Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Beka z TALERZANEK :D znacie jakieś takie sytuacje talerzańskie? piszcie

Polecane posty

Gość gość

Nieskromnie powiem, że to ja wczoraj wymyśliłam to określenie przy jednym z tematów :D ale tak samo mi przyszło i gdyby nie ja to najdalej za 2-3 dni pewnie i tak któraś z luźnych, normalnych babek wpadłaby na to, bo aż się prosiło o to. Piszcie czego byłyście świadkami albo o czym słyszałyście :) Ja w zeszłym roku byłam na weselu smarkatej kuzynki i ona z mężem układali sobie listę i wpisywali przy gościach ile mogą się spodziewać i tak policzyli sobie: zwykli goście - wujek X - 2000zł, ciocia Y - 2000zł, chrzestni po 5000zł, dziadkowie po 5000zł, Wujek lekarz to wiadomo da ze 3000zł, kuzynka fryzjerka, w Niemczech pracuje i za bogatego Niemca wyszła to da też 3000zł i tak sobie wyliczyli z doopy ponad sto tysięcy złotych :D i już planowali co oni za to zrobią, a zebrali niecałe 15000 zł i kuzynka wpadła w histerię wręcz. Dostała szału, a wszystkich swoich gości wyzywała od ku...w i płakała po otwarciu kopert :D na szczęście to juz było na drugi dzień po weselu i prócz rodziców i babci nikogo tam nie było, a o tym co się stało dowiedziałam się od babci właśnie :D najlepsze jest to, że oni nie tyle liczyli na zwrot, bo złotówki do tego wesela nie dołożyli, bo niby skąd smarki 20-letnie miałyby mieć taką kasę? tylko już sobie planowali zakup mieszkania, bo dziecko w drodze hahaha :P Rodzice im wyprawili wesele no ale wiadomo kasiorka miała być, a tu zoonk :D

Gość gość
Siostra mojego męża na swoich poprawinach powiedziała że ich koperty to żenada i wyszli poniżej zera i żeby wiedziała to by nie zapraszała tej i tamtej ciotki nie zapraszała, bo w sumie na nie najbardziej liczyła. Przecież ludzie nie są głupi. Zaprosiła dwie dalsze kuzynki swojej mamy, które widziała raz w życiu na pogrzebie dziadka 15 lat wcześniej kiedy była dzieckiem, a obie panie super zamożne biznesmenki no to nie domyśliły się o co chodzi? Nawet jej mama się dziwiła, że je zaprasza, bo nigdy kontaktu nie mieli z nimi, NIC, ZERO!!! Na zasadzie wiesz, ze ktoś taki jest ale nic więcej. Każdy ma taką rodzinę no więc one się domyśliły o co chodzi i ją odpowiednio potraktowały i dobrze.

Gość gość
Zaproszenie nie jest obowiązkowe. Po co się pchasz na proszone imprezy zamiast siedziec w domu jak ci coś nie pasuje? Ty pewnie z tych co puste koperty dają i na krzywy ryj do kogoś przychodzą.

Gość gość
Ten temat ze sknerami na komunii to mój, wczoraj przejeżdżałam obok kościoła, dzisiaj wróciłam z matur, nudziło mi się, to i popełniłam ten temat. :D Krótko mówiąc: prowo. Ale oczywiście inspirowałam się niektórymi mamusiami stąd... :D

Gość gość
Proszona impreza, ale mam wyskoczyć z dwóch pensji, żeby jakaś Grażyna mnie nie obgadała? Już lepiej za te pieniądze wyjechać z rodziną na wakacje. Drogo sobie liczycie, talerzanki, za rosół, dewolaja i wino z Biedronki.

Gość gość
nie masz wyskakiwac, masz siedziec w domu dziadowo :) skoro cie nie stac

Gość gość
To niech talerzanki nie robią imprez skoro ich nie stać na takie biby i potem dziadują licząc na kasę w kopertach żeby się zwróciło

Gość gość
palantko :) jak sobie kupisz to wino z Biedronki i usmazysz kotleta z ziemniakami to wiadomo ze wyjdzie taniej, ale w restauracji ceny sa drozsze, nikt za darmo biznesu nie prowadzi. To jest chyba logiczne. Tak więc kotlet i wino w restauracji kosztuje drozej niz kotlet i wino w domu. Jak cię nie stać albo ci żal doope sciska, to sobie zostac w domu i smaz kotlety w swojej kuchni.

Gość gość
17:27, no to jeszcze trochę i wszyscy będą siedzieć w domu, zamiast chodzić na te "proszone imprezy". Dla mnie to średnia przyjemność, zazwyczaj cały weekend w plecy i oczywiście koszt prezentu, dojazdu i ubioru, ale do rodziny jeżdżę, bo chcę im sprawić przyjemność. Inna rzecz, że u mnie nie oczekuje się nie wiadomo jakich kwot w kopercie. Za to pamiętam, jak rok temu koleżanka niemal płakała, bo nie udało jej się wesele. Z zaproszonych 80 osób potwierdziło raptem 30 (!!), a ostatecznie pojawiło się ok. 20. No ale cóż, wesele na jakimś dalekim wygwizdowie, w zaproszeniu znalazłam wierszyk z prośbą o pieniądze i szczerze, to tak mnie to zniesmaczyło, że sama odmówiłam. Nie lubię robić komuś za sponsora, a też niespecjalnie uśmiecha mi się tłuc przez cały kraj, żeby dojechać do kogoś na wesele.

Gość gość
17:33 skoro robią to najwidoczniej ich stac. nie pomyślalas? i raczej nikt nie oczekuje, ze gosc przyniesie nie wiadomo co i ile. to chodzi o twoje sumienie jako goscia. jesli jestes w stanie przyjsc do kogos i w prezencie pocisnac jakies gowno, to swiadczy tylko o tobie.

Gość gość
Wybacz, talerzanko, ale wolę wydać na kolację w Dubrowniku niż sponsorować komunię twojego Brajanka w jakiejś garkuchni.

Gość gość
a skąd wiesz ze wszyscy? ja tam chetnie chodze na takie imprezy i bynamniej nie daje 200zł... mow za siebie.

Gość gość
Brajanka to poszukaj w swojej rodzinie :) ja nie mam dzieci - to po pierwsze. Jestem w 1 ciazy i dopiero oczekuje narodzin. To zbieraj do skarpety i jedz do tego Dubrownika, nawet ci powiem gdzie mozna smacznie zjesc. Ja tam nie musze ciulac grosza, zeby miec wakacje i raz w roku pojsc na komunie. z takimi dochodami to powinnas w ogole przemyslec kwestie posiadania dzieci. :)

Gość gość
17:52, no to może większość. Rozmawiam z ludźmi i słyszę jakie mają nastawienie, większość jak musi jechać na wesele to traktuje to jak przykry obowiązek i wydatek.

Gość gość
Za to pamiętam, jak rok temu koleżanka niemal płakała, bo nie udało jej się wesele. Z zaproszonych 80 osób potwierdziło raptem 30 (!!), a ostatecznie pojawiło się ok. 20. No ale cóż, wesele na jakimś dalekim wygwizdowie, w zaproszeniu znalazłam wierszyk z prośbą o pieniądze i szczerze, to tak mnie to zniesmaczyło, że sama odmówiłam xxx takie bajeczki, to opowiadaj swojej Dzesiczce na dobranoc :) nawet zmyslać nie potrafisz mitomanko za dychę

Gość gość
17:55, co ci nie pasuje, nie zrozumiałaś czegoś, czy czytać nie potrafisz?

Gość gość
17:57 z tym pytaniem to do siebie. Idz opowiadaj bajki gdzie indziej.

Gość gość
O i już się zaczynają przepychanki ile która zarabia. Jakie płytkie. A Wy w ogóle więcej, że takich imprez nie robi się dla pieniędzy? Jeżeli kogoś zapraszać to chyba dlatego, że chcecie, żeby był z Wami w ważnym dla Was albo Waszych dzieci dniu prawda? Czy może jednak po to, żeby kasę zebrać? Zresztą to zazwyczaj można wyczuć czy ktoś chce Cię na imprezie bo Cię lubi i jesteś ważny dla tego kogoś czy chce jak najwięcej kasy. I dla tych drugich nie mam sumienia, bo i z jakiej racji?

Gość gość
Kolejna która nie rozumie. Jak robie wesele czy cokolwiek to zapraszam i niczego nie oczekuje, a jak ktos mnie zaprasza, to to doceniam i daje prezent adekwatny do okazji. Wydaje mi sie ze jak ktos idzie w dwie osoby, to na wesele od 500zł w góre, a na taka komunie jako chrzestny to 700 minimum. Ja daje wiecej a wy ile dajecie to mnie nie obchodzi, ale mnie by bylo wstyd isc i dac komus marne grosze. Powtarzam raz jeszcze MNIE!!!! a wy dawajcie nawet puste koperty.

Gość gość
Tak talerzanko tobie by było wstyd dać marne grosze ale od gości niczego nie oczekujesz i jak ktoś da mało to jest super prezent a nie marne grosze. Hawajach takie bajki to możesz Graziu swojemu Januszowi opowiadać.

Gość gość
Nigdy nie dałam żadnej pustej koperty. Ale jeżeli ktoś nie utrzymuje ze mną kontaktu, a nagle po latach wali zaproszenie na wesele albo komunię dziecka, które widziałam może raz w życiu na oczy to sorry, ale nie mam zamiaru dawać kilku stów, bo oczywistym jest, że organizatorzy idą w ilość gości, a nie jakość. Ja zapraszam najbliższych, przyjaciół i znajomych, a nie jakieś ciotki pociotki z którymi kontaktu nie mam. Najczęściej po prostu odmawiam w takiej sytuacji, ale to też zaraz będzie, że źle robię, bo pewnie jestem skąpa. A otóż nie, nie jestem. Tylko nie lubię jak mnie ktoś jak skarbonkę traktuje.

Gość gość
16:18 To jeszcze nic, szczyt talerzaństwa to mój brat, który pod pantoflem swojej pazernej przyszłej żony zapraszał wszystkich jak leci, aby tylko się nachapać z kopert jak najwięcej. Wszystkich dosłownie, w tym osoby, z którym pracowała jego matka 20 lat temu :) i których wówczas będąc dzieckiem, szczerze nienawidził :)

Gość gość
Poza tym te Twoje kwoty ile za wesele, a ile za komunię to sobie możesz na czole napisać. Właśnie o tym tu jest mowa. Co to w ogóle za tekst że za to to tyle, a za to tyle. Każdy gość może mieć inną sytuację, ale rozumiem, że dla ciebie to nieważne czy przychodzi młoda dziewczyna, która zarabia grosze i musi się sama utrzymać, albo babcia której ledwo star, a emerytury. Pińcet musi być i koniec, bo jak nie to sknera. I właśnie dlatego uważam, że takim osobom należy utrzeć nosa przy każdej okazji.

Gość gość
Myslicie, ze kazda szanujaca sie talerzanka miala na swoim zaproszeniu slubnym, jeden z tych mega wsiowych wierszykow, zebrzacych o pieniadze? Bo to calkiem w ten desen

Gość gość
Zapraszamy drodzy goście, Mniej niż pińcet nie przynoście. Narazie proszę uprzejmie, Grubą kopertę dej mie.

Gość gość
No wierszyki o kasę zamiast prezentu i o flaszkę zamiast kwiatów obowiązkowo! Choć ostatnio dostałam zaproszenie od ukochanej kuzynki i tam był wierszyk o tym ze zamiast kwiatów proszą o karmę dla psów i kotów, bo po weselu karmę pięknie spakują i schronisku podarują coś takiego tam było. Dla mnie akurat ten pomysł w dechę.

Gość gość
Jakas biedna frustratka w pocie czola przez caly dzien smaruje tu wpisy i sie zali ze ktos liczy na pieniadze. widac ze ci zylka pekla juz dawno temu :-) co, kolezanka dostaka na weseke kupe kasy a tobie dali zelazko, obrazek i posciel z kory, ze cie tak w doopie szczyka? polecam masc na bol dopy :-)

Gość gość
18:21 a co, za daleko masz do łba żeby takie rzeczy zrozumieć? dokladnie tak jak przeczytalas - ja niczego nie oczekuje, ale jak ja ide do kogos to daje odpowiednio bo mam i chce dac, a jesli tobie ciezko to zrozumiec to juz nic na to nie poradze

Gość gość
O jak ja uwielbiam te kafeteryjne diagnozy. Jak zwykle trafiona w c**j. Ja wyobraź sobie mam wystarczająco kasy (zapewne w przeciwieństwie do Ciebie, stąd masz takie ciśnienie na te koperty) i nikt mi imprez sponsorować nie musi. Ale jak Ci lepiej, że sobie tak myślisz to niech tak będzie ;)