Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziwne, zaskakujące postępowanie wobec niemowląt SPRZED LAT! Naszych mam i babć

Polecane posty

Gość gość
dziś Jeśli masz jakieś deficyty to przykro mi. Jednak poza ubytkami w zębach nie mam wokół siebie osób z podobnymi "pozostałościami" po wychowaniu, więc chyba aż tak źle nie było.

Gość gość
16:31 tamtemu gościowi chodziło raczej o to, ze jakim cudem Przeżyliśmy?

Gość gość
Wyobraźcie sobie, ze moja mama nigdy nie błysnęła jakas chora metoda sprzed lat, za To moj ojciec czasem mnie wprawi w irytację, a co najlepsze - kiedy byłam w ciazy chciał mnie piwem malinowym częstować, bo to takie słabe, wiec oczywiście moge:O

Gość gość
gość dziś 16:10 Powiedz to tępym staruchom, to zamówią za ciebie mszesmiech.gif XX Mówie, i się mi w czoło pukają . Moja matka rocznik 1948 z tych punktów popełniła dwa, zbyt wczesne sadzanie na nocnik i wciskanie słodkiego, tzn dosładzanie, do tego stopnia, że ja sama podchodziłam do stołu i maczałam smok w cukrze. Zaś moja pierwsza teściowa rocznik 1958 popełniała wszystkie te punkty, przy moim dziecku też chciała, musiałam walczyć i tłumaczyć, co nie docierało. Moja druga teściowa rocznik 1946, też sporo z tych punktów popełniała, w stosunku do swoich dzieci wszystkie, w stosunku do wnuków już mniej, bo my pilnujemy, no i sama niby zdaje sobie sprawę, że słodycze to zło a dobre karmienie zdrowe bogate w warzywa to podstawa. No ale co do dbania o kości, kręgoslup, zęby to kompletna klapa, wszystkie jej dzieci garbate, bo poduchy wielkie całe życie pod głowami, bo lózka pozarywane,chryste, jak pierwszy raz spalam u mojego jeszcze nie meza (drugiego), to wstalam jak polamana, a on cale zycie mial takie stare wyra, wiec nic dziwnego. Dopiero gdy ze mna zamieszkal zaczal spac na normalnym, i mniejszej poduszce i teraz sam mowi, ze nie wie jak on mogl tak od dziecka na takich wyrach spac i poduchach. Także ktos tu dobrze napisal, nie czasy lecz wiedza,i logika czyli środowisko mialo wplyw na durne lub dobre metody wychowania dzieci.

Gość gość
dziś Mój brat w latach 80tych miał podcinane wędzidełko i normalnie miał znieczulenie, szpital dziecięcy w Warszawie, stąd moje zdziwienie.

Gość gość
Chryste jakie to straszne, przeczytajcie ten artykuł.

Gość gość
gość dziś Przeczytalam artykul, to jakies bestialstwo, totalne nieporozumienie,ktore nigdy nie powinno miec miejsca :(.

Gość gość
Aż się wierzyć nie chce, ale jest nawet bibliografia:(

Gość gość
16:41 otóz o tym mowie, zamówią msze, bys sie nawróciła:D bo to co mówisz, to dla nich herezja:D

Gość gość
Kawałek mydla na zaparcie jako czopek,do tej pory pamietam jak mnie piekło,moja teściowa nadal uważa,ze to świetna metoda :O

Gość gość
gość dziś Dla mnie liczy sie zdrowie fizyczne i psychiczne moich dzieci, niz te ich lamenty i uznawanie to za herezje. One swoje dzieci juz wychowaly, teraz ja wychowalam juz jedno i chowam jeszcze dwoje mlodszych. I nie jestem skostniala, bo starsze dziecko chowalam nieco innymi metodami, nie az tak drastycznymi, ale przy tych malych dzieciach juz nie popelniam bledow co przy najstarszym. I to najwazniejsze. Nie pozjadalam wszystkich rozumow swiata, tylko jestem elastyczna :)

Gość gość
Moja ciocia w latach 60-70 maczała dziecku smoczek w cukrze albo dawała do ssania szmatkę z cukrem w środku, dziecko poniżej roku życia

Gość gość
Jak skończyłam 3 miesiące zostałam nakarmiona pomidorową ze śmietaną. Oczywiście przez babcię. Miałam smarowane stawy kolanowe, łokciowe itd spirytusem, po każdej kąpieli. Do mleka raz dziennie miałam dodawaną kostkę gorzkiej czekolady , ponoć na wzmocnienie;) Problemów z kupką nie miałam:) jestem rocznik '79.

Gość gość
No fakt kiedyś byly chore czasy . Palenie w ciązy było norma . Uważali ze dzieci nie odczuwały bólu . Praktycznie nikt nie kp bo była moda na butle . Dla niemowląt robili tzw zalewajkę czyli gotowali mleko krowie z cukrem i zagęszczali maczka ziemniaczana . Klapsy na kazdym kroku . W wielu domach dzieci byly bite pasem , kablem i nikt nie reagował . Nawet w szkole jak nauczyciel widział te rany to nikt nie zareagował . Chore czasy :(

Gość gość
Smarowanie sadłem psa... Bleeeee.

Gość gość
17:39 o curwa, biedny pies:(

Gość gość
Te smarowanie to oczywiście dziecko nie chleb

Gość gość
17:38 wlasnie - staropolska metoda wychowawcza "pasem":O Niejedna stara k***a bez żenady mowi, ze lala dziec***ala az sie krew lała:O a teraz nawet klapsa nie mozna dac, bo zaraz wielka chryja... Ciekawe czy te stare paskudztwa łącza takie metody wobec dzieci i ten przykry los, jaki im dały, z tym, ze te dzieci maja je głęboko i nie utrzymuja kontaktu?:O raczej nie...chodzą tylko i marudzą, jakie to złe dzieci i nie pamietają o biednej starej matce:O

Gość gość
Bez obrazy, ale teraz dopiero uswiadomiłam sobie, z jakich rodzin pochodza kafeterianki ( a przeciez nie menelstwo , komputery maja , używają). Czytam to jak Prusa czy Konopnicką, nowele o zacofanej wsi z czasów zaborów. Smutne, że macie takie rodzinne doświadczenia. Teraz rozumiem niechęć do teściowych, czasem nawet do własnych matek.

Gość gość
Gość 17:21 Akurat kawałek mydełka w pupkę jest świetna metoda na zaparcia.Stosuje u dwójki swoich dzieci w skrajnych przypadkach i dziala rewelacyjnie.

Gość gość
Gość 17:46 kup czopki glicerynowe, sama gliceryną bez tej piekącej chemi z mydla

Gość gość
Wkładam szare mydło,wiec nic piekącego tam nie ma.

Gość gość
17:44 masz duzo racji, ale jak Pisałam na początku - jesli chodzi o wytyczne żywieniowe, to jeszcze nie tak dawno temu były skrajnie inne i dla nas sa szokujące. I mam tu na mysli nie ludowe, a normalnie wg norm medycznych.

Gość gość
1. Mydło zamiast czopka na zaparcia 2. "Odczarowywanie"- lizanie i oczu i spluwanie lub przelewanie wosku nad moją głową 3. Dawanie do gryzienia kostki z mięsa na ząbkowanie 4. Kasza manna na krowim mleku na noc 5. Woda z cukrem do picia Więcej sobie nie przypominam :-D A tak juz calkiem bez zartow- Ktoś mógłby powiedzieć,ze był tak czy inaczej żywiony i żyje. Ja np.jestem szczupla osoba a mam ciagle wysoki cholesterol. Niby to właśnie błędy żywieniowe z dzieciństwa mają na to wpływ. A potem na starośc większe ryzyko zawału czy nadciśnienie.

Gość gość
Metodami wychowawczym naszych matek czy teściowych, jesteśmy zdegustowane lub wręcz przerażone. Ale wiele z nich w tamtych czasach uważało,że dobrze robi. Nie robiły tego dlatego by swoim dzieciom celowo zaszkodzić. Za lat 30, 40 o nas będą pisać podobnie, " jak one mogły tak traktować swoje dzieci" :)

Gość gość
gość dziś I masz racje. Ale skoro nastaly czasy, w,jtorych jak krowie na rowie tłumacza, ze to co robily,bylo zle, niebezpieczne, albo niekomfortowe dla dziecka, i mamy do dyspozycji inne metody, bezpieczne, zdrowe, komfortowe, malo inwazyjne lyb bezinwazyjne, to spora czesc zamiast to przyjac jako blogoslawienstwo i cieszyc sie, ze dzis mozna inaczej, łatwiej, bezpieczniej to fukaja naokolo, ze to wydziwianie, ze to dyrdymaly, fanaberie, ze one wiedza najlepiej i mlode matki powinny robic nie jak swiat i lekarze i rozsadek mowi czy intuicja tylko tak jak one ucza, jak same robily i jak one byly nauczone przez wczesniejsze pokolenia. Ja mam dzieci, dwoje malych i jedno dorosle, i widze jaka jest roznica w mwtodach wychowawczych, w,narzedziach, w wytycznych co do zywienia, etc, i nie probuje forsowac swoich metod sprzed kilkunastu lat tylko czytam, doksztalcam sie i ciesze sie, ze dzis jest tyle ulatwien, i tyle wyjasnien objasnien co do rozwoju dzieci, i te mlodsze wychowuje juz troche inaczej, bo dzis mam te wiedze, a kiedys nie mialam az takiej, a szkoda. I nie mam sie.za alfe i omege, bo czlowiek uczy sie cale zycie, i nie zgadzam sie z tym, ze te ktore wychowaly dzieci to wiedza najlepiej, a guzik wiedza, skoro sie nie doksztalcaja z nowymi odkryciami, badaniami.

Gość gość
Chleb z wodą i cukrem :D u mnie też to było!

Gość gość
Teraz można WSZYSTKO przeczytac w internecie. Sama nieraz jak nie wiem czy dziecko powinno już jeść to czy tamto,wejde na jakas stronę temu poświęcona i juz wiem. A co takie nasze mamy i babcie mogły wiedzieć? Kiedyś się tak nie przejmowano,byle zapchac czymkolwiek żołądek i tyle.

Gość gość
dziś W necie jest sporo przestarzałości w tym temacie :)