Jakotako 1 Napisano Kwiecień 24, 2022 Witam, Podjąłem ostatnio pracę w branży zupełnie mi nowej. To znaczy nie tyle nowej, co asortyment to dla mnie nowość. Jest to praca w charakterze kupieckim, ale asortyment jest dosyć wyspecjalizowany (branża chemiczna). Ja owszem, doświadczenie posiadam jako zakupowiec, ale dużo bardziej w typowo technicznej sferze (obróbka metali). Ogłoszenie oczywiście nie wymagało znajomości specyfiki branży, bo było jako "do przyuczenia" w tym specyficznym sektorze. Pracę oczywiście dostałem, po kilkuetapowej rozmowie i moja szefowa oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest to dla mnie nowy obszar. I dla mnie zapoznanie się z nowym obszarem to będzie na pewno sporo czasu (może za pół roku już będę bardziej swobodnie się w tym poruszał). Sęk w tym, że ja po niespełna miesiącu pracy nie mam przekonania czy "pokocham" asortyment i będę się w nim dobrze "czuł"...Ja już tak po prostu mam, że lubię "czuć" asortyment którym się zajmuję. Z drugiej strony, pojawiły się możliwości innej pracy (na którą już wcześniej aplikowałem, ale z racji odległości nie zdecydowałem się na nią na tamten czas), dla której ogłoszeniodawca zmienił kryteria i dopuszcza pracę zdalną/hybrydową. Czuję że dla mnie byłaby to lepsza opcja (po pierwsze, asortyment w którym miałbym pracować - obróbka metali - lubię; oczywiście jak będą nowe rzeczy to chętnie poczytam coś o tym po pracy). Tutaj natomiast (w sektorze chemicznym) nie mam takiego przekonania, że mimo, iż nowa dla mnie działka i sporo materiału do nauki, to nie czuję żeby po pracy nadmiernie uzupełniać wiedzę, itd. Za dużo mnie to kosztuje. Mam 39 lat i pracując w wielu firmach, nie mam takiej potrzeby żeby siedzieć w domu po pracy i spędzać długie godziny na dokształcaniu się... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kardulaki86 19 Napisano Lipiec 1, 2022 Dnia 24.04.2022 o 08:14, Jakotako napisał: Witam, Podjąłem ostatnio pracę w branży zupełnie mi nowej. To znaczy nie tyle nowej, co asortyment to dla mnie nowość. Jest to praca w charakterze kupieckim, ale asortyment jest dosyć wyspecjalizowany (branża chemiczna). Ja owszem, doświadczenie posiadam jako zakupowiec, ale dużo bardziej w typowo technicznej sferze (obróbka metali). Ogłoszenie oczywiście nie wymagało znajomości specyfiki branży, bo było jako "do przyuczenia" w tym specyficznym sektorze. Pracę oczywiście dostałem, po kilkuetapowej rozmowie i moja szefowa oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest to dla mnie nowy obszar. I dla mnie zapoznanie się z nowym obszarem to będzie na pewno sporo czasu (może za pół roku już będę bardziej swobodnie się w tym poruszał). Sęk w tym, że ja po niespełna miesiącu pracy nie mam przekonania czy "pokocham" asortyment i będę się w nim dobrze "czuł"...Ja już tak po prostu mam, że lubię "czuć" asortyment którym się zajmuję. Z drugiej strony, pojawiły się możliwości innej pracy (na którą już wcześniej aplikowałem, ale z racji odległości nie zdecydowałem się na nią na tamten czas), dla której ogłoszeniodawca zmienił kryteria i dopuszcza pracę zdalną/hybrydową. Czuję że dla mnie byłaby to lepsza opcja (po pierwsze, asortyment w którym miałbym pracować - obróbka metali - lubię; oczywiście jak będą nowe rzeczy to chętnie poczytam coś o tym po pracy). Tutaj natomiast (w sektorze chemicznym) nie mam takiego przekonania, że mimo, iż nowa dla mnie działka i sporo materiału do nauki, to nie czuję żeby po pracy nadmiernie uzupełniać wiedzę, itd. Za dużo mnie to kosztuje. Mam 39 lat i pracując w wielu firmach, nie mam takiej potrzeby żeby siedzieć w domu po pracy i spędzać długie godziny na dokształcaniu się... To złóż wypowiedzenie i papiery do innej pracy. Szkoda życia żeby się męczyć w pracy ,której nie lubimy. Też się kiedyś bałam zmienić pracę a teraz żałuję ,że tak późno zmieniłam... 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kowaledek39 0 Napisano Sierpień 2, 2022 Dokładnie tak zmieniaj pracę i już nie ma co się męczyć. Ja też się bardzo obawiałem wyjazdu za granicę biłem się z myślami same czarne scenariusze w głowie. Aż w koncu aplikowalem na fajne ogłoszenie na portalu pracawue je znalazłem i nie żałuję. Zycie jest za krótkie na prace której nie lubisz, powodzenia ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sylwia1991 1158 Napisano Sierpień 3, 2022 Dnia 24.04.2022 o 08:14, Jakotako napisał: Witam, Podjąłem ostatnio pracę w branży zupełnie mi nowej. To znaczy nie tyle nowej, co asortyment to dla mnie nowość. Jest to praca w charakterze kupieckim, ale asortyment jest dosyć wyspecjalizowany (branża chemiczna). Ja owszem, doświadczenie posiadam jako zakupowiec, ale dużo bardziej w typowo technicznej sferze (obróbka metali). Ogłoszenie oczywiście nie wymagało znajomości specyfiki branży, bo było jako "do przyuczenia" w tym specyficznym sektorze. Pracę oczywiście dostałem, po kilkuetapowej rozmowie i moja szefowa oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest to dla mnie nowy obszar. I dla mnie zapoznanie się z nowym obszarem to będzie na pewno sporo czasu (może za pół roku już będę bardziej swobodnie się w tym poruszał). Sęk w tym, że ja po niespełna miesiącu pracy nie mam przekonania czy "pokocham" asortyment i będę się w nim dobrze "czuł"...Ja już tak po prostu mam, że lubię "czuć" asortyment którym się zajmuję. Z drugiej strony, pojawiły się możliwości innej pracy (na którą już wcześniej aplikowałem, ale z racji odległości nie zdecydowałem się na nią na tamten czas), dla której ogłoszeniodawca zmienił kryteria i dopuszcza pracę zdalną/hybrydową. Czuję że dla mnie byłaby to lepsza opcja (po pierwsze, asortyment w którym miałbym pracować - obróbka metali - lubię; oczywiście jak będą nowe rzeczy to chętnie poczytam coś o tym po pracy). Tutaj natomiast (w sektorze chemicznym) nie mam takiego przekonania, że mimo, iż nowa dla mnie działka i sporo materiału do nauki, to nie czuję żeby po pracy nadmiernie uzupełniać wiedzę, itd. Za dużo mnie to kosztuje. Mam 39 lat i pracując w wielu firmach, nie mam takiej potrzeby żeby siedzieć w domu po pracy i spędzać długie godziny na dokształcaniu się... Z ciekawości jak się sytuacja rozwinęła? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zulu_gulasz 67 Napisano Sierpień 23, 2022 Dnia 24.04.2022 o 07:14, Jakotako napisał: Witam, Podjąłem ostatnio pracę w branży zupełnie mi nowej. To znaczy nie tyle nowej, co asortyment to dla mnie nowość. Jest to praca w charakterze kupieckim, ale asortyment jest dosyć wyspecjalizowany (branża chemiczna). Ja owszem, doświadczenie posiadam jako zakupowiec, ale dużo bardziej w typowo technicznej sferze (obróbka metali). Ogłoszenie oczywiście nie wymagało znajomości specyfiki branży, bo było jako "do przyuczenia" w tym specyficznym sektorze. Pracę oczywiście dostałem, po kilkuetapowej rozmowie i moja szefowa oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest to dla mnie nowy obszar. I dla mnie zapoznanie się z nowym obszarem to będzie na pewno sporo czasu (może za pół roku już będę bardziej swobodnie się w tym poruszał). Sęk w tym, że ja po niespełna miesiącu pracy nie mam przekonania czy "pokocham" asortyment i będę się w nim dobrze "czuł"...Ja już tak po prostu mam, że lubię "czuć" asortyment którym się zajmuję. Z drugiej strony, pojawiły się możliwości innej pracy (na którą już wcześniej aplikowałem, ale z racji odległości nie zdecydowałem się na nią na tamten czas), dla której ogłoszeniodawca zmienił kryteria i dopuszcza pracę zdalną/hybrydową. Czuję że dla mnie byłaby to lepsza opcja (po pierwsze, asortyment w którym miałbym pracować - obróbka metali - lubię; oczywiście jak będą nowe rzeczy to chętnie poczytam coś o tym po pracy). Tutaj natomiast (w sektorze chemicznym) nie mam takiego przekonania, że mimo, iż nowa dla mnie działka i sporo materiału do nauki, to nie czuję żeby po pracy nadmiernie uzupełniać wiedzę, itd. Za dużo mnie to kosztuje. Mam 39 lat i pracując w wielu firmach, nie mam takiej potrzeby żeby siedzieć w domu po pracy i spędzać długie godziny na dokształcaniu się... W polsce bezrobocie obecnie jest historycznie niskie , to zasługa mądrych rządów PIS Obecnie w polsce pracodawcy ostro walcza o pracowników. Nigdy nie bylo takiego dobrobytu w polsce jak obecnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
123Dawid123 5 Napisano Grudzień 21, 2023 Dnia 23.08.2022 o 13:07, zulu_gulasz napisał: W polsce bezrobocie obecnie jest historycznie niskie , to zasługa mądrych rządów PIS Obecnie w polsce pracodawcy ostro walcza o pracowników. Nigdy nie bylo takiego dobrobytu w polsce jak obecnie. Problem leży w tym , że PIS za wolno podnosi płacę minimalną , poza tym w Polsce powinny być stawki branżowe , czyli np. osoba z zawodu X nie może zarabiać mniej niż stawka np 35 zł za godzinę itp. Z jednej strony za niska płaca minimalna co powoduje , że osoby o najmniejszych kwalifikacjach mają niskie zarobki z druiej strony powinna być stawka branżowa aby potem nie było tak , że płaca minimalna powoduje , że wszyscy zarabiają płace minimalna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
123Dawid123 5 Napisano Grudzień 21, 2023 Dnia 2.08.2022 o 12:56, kowaledek39 napisał: Dokładnie tak zmieniaj pracę i już nie ma co się męczyć. Ja też się bardzo obawiałem wyjazdu za granicę biłem się z myślami same czarne scenariusze w głowie. Aż w koncu aplikowalem na fajne ogłoszenie na portalu pracawue je znalazłem i nie żałuję. Zycie jest za krótkie na prace której nie lubisz, powodzenia ! Do jakiego kraju wyjchałeś/aś ? Wyjazd na stałe czy sezonowo w sensie typu 8 mc i powrót ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kowaledek39 0 Napisano 30 Styczeń Belgia, na stałe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
123Dawid 0 Napisano 1 Luty Dnia 30.01.2024 o 10:37, kowaledek39 napisał: Belgia, na stałe A jak jest w Belgii z pracą , łatwo trudno ? Trzeba znać francuski , czy znając np. angielski też się da znaleźć pracę? A czy jest tam coś takiego jak w Holandii albo Niemczech , że aby wynająć mieszkanie to trzeba pokazać kilka ostatnich pensji ? Nie jest tam choleranie drogo jesli chodzi o wynajem w stylu 1000 euro + aby wynając mieszkanie ? Zachodnia europa mi się kojarzy z tym , że aby wynając mieszkanie to trzeba dać 1000 euro a z kaucją to powiedzmy 3000 euro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach