Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego uważacie,że kobieta która miała ciężki poród zasługuje na uznanie ?

Polecane posty

Gość gość
Kobiety, matki które przeszly przez pieklo podczas porodu zasluguja na podziw moim zdaniem. Moze zanim zostalam matka nie do konca sie nad tym zastanawiałam a moze i nawet napisalabym to, co niektore tu malolaty powyżej. Ale jestem starsza, bogatsza o doswiadczenia 2 porodow i napisze wam to. Kazda minuta porodu to piekło. Kazda minuta, jesteś rozrywana od środka i boli jak diabli. Najgorazy bol jaki przeżyłam. Kazda minuta ciagnie sie w nieskończoność, traci sie poczucie czasu i myslisz, że bol sie nigdy nie skonczy, pochlania cie tak, ze juz nic cie nie obchodzi. Przezywanie tego 6 czy 10 godzin to jedna sprawa. Porod, ktory przeciaga się i trwa np 40 godzin, w tym wiele godzin tych najgorszych skurczy co minute to cos, czego nie życzę najwiekszemu wrogowi. Kobiece ciala sa niesamowite i daja rade przejść przez ta torture. Ktos pisal, ze to zadne osiagniecie bo nie ma wyjscia. Owszem jest, nazwywa się ono cesarskie ciecie na życzenie. Sa tez znieczulenia, epidural, gdzie czuje się skurcze ale nie ból. Mojego meza babcia tez znalazla ucieczke od bólu, zemdlala podczas porodu. Jakby mezczyzni rodzili pewnie dostawaliby za to medal i mieli max jedno dziecko. Kobiety za to siebie nawzajem wysmiewaja i deprecjonuja swoje osiagniecia w tak waznej dziedzinie. Autorko, wiesz jaki przez wieki byl odsetek smierci okoloporodowej kobiet?

Gość gość
gość dziś Nie każdy ma ślub kościelny, a nawet jeśli ma to facet to facet. Może CI mówić jak bardzo mu się podoba twoje ciało z rostępami i cyckami do kolan, ale jakby miał okazję wymienić je na 20 letnie, jędrne to by się nie zastanawiał :D Przeraża mnie naiwność niektórych kobiet. To, że facet powininien szanować żone niezaleznie od jej wyglądu to jedno, ale nie oznacza to, że ma się mu podobać.

Gość gość
12.47 mąż i żona to jedno ,,ciało'' tępoto ,prostych rzeczy nie rozumiesz ? wybrał żonę ,żyje z nią i akceptuję oraz kocha ją taką jaką jest i vice versa .

Gość gość
12:54 Mniej mrzonek i fantazji, więcej realiów

Gość gość
gość dziś Piszesz jakbyś była jedyną osobą na świecie która urodziła dwójkę dzieci. Dużo osób się już tu wypowiadało, które urodziły i jakoś nie oczekują podziwu. " Ktos pisal, ze to zadne osiagniecie bo nie ma wyjscia. Owszem jest, nazwywa się ono cesarskie ciecie na życzenie. Sa tez znieczulenia, epidural, gdzie czuje się skurcze ale nie ból." No straszna z Ciebie męczennica, bo urodziłaś naturalnie i bez znieczulenia. Nic tylko podziwiać. Myślisz,że cesarka to jest taki prosty zabieg i nic nie boli ? Jest o wiele bardziej skomplikowaną procedurą niż sn. I nie jednokrotnie kobiety przechodzą ją o wiele gorzej. Znieczulenie ? Wciąż niestety nie jest standardem, nie każda kobieta może go przyjąć, często kobieta chcę ale albo jest za wcześnie albo za późno więc i tak ostatecznie go nie dostaje. Ja rodziłam ze znieczuleniem a i tak bolało jak cholera, serio uważasz,że jak ktoś dostanie znieczulenie to sobie siedzi te kilka godzin a dziecko samo z niego wychodzi ? Nie da się urodzić dziecka bez bólu i takie licytowanie, która dluzej rodziła, która bardziej pękla, ze znieczuleniem czy bez jest żałosne. " Mojego meza babcia tez znalazla ucieczke od bólu, zemdlala podczas porodu." Hahha, no tak powiedziała "pierdziele, zemdleje sobie to nie będę musiała rodzić" Kobieto czy ty siebie słyszysz ? Mnóstwo kobiet mdleje przy porodzie, ja sama zemdlałam nie raz i czy to oznaczało, że nagle magicznym sposobem poród się skończył ? "Jakby mezczyzni rodzili pewnie dostawaliby za to medal i mieli max jedno dziecko. Kobiety za to siebie nawzajem wysmiewaja i deprecjonuja swoje osiagniecia w tak waznej dziedzinie. Autorko, wiesz jaki przez wieki byl odsetek smierci okoloporodowej kobiet? " A skąd wiesz jakby było z facetami ? Urodził któryś z nich dziecko ? A ty czego chcesz jak nie medalu ? Deprecjonowanie w ważnej dziedzinie ? hahahah, no tak to, że zesłałaś dwójkę dzieci na przeludniony świat, bez znieczulenia zasługuje na uznanie jakbyś co najmniej wymyśliła lek na raka. A śmierć okołoporodowa kobiet była związana z połogiem i brudnymi rękami lekarzy...A nie z tym, że kobietom się nie chciało rodzić i stwierdziły, że sobie umrą. Moze bys przeczytała jakąś książkę zamiast opowiadać o swoich "osiągnieciach" na kafe.

Gość gość
Bóg uczynił ich ,,jednym ciałem ,,Przeto opuści on ojca i matkę swoją i połączy się z ZONĄ SWOJĄ a zatem nie są oni już dwoje lecz JEDNO .Słowo Boże mówi ze niebo nie uznaje rozwodów ,małżonkowie nawet po ziemskim ,,rozwodzie'' w niebie są nadal jako,,małżeństwo''

Gość gość
12.54 Jedno ciało ? Hahahah. Zrozum,że nie każdy jest wierzący i nie dla każdego małżeństwo oznacza złączenie się w jedno ciało. Wybrał sobie i z nią żyje, ale to nie oznacza, że ma być zachwycony jej nadwagą, obwisłymi cyckami i wiadrem zamiast pochwy. Faceci to wzrokowcy. Jakby Ci ktoś powiedział, że ma Ci się coś podobać to by Ci się automatycznie podobało ?

Gość gość
12.56 jakich mrzonek? i jakich fantazji? To mówi Pan BÓG MÓJ ! Tak brzmią słowa Bibli!!!Takie są główne prawdy naszej wiary wedle której będąc ochrzczonymi powinniśmy żyć i postępować!Ciało jest świątynią Ducha Świętego wszystkich ochrzczonych.

Gość gość
Boga nie ma naiwniaro. A jeśli nawet twój facet nie zdradza Cię bo się boi, że siwy pan w niebie go ukarze, to nie licz, że podoba mu się twoje po-ciążowe ciało :D

Gość gość
Jakiej "naszej" wiary ? Chyba twojej. Idź łazić po domach i nawracać, tutaj nikt twoich prawd nie potrzebuje.

Gość gość
13.00 wybrał sobie ją! z nią żyje ! ją podziwia a tobie nic do tego !!!!!Co ciebie cudzy mąż obchodzi?? szukaj wolnego nie zajętego !!!

Gość gość
13.03 Bóg jest i stworzył ten świat na którym ty nędzna kreaturo żyjesz,trochę wdzięczności za dar życia bo ciebie tez kobieta urodziła,,.Z prochu powstałaś w proch się obrócisz.''!

Gość gość
Hahah, a jaką masz pewność na to, że to Bóg stworzył świat ? Dziś niedziela, leć do kościoła a nie marnujesz dzień święty. I do spowiedzi przy okazji, bo taka jesteś wierząca a obrażasz bliźniego :D

Gość gość
13.06 Nie muszę szukać bo mam męża. A ty sobie wmawiaj dalej, że twój mąż będzie podziwiał twoje grube, obwisłe ciało. I wredny charakter. Na pewno staje mu na twój widok a nie 20 letniej blondynki z długimi nogami i pięknym biustem :D Zazdroszczę życia w takiej bańce mydlanej :D O ile w ogóle masz męża.

Gość gość
już byłam w kościele na 10.30 i Eucharystię tez przyjęłam za to ty wolisz gnić na forum i deprecjonować fakt że Bóg dał ci życie a matka wydała na świat ,niczym nie różnisz się od robaka pełzającego po ziemi.

Gość gość
Baby w ciazy to hoj nie trzeba im gratowac ze sa takie twarde. Co tam urodzic dziecko lechtaczka sie rozszerza i nie boli wcale

Gość gość
Chyba trochę niedokładnie tą Biblię przeczytałaś. Święcić dzień święty nie oznacza,że pójdziesz na godzinkę do kościoła a potem przylecisz na forum obrażać ludzi. Idź już sobie, zmów paciorek i stań na ulicy z kerygmatem a nie uprzykrzasz życie normalnym ludziom.

Gość gość
gość dziś Jest to piekło, na które sama, z własnej nieprzymuszonej woli się decydujesz. Wiesz, że poród będzie bolał, jesteś świadoma tego, że wiele rzeczy może pójść nie tak. A mimo wszystko się na t decydujesz. Nie jest to żadne boheterstwo, nie jest to nic godnego podziwu,. Nie robisz tego w imię jakieś większej idei. Robisz to, żeby zaspokoić swój instynkt. Bo jak nie urodzisz, to TY będziesz nieszczęśliwa.

Gość gość
gość dziś A kto kobietom każe rodzi? Jest jakiś przykaz, obowiązek?

Gość gość
133.19 wybacz ale na normalną to ty mi nie wyglądasz i nie masz pojęcia jak świętuję dzień święty!Normalni ludzie nie wypisują na forum takich bzdur i nie obrażają kobiet swoimi wypocinami wulgarnymi ,Tyle w temacie.Jak masz kompleksy z tytułu nie posiadania albo nie urodzenia dziecka siłami natury to już twój problem nie mój,to nie jest powód żeby opluwać inne kobiety i jeszcze zarzucać im mężom że nie mają prawa swoich żon podziwiać.Mój mnie podziwia i nic ci do tego o!

Gość gość
dokładnie ,ja znam taką która dała w łapę żeby mieć cesarkę bo jak się wyraziła,,ważniejsza jest dla mnie ciasna picza'' niż jakiś poród naturalny.Nie znoszę takich pieprzonych egoistek,co innego jak musi być cc a co innego jak wybiera bo chce mieć tam ,,ciasno'' żałosne! Świetnie napisane! I tak jak napisała spandexowa, zgadzam się z tym! Ciasną picze (czyli myślenie z wyrachowaniem o sobie, w momencie kiedy taj naprawdę powonno się myśleć na etapie ciąży tylko o dobrze dziecka) chcą mieć tylko matki o ciasnych mózgach ( lub ich braku). Co innego kiedy są wskazania do cesarki, a co innego jak lalunia tak sobie wymyśli bo to jest jej widzimisię... a potem płacz, że rana na brzuchu się nie goi, i wszyscy muszą biegać koło takiej królewny bo nawet nic nie jest w stanie zrobić koło siebie ( nie mówiąc już o dziecku) Po to w dzisiejszych czasach są znieczulenia, żeby móc naturalnie rodzić i bez bólu, choć ja rodzilam bez znieczulenia i przeżyłam i dwie godziny po porodzie już biegalam bo nic mnie nie bolało.

Gość gość
"Nie do końca się z tym zgodzę. Po pierwsze, nie każda ciąża jest planowana. Po drugie, czy kobieta zawsze wie co ją czeka ? Moim zdaniem nie. Pomijając już fakt, że jest kierowana instynktem macierzyńskim to nawet jeśli wie, że poród jest ciężki, ciąże można bardzo źle przechodzić, można mieć przykre konsekwencje po ciąży, to jednak liczy, że jednak może jej to nie będzie dotyczyło. " X Jest coś takiego jak antykoncepcja. Jeśli uprawiam seks i nie chcę mieć dzieci to ją stosuję. Jeśli jej nie stosuję to liczę się z tym, że może być ciąża (pomijam przypadki gwałtów - ale to jest margines). Jako dorosła osoba, która potrafi np. czytać i przyswajać wiedzę, rozumie co się do niej mówi, wiem co oznacza bycie w ciąży i poród. Doskonale wiem jak rodzi się dziecko, którędy wychodzi i że to boli, że mogą być komplikacje, że może to trwać bardzo długo. Uważam więc, że średnio inteligentna kobieta dobrze wie na co się decyduje. A jak liczy, że jej nieprzyjemności związane z ciążą nie będą dotyczyć, to nie świadczy o niej najlepiej.

Gość gość
gość dziś Mężczyzna nie ma podziwiać żony, tylko Boga!

Gość gość
gość dziś Cudownie, to świadczy o niesamowitej empatii w stosunku do ofiar przemocy, czy po prostu upokorzonych zdradą małżonka :D

Gość gość
Gosciu z 12.57 Leki juz dzis bralas? Czy gdzies pisalam, ze ja urodziłam naturalnie bez znieczulenia wiec powinni mi bic poklony? Nie. Swoje przeszlam ale mialam tez dobrze dzialajace znieczulenie podczas pierwszego porodu. Miałam tez nieplanowane cc, podczas którego znieczulenie nie zadzialalo. I co? Nadal podziwiam kobiety, ktore przez ta rzeźnie musza przejsc i sie meczyc a daja rade. Co do omdlen w trakcie porodu to zdaje sobie sprawę, ze wystepuje to czesto i jest to reakcja naszego organizmu, który mowi, ze juz nie daje rady. Widac, ze nie rodziłas. Omdlenie to przerwa od bolu, nawet krótkie daje chwile odpoczynku podczas porodu, przerwe gdy już naprawdę boli tak dlugo i mocno, ze chce sie umrzeć. Jest to swego rodzaju ucieczka, nie na długo ale jednak. PS. Kobiety, ktore maja rodzic po raz pierwszy naprawde nie moga wiedzieć, na co sie decydują bo w jaki sposob? Mysle, ze wiele zdecydowaloby sie wtedy na planowane cc albo znieczulenie gwarantowane. Nie pisze, ze wszytskie ale wiele.

Gość gość
Doskonale wiem jak rodzi się dziecko, którędy wychodzi i że to boli, że mogą być komplikacje, że może to trwać bardzo długo. Uważam więc, że średnio inteligentna kobieta dobrze wie na co się decyduje. A jak liczy, że jej nieprzyjemności związane z ciążą nie będą dotyczyć, to nie świadczy o niej najlepiej. x Nie przeżyłaś tego, więc nie możesz wiedzieć "doskonale". Każdy wie, że poród boli ale nikt kto nie rodził nie wie do końca jak. Każdy wie, że ciąża może się wiązać z ogromnymi rozstępami, hemoroidami, żylakami, a poród z komplikacjami jednak każda kobieta w głębi duszy liczy na to, że jej uda się tego uniknąć. Jakby ktoś jej powiedział "Przytyjesz 30 kg i nigdy nie będziesz mogła tego zrzucić, facet będzie patrzył na ciebie z obrzydzeniem, będziesz rodzić 20 godzin w ogromnych bólach, pękniesz po samą szyję, będziesz płakać karmiąc piersią, ale będziesz miała dziecko, wybieraj" to co innego. Ale nie jesteśmy w stanie przewidzieć co nas spotka.

Gość gość
14.14 Aż oczy bolą od tego co piszesz... Zastanawiasz się w ogóle nad tym ? Pisałaś o tym, że należy kobietę podziwiać bo wytrzymała poród... A potem, że kobieta ma wybór i może mieć cc albo znieczulenie - gdzie ani jedno ani drugie nie daje pewności, że nie będzie bolało. A to co pisałaś o tych omdleniach to już nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Tak jakby dało się zemdleć na zawołanie, żeby mieć przerwę od bólu.

Gość gość
" Ale nie jesteśmy w stanie przewidzieć co nas spotka. " xxx No kurde rzeczywiście. Niejesteśmy w stanie przewidzieć, że jak zajdziemy w ciążę, to będziemy musiały urodzić. A tajemnicą jest, że poród boli i są dwie możliwości - albo dziecko wychodzi przez drogi rodne (nojak masz trochę wyobraźni, to wiesz że główka dziecka jest duża w porównaniu do Twojej pochwy) albo cesarka, która jest operacją. No, ale są takie co nie wiedzą, że będzie bolało i że ciało kobiety po porodzie wygląda inaczej niz przed.

Gość gość
Śmieszne jesteście. Naprawdę. Serio istnieją kobiety, które uważają że ból porodowy, komplikacje, nadwaga po ciąży i inne "przyjemności" ich nie dotkną i takie rzeczy zdarzają się to tylko innym kobietom?

Gość gość
Masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem ? Każdy wie, że poród boli ale jeżeli ktoś go nie przeżył to nie wie jak bardzo. Poza tym to już nawet nie o sam poród chodzi. Człowiek z natury jest optymistą, nastraja się pozytywnie. Wie co go może spotkać ale liczy, że tego uniknie. Jak wychodzisz na ulicę to wiesz, że istnieje ryzyko,że potrąci Cię samochód ale czy zakładasz,że to na pewno się stanie ? Tak samo jak zachodzisz w ciąże, wiesz,ze niektóre kobiety przechodzą ją gorzej, niektóre lepiej ale masz nadzieję,że uda Ci się uniknąć niektórych dolegliwości. Wiesz,że poród będzie bolał ale czy to od razu oznacza,że masz zakładać, że będzie trwał 20 godzin ?