Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kukuruku

Co ile dni myjecie niemowlaki?

Polecane posty

Gość Kukuruku

U nas mycie w wanience jest co 3 dzien, zgodnie z zaleceniami pediatry. Moja mama nie moze przebolec, że nie ma codziennego mycia zawsze o tej samej godzinie i twierdzi, że bez tego dziecko nie ogarnie wieczornego rytmu układania się do snu. Maluch ma dopiero 2 miesiące. Jak wy robicie? Od jakiego wieku kąpiecie codziennie (jeśli w ogóle) 

Gość Lol

Codziennie w lecie.a tak co drugi dzień.

Gość Aga

Pierwszy miesiąc co 2-3 dni, później już codziennie. 

Gość Gość

Co dwa dni, mały ma 2 miesiące. Pewnie jeszcze chwilę doczekam i zaczniemy kąpać codziennie. 

Gość Ann

Mój syn ma 2,5 roku i od urodzenia do teraz jest kąpany co 2 dzień.  

Gość Gosc

Co 2 dni, ma 9 miesięcy, niczym go nie balsamuje, nie oliwkuje, nie kremuje, nie używam sudocremu.

Gość GOSC

Mój syn ma prawie dwa lata (21 miesięcy) i kąpie go co drugi dzień. Latem codziennie. Jak miał raz zapalenie oskrzeli to go nie kapalm 3 dni z rzędu, tylko buzia, ręce, pupa. Mieszkam na Alasce i tu zalecenia są takie, żeby kąpać takie male dziecko 2 razy w tygodnu 😕

Gość Gość

Codziennie. Mam dwójkę jedno pięć lat, drugie trzy. Zawsze kąpałam i kąpie codziennie. 

Wy też się kąpiecie co drugi dzień? 

Gość Domi

Codziennie od urodzenia, jeśli go nie umyłam to źle spał,dziś ma 2,5 roku i nie ma opcji by nie wołał kąpieli

Gość Gosc

Ja tak samo myje jak ty, autorko. I ten sam problem z babcia jest. Dziecko ma już dwa lata i nadal kąpiel co 3 dzień, a codziennie twarz, pupa, raczki, pachy i stopy. W lato była kąpiel codziennie, bo wiadomo, pot, piach, woda z jeziora, kremy z filtrem. Sama tez nie kapie się codziennie. Codziennie biorę prysznic, a takie porządne kąpiele z szorowaniem całego ciała co trzeci dzień, kiedy myje włosy. Nie jestem brudask, to były zalecenia dermatologa ze względu na AZS i odkąd tak robię moja skóra jest w o wiele lepszym stanie 

Gość Aga
4 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Ja tak samo myje jak ty, autorko. I ten sam problem z babcia jest. Dziecko ma już dwa lata i nadal kąpiel co 3 dzień, a codziennie twarz, pupa, raczki, pachy i stopy. W lato była kąpiel codziennie, bo wiadomo, pot, piach, woda z jeziora, kremy z filtrem. Sama tez nie kapie się codziennie. Codziennie biorę prysznic, a takie porządne kąpiele z szorowaniem całego ciała co trzeci dzień, kiedy myje włosy. Nie jestem brudask, to były zalecenia dermatologa ze względu na AZS i odkąd tak robię moja skóra jest w o wiele lepszym stanie 

Czyli codziennie myjesz całe dziecko bez tułowia a co trzy dni z tułowiem... Jaka w tym jest logika? Chyba że kąpielą nazywamy godzinne moczenie dziecka w wanience pełnej piany to wtedy ok. My myjemy malucha w wiadrze codziennie, cała kąpiel zajmuje max 5 minut. 

Gość Aga

Ja kapie co 3 dni, w lecie co 2 a tak to przemywam pupę codziennie szybko. Jak córka miała 2 lata zaczęła mieć problemy ze skórą, miała suche miejsca mimo smarowania i dermatolog zaleciła zrezygnowanie z częstych kąpieli zwłaszcza kazała przestać przesiadywać dlugo w wannie. 

Gość Gość

A potem jest zdziwienie, że w przedszkolach panuje wszawica, jak takie brudaski nie myją dzieci. A niby mamy XXI wiek 

Gość Gość
31 minut temu, Gość Ann napisał:

Mój syn ma 2,5 roku i od urodzenia do teraz jest kąpany co 2 dzień.  

Żal mi Twojego dziecka. 

Gość marawstala

Kukuruku, pamiętam te wafelki... Pyszne były : )

Gość Gość

Codziennie

Gość Gość

Oczywiście, że codziennie, jak można nie wykąpać niemowlaka, nie rozumiem. 

Gość Gość
6 minut temu, Gość Gość napisał:

Oczywiście, że codziennie, jak można nie wykąpać niemowlaka, nie rozumiem. 

Pewnie jakieś leniwce myją tylko co dwa bądź trzy dni. 

Gość Ooo
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

A potem jest zdziwienie, że w przedszkolach panuje wszawica, jak takie brudaski nie myją dzieci. A niby mamy XXI wiek 

Nie wiem skąd są wszy, czy to od brudu ale jak tak to niektóre baby kąpią dzieci raz w tygodniu a ubrania zmieniają dzieciom co kilka dni i to od nich mogą być wszy a nie od dzieci, które są kąpane co 2 dzień, żeby nie wysuszyć skóry i mające codzień czyste ubrania. 

Gość Gregjug

No u nas w przedszkolu wszy i owsiki... 

P.s. dziecko myje codziennie, tak samo jak siebie.

Gość Ggg

O tej porze roku kąpię dzieci co drugi dzień. Jedno ma pół, drugie 2,5 roku. Kiefy robi się cieplej i codziennie przesiadujemy na dworze to kąpiel też jest codziennie. Oboje mają atopową skórę i lepiej działają na nią rzadsze kąpiele niż wcieranie kremów. Ja się myję codziennie, ale to nie ma nic do rzeczy, bo moja skóra i gruczoły działają inaczej niż u dziecka przed okresem dojrzewania.. 

Gość Martyna

Mój syn ma 16 miesięcy i od urodzenia jest kapany codziennie. Nawet teraz gdy zrobi kupke w pampersa to przemywam mu pod zlewem tylek. Nie wyobrażam sobie nie myć mu przez 2 dni pupy. 

Gość Gosc
7 godzin temu, Gość Aga napisał:

Czyli codziennie myjesz całe dziecko bez tułowia a co trzy dni z tułowiem... Jaka w tym jest logika? Chyba że kąpielą nazywamy godzinne moczenie dziecka w wanience pełnej piany to wtedy ok. My myjemy malucha w wiadrze codziennie, cała kąpiel zajmuje max 5 minut. 

Myje dziecko wilgotna gąbka z sama woda. Stopy dłonie z mydłem. Tu jest logika. 

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Myje dziecko wilgotna gąbka z sama woda. Stopy dłonie z mydłem. Tu jest logika. 

Nie ma tu logiki. Sama też się tak myjesz? 

Gość Lili
7 godzin temu, Gość Gosc napisał:

Masz racje moj syn ma Azs i tez jak przestalam kapac go co dzien ma ladna skore.Na skorze jest ochronna bariera i co dzien ja szorujac niszczymy ta bariere.

Gość Gość

Brudasy 

Gość No nie wierzę

Wy chyba żartujecie? Jak można myć się co drugi, trzeci dzień? A tym bardziej niemowlę, które siusia pod siebie, siłą rzeczy często przebywa (oczywiście mimo higieny i częstych zmian pampersa) w tych odchodach, tak samo się poci, rączkami dotyka wszystkiego, części jedzenia kapią po bródce i lądują na szyi... Z was są po prostu brudasy. Nie mówię tu o tym żeby dziecko siedziało codziennie w wanience po 20-30 minut, ale codzienny prysznic czy umycie CAŁEGO ciała to powinna być podstawa. Ja porządnie myję dziecko codziennie (ma już ponad dwa latka), rączki myjemy po każdym wyjściu z mieszkania i niejednokrotnie w domu, jak chodziło w pampersach to pupcię przemywałam pod kranem tak często jak to było konieczne. Za to nie używałam bez wskazania jakiś emolientów czy innych środków specjalnego przeznaczenia - porządne mydełko lub żel i szampon plus raz-dwa razy w tyg balsam. Nigdy problemów ze skórą nie było. Wasze mamy / babcie też Was myły codziennie i chyba żyjecie? A tona makijażu na twarzy pewnie szkodzi co poniektórym mniej niż woda z mydłem... żenada...

Gość No nie wierzę

Po każdym powrocie do mieszkania z dworu - miało być napisane, przepraszam za błąd stylistyczny

Gość gość
9 minut temu, Gość No nie wierzę napisał:

Wy chyba żartujecie? Jak można myć się co drugi, trzeci dzień? A tym bardziej niemowlę, które siusia pod siebie, siłą rzeczy często przebywa (oczywiście mimo higieny i częstych zmian pampersa) w tych odchodach, tak samo się poci, rączkami dotyka wszystkiego, części jedzenia kapią po bródce i lądują na szyi... Z was są po prostu brudasy. Nie mówię tu o tym żeby dziecko siedziało codziennie w wanience po 20-30 minut, ale codzienny prysznic czy umycie CAŁEGO ciała to powinna być podstawa. Ja porządnie myję dziecko codziennie (ma już ponad dwa latka), rączki myjemy po każdym wyjściu z mieszkania i niejednokrotnie w domu, jak chodziło w pampersach to pupcię przemywałam pod kranem tak często jak to było konieczne. Za to nie używałam bez wskazania jakiś emolientów czy innych środków specjalnego przeznaczenia - porządne mydełko lub żel i szampon plus raz-dwa razy w tyg balsam. Nigdy problemów ze skórą nie było. Wasze mamy / babcie też Was myły codziennie i chyba żyjecie? A tona makijażu na twarzy pewnie szkodzi co poniektórym mniej niż woda z mydłem... żenada...

To chyba ty żartujesz...twoje dziecko przebywa w odchodach? czekasz z umyciem twarzy, brody, szyi aż do kąpieli? Pupę dziecka wycieram po każdej zmianie pampersa DO CZYSTA, podobnie z brudną buzią, brodą, szyją i rękami.

Pierwsze dziecko kąpałam co drugi, czasami co trzeci dzień w wodzie z dodatkiem oilatum. Nigdy nie miało najmniejszych problemów ze skórą. Od zawsze spało bez wybudzania.

Drugie, bardziej dla tzw. rytuału kąpię codziennie, przez pierszy rok na zmianę w czystej wodzie i tej z oilatum. Niestety ani na skorę lepiej to nie wpływa ani na zasypianie.

Nb. moje dzieci się nie pocą, starannie dobieram ubrania, bieliznę i pościel - bez dodatków sztucznych materiałów, tylko bawełna organiczna i czysta wełna. 

Gość Ggg

Haha ha spoko czyściochu. Tak dla jasności, u mnie w domu rodzinnym się (nomen omen) nie przelewało i mama kąpała nas raz w tygodniu, w przysłowiową sobotę. Na codzień myło się strategiczne miejsca. W dzisiejszych czasach za takie mycie pewnie by nas odebrali.. 😉 Ale codzienne pełne kąpiele (nie podmywanie czy mycie odsłoniętych części) odbieram jako przesadną higienę.