Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do matek zostawiających dzieci z babcią na co dzień. jesteście pewne?

Polecane posty

Gość gość
Może posłuchać babc, które tutaj jasno i klarownie mówią, że nie mają siły, cierpliwości, nie chcą, nie daja rady, zamiast wciskać, że przecież kiedyś babcia mnie wychowała. KIEDYŚ to kluczowe słowo i nie róbmy na siłę jesieni średniowiecza, nauczmy się SŁUCHAĆ i ROZUMIEĆ nie tylko swojego ja. Matka, córka, synowa to zobowiązuje i nie do obrażania, wyżalania się, uszczęśliwiania na siłę i wciskania komuś swoich obowiązków. Dzisiaj tempo zycia jest większe, wszyscy sa zmęczeni, a starsze osoby szczególnie, dajmy im pożyć.

Gość gość
Wiecie co, są różne babcie. Do mojej sąsiadki przychodzi teściowa, sąsiadka chciała dać dziecko do żłobka, ale tamta namówiła ją że żłobek to zło, lepiej zostawić z nią. I jak wyglądam przez okno to widzę, ile tamta babcia ma serca do tego dziecka, wymyśla zabawy, bawi się, codziennie na rowerze 5km w jedną i drugą stronę jedzie, zawsze uśmiechnięta, a po opiece jedzie do domu kultury, organizuje spotkania, konkursy, po prostu kobieta 67lat, a tyle energii jak nie jedna 40, każdy weekend imprezy, grile w gronie znajomych. Z drugiej strony moja mama, ma 10 lat mniej i nie ma siły. Nigdy nie pracowała, nie ma ruchu, bo dużo odpoczywa i ogląda seriale. Nie daję jej dziecka, tylko czasami jak chcę do sklepu wyskoczyć, albo odbiera ze żłobka i posiedzi 30 min u mnie w domu. Ale moja mama nie ma cierpliwości do dzieci i nie winię ją za to, uważam, że jest wspaniałą babcią i dziękuję za każdą pomoc. Także uważam, że zależy od babci, większość babć nie chce opiekować się wnukami, bo nie ma siły, chęci, cierpliwości, ale są takie, które chcą.

Gość gość
09:16 Jasne, że są takie co chcą się zajmować. Temat jest o tych, które nie potrafiły odmówić/zostały zmuszone.

Gość gość
Tak, taki był temat, ale potem chyba coś poszło źle, bo na matki zostawiające dzieci z babcią, obojętnie jaką posypały się grady i hejt, więc napisałam, żeby nie uogólniać, bo są i babcie, które lubią to. Osobiście tak sobie myślę, że jak ja będę babcią, pewnie będę mieć koło 60 to na 8h dziennie chyba bym się nie zdecydowała, może na 4h dziennie lub co drugi dzień. Wydaje mi się, że też nie będę mieć cierpliwości... Ciekawa jestem jakie poglądy mają matki co oddają dzieci na 8-10h babciom. Czy będą chciały w przyszłości też wziąć do siebie na tyle malutkie dzieci? Nie mówię o 4-5-6latkach, bo to już trochę luz, ale takie małe żłobkowe.

Gość gość
Prawda jest tak, że nasze babcie krótko pracowały (o ile w ogóle) nie miały żadnych możliwości i rozrywek i bawienie dzieci było czymś naturalnym dla nich. Dzisiejsze babcie mają więcej możliwości rozrywek, dorobienia sobie do emerytury i wcale się nie garną do siedzenie z wnukami. Tylko pokolenie wychowane przez babcie nie może tego pojąć, bo inaczej za opiekę trzeba by płacić, a to przecież nie fair bo kiedyś babcie robiły to za darmo...

Gość gość
A jak wysyłają do żłobka i płacą to też są be.

Gość gość
O wszystkim piszecie,o tym czy babcia ma siłe,czy też jej nie ma,czy chce i ma ciepliwośc do dzieci czy też olewa ponieważ tego nie lubi. Natomiast nie piszecie o sobie,że to wy wymagacie od tych babć by zajmowały się waszymi dziećmi,że to wy uważacie że to ich obowiązek bo w końcu wnuk jeśli tą babcię ma to ona powinna. Ogarnijcie się,spłodzić nie jest sztuką,każda płodna potrafi,potrafi też pózniej sprytnie przerzucić obowiązki na babcię. To wasze dzieci,dajcie żyć innym,oni nie potrzebują jużtakich atrakcji jak rozdarciuch któremu trzeba wytrzeć zad,nakarmić,uśpić ,wyjśc na spacerek,ugotować obiadek.Same tego nie chcecie robić,uciekacie do pracy a uszczęsliwiacie babcię.

Gość gość
Ja wróciłam do pracy po 7msc, wtedy dopiero odpoczęłam. Ja mam płatną nianię, płacę więc mam prawo wymagać od niej żeby trzymała się moich zasad :D

Gość gość
dziś to prawda...praca w porównaniu z "siedzeniem z dzieckiem" w domu to rekreacyjny wypoczynek...fiksuję

Gość gość
Dzieci są męczące i te małe i te większe, 4_6 latki nawet bardziej od niemowlaka. Zawodowej niani się płaci i wymaga, to naturalne, od babci nie można wymagać, jeśli ona robi coś na siłę, ona jest rodzina, więc też ma coś do powiedzenia.

Gość gość
10:25 Kochana twój problem jak praca cie meczy, w temacie babcie sygnalizują, że nie chcą zajmować się dziećmi, ale jakoś to umyka twojej uwadze.

Gość gość
dziś nic nie umyka, to ty źle zrozumiałaś. "Siedzę" z dzieckiem i marzę o powrocie do pracy

Gość gość
To wróć i wyślij do żłobka albo niani, oczywiście po macierzyńskim, nie daj się zwieść tym wszystkim pseudo teoriom, że do 3-4 roku życia trzeba być non stop z dzieckiem. Za moich czasów wszyscy chodziliśmy do żłobka i jesteśmy normalni i mamy super kontakty z rodzicami.

Gość gość
Nie wszyscy dziadkowie są starsi i schorowani i nie mają siły. Mój tato ma 51 lat, jest energiczny i wesoły, uprawia sporty. Jest fotografem okolicznościowym i ma dużo wolnego czasu, mieszka na tym samym osiedlu i chętnie Z WŁASNEJ WOLI bardzo czesto przychodzi i zabiera małą na spacer, na basen czy na rower. Cieszy się z kontaktu z wnuczką i z tego, że ma z kim popływać. Tato zawsze miał" lekkie Adhd" i tylko moja cora potrafi dorównać mu poziomem energii.

Gość gość
dziś Nie wszyscy są starsi i schorowani co nie oznacza że niepracująca zdrowa 51 latka ma przejąc opiekę nad małym wnukiem by córka/synowa mogła się odstresować i odpocząc od swoich obowiązków. Twój tato nie robi tego cdziennie i przez 8/10 godzin, a wyobraz sobie by musiał i jeszcze ugotować,zrobić zakupy i niańczyć. Faktycznie,przyjemność:) tylko pozazdrościć.

Gość gość
a opiekunka da czułość? wolę by moje dziecko było jednak ze swoja babcia niż by miała je przytulać obca osoba

Gość gość
Jeśli babcia tego chce to jak najbardziej, ale jeżeli robi to z przymusu, to dobra niania lepsza.

Gość gość
Zdrowa i niepracująca babcia nie musi ani chcieć, ani zgadzać się na niańczenie, tylko z własnej chęci opieka ma sens. Pora to zrozumieć i nie wolno mieć pretensji.

Gość gość
12:09 Moja niania przytula moje dziecko. A babcie z tego co widzę głównie warczą na te dzieci, jak babcia jest wkurzona za opiekę to nie będzie przytulać dziecka.

Gość gość
Matki też warczą na swoje dzieci,często wszystko robią z przymusu użalając się na los ,jak ich pokarał że muszą się zajmować własnym dzieckiem bo babcia mówi NIE! chętnie wyrywają się za psie pieniądze do pracy by tylko uwolnić się od dziecka i obowiązków domowych.Tak zastanawim po co niektórym rodziny,wzięlaby sobie chłopa na godzinę zapłaciła i po kłopocie.

Gość gość
Jak to po co? by nie być starą panną bo to zle brzmi no i stabilizaja życiowa i łózko,tylko po to:D

Gość gość
Moja mama siedzi z moim synem 7 godzin dziennie. Po 25 latach prowadzenia firmy musiała ją zamknąć. Sama zaproponowała, że jeśli ją lwgalnie zatrudnię i będę jej płacić to ona chetnie posiedzi z wnukiem. A jak ja mam płacić niani to wolę mojej mamie.

Gość gość
Najgorsze co mogłóby mnie spotkać,choć mam wykształcenie to gdyby mi ktoś zaproponował opiekę to wolę zamiatać.

Gość gość
ja sprzątać nie lubię, wolę opiekę ;)

Gość gość
12:49 Uczciwa sytuacja,babcia dostaje wynagrodzenie. Ale większość kafetarianek chce opieki za darmo...

Gość gość
12:45 Ja im się nie dziwię, wszystko zostaje na ich barkach, bo ojcowie nie są od opieki. Z pracy za psie pieniądze są składki i kontakt z ludźmi, z siedzenia w domu nuda i frustracja. Żeby być dobrą matką, nie trzeba siedzieć w domu z dzieckiem.

Gość gość
Nawet jakby babcia dostała wynagrodzenia to nie zmienia faktu że nie ma siły czy ochoty. Nadal będzie się znęcala nad dzieckiem. Kasa nie daje siły

Gość gość
13:19 Zmienia- płacisz więc wymagasz, poza tym tamta babcia sama się zgłosiła za kasę. Nie łudź się że płatność za opiekę nic nie zmienia:D

Gość gość
O rety, to przecież jasne, że nikogo do opieki nie można zmuszać ... nuuuuda.

Gość gość
To po kiego wydaje się na świat maleństwo skoro to taki ciężar który powoduje nudę:) ha ha i frustrację? masz coś z głową? Chcesz być między ludzmi,fakt co za szczęscie mieć kontakty z kimś kto podpiernicza,obmawia etc,to siedzieć na duupie i nie zawracać facetowi głowy.