Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Autorka

Biblia, ludzie proszę czytajcie

Polecane posty

Gość Autorka

10 PRZYKAZAŃ BOGA  II Moj.20

”Jam jest Pan, Wiekuisty, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli.

1. Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie.

2.Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi.
Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu — tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań.

3.Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, bo nie dozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto bierze Jego imię do czczych rzeczy.

4.Pamiętaj o dniu SZABATU, aby go święcić, jak ci nakazał Pan, Bóg twój.Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką twą pracę, lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty.
Pamiętaj, że byłeś niewolnikiem w ziemi egipskiej i wyprowadził cię stamtąd Pan, Bóg twój, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem: przeto ci nakazał Pan, Bóg twój, strzec dnia szabatu.

5.Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.

6.Nie będziesz zabijał.

7.Nie będziesz cudzołożył.

8.Nie będziesz kradł.

9.Jako świadek nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa.

10.Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego”.

Gość gość

Dzięki, ale nie. Nie lubię fantastyki, z bajek też już dawno wyrosłam.

Gość Autorka

Przemyśl to. Wszystkie proroctwa z Biblii już się wypełniają, zostało kilka do powrotu naszego Pana! Jezus Chrystus powraca na sąd i będzie płacz i zgrzytanie zebów. Nie wiem czy mamy kilka tygodni czy miesięcy, ale lat to raczej już niewiele, o ile w ogóle. Tylko przy Bogu będziemy bezpieczni.

Gość Autorka

Moje drogie dziecko.

Być może Mnie nie znasz, ale Ja wiem o tobie wszystko…. [Psalm 139:1].

Wiem kiedy siadasz i kiedy wstajesz…. [Psalm 139:2].

Znam każdy twój krok…. [Psalm139:3].

Nawet włosy na twojej głowie są policzone…. [Mateusza 10:29-31].

Bo stworzyłem cię na Moje podobieństwo….. [1 Mojżeszowa 1:27].

Ja sprawiam, że żyjesz, poruszasz się i istniejesz, ponieważ jesteś moim dzieckiem…. [Dzieje Apostolskie 17:28].

Znałem cię jeszcze zanim się począłeś….. [Jeremiasza 1:4-5].

Wybrałem cię w dniu stworzenia…. [Efezjan 1:11-12].

Nie jesteś dziełem przypadku, bo twoje dni zapisane są w Mojej księdze…. [Psalm 139:15- 16].

Ja zdecydowałem, kiedy się urodzisz i gdzie będziesz żył.... [Dzieje Apostolskie 17:26].

Jesteś wspaniale, cudownie stworzony.... [Psalm 139:14].

Ukształtowałem cię w łonie twojej matki…. [Psalm 139:13].

I dałem ci ujrzeć świat w dniu twych narodzin.... [Psalm 71:6].

Ci, którzy mnie nie znają stawiają mnie w złym świetle.... [Jana 8:41-44].

Lecz Ja nie jestem zły, nie odległy, jestem obrazem miłości….. [1 List Jana 4:9-10].

I pragnę wylać ją na ciebie obficie, ponieważ jesteś Moim dzieckiem, a Ja twoim Ojcem.... [1 List Jana 3:1].

Chcę zaoferować ci więcej niż twój ziemski ojciec kiedykolwiek mógłby ci dać…. [Mateusza 7:11].

Bo Ja jestem doskonałym Ojcem…. [Mateusza 5:48].

Każdy dobry dar, jaki otrzymujesz, pochodzi ode Mnie.... [Jakuba 1:17].

Bo Ja znam wszystkie twoje potrzeby i zaspokajam je.... [Mateusza 6:31-33].

Chcę dać ci nadzieję na przyszłość.… [Jeremiasza 29:11]

Ponieważ umiłowałem cię wieczną miłością.... [Jeremiasza 31:3]

Mam więcej myśli o tobie niż jest piasku na brzegu morza.... [Psalm 139:17-18].

Raduję się z ciebie.... [Sofoniasza 3:17].

I nigdy nie przestanę czynić dobra w twoim życiu…. [Jeremiasza 32:40].

Bo jesteś tym, co mam najdroższego.... [2 Mojżeszowa 19:5].

Z całej duszy i serca pragnę osadzić cię w twojej ziemi…. [Jeremiasza 32:41].

Chcę ci pokazać wielkie i wspaniałe rzeczy….. [Jeremiasza 33:3].

Jeśli będziesz Mnie szukał z całego serca, znajdziesz Mnie….. [5 Mojżeszowa 4:29].

Rozkoszuj się Mną, a spełnię pragnienia twego serce…. [Psalm 37:4].

Ponieważ to Ja ci je daję.... [Filipian 2:13].

Mogę zrobić dla ciebie więcej niż możesz sobie wyobraźić…. [Efezjan 3:20].

Ponieważ ja jestem twoją największą zachętą…. [2 Tesaloniczan 2:16-17].

Jestem ojcem, który pociesza w kłopotach…. [2 Koryntian 1:3-4].

Gdy twoje serce jest złamane, jestem blisko….. [Psalm 34:18].

Tak jak pasterz niesie owcę, tak Ja noszę cię blisko Swego serca…. [Izajasza 40:11].

Przyjdzie dzień, gdy zetrę wszelką łzę z twoich oczu, i zabiorę ból jakiego doznałeś tu na ziemi…. [Objawienie Jana 21:3-4].

Jestem twoim ojcem i kocham cię tak mocno jak Mego Syna, Jezusa…. [Jana 17:26].

Bo w Jezusie wyraziłem Swą miłość do ciebie…. [Jana 17:26].

On jest doskonałym obrazem Mnie…. [Hebrajczyków 1:3].

On przyszedł, by pokazać, że jestem z tobą, a nie przeciwko…. [Rzymian 8:31],

oraz by powiedzieć ci, że twoich grzechów nie liczę…. [2 Koryntian 5:18-19].

Jezus umarł abyś mógł dostąpić pojednania…. [2 Koryntian 5:18-19].

Jego śmierć była najwyższym wyrazem Mojej miłości…. [1 List Jana 4:10].

Oddałem wszystko co kochałem, by zyskać twoją miłość…. [Rzymian 8:31-32].

Jeśli przyjmiesz Mego Syna, Jezusa w darze, przyjmiesz Mnie…. [1 List Jana 2:23].

I już nigdy nic nie odłączy cię od Mojej miłości…. [Rzymian 8:38-39].

Wróć do domu, a wydam przyjęcie, jakiego niebo jeszcze nie widziało…. [Łukasza 15:7].

Jestem twoim Ojcem i zawszę nim będę…. [Efezjan3:14-15].

A teraz chcę zapytać ciebie; CZY CHCESZ ZOSTAĆ MOIM DZIECKIEM ?.… [Jana 1:12- 13].

Czekam na ciebie…. [Łukasza 15:11-32]

Twój Tato

Bóg

Gość gosc
14 godzin temu, Gość Autorka napisał:

Przemyśl to. Wszystkie proroctwa z Biblii już się wypełniają, zostało kilka do powrotu naszego Pana! Jezus Chrystus powraca na sąd i będzie płacz i zgrzytanie zebów. Nie wiem czy mamy kilka tygodni czy miesięcy, ale lat to raczej już niewiele, o ile w ogóle. Tylko przy Bogu będziemy bezpieczni.

możesz wymienić te proroctwa? te króre się już wypełniły oraz te kilka które jeszcze pozostały przed powrotem Jezusa, chciałabym wiedzieć co to za znaki/proroctwa

Gość świadomy katolik ❤️✝️🙏📖

ZACZNIJCIE CZYTAĆ BIBLIE NIE BÓJCIE SIĘ! Ja zawsze się tego bałem, dałem sobie wmówić przez szatana że Bóg jest zły i bałem się czytać Biblie, a prawda jest taka że Bóg jest czystą miłością, tylko szatan zniechęcał mnie do czytania bym nie poznał prawdy

x

LUDZIE ZACZNIJCIE CZYTAĆ BIBLIE, TO JEST PIĘKNE! Ja zawsze się tego bałem, dałem sobie wmówić przez szatana że Bóg jest zły i bałem się czytać Biblie, szczerze mnie to przerażało, ale prawda jest taka że Bóg jest czystą miłością i dobrocią, tylko szatan nam Go obrzydza, bo chce nas od Niego oddzielić, chce byśmy Go porzucili, odwrócili się od Niego, ale nie pozwólcie na to szatanowi!

Zawsze bałem się czytać Biblii bo nie rozumiałem Jej, znałem ją tylko z niektórych fragmentów, wydawało mi się to trudne, ciężkie do zrozumienia, było wiele takich cytatów i opisów zdarzeń których nie rozumiałem, a przez to odczytywałem je źle, wręcz jako okrucieństwo Boga, jako coś złego, jako to że On nienawidzi ludzi, a wcale tak nie jest, tylko wynikało to z mojej niewiedzy i co z czego się bierze, brakowało też szerszego kontekstu, a szatan to tylko wykorzystywał, moją niewiedzę i buntował mnie przeciwko Panu Bogu i też budził we mnie lęk do Boga i lęk do czytania Biblii bo bałem się że coś jeszcze "straszniejszego" odkryje. on mnie tylko ciągle utwierdzał w tym, że Pan Bóg jest zły, że mnie nienawidzi. jemu to wszystko było na ręke, on mi to ciągle wmawiał by mnie oddzielić od Boga, zbuntować mnie przeciwko niemu, ale to wszystko są kłamstwa szatana! Na szczęście dzięki Panu Bogu i Jego Świętemu Duchowi zacząłem czytać Pismo Święte i odkrywać prawdę, prawdę o Bożej miłości i jego nieskończonej dobroci i właśnie dlatego szatan zniechęcał mnie do czytania bym nie poznał prawdy! On wiedział że jak zacznę czytać Biblię to odkryje prawdę i jego kłamstwa upadną, już nie będzie mógł mi wmawiać tych kłamstw, bo ja już będę znał prawdę! I tą prawdę poznaje, bo zacząłem czytać, przeczytałem co prawda dopiero pierwszą Ewangelie, ale z niej płynie tylko i wyłącznie sama miłość, dobroć i uczynność Pana Jezusa i Jego troska o nas! Ludzie nie dajcie sobie wmówić, że Pan Bóg jest zły, tak możecie dawać sobie tylko wmówić gdy Go nie znacie. Dlatego proszę was, czytajcie Pismo Święte a sami zobaczycie jaki Bóg jest cudowny, dobry i kochany! Wtedy szatan już wam nie zdoła niczego złego wmówić na temat Boga, bo wy sami poznacie prawdę o Nim i sami będziecie widzieli jaki On jest dobry. Chwała Panu!

Nawet nie wiecie jakie czuje teraz szczęście, ulgę, taki błogostan i spokój gdy to mówię i gdy odkryłem prawdę w Biblii! takie fajne przyjemne ciarki chodzą mi po plecach i głowie :) Tyle lat żyłem w kłamstwie, w nieświadomości, miałem zafałszowany obraz Boga przed oczami, tak naprawdę Pan Bóg był dla mnie zawsze taki odległy, zimny, surowy, nawet mówiąc szczerze po prostu się Go bałem, przerażał mnie, no bo właśnie miałem zły Jego obraz i brak wiedzy o Nim, a o to właśnie chodzi szatanowi, zależy mu na tym abyśmy mieli zły obraz Boga, abyśmy nie poznali prawdy o Nim i o Jego miłości do nas. Gdy nie znamy prawdy i ulegamy kłamstwom szatana, on ma nad nami przewagę i wykorzystuje to buntując nas przeciwko Bogu, odciąga nas tym od Niego, chce byśmy się od Boga odwrócili, ale nie pozwólcie na to! Ale jakie to jest niesamowite uczucie gdy samemu odkrywasz prawdę, gdy czytasz Biblię i widzisz samą miłość i dobroć i genialny plan Boży i jego cudowne czyste serce kochające każdego i troszczące się o nas! Wtedy całe wcześniejsze skrzywione wyobrażenie Boga upada, ono zostaje zniszczone tak jak i kłamstwa szatana, przez to stajemy się wolni od niego i od jego kłamstw! Czytajcie Biblię, zawierzajcię się Jezusowi, On was poprowadzi ku swojej Światłości i wasze serca też rozpromienieją radością, prawdą i szczęściem oraz pokojem i wspólnotą z Chrystusem :)

Wierzę, ufam, kocham Cię Jezu!❤️

Panie Jezu, dziękuję ci za Twoją miłość, i za to, że umarłeś za każdy mój grzech. Ogłaszam Cię moim jedynym Panem i Zbawicielem, oddaję Ci całe moje życie. I proszę Cię o Ducha Świętego, którym poprowadzisz mnie do wspólnoty. Amen🙏🏻

Panie Jezu zapraszam cię do mojego życia. Proszę Cię o doświadczenie Twojej miłości, Twojego miłosierdzia, abym teraz doświadczył Twojej obecności, i ogłaszam Cię teraz moim jedynym Panem i Zbawicielem. Ogłaszam cię, Jezu, moim jedynym Zbawicielem i Panem i proszę Cię o Twojego Świętego Ducha, abyś mnie dalej prowadził i dalej wspierał we wspólnocie, w której będę mógł poznawać Ciebie, na nowy, żywy sposób. Amen🙏🏻

Gość gość

Autorko pomóż lepiej uratować duszę młodej 22 letniej Jehówki która nie uznaje boskości Jezusa ani Trójjedności Boga w Ojcu, Synu i Duchu Świętym

https://f.kafeteria.pl/temat-6044598-swiadkowie-jehowe/

Gość Autorka
40 minut temu, Gość gosc napisał:

możesz wymienić te proroctwa? te króre się już wypełniły oraz te kilka które jeszcze pozostały przed powrotem Jezusa, chciałabym wiedzieć co to za znaki/proroctwa

Przeczytaj Biblię, to się przekonasz. Ja nie mogę przeczytac jej za ciebie. Biblia to jest list samego BOGA do ciebie i tak powinieneś to odbierac i czytać.

Gość gosc
32 minuty temu, Gość Autorka napisał:

Przeczytaj Biblię, to się przekonasz. Ja nie mogę przeczytac jej za ciebie. Biblia to jest list samego BOGA do ciebie i tak powinieneś to odbierac i czytać.

haha wiedziałam :D i taka właśnie z Ciebie Apostołka... sama pewnie nie wiesz, tylko sie wymądrzasz... a Biblie to ja mam w małym palcu, tylko Cię sprawdzałam, no i tak jak myślałam tylko pod pic bierzesz zamiast prawdziwie szerzyć słowo Boże.

Gość Autorka
11 minut temu, Gość gosc napisał:

haha wiedziałam 😄 i taka właśnie z Ciebie Apostołka... sama pewnie nie wiesz, tylko sie wymądrzasz... a Biblie to ja mam w małym palcu, tylko Cię sprawdzałam, no i tak jak myślałam tylko pod pic bierzesz zamiast prawdziwie szerzyć słowo Boże.

Biblia ma ponad 700 głównych proroctw a do tej pory sprawdziło się około 600, wybacz ale nie moim zadaniem jest ci je tutaj omawiać, a twoja reakcja świadczy zdecydowanie o tym, że Biblii nie znasz, ani prawdziwego Boga.

Gość ten film też obejrz

Teraz i ja rozpoznaję Go w Hostii (Cudowne nawrócenie protestantki)

https://www.youtube.com/watch?v=O05cSRGziyM

Gość Jezus jest w Hostii

Protestancki pastor, biblista i badacz wczesnego chrześcijaństwa poszedł potajemnie do katolickiego kościoła by zobaczyć jak wygląda Msza Święta. Podczasu Eucharystii doznaje szoku. Odkrywa coś, co wkrótce całkowicie zmieni jego życie. Dziś, po wielu latach Scott Hahn opowiada swoją historię
Doświadczenie Boga w sakramencie Eucharystii jest czymś tak uderzającym w ludzką tożsamość, że przemienia nas od środka. Tak było w życiu Scotta Hahna - posłuchaj jego historii....
https://www.youtube.com/watch?v=KEIp1N-zr1U

Gość gosc

śpiewam dla was i dla Pana Jezusa piosenke

https://vocaroo.com/i/s0U5uAMMooRT

Gość gośćka
17 godzin temu, Gość ten film też obejrz napisał:

17 godzin temu, Gość Jezus jest w Hostii napisał:

Protestancki pastor, biblista i badacz wczesnego chrześcijaństwa poszedł potajemnie do katolickiego kościoła by zobaczyć jak wygląda Msza Święta. Podczasu Eucharystii doznaje szoku. Odkrywa coś, co wkrótce całkowicie zmieni jego życie. Dziś, po wielu latach Scott Hahn opowiada swoją historię
Doświadczenie Boga w sakramencie Eucharystii jest czymś tak uderzającym w ludzką tożsamość, że przemienia nas od środka. Tak było w życiu Scotta Hahna - posłuchaj jego historii....

Chwała Panu!

Gość Autorka

"Wszystko mogę w tym, który mnie umacnia" Flp4,13 :-) 

Martyna33 dziękuję za polecenie, na pewno zobaczę.

Gość martyna z gościa na chwile
1 godzinę temu, Gość Autorka napisał:

"Wszystko mogę w tym, który mnie umacnia" Flp4,13 :-) 

Martyna33 dziękuję za polecenie, na pewno zobaczę.

zobacz też tamte dwa o nawróceniach protestantów, bo uważam że naprawdę warto

Gość Agrest

A fragment w którym córki Lota upijają go i wykorzystują seksualnie (przez co później mają z nim dzieci) czytacie np. dzieciom, czy w rodzinnym gronie?

Gość gosc
14 minut temu, Gość Agrest napisał:

A fragment w którym córki Lota upijają go i wykorzystują seksualnie (przez co później mają z nim dzieci) czytacie np. dzieciom, czy w rodzinnym gronie?

ta przypowieść biblijna ukazuje do czego prowadzi rozpusta, rozpasanie seksualne itd. Jest przestrogą dla nas, ale i nauką, trzeba z tego wnioski i nie iść tą drogą, no ale niestety świat idzie tą drogą, ale to że świat idzie, to nie znaczy że wszyscy dają się ogłupić seksem i zniewolić szatanowi, trzeba temu postawić opór i powiedzieć STOP, tego właśnie uczy nas ta przypowieść

udawanie że tego nie było, że tego typu sodomy, rozpusty i wszechobecna seksualizacja nie istnieją byłoby ignorancją

Gość Oto Bóg Wasz!

Bóg Starego Testamentu to chyba jeden z najmniej sympatycznych bohaterów literackich: zawistny (i dumny z tego), małostkowy i niesprawiedliwy typ, z manią na punkcie kontrolowania innych i niezdolny do wybaczania, mściwy i żądny krwi zwolennik czystek etnicznych, mizogin, homofob i rasista, dzieciobójca o skłonnościach ludobójczych (oraz morderca własnych dzieci przy okazji), nieznośny megaloman, kapryśny i złośliwy tyran. Ci z nas, którzy od najwcześniejszego dzieciństwa się z nim stykają, nie dostrzegają tego horroru. Dopiero błogosławiona niewiedza stwarza odpowiednią perspektywę.

Gość gosc
29 minut temu, Gość Oto Bóg Wasz! napisał:

Bóg Starego Testamentu to chyba jeden z najmniej sympatycznych bohaterów literackich: zawistny (i dumny z tego), małostkowy i niesprawiedliwy typ, z manią na punkcie kontrolowania innych i niezdolny do wybaczania, mściwy i żądny krwi zwolennik czystek etnicznych, mizogin, homofob i rasista, dzieciobójca o skłonnościach ludobójczych (oraz morderca własnych dzieci przy okazji), nieznośny megaloman, kapryśny i złośliwy tyran. Ci z nas, którzy od najwcześniejszego dzieciństwa się z nim stykają, nie dostrzegają tego horroru. Dopiero błogosławiona niewiedza stwarza odpowiednią perspektywę.

zapewne nie czytałeś Biblii skoro masz takie zdanie, gdzieś coś w necie przeczytałeś i tyle wiesz, ja miałem podobne odczucia względem Boga zanim zacząłem czytać i też gdzieś coś nieco słyszałem o tym że jest zły i okrutny i to mnie tylko odpychało przed czytaniem Biblii, przerażało mnie, ale to sprawka szatana, to on mi wmawiał że Pan Bóg jest zły, chciał mi go obrzydzić, chciał mnie zniechęcić do poznania prawdy, ale odkąd czytam szatan już nie ma żadnego argumentu, bo wiem ze Pan Bóg jest dobry. Kiedyś nie rozumiałem Potopu, czy Babilonu, Sodomy Gomory, mówiłem sobie kurcze jaki ten Pan Bóg okrutny bo tak ludzi gnoi, ale nie... ci ludzie mieli mnóstwo szans by żyć dobrze, ale nie chcieli, mieli gdzieś Boga i innych dobrych ludzi, a Pan Bóg swoje owieczki chroni i powiedział w końcu DOŚĆ! i dlatego była kara na tych złych, by chronić dobrych. Tamci źli mieli mnóstwo szans by się nawrócić, nie chcieli... to ich wina, a nie Pana Boga. Ku końcu czasów będzie podobnie, Pan Bóg w końcu powie dość tego zła i niszczenia moich owieczek, moich sprawiedliwych i dobrych dzieci, dość zła! i też przyjdzie kara na tych którzy mają gdzieś Boga, którzy tylko zadają cierpienie tym normalnym dobrym ludziom, a Pan Bóg jako dobry pasterz chroni swoje owieczki i w końcu powie DOŚĆ!

https://f.kafeteria.pl/temat-7547012-zacznijcie-czytac-biblie-nie-bojcie-sie-ja-zawsze-sie-tego-balem-dalem-sobie-wmowic-przez-szatana-ze-bog-jest-zly-i-balem-sie-czytac-biblie-a-prawda-jest-taka-ze-bog-jest-czysta-miloscia-tylko-szatan-zniechecal-mnie-do-czytania-bym-nie-poznal-prawdy/?page=2

Gość Sylwek

Czytałem biblię dla Twojej świadomości... Z fanatykami religijnymi niestety trudno się rozmawia. Wierz tam dalej w Boga, który po tym jak obiecał, że po potopie nie zrobi nic już ludziom, mordował ich jak popadło na różne sposoby. Wierz w te bajki i tego tyrana dalej. Nie pozdrawiam. Do widzenia.

Gość gosc

Spójrz, to ludzie się odwracają od Pana Boga, to ludzie czynią zło, wystarczyłoby przestrzegać jednego ale najważniejszego przykazania które pozostawił nam Pan Jezus, bo z tego przykazania wynika cała reszta. "Miłuj Pana Boga i bliźniego swego jak siebie samego" i na tym świecie byłoby pięknie, ale nie... ludzie mają Boga gdzieś, ludzie mają gdzieś dobrych, pogardzają innymi ludźmi, kradną, zabijają, oszukują, gwałcą, dokonują aborcji. Sami wchodzą na podwórko szatana, wybierają k,u,r,e,st,w,o zamiast dobroci i miłości Boga, który chce dla nas jak najlepiej, ale niestety wielu ma to gdzieś i woli iść "swoją ścieżką" zła

https://f.kafeteria.pl/temat-7531653-pan-bog-przygotowal-dla-nas-taki-piekny-swiat-tylko-ze-ludzie-nie-chca-brac-tego-dobra-i-milosci/

Gość gosc
9 minut temu, Gość Sylwek napisał:

Czytałem biblię dla Twojej świadomości... Z fanatykami religijnymi niestety trudno się rozmawia. Wierz tam dalej w Boga, który po tym jak obiecał, że po potopie nie zrobi nic już ludziom, mordował ich jak popadło na różne sposoby. Wierz w te bajki i tego tyrana dalej. Nie pozdrawiam. Do widzenia.

no może i czytałeś, ale widocznie nie zrozumiałeś... a wszelkie "tyraństwa" jak to nazywasz, ZAWSZE były karą dla tych złych, by chronić dobrych, bo jeśli ten zły dostaje 100 szans i dalej ma wszystko gdzieś to w końcu trzeba powiedzieć dość, żeby tych dobrych chronić przed tym złym. Czy chciałbyś aby Hitler albo Anioł Śmierci dr Mengele co torturował i eksperymentował na ludziach w Aushwitz byli w niebie? Kiedyś myślałem, jak to możliwe że kochający Pan Bóg, pełen miłosierdzia może ich wewalić do piekła! no przecież to sie w pale nie mieści, tak kiedyś myślałem, zanim wszystko zrozumiałem... Teraz wiem, że do nieba nikogo Pan Bóg na siłę nie zaciągnie, tamci ludzie mieli Boga gdzieś, bluźnili na Niego i jeszcze gnoili innych ludzi, oni nie chcieli iść do nieba i udowadniali to całym swoim życiem, a Pan Bóg dał nam wolną wolę, bo gdyby nas 'zaprogramował' tylko na dobrych to by to wszystko nie miało sensu, bylibyśmy marionetkami, robotami, trybikami w zegarku, bylibyśmy niczym. Czy chciałbyś mieć żonę która cie kocha bo masz kase? Czy taką która po prostu CIEBIE kocha? choćbyś nawet był biedny i sparaliżowany to ona by cie kochała mimo wszystko, a ta pierwsza by cie olała bo po co jej kaleka i biedak. Tak samo z Panem Bogiem, on nie chce nikogo zmuszać do wejścia do nieba, nikogo nie zmusza by go kochać, bo co ty by była za miłość? ze zmuszenia? albo ze strachu udawać że Go kocham bo boje sie ze mi coś zrobi? taka miłość to żadna miłość, każdy pragnie ufnej bezwarunkowej miłości. Jeśli Hitler i Mengele woleli wybrać zło to po co ich ciągnąć na siłe do nieba? mimo że zapisane jest w piśmie że "Pan Bóg pragnie aby wszyscy zostali zbawieni" ale nie zaciągnie wszystkich siłą do nieba, bo wielu tam po prostu NIE CHCE BYĆ i gdyby nawet Pan Bóg okazując wielkie serce wrzucił "na siłę" Hitlera i Mengele do nieba (a oni tam nie chcą być) to oni dalej by tam bluźnili Bogu, robili zamęt i gnoili innych i co by to było za niebo, co by to był za raj dla tych dobrych? ŻADEN, a Pan Bóg zawsze chroni tych dorbych i wystarczy oddać się w Jego opieke, być z nim a zawsze będzie cie chronił, prowadził, pomagał. Ale jak ktoś ma to gdzieś no to trzeba go ODSEPAROWAĆ by nie szkodził tym sprawiedliwym dobrym ludziom. Chcesz zabijać mordować pławić się w nienawiści i złu? proszę bardzo, wszyscy tacy źli będziecie razem w jednym worze i tam się "bawcie" jeden drugiego niech gnoi po wieki, a w drugim worze będą ci dobrzy, na wieczne szczęście pokój i harmonię. Każdy ma wybór

Gość Sylwek

Stuknij się w głowę fanatyku.

Gość gosc
11 minut temu, Gość Sylwek napisał:

Stuknij się w głowę fanatyku.

to że potrafisz tylko wyzywać pokazuje kim jesteś, ty ani nie rozmawiasz, nie masz żadnych argumentów, nie szukasz prawdy, tylko po prostu szukasz zaczepki do wyzwania kogoś i do wylania frustracji na kimś za swoje nieudane życie

Gość smakosz

Pan Bóg - Ojciec, przemówił do nas przez Syna, Syn przemówił przez Ewangelię, Ewangelia przemówiła przez Słowo, a Słowo przemawia przez ludzi, a to co jest najważniejsze to, to że każda z tych dróg prowadzi nas wprost do Ojca

Gość Autorka

Przysłów 12:20 "Ci, którzy knują zło, mają w sercu podstęp, a którzy mówią o pokoju - radość."

Martyna 33, dziękuję za Twoją opinię :-) Ja uważam, że Dekalog jest najważniejszy bo to przykazania Boga. W dniu ostatnim z nieba zostanie spuszczona Arka Przymierza właśnie z Dekalogiem. Uważam też, ze cała Biblia jest przesiąknięta napominaniem... nie ważne to czy tamto ale "najważniejsze jest przestrzeganie przykazań Boga". Nie mam teraz czasu na szukanie cytatów, ale jest ich wiele. Być może dziś wieczorem bede miała w końcu czas żeby zobaczyć film który zaproponowałaś. 

Gość gosc

Najważniejsze to jest to co powiedział Pan Jezus, gdy uczniowie spytali Go, które z przykazań jest najważniejsze (mieli na myśli dekalog), a On im odpowiedział, że najważniejsze jest przykazanie miłości "Miłuj całym sercem i całą duszą Pana Boga i bliźniego swego jak siebie samego". Zresztą jak się popatrzy na dekalog, to każde przykazanie wynika z przykazania miłości.

Gość gość
Dnia 6.05.2019 o 15:46, Gość Jezus jest w Hostii napisał:

Dnia 6.05.2019 o 15:41, Gość ten film też obejrz napisał:

a czy Ty Autorko obejrzałaś filmy o których Ci mówiłam?

Gość gość x
Dnia 4.05.2019 o 19:25, Gość Autorka napisał:

10 PRZYKAZAŃ BOGA  II Moj.20

”Jam jest Pan, Wiekuisty, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli.

1. Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie.

2.Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi.
Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu — tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań.

3.Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, bo nie dozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto bierze Jego imię do czczych rzeczy.

4.Pamiętaj o dniu SZABATU, aby go święcić, jak ci nakazał Pan, Bóg twój.Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką twą pracę, lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty.
Pamiętaj, że byłeś niewolnikiem w ziemi egipskiej i wyprowadził cię stamtąd Pan, Bóg twój, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem: przeto ci nakazał Pan, Bóg twój, strzec dnia szabatu.

5.Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.

6.Nie będziesz zabijał.

7.Nie będziesz cudzołożył.

8.Nie będziesz kradł.

9.Jako świadek nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa.

10.Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego”.

tu w p 2 brakuję spójnika " i ",

Tworzenie figury ale bez oddawania jej czci boskiej, nie jest grzechem.

św Paweł jak podczas swego wystąpienia,  zobaczył szereg figur różnych bóstw na Areopagu w Grecji, nie miał grzechu, bo nie oddał im czci boskiej.

Jednak jednej figurze podpisanej: czci Nieznanemu Bogu stworzycielowi świata, przyznał rację i powiedział , że tylko ta figura jest prawdziwa.