Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do matek zostawiających dzieci z babcią na co dzień. jesteście pewne?

Polecane posty

Gość gość
Ludziom się teraz w głowach miesza. Nie babcia jest od zajmowania się małym dzieckiem, nie żłobek, nie niania tylko MATKA.

Gość gość
mandala12 wczoraj Bo babcie się nie skarżą, że sobie nie radzą, dzieci też się nie poskarżą, że babcia jest frustrowana, warczy i daje klapsy za nic. Takie sceny widuję na co dzień. Babcie się poczuwają do zajmowania się wnukami (same to mówią, że nie miały wyboru), więc nie odmawiają, ale nerwy i siły już nie te. Nie dają rady biegać za 2 latkami, więc zawsze wożą je przypięte w wózkach, nie radzą sobie z 3 latkami, więc dają klapsy za bieganie. Są zdenerwowane i podminowane. Taka jest smutna rzeczywistość.

Gość gość
gość wczoraj Ludzie nie mają wyobraźni. Najłatwiej jest zostawić dziecko z babcią i cieszyć się z tego rozwiązania. A babcie nie mają siły. Babcia nie dogoni małego dziecka. Same wiecie jak szybko potrafi biec 3 latek. Dlatego babcie są takie znerwicowane i dopóki się da na spacery chodzą tylko z wózkiem. U nas w mieście była kiedyś taka tragedia, że dziadek wyszedł z kilkulatkiem na rowerek. Tam były takie długie alejki i obok tory tramwajowe. Wnuczek miał jeździć po tych alejkach. Zawsze dzieci tam jeżdżą. Dziadek usiadł na ławce i spokojnie czytał gazetę. Dziecko w tym czasie wpadło pod tramwaj i zmarło.

Gość gość
Zgadzam się, rodzice się cieszą że mają darmową opiekę i w ogóle nie zastanawiają się jak ta opieka wygląda. Moją matkę zmuszono do opieki nad siostrzenicą i wiem że na pewno nie bawiła się z nią, kładła ją na siłę spać i generalnie najbardziej lubiła spędzać czas przed tv a dziecko samo sobie znudzone. W żłobkach dzieci chociaż mają jakieś zajęcia organizowane i kontakt z innymi dziećmi. Ja mam opiekunkę ale myślę nad zamianą jej na prywatne przedszkole od 2 lat bo dziecko ciągnie do innych dzieci i w grupie rozwija się najlepiej. Wolę już to słynne chorowanie, bo babcie z tego co widzę (nawet babcie opiekunki) tych dzieci nie rozwijają - kiszą je w wózku, nigdzie nie pozwalają wejść, niczego odkryć, co chwile je podtuczają przekąskami i robią z nich takie sierotki. To ja dziękuję za taką darmową opiekę.

Gość gość
To nie jest wina babć, że wciska im się wnuki. To brak wyobraźni rodziców. Wiadomo jak szybko biegają 2 i 3 latki i że takie dzieci nie mogą cały czas chodzić za rękę, albo siedzieć w wózkach. Babcie nie mają siły, nie podbiegną, nie mają też takiego refleksu. Małym dzieckiem powinna zajmować się matka, to jej powinność i obowiązek wobec dziecka. Najłatwiej jest wcisnąć babci, albo oddać na przechowanie do żłobka. http://niezwykle.pl/niezwykle/1,144981,21583662,babcia-ze-zgierza-spuscila-wnuczka-z-oczu-tylko-na-chwile-3-letni.html http://niezwykle.pl/niezwykle/1,144981,21583662,babcia-ze-zgierza-spuscila-wnuczka-z-oczu-tylko-na-chwile-3-letni.html

Gość gość
gość dziś Dokładnie tak wygląda opieka babć. Wiem co mówię, bo jestem na wychowawczym i widzę to na co dzień. Dziecko kisi się w w wózku tak długo jak się da, nie wolno mu biegać (za bieganie krzyki i klapsy). Ciągle jest zmuszane do jakiś przekąsek. Nawet nie może się pobawić na placu zabaw, bo ciągle babcie wciskają jakieś jedzenie do ręki. Ciągle tylko "nie biegaj.... jedz.... ") I same mówią, że najbardziej lubią, jak dziecko śpi i że nie mogą się doczekać, aż pójdzie do przedszkola.

Gość gość
Bo babcie są za stare aby opiekować się dziećmi.Ani lata,ani zdrowie już nie to.Dzisiejsze dzieci są inne.Wiecznie im się nudzi.Nie wiedzą co by jedli.Tego nie tamtego nieTrudno aby babcia mająca ponad 60 lat ,a nieraz i więcej miała ochotę na opiekę.Często robi tak bo dzieci chcą .Uważają że przecież i tak nic nie robi to może opiekować się ich dzieckiem.Wystarczy poczytać na forum ile synowyvh się wypowiadai jakie mają wymagania.Boi się odmówić bo obraża,jak zła babcia.

Gość gość
Według mnie nie powinno się wymagać kiedy ma się opiekę darmowa. Jeżeli dziecko nie jest ofiarą przemocy, jest bezpieczne, karmione i zadowolone to musi być kompromis. Jeżeli ktoś ma dużo wymagań to niech rzuci pracę i niech się sama zajmuje swoim dzieckiem.

Gość gość
10.27 to ile lat ta matka mialaby siedziec w domu po macierzynskim? 7,8 ? Az dziecko samo wroci ze szkoly, biorac pod uwage, ze nie kazdy ma szkole pod nosem i musi dojechac 4 km. Co widzisz zlego w zlobku?

Gość gość
gość dziś Nie pisałam o macierzyńskim, tylko o wychowawczym. Pytasz ile. Tyle ile ten urlop trwa,a nie trwa wiecznie, więc co Ty piszesz o szkole. Wychowawczy nie jest aż tak długi :) W żłobkach widzę to złego, że to nie są miejsca dla dzieci. Dzieci w tym wieku mają zupełnie inne potrzeby niż np. dzieci w wieku przedszkolnym, nie mówiąc już o szkolnych. Małe dzieci potrzebują matki, a nie grupy rówieśników i obcych pań. To potwierdzają opinie psychologów zajmujących się rozwojem dzieci. Nie wystarczy urodzić, trzeba się tym dzieckiem jeszcze zająć. Gdy kończy się urlop wychowawczy, to akurat pokrywa się to z nowymi potrzebami dziecka, które zaczyna już potrzebować rówieśników.

Gość gość
"Widzisz tylko ułamek życia tej kobiet i jej wnuczki a już stwierdziłas jak wygląda jej opieka" x No dokładnie, też mnie to rozwaliło :D Autorka to kolejna przeczulona mateczka, która myśli, że wszyscy powinni skakać wokół dzieciaka :D

Gość gość
"10.27 to ile lat ta matka mialaby siedziec w domu po macierzynskim? 7,8 ?" Acha, napisałaś "po macierzyńskim". Ale to i tak nie zmienia mojej wypowiedzi, przecież urlop wychowawczy nie trwa ani 7 ani 8 lat, tylko znacznie krócej. Nie wiedziałaś? Jak ktoś napisze, że matka powinna być na wychowawczym zamiast wciskać dzieci babci czy oddawać na przechowanie do żłobka, to zaraz pojawiają się opinie, że ile to lat ona ma "siedzieć", że może do osiemnastki. Urlop wychowawczy trwa trzy lata. Zresztą o co to oburzenie? Jak się ma dziecko, to wypadałoby się nim zająć i samemu je wychowywać. Nie wystarczy urodzić, a resztą niech się martwią inni.

Gość gość
gość dziś Autorka później pisała, że widuje tą babcię często i zawsze jest tak samo. I ja jej wierzę, bo będąc już na drugim wychowawczym widuję dużo babć i zwykle wygląda to tak samo: zmęczone i nerwowe.

Gość gość
To prawda, jestem babcia i czasami córka przywozi wnuki, ale to jest chore. Nie mam ani siły, ani cierplieosci, więc odbywa się to kosztem dziecka, trzeba być bez pojęcia aby od osoby w pewnym wieku wymagać tego co od młodego. Dzieci nie umieją się już same sobą zająć, a czy babcia ma grać w klasy, czołgać się po podłodze, czytanie nudzi, kolorowanie też, ja zaczęłam odmawiać, godzinka to max i finito.

Gość gość
gość dziś Mają być prawo zmęczone bo mają swój wiek i należy im się odpoczynek czego niejedna z was tego nie rozumie.Myślicie że wielikim szczęsciem jest przebywanie z małym dzieckiem cały tydzień po 8-10 godz dziennie?Nie uszczśliwiajcie ich,bo to żadna przyjemnośc w tym wieku na takie zajęcia,te kobiety nie śmią wam odowić ale aż się prosi by pogonić za drzwi.Jesteście do bólu mało inteligentne że tego nie rozumiecie.

Gość gość
Ja powiem więcej,gdyby mi się czas cofnął i gdyby wróciły te lata które poświęcałam wnuczce a właściwie wyręczałam tych którzy powinni to robić przez prawie 10 lat ,to bym powiedziała wprost...nie widzę was i nie chcę od was niczego ,proszę jak najdalej ode mnie ,to wasze życie,ja już swoje zrobiłam.Nigdy w życiu,ani dnia pomocy,okazali się perfidnymi kłamcami,hienami.

Gość gość
Współczuję .

Gość gość
16.28 z trójką dzieci musiałabym siedzieć w domu 12 lat. Chyba sobie żartujesz. Z najstarszym siedzialam 2,5 roku. Mlodsze chodzily do żłobka i byly zadowolone. Druga kwestia to taka, ze przez te 12 lat trzeba bylo zarabiać.

Gość gość
A babcie mają siedzieć z wnukami? Smieszne jesteście.

Gość gość
ale widzę przecież jak ta babcia sie do tej dziewczynki zwraca, zero usmiechu, mina jak za kare, tego sie ukryc nie da. x starzy ludzie często maja takie wykrzywione rysy twarzy, ze wyglądaja jak skrzywieni. Moze to przez to masz takie wrazenie. Bo ogólnie to p********z, za przeproszeniem i chyba zajęc nie masz... Ludzie są rózni, moj***abcie były do rany przyłóz, fantastyczne, a matka tylko darła ryja..

Gość gość
Dzisiaj i babcie inne i dzieci inne, więc swojej babci nie wywlekaj , babcie nie są w stanie zastąpić niańki i mają rację jak odmawiają, a bezmyślne matki upychają potomstwo, byle dalej od siebie.

Gość gość
babcie nie są w stanie zastąpić niańki i mają rację jak odmawiają X No takiej nianki jak forsuja te kretynskie programy w tv na pewno babcia nie zastapi. .. Moim zdaniem dzisiejszy swiat zwariował. Kiedys kazdy miał mase dzieci, i rodzice nad nimi nie wisieli cały dzien, a dzieci bawiły sie razem, pod opieka starszych osób w rodzinie, często własnie babc. I mam wrazenie, ze dzieci znacznie b lubia takie zabawy z innym dzieckiem, niz jak ktos nad nimi robi pitu- pitu robiąc usta w dziubek. Widziałam ten program w tv o nianiach, była kamera, rodzic miał pretensje, ze do niani przyszła na 20 minut kolezanka, mimo ze nie spuszczały dziecka z oka. Albo taka idealna niania to miała cały czas skakac przy dziecku i kazda sekunde zabawiac, zagadywac. Ja jako dziecko bym na pewno zwariowała po godzinie, bo cenię sobie spokój. To jest chyba ten sam problem co to wariowanie na punkcie stu zajec dodatkowych, narty, basen, konie, grafik bez zadnego miejsca na zabawe w pózniejszym wieku.

Gość gość
wiecie jak mnie wkurzają takie małpy matki co naklepią tych bachorów i oczekują, że babki będą je za darmo im bawić codziennie, dla mnie to są suki a nie matki - kobiety, jak sie nie daje rady wychowywać to się nie rodzi.

Gość gość
G****o się tym dzieciom i babciom dzieje!!. Moja babcia zajmowała się mną i bratem przez wiele lat bo matka pracowała. Nie ciuciala nad nami i się z nami nie bawiła. Więc jakby ktoś z boku zobaczył to pewnie pomyślał by to samo co autorka. A tak naprawdę mam wspaniałe wspomnia . Babcia dawała nam dużo więcej luzu niż matka. Mam do tego okresu w życiu duży sentyment. Z babcią do teraz jestem bardzo związana emocjonalnie.

Gość gość
gość wczoraj Ale to nie te, które mają dużo dzieci wciskają ****abciom na wychowanie, rozejrzyj się wokoło. Babcie zajmują się jedynakami, albo dwójką rodzeństwa poklei. Mnie też wkurza, że rodzice decydują się na dziecko, a potem babcia ma wychowywać. Mam dwoje dzieci i trzecie w drodze i nigdy żadna babcia nie zajmowała się naszymi dziećmi. To nie jest rola babć. Najłatwiej jest urodzić i komuś podrzucić. Matki kukułki.

Gość gość
gość wczoraj No widzisz, jednak stało się coś złego, bo ta więź powinna być z Twoją mamą, a nie z babcią. Babcia była dla Ciebie mamą i tu jest krzywda. O babc***iszesz z miłością i o więzi między wami, a mamie "matka". To jest pomieszanie ról. Babcie oczywiście się kocha, jest się z nią związanym, ale nienaturalne jest jeśli bardziej się jest z nią związanym niż z mamą. I nie wiem czy doczytałaś, ale ludzie tu piszą o babciach, które za byle co dają klapsy, są sfrustrowane, wszystkiego zabraniają i ciągle wciskają jakieś przekąski.

Gość gość
* po kolei -oczywiście.

Gość gość
Matka bratowej mojego męża siedziala jej z dzieckiem bite 2 lata. Te trudne lata przed przedszkole. Zmuszala dziecko do jedzenia, usypiala na siłę, zamiast się bawić to w kółko sprzątala, wręcz obsesyjnie. Jak mały do nas przychodził z rodzicami, to brał gabke i chciał nam czyścić kibel choć czysty, myć podłogi, dwulatek

Gość gość
Matka bratowej nie powinna zajmować się dzieckiem,to nie jej dziecko i jej obowiązek.Bratowej jak zachciało się być mamą to musi wiedzieć że to jej dziecko i jej zajęcie się nim.Nie wyobrażąm sobe w słuszynym wieku siedzieć 2 lata z małym dziecły dzięn,ogaamirnąc dom,ugotować,bawić się z nim i jeszcze pokonać spacerki.Wam wali na puste łby,chęc posiadania potomka nie polega tylko na tym że urodzicie i będziecie się wysługiwać babkami

Gość gość
Ciekawe co po przeczytaniu tego tematu poczuły takie matki, które wcisnęły dzieci na siłę swoim matkom. Co lepsze mają darmową pomoc, więc mogą babci mówić że ma robić to czy tamto a babcia ma prawo to olać sikiem prostym i olewać dzieciaka, przechować go przez parę godzin, w końcu jej nie płacą :D