Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
coffeeja

Polska lepsza niz Grecja czy Wlochy

Polecane posty

11 minut temu, Kasja78 napisał:

A to padło kiedyś otwarcie, że uczy angielskiego czy że w ogóle jest nauczycielką? Bo ja tylko kojarzę, że "pracuje w szkole", ale to można być też woźną albo kucharką. Nie znam się na systemie zatrudniania we Francji, ale kilka minut w googlu i już wiem, ze podobnie jak w Hiszpanii, czyli że droga jest dłuuuga, trudna i kosztowna, zwłaszcza dla obcokrajowca. Czyli na pewno nostryfikacja dyplomu (to oczywistość), ale potem egzamin państwowy., W hiszpanii (i we francji też, z czego co czytam) nie idzie się w dyplomem do szkoły i nie rozmawia z dyrektorem o zatrudnieniu, tylko trzeba podejść do państwowego "konkursu" i "wygrać" stanowisko. Znowu, nie wiem jak we Francji, ale w Hiszpanii ludzie po 5 lat siedzą w domach i wkuwają, żeby pokonac innych w tym konkursie... A potem mogą cię wysłać na posadę gdzie chcę, w całym kraju. Także nie jest to niemożliwe, że tą nauczycielką jest ale jeśli tak to wow, podziw.

Z tego co mówiła mi znajoma we Francji, która jest nauczycielką - jej dyplom się do niczego nie przydał. Liczy się tylko zdany egzamin. I to, że jest trudny to fakt ale jak jakoś ludzie go zdają więc i mama Julki mogła z nim sobie poradzić. Co do "wysyłania", to zależy. Jak masz rodzinę to nikt Cię na drugi koniec kraju nie wyśle. 

w końcu jakiś ciekawy vlog 🙂 coś innego niż dom. chociaż pół bloga w sklepie słychać tylko że wszystko jest "cute" XD i co za słaba kondycja Julki - wdrapać się na 7 piętro w kamienicy. chyba już nie zazdrości siostrze chaty. 

• Like 1
  • Haha 1

1 minutę temu, kotusdf napisał:

w końcu jakiś ciekawy vlog 🙂 coś innego niż dom. chociaż pół bloga w sklepie słychać tylko że wszystko jest "cute" XD i co za słaba kondycja Julki - wdrapać się na 7 piętro w kamienicy. chyba już nie zazdrości siostrze chaty. 

No nie mogłam już tego jej "kjyyyyyyt" słuchać 🤣

• Like 1

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, JoloOo napisał:

Z tego co mówiła mi znajoma we Francji, która jest nauczycielką - jej dyplom się do niczego nie przydał. Liczy się tylko zdany egzamin. I to, że jest trudny to fakt ale jak jakoś ludzie go zdają więc i mama Julki mogła z nim sobie poradzić. Co do "wysyłania", to zależy. Jak masz rodzinę to nikt Cię na drugi koniec kraju nie wyśle. 

No sie nie przydal to chyba nie, przecież musi mieć wyskztalcenie kierunkowe, chyba że zrobiła jeszcze raz studia we Francji. No jakoś tak, zdają, w Hiszpanii siedząc 5 lat na bezrobociu u rodziców i wkuwając. Mnie też chodziło po głowie żeby do tego podejść jak mieszkałam w Hiszpanii ale się rozmyśliłam. A co do wysyłania: znowu z nie wiem jak we Francji ale w Hiszpanii tak wyśle, nikogo nie obchodzi czy masz rodzinę czy nie, zresztą każdy ją ma. Tylko ci z czołówki mają coś do powiedzenia co do lokalizacji, ale też nie za dużo, bo wysyłają tam , gdzie są posady.

Edytowano przez Kasja78

O nieee, biedny lolo, jego prezent na święta: deska do pizzy xd Na pewno o tym marzy. No ale w końcu pizza julki to dla niego prawdziwa ambrozja.

• Thanks 1
  • Haha 4

29 minut temu, kotusdf napisał:

Aż mnie zaintrygowałyście xD

Przecież ona biegała, to co? Nie potrafi wejść na 7 piętro? Era fit umarła śmiercią naturalną.

• Like 2
  • Haha 2

21 minut temu, piekielneoczy napisał:

Czy Agnieszka ciągle mówi po francusku czy ja mam jakiś dziwny pogłos?

Pół na pół. Może ma już inny akcent ?

12 minut temu, kotusdf napisał:

Pół na pół. Może ma już inny akcent ?

Możliwe, że pół na pół, ale ciężko było usłyszeć przez wrzasko-piski-wzdychanie zmachanej Julki. A akcent ma fajny. 

Ale jak jej żulica dozgyza że wejście dla biedoty, a kibel to na korytarzuu, a gdzie choicnkę na 13 metrach. Julka, przynajmniej to nie socjalne z dzieckiem jak ty w jej wieku (a nawet starsza).

• Like 3

17 minut temu, Kasja78 napisał:

Ale jak jej żulica dozgyza że wejście dla biedoty, a kibel to na korytarzuu, a gdzie choicnkę na 13 metrach. Julka, przynajmniej to nie socjalne z dzieckiem jak ty w jej wieku (a nawet starsza).

Obstawiam, że ten "apartament" z wejściem jak dla biedoty i kiblem na korytarzu wciąż kosztuje prawie tyle samo co jej "willa" na przedmieściach.

• Like 2

1 godzinę temu, Kasja78 napisał:

No sie nie przydal to chyba nie, przecież musi mieć wyskztalcenie kierunkowe, chyba że zrobiła jeszcze raz studia we Francji. No jakoś tak, zdają, w Hiszpanii siedząc 5 lat na bezrobociu u rodziców i wkuwając. Mnie też chodziło po głowie żeby do tego podejść jak mieszkałam w Hiszpanii ale się rozmyśliłam. A co do wysyłania: znowu z nie wiem jak we Francji ale w Hiszpanii tak wyśle, nikogo nie obchodzi czy masz rodzinę czy nie, zresztą każdy ją ma. Tylko ci z czołówki mają coś do powiedzenia co do lokalizacji, ale też nie za dużo, bo wysyłają tam , gdzie są posady.

Mama Julki pracuje we Francji, nie w Hiszpanii. Nie przekładaj swojego doświadczenia, bo mówisz o innym kraju.

No i widzisz, Tobie nawet nie chciało się podjeść, a ona podeszła i zdała.  Można? Można.

1 godzinę temu, piekielneoczy napisał:

Przecież ona biegała, to co? Nie potrafi wejść na 7 piętro? Era fit umarła śmiercią naturalną.

Ona już sapała po pierwszym piętrze... 

2 minuty temu, JoloOo napisał:

Mama Julki pracuje we Francji, nie w Hiszpanii. Nie przekładaj swojego doświadczenia, bo mówisz o innym kraju.

No i widzisz, Tobie nawet nie chciało się podjeść, a ona podeszła i zdała.  Można? Można.

A ty nie masz żadnego doświadczenia, tylko koleżankę, która mówi, że pracuje bez dyplomu... Tak jak mówiłam, poczytałam w internecie i jest napisane, ze system ten funkcjonuje podobnie. Ty wiesz, czy mi się chciało... Raczej nie miał mnie kto utrzymywać przez X lat nauki. No ale zostawmy to, bo offtop. Kazdy niech wierzy w co chce.

Jujka powinna nazwać swojego vloga „moja młodsza siostra jest mądrzejsza i bardziej ogarnięta życiowo ode mnie.” Nie dziękuj, Żulka. 

• Like 1

10 godzin temu, Kasja78 napisał:

A ty nie masz żadnego doświadczenia, tylko koleżankę, która mówi, że pracuje bez dyplomu... Tak jak mówiłam, poczytałam w internecie i jest napisane, ze system ten funkcjonuje podobnie. Ty wiesz, czy mi się chciało... Raczej nie miał mnie kto utrzymywać przez X lat nauki. No ale zostawmy to, bo offtop. Kazdy niech wierzy w co chce.

Sorry ale bardziej wiarygodna jest dla mnie koleżanka, która pracuje we Francji jako nauczyciel oraz zdawała ten egzamin niż Ty mieszkająca w Hiszpanii, która nawet do niego nie pochodziła i która "poczytała, że system funkcjonuje podobnie".

System drogowy w krajach też funkcjonuje podobnie, to że czasem jeździsz prawą czy lewą stroną to już są nieistotne szczegóły. Właśnie przykładem tej "podobności" jest, że znajoma podchodząc do egzaminu już pracowała jako nauczyciel więc nie musiała być "utrzymywana przez X lat nauki". I to nie jest kwestia wiary, po prostu musisz sobie trochę więcej poczytać o francuskim systemie i przestać go traktować jako przedłużenie hiszpańskiego. 

25 minut temu, JoloOo napisał:

Właśnie przykładem tej "podobności" jest, że znajoma podchodząc do egzaminu już pracowała jako nauczyciel 

Poczytałam na tyle dużo, żeby wiedzieć, że to niemożliwe. Chyba że w jakiejś prywatnej szkole językowej, tak to i ja pracowałam. Ale mówimy o publicznej edukacji.

jak ktos przychodzi tu poczytac o jujce to nie o waszych wywodach ktorej racja jest 'mojsza' ... 

• Like 4

Julka..... śliczne paznokcie, gdy pokazujesz zakupy! Niby czerwone, ale.... 🤮

20 godzin temu, piekielneoczy napisał:

Plus miała nie pić alko do końca roku. Tymczasem w jednym z vlogmasów wleciało grzane wino. 🤣 

• Like 1
  • Haha 1

11 minut temu, Beatrycze541 napisał:

Plus miała nie pić alko do końca roku. Tymczasem w jednym z vlogmasów wleciało grzane wino. 🤣 

Bo w życiu to trzeba być "konsekwentnym"🙃😆

Tak sobie myślę, że skoro Aga poszła na psychologię to może iść spokojnie na doktorat, bo obiekt badawczy ma już zapewniony xD

• Haha 3

I ten komentarz : ja mam włączone ogrzewanie nie tak jak u Agi. Docinki. Zazdrość. 

Pomysły na kalendarz się skończyły, bo powróciła seria "ludzie nie mówią ci wystarczająco". Nagrane na szybko, byle jak, w aucie, w wymiętej bluzie i z tłustymi włosami 

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1

i z Alexem do fryzjera na tej samej ulicy na której oni mieszkają, czyli tak wszystko ma pod nosem, a jak ona ma gdzieś iść to zawsze wszystko hen daleko jest XD 

Julka nie może uwierzyć, że to już 10 dzień vlogmasów. My też nie możemy w to uwierzyć...

Zauważyłyście, że ona już któryś raz mówi "moja córka to, moja córka tamto", jakby w ogóle nie miała syna.

• Like 1

6 minut temu, piekielneoczy napisał:

Zauważyłyście, że ona już któryś raz mówi "moja córka to, moja córka tamto", jakby w ogóle nie miała syna.

Tak. Strasznie to razi. Melissie by się spodobało, Melissa uwielbia...

Hahaha usunęła 10 dzień kalendarza adwentowego z insta 🤣

• Haha 1

8 minut temu, MaGo2 napisał:

Tak. Strasznie to razi. Melissie by się spodobało, Melissa uwielbia...

Hahaha usunęła 10 dzień kalendarza adwentowego z insta 🤣

A to nawet nie wiem, bo mi Instagram nie działa...

Napisano (edytowany)

Jezu, pierwsza minuta filmu ano a już zaczyna z tym kjuuucz

Edytowano przez Kasja78
  • Like 2

Żulia uczy i bawi, jak usłyszałam ten kaban z sklepie to od razu wiedziałam, o co jej chodzi 😄

• Haha 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się