Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy lubiace gotowac...szybkie pytanie o WAFLE...

Polecane posty

Gość gość

Kojarzycie takie wafle mniej wiecej 30x30cm ktore przekladalo sie masa czekoladowa??? Mam na takie ochote, i z tego co pamietam to na mase dawalo sie margaryne, kakao, cukier, mleko w proszku (to z reszta idzie wygooglowac). Moje pytanie- czy mase robicie z margaryna czy z maslem??? Moja mama zapytana mowila ze zawsze robila z margaryna bo tak bylo kiedys taniej, a teraz juz sie przyzwyczaila i nigdy z maslem nie przyszlo jej do glowy robic. Moze ktos probowal i takich i takich i ma porownanie ktore lepsze....????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wszystkie ciasta tylko i wyłącznie z masłem. Margaryna nie ma u nas wstępu do kuchni ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
masło, jak raz spróbujesz z masłem to więcej na margaryny nie popatrzysz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Masło, jak miałam za mało to dodawałam oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moim zdaniem do wszelkich mas lepsze jest masło. Margaryna nadaje się do kruchego ciasta i ewentualnie do jakichś ciast ucieranych. Natomiast do mas tylko masło. Chyba, że komuś nie przeszkadza ten margarynowy posmak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wafly się nie gotuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moja babcia robila :) pamietam ze pzekladanie w srodku bylo tylko masa kaimakowa a na wierzchu dodawala do kaimaka czekolade i wychodzila taka masa czekoladowa na wierzch tym polewala nie wiem dokladnie jak robila bo bylam malutka ale wiem ze mieszala w duzym garze caly czas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię takie wafle ale z masą z galaretki i dodaje margarynę bo tak mam w starym przepisie mojej mamy. Z tym że nie czuć w ogóle w smaku tej margaryny, przez to że masa jest bardzo słodka i czuć tylko owocowe galaretki. A co do ciasta kruchego do pani wyżej - kruche robi się tylko i wyłącznie z masłem. Z margaryna nie dość że nie wyjdzie to jeszcze w smaku bardzo czuć paskudną margaryne. Kruche ma to do siebie że właśnie powinno czuć jego maślany posmak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Daj masło, możesz kupić w biedrze osełkę za 5 zł na promocji:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś [06:49 Otóż właśnie do kruchego ciasta dobrze jest pomieszać tłuszcz. Np. masło i margarynę, albo masło i smalec. Wtedy ciasto wychodzi bardziej kruche. Oczywiście należy dać więcej masła, a innego tłuszczu łyżkę czy dwie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moja mama robi kruche cisto z margaryną (jest chorobliwie oszczędna) i nie czuć margaryny po upieczeniu. ja pamiętam, że u mnie takie wafle robiło się z nugatem. To było przepyszne, ale przepis gdzieś zaginął, próbowałam z innych przepisów, ale nie wyszły juz takie dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tu AUTORKA- dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Szczerze mowiac, to ja nigdy nic nie robilam na margarynie, wszystko na masle. Ale wafli nie robilam nigdy w zyciu i chcialam sie upewnic ze z ta margaryna to nie jest jakis patent ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×