Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Dlaczego ludzie w Polsce nie zaprowadzą dziecka do parku jak jest 6-8 stopni? To taka niska temperatura? Co wy byście zrobili na Islandii?

Polecane posty

Gość Gość

Ubierasz cieplej i idziesz. Polakom nadal nie przetlumaczysz że choroby nie biorą się od wychodzenia z domu tylko od siedzenia w nim ciągle 

Gość Ala

Zgadzam się cała zimę chodziłam z dzieckiem dwuletnim do parku na place zabaw i zawsze byliśmy sami . I tak się często zastanawiam co ludzie robią z tymi dziećmi. 

Gość Vvhgc

A ja bylam 2 razu w tym tygodniu ale nie lubie wychodzic w taka pogode z dzieckiem, w ogole nie lubię. A w domu dziecko ma bajki a jak juz mama ogarbie na błysk chałupe to sa wyglupianki, obiad i drzemka, potem chwila zabawy i znowu bajki,kolacja i spac.

Gość Na chwilę
1 minutę temu, Gość Vvhgc napisał:

A ja bylam 2 razu w tym tygodniu ale nie lubie wychodzic w taka pogode z dzieckiem, w ogole nie lubię. A w domu dziecko ma bajki a jak juz mama ogarbie na błysk chałupe to sa wyglupianki, obiad i drzemka, potem chwila zabawy i znowu bajki,kolacja i spac.

Czyli większość dnia dziecko albo śpi albo ogląda bajki. 

Gość Gość

A to ty autorko nie wiesz, że właśnie przy takiej temperaturze bakcyli jest najwięcej? 

Ala, a tobie oczywiście nie przyszło na myśl, że rodzice wychodzą wtedy na place zabaw na osiedlach, bo jak dziecko się od śniegu przemoczy, to do domu jest kilka kroków. Dzieci mieszkające w domach, nie muszą w ogóle chodzić w zimie do parku. Bałwana można lepić na własnym podwórku. 

Gość Gośćgosc

Mieszkam w Holandii i tu, niezależnie  od pogody, dzieci na placu zabaw to rzadkość. Uważam, że przyczyna jest prosta- większość czasu dzieci spędzają w szkołach i przedszkolach, bo rodzice są w pracy i to samo jest w Polsce 

Gość Gość
6 minut temu, Gość Gość napisał:

A to ty autorko nie wiesz, że właśnie przy takiej temperaturze bakcyli jest najwięcej? 

Ala, a tobie oczywiście nie przyszło na myśl, że rodzice wychodzą wtedy na place zabaw na osiedlach, bo jak dziecko się od śniegu przemoczy, to do domu jest kilka kroków. Dzieci mieszkające w domach, nie muszą w ogóle chodzić w zimie do parku. Bałwana można lepić na własnym podwórku. 

Przemoczyc zimą? A to dobre 😂😂 Dobry kombinezon zimowy i nie ma problemu...

Gość Monia

Ja też tego nie rozumiem. Wychodzę z Córcia na plac zabaw przez całą zimę. Odpowiednie ubrania i idziemy się bawić. Place oczywiście są puste. Teraz jak chłodniej to to samo. Dzieciaki wychodzą dopiero jak się cieplej zrobi. Oczywiście porozbierane, a potem siedzą znowu w domu, bo chore 😂 

Gość Gość

Dzieci przy 20 stopniach w czapkach to też standard. Bo rączki ma zimne ojej olaboga 

Gość Na chwilę
32 minuty temu, Gość Gość napisał:

A gdzie ty masz przy 6-8 stopniach śnieg? 

Gość gosc

moi sa na spacerze przy kazdej pogodzie.

Gość Gość

Nikt nie lubi włóczyć się po parku przy takiej zgniłej pogodzie. Wracasz do domu powiedzmy o 16ej, jest zimno zanim się ogarniesz jest jeszcze zimniej i do tego ciemno, nic tylko do parku z dzieckiem lecieć.. Co innego wiosną, latem, niby też jesteś zmęczona pracą, ale jak kończysz pracę, to nadal jest przyjemnie i się chce gdzieś polecieć 

Gość miss miss

Na szczęście nie ma obowiązku ciągnąć dzieciaka na plac w paskudną zgniłą pogodę, żeby się nabawiło infekcji, poza tym dziecko jest w przedszkolu/szkole a ja w pracy, a jak mam dzień wolny to wolę córkę zabrać do kina, teatru, figloraju, na wrotki itp.

Gość gegee
1 minutę temu, Gość miss miss napisał:

Na szczęście nie ma obowiązku ciągnąć dzieciaka na plac w paskudną zgniłą pogodę, żeby się nabawiło infekcji, poza tym dziecko jest w przedszkolu/szkole a ja w pracy, a jak mam dzień wolny to wolę córkę zabrać do kina, teatru, figloraju, na wrotki itp.

no tak, dzisiaj rzeczywiście jest tumany brzydka pogoda. bo słonce nie jara was w twarz. u mnie np. jest 6 stopni i bez deszczu, nie ewrozumiem co brzydkiego w tej pogodzie. plac zabaw oczywiscie pusty,. agrument ze dzieci sa w przedszkolu jest z dooopy bo jakos jak bylo cieplo to nawet w godzinach funkcjonowania przedszkoli jakies dwulatki z babciami, mamami, ciociami byly na tym placach

Gość Gość

6 stopni, to jest dyskomfort termiczny dla człowieka. Możesz się ubrać, a i tak gluty lecą z nosa, oczy łzawią, gęba się robi czerwona. To nie jest temperatura przy której można na 3 godziny usiąść na ławce w parku i czytać książkę. Dzieci też nie siedzą od rana do wieczora na dworze. Człowiek wychodzi i wraca. Stąd masz mniej dzieciaków. Jak jest przyjemnie, to się siedzi długo, jak jest zimno, to czas przebywania na zewnątrz jest krótszy i masz efekt w postaci pustki. To nie znaczy, że wszyscy siedzą w domach. 

Gość Lilll
1 godzinę temu, Gość Monia napisał:

Ja też tego nie rozumiem. Wychodzę z Córcia na plac zabaw przez całą zimę. Odpowiednie ubrania i idziemy się bawić. Place oczywiście są puste. Teraz jak chłodniej to to samo. Dzieciaki wychodzą dopiero jak się cieplej zrobi. Oczywiście porozbierane, a potem siedzą znowu w domu, bo chore 😂 

A ja nie wychodzę cała zimę. Zgadnij dlaczego? Bo pracuje. Dzieciaki wychodzą na dwór w przedszkolu i żłobku. Wiosna jak jest jeszcze widno o 18 tak. 

Gość Gość....s

A ja nie lubie marznac i nie wychodzę na plac, bo to żadna przyjemność. Dziecko chodzi do przedszkola. Tam tez wychodzi na spacer. Poza tym tylko w Polsce jest jakis dziwny obowiazek codziennych spacerow. Z niemowlakiem zima wychodzilam czasem raz na 5-7 dni. Juz pomijam kwestię smogowego smrodu... w domu tez mozna spedzać fajnie czas. Wole np. Z dzieckiem upiec ciasteczka niż stać przez godzine przy hustawce i się telepać z zimna.

Gość Gość
39 minut temu, Gość gegee napisał:

no tak, dzisiaj rzeczywiście jest tumany brzydka pogoda. bo słonce nie jara was w twarz. u mnie np. jest 6 stopni i bez deszczu, nie ewrozumiem co brzydkiego w tej pogodzie. plac zabaw oczywiscie pusty,. agrument ze dzieci sa w przedszkolu jest z dooopy bo jakos jak bylo cieplo to nawet w godzinach funkcjonowania przedszkoli jakies dwulatki z babciami, mamami, ciociami byly na tym placach

Drzewa to tumany, bo nie owocują przy 6 stopniach, zwierzęta tumany, bo siedzą w norach, mój pies to tuman, bo szybciej chce wracać ze spaceru niż, gdy jest ciepło, ludzie tumany, bo nie jedzą kolacji na tarasie na powietrzu.. O czymś zapomniałam? Ty, jedyna mądra, pewnie już basen ogrodowy napełniasz.. 

Gość gosc
3 minuty temu, Gość Gość....s napisał:

A ja nie lubie marznac i nie wychodzę na plac, bo to żadna przyjemność. Dziecko chodzi do przedszkola. Tam tez wychodzi na spacer. Poza tym tylko w Polsce jest jakis dziwny obowiazek codziennych spacerow. Z niemowlakiem zima wychodzilam czasem raz na 5-7 dni. Juz pomijam kwestię smogowego smrodu... w domu tez mozna spedzać fajnie czas. Wole np. Z dzieckiem upiec ciasteczka niż stać przez godzine przy hustawce i się telepać z zimna.

obowiazek spacerow ? :D a nie wiesz,ze ruch na swiezym powietrzu jest zdrowy, poza tym dziecko sie hartuje, bawi sie,spedza jakos inaczej czas niz w domu na kanapie czy bawiac sie wciaz tymi samymi zabawkami, odkrywa otoczenie... wiadomo,ze wszystko to kwestia chcenia sie rodzicow,a rodzicom zwykle sie nie chce :) oni wegetuja w domu,bo maja uraz do calego swiata, jest tam internet,telewizor i nic im wiecej nie potrzeba.Maja dosc ludzi  z pracy,wyjsc bo musieli dojechac, wrocić, caly dzien na nogach... a dziecko? kanapowiec ktory nie potrafi na hulajnodze jezdzić, nie potrafi sie wspiąc na drzewo, niegdy zupy z blota nie robiło...ale to niehigieniczne :P

Poza tym to tez kwestia charakteru rodzica, sa aktywni i sa lenie.Ja czasem sie zastanawiam po co tym drugim dziecko.Mam taka znajoma, ma park za plotem bloku,a dziecko ten park oglada z balkonu,bo mama wiecznie zmeczona,zgnita i jej sie nie chce.A tu za zimno,a tu za gorąco,a tu smierdzi z nad stawu.. Zawsze wymowka,a dziecko sie nudzi.Dobrze,ze ma tablet.

Ja bym sie udusiła w domu, musze sie przejsc, przewietrzyc i czasem choć w drodze na zakupy przejdziemy przez park , pozwiedzamy, w kaloszach błoto zmierzymy i jest lepiej.Pozniej wracaly do domu,młody idzie sie bawic do swoich zabawek,bo jest wymęczony a ja mam czas na obowiazki domowe, kawe i czyste sumienie,ze dziecko wybiegane i szczesliwe. Pracuje tez, to nie kwestia mnostwa wolnego czasu.

Gość Gosc

Ja nie wychodzę z domu jak jest poniżej 15 stopni, tylko do auta zakupy i szybko spowrotem, i nie dlatego że boję się że zachoruje tylko dlatego że nie lubię takiej pogody, nienawidzę, jest mi zimno a ja jestem cieplolubna w domu muszę mieć tak ciepło by chodzić na krótki rękaw czyli takie 25 stopni , moje dzieci są takie same jak ja, tylko mężowi takie temperatury nie przeszkadzają i ciągłe gdzieś łazi i grzebie przy autach na dworze,  nie wiem jak on to robi mi ręce odpadły z zimna ,

Gość gość
3 godziny temu, Gość Vvhgc napisał:

Dokładnie i festiwal przytulasków :) Jak dla mnie to w tym tygodniu było niesamowicie chłodno i również 2 razy z musu byliśmy na zewnątrz. Nie zauważyłam abym wyrządziła jakąkolwiek szkodę dzieciom. W domu kreatywna mama jest w stanie również atrakcyjnie wypełnić czas swoim dzieciom. Ogólnie nie mogę się doczekać jak będzie codziennie koło 15-20 stopni to będziemy regularnie wychodzić z domu :)

Gość Gosc
56 minut temu, Gość gosc napisał:

obowiazek spacerow ? 😄 a nie wiesz,ze ruch na swiezym powietrzu jest zdrowy, poza tym dziecko sie hartuje, bawi sie,spedza jakos inaczej czas niz w domu na kanapie czy bawiac sie wciaz tymi samymi zabawkami, odkrywa otoczenie... wiadomo,ze wszystko to kwestia chcenia sie rodzicow,a rodzicom zwykle sie nie chce 🙂 oni wegetuja w domu,bo maja uraz do calego swiata, jest tam internet,telewizor i nic im wiecej nie potrzeba.Maja dosc ludzi  z pracy,wyjsc bo musieli dojechac, wrocić, caly dzien na nogach... a dziecko? kanapowiec ktory nie potrafi na hulajnodze jezdzić, nie potrafi sie wspiąc na drzewo, niegdy zupy z blota nie robiło...ale to niehigieniczne 😛

Poza tym to tez kwestia charakteru rodzica, sa aktywni i sa lenie.Ja czasem sie zastanawiam po co tym drugim dziecko.Mam taka znajoma, ma park za plotem bloku,a dziecko ten park oglada z balkonu,bo mama wiecznie zmeczona,zgnita i jej sie nie chce.A tu za zimno,a tu za gorąco,a tu smierdzi z nad stawu.. Zawsze wymowka,a dziecko sie nudzi.Dobrze,ze ma tablet.

Ja bym sie udusiła w domu, musze sie przejsc, przewietrzyc i czasem choć w drodze na zakupy przejdziemy przez park , pozwiedzamy, w kaloszach błoto zmierzymy i jest lepiej.Pozniej wracaly do domu,młody idzie sie bawic do swoich zabawek,bo jest wymęczony a ja mam czas na obowiazki domowe, kawe i czyste sumienie,ze dziecko wybiegane i szczesliwe. Pracuje tez, to nie kwestia mnostwa wolnego czasu.

Nie wszyscy mają mały dom, żeby dziecko się w nim nudziło, moje dzieci mają tyle miejsca  w domu że na rolkach chulajnodze czy rowerku biegowym jeżdżą w niepogodę w domu,  do tego sauna, siłownia bawialnia  więc tam też lubią się bawić, mamy 350 m w domu z czego góra 80 m to sypialnie reszta na dole w formie otwartej przestrzeni, więc dzieciom ruchu nie brakuje, 

Gość gość
1 godzinę temu, Gość gosc napisał:

obowiazek spacerow ? :D a nie wiesz,ze ruch na swiezym powietrzu jest zdrowy, poza tym dziecko sie hartuje, bawi sie,spedza jakos inaczej czas niz w domu na kanapie czy bawiac sie wciaz tymi samymi zabawkami, odkrywa otoczenie... wiadomo,ze wszystko to kwestia chcenia sie rodzicow,a rodzicom zwykle sie nie chce :) oni wegetuja w domu,bo maja uraz do calego swiata, jest tam internet,telewizor i nic im wiecej nie potrzeba.Maja dosc ludzi  z pracy,wyjsc bo musieli dojechac, wrocić, caly dzien na nogach... a dziecko? kanapowiec ktory nie potrafi na hulajnodze jezdzić, nie potrafi sie wspiąc na drzewo, niegdy zupy z blota nie robiło...ale to niehigieniczne :P

Akurat to, że dziecko nie wspina się na drzewo, nie szarżuje na hulajnodze ani nie robi zupy z błota - widzę w tym same pozytywne aspekty. Lepiej żeby minimalizowało ryzyko.

Zresztą sama odnotowałaś w życiu, że dzieci mają różne charaktery. Są uporządkowane dzieci, zdyscypliowane, spokojne a są również diabły tasmańskie co jak codziennie nie wylecą na plac zabaw stanowią zagrożenie dla domowników z powodu nadmiaru złych emocji. Tymczasem nie każda z nas ma motorek w tyłku, nadczynność tarczycy, że we własnym domu nie może wysiedzieć wiecznie gdzieś gnając - w sumie z reguły właśnie w te same miejsca w najbliższym otoczeniu. Przy tak ograniczonych możliwościach poruszania się w tym samym obszarze lepiej zorganizować czas w domu przy niekorzystnej pogodzie niżeli huśtać dziecko na akord na huśtawce wmawiając mu, że oto pełnia szczęścia :)

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

Drzewa to tumany, bo nie owocują przy 6 stopniach, zwierzęta tumany, bo siedzą w norach, mój pies to tuman, bo szybciej chce wracać ze spaceru niż, gdy jest ciepło, ludzie tumany, bo nie jedzą kolacji na tarasie na powietrzu.. O czymś zapomniałam? Ty, jedyna mądra, pewnie już basen ogrodowy napełniasz.. 

Może jej morsowanie wjechało za mocno na łepetyne? :D

Gość gosc
28 minut temu, Gość Gosc napisał:

Nie wszyscy mają mały dom, żeby dziecko się w nim nudziło, moje dzieci mają tyle miejsca  w domu że na rolkach chulajnodze czy rowerku biegowym jeżdżą w niepogodę w domu,  do tego sauna, siłownia bawialnia  więc tam też lubią się bawić, mamy 350 m w domu z czego góra 80 m to sypialnie reszta na dole w formie otwartej przestrzeni, więc dzieciom ruchu nie brakuje, 

no i żebys sie czasem nie possrała :) musiałaś sie pochwalić, przegrywie z kasą :) no musiałas :) nie masz się gdzie dowartosciowac, to na kafeterii to zrobisz

Gość gosc

hah, głupie gąski... :) 6 stopni to od razu morsowanie :) macie rację, siedźcie w domu, dzięki takim jak wy, ja w zimniejszą pogode moge wyjsc na rowerek z synkiem bez obaw ze wasze pomioty beda nam pod koła wjezdzac, ja wrecz nienawidze takich cieplych dni w miescie, gdzie kazdy karakan wylega z nory do parku. prości ludzie, lda ktorych powodem do wyjscia z domu musi byc slonce i 15 stopni wzwyz

Gość Gość....s

No tak bo jak nie wychodzę w zimnice to oznacza że cały rok siedzimy w domu przed tv 😂😂😂  jak dla mnie to możesz nago po śniegu latać. Mam to gdzies. My siedzimy głownie w domu czy organizujemy wyjscia do kina sal zabaw, znajomych itd. Bedzie cieplo to będe w ogrodku  z dziećmi nawet i 6 h na powietrzu. A poki co ide zrobić kawe i odpalić serial 😂

Gość Asia

Ja w sumie to też wolę jak jest chłodno dziecku to nie przeszkadza a przynajmniej jest luźno nie muszę słuchać wrzasków obcych dzieciaków.

Gość Kelly

Mój dwulatek codziennie jest ok 4h na spacerach. Przedpołudniem krócej i po południu dłuższa zabawa. Ale nie pracuje wiec mogę sobie na to pozwolić. Doskonale rozumiem kobiety pracujące - nie wiem czy byłabym taka zwarta i gotowa lecieć na plac zabaw w gorsza pogode. A tak nas może zatrzymać tylko porządna ulewa ( zdarza się ze w deszcz spacerujemy w kaloszach i kurtkach przeciwdeszczowych ) 

Gość gosc
4 godziny temu, Gość gość napisał:

Akurat to, że dziecko nie wspina się na drzewo, nie szarżuje na hulajnodze ani nie robi zupy z błota - widzę w tym same pozytywne aspekty. Lepiej żeby minimalizowało ryzyko.

Zresztą sama odnotowałaś w życiu, że dzieci mają różne charaktery. Są uporządkowane dzieci, zdyscypliowane, spokojne a są również diabły tasmańskie co jak codziennie nie wylecą na plac zabaw stanowią zagrożenie dla domowników z powodu nadmiaru złych emocji. Tymczasem nie każda z nas ma motorek w tyłku, nadczynność tarczycy, że we własnym domu nie może wysiedzieć wiecznie gdzieś gnając - w sumie z reguły właśnie w te same miejsca w najbliższym otoczeniu. Przy tak ograniczonych możliwościach poruszania się w tym samym obszarze lepiej zorganizować czas w domu przy niekorzystnej pogodzie niżeli huśtać dziecko na akord na huśtawce wmawiając mu, że oto pełnia szczęścia :)

a pozniej otylosc u dzieci i gadanie,ze dzieci tylko gapia sie w ekrany. Nic nie zastąpi zabawy z innymi dziecmi na swiezym powietrzu :) gdybys chciała to bys zorganizowala fajnie czas dziecku.ale po co? dzieci lubia sie bawic, wybiegac,a te twoje zdyscyplinowane i spokojne nie maja wyjscia,bo siedza w domu, biegac nie wolno, wspinac sie nie ma gdzie to zamulają.