medycyny i wspólnie z kolegami z koła naukowego przy I Katedrze i Klinice Położnictwa i Ginekologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przeprowadzamy badanie, które ma nam pomóc w zrozumieniu problemów z jakimi zmagają się matki w pierwszych miesiącach po porodzie. Celem badania jest zidentyfikowanie przyczyn niemożności bądź odstępowania od karmienia piersią. Narzędziem badawczym jest stworzona przez nas krótka ankieta. Aby badanie było wiarygodne, musimy zebrać jak największą próbę badawczą. W tym celu zwracamy się do Państwa o udostępnienie tej ankiety na Państwa profilu, co w znaczący sposób przyczyniłoby się do realizacji naszego projektu. Z góry dziękujemy za pomoc! Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxkRt9A6PDuI2_Eq21IG105G35-dgCFdGNL6GRp5Vd1_Q5oQ/viewform

Gość gość
22:24 u mnie w dużej fabryce. I we wszystkich fabrykach w moim regionie. To coś więcej niż pasek. Całe rumua dostaję. Nawet agencje pracy tymczasowej dają paski. Gdzie ty mieszkasz, gdzie pracujesz, że paska nie dostajesz? Chyba wiem. Za najniższą krajową na umowie, resztą do ręki, to c***asek nic nie powie, to i niepotrzebny.

Gość gość
a kto to bedzie jadl te ich zarcie?

Gość gość
To żarcie nie jest złe. To nie jest najniższa półka. Często gorsze żarcie sama kupujesz.