Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

maka niszczy jelita..z czego piec chleb aby bylo zdrowo?poleccie cos bez glutenu

Polecane posty

Gość gość

Może jest tu ktoś kto dba o zdrowie.. Nie potrafie zrezygnowac z chleba bo uwielbiam go.. Z czego moge piec chleb by sobie nie niszczyc kosmkow jelita i nie szkodzic..? Blagam doradzcie mi. Czy sa jakies maki ktore nie zaszkodza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mąka nie niszczy tylko pszenica ktora jest modyfikowana, kupuj ekologiczna mąkę i po problemie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie dla kazdego dieta bezglutenowa bedzie zdrowa! ona jest zalecana tylko w przypadku nietoleracji. Lepiej po prostu zdrowo zbilansowac diete, dobrze sie odzywiac, cwiczyc regularnie i bedziesz sie czuc od razu lepiej. Ja dodatkowo jeszcze stosuje inteste, zeby wyregulowac prace jelit i chronic blone sluzowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja jem bezglutenowo i sama pieke chleb z kaszy gryczanej. smakuje super i jest bardzo syty. nareszcie nie mam problemow z utrzymaniem wagi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tez bym se chcial sam piec:) tylko ze nie mieszkam sam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kup mąkę bez glutenu. Jest mnóstwo mąk bez pszenicy: żytnia, dyniowa, kokosowa... wszystko, co da się zmielić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
poszukaj w net przepisu na chleb z mąki jaglanej (jest bezglutenowa) .W sklepie takie chlebki sa bardzo drogie , lepiej samej upiec .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z czego nie upieczesz to nie licz,że będzie smakował jak ten pszenny, pompowany. Albo zdrowie albo smak. Możesz robić chleb bez mąki z samych ziaren - to zdecydowanie najzdrowsza opcja. Poza tym mąka gryczana, jaglana... Myślę,że z praktycznie każdej da się zrobić. Natomiast ja na twoim miejscu po prostu zrezygnowałabym z chleba, bo będziesz się tylko dodatkowo frustrować, że replika nie odpowiada oryginałowi. Nie wmawiaj sobie,że nie wyobrażasz sobie życia bez niego - po prostu spróbuj odstawić na 3 tygodnie, a potem sama sobie uświadomisz,ze go nie potrzebujesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ostatnio jest modna mąka czekoladowa, robiona poprzez zmielenie suszonej kupy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Maka gryczana jest niezdrowa bo gryke straszliwie się sypie randapem..poza tym w zbożu są tez zmielone chwasty a to trucizna dla człowieka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wszystko jest tucizna i nic nie jest tucizna :) wazna jest dawka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najczęściej piekę swój chleb z mąki owsianej, gryczanej lub pszennej ekologicznej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bez przesady, przecież nie samym chlebem żyjesz .Ja codziennie jem tylko jedną kromkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Litosci, Autorko, dalas sie zwariowac. Ludzie jedza pszenice od kiedy zeszli z drzew i zaczeli uprawiac zboza. Uprawa pszenicy byla jedna z pierwszych jaka ludzkosc opanowala. Gdyby byla szkodliwa, to ludzie dawno by wymarli. Problem nie lezy w pszenicy jako takiej, tylko w dodawaniu "dodatkowego" glutenu i tworzeniu odmian pszenicy wysokoglutenowej, innej niz ta naturala jaka zaraz po neandertalczykach zaczeto oprawiac. Wszystko co w nadmiarze robi sie niezdrowe, tak samo jest z nadmiarem glutenu. Po prostu kupuj pszenice orkiszowa (to jest pierwotny wariant, niezmodyfikowany na wysokoglutenowy), poza tym sa inne zboza, z ktorych tez piecze sie chleb. Bez zandego problemu w kazdym (prawie) sklepie jest chleb zytni, bez dodatku pszenicy. Zyto nie zawiera glutenu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przeczytałam - matka niszczy jelita :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dawniej jedli pszenicę swoja niemodyfikowana Zdrowa I zyli krotko Teraz pszenica to syf walony chemia ,która zabija

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wczoraj a teraz jedzą syf, a żyją dłużej :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W końcu jakiś głos rozsądku. :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×