yeya 139 Napisano piątek o 18:03 1 godzinę temu, neone napisał: Teraz będzie odcinek ósmy czwartego sezonu, czyli zaraz za nim zacznie się piąty sezon. Było o wskrzeszeniu Łazarza, ale ogólnie od około 3 odcinków żarty się skończyły. Coraz więcej niepokoju, nerwowości, agresji, przemocy i nieobliczalności. Człowiek niby zna tą historię a ogląda się jakby się na nowo przeżywało. A to już bliżej końca jesteś... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano piątek o 18:10 W przerwie od serialu obejrzałam 3 filmy, W wysokiej trawie, Ciche miejsce, Ciche miejsce 2 (ten jest ciekawszy bardziej trzyma w napięciu) te dwa to bardziej thriller w połączeniu z przygodą choć wyświetlił się w kategorii horror... : ) został jeszcze jeden Ciche miejsce: pierwszy dzień Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano wczoraj o 00:10 Może takie wpadną Ci w oko (maluch w 8cm doniczkach) jutro je spryskam (podleje) to przy okazji trochę się umyją: ) Nazw nie podam (jedna z nich coś tam bellum ponoć bardzo ładnie kwitnie) obiektyw google może Ci je wyszukać... https://ibb.co/8gSNNLQ7 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano wczoraj o 00:14 Jeden z nich i w rzeczywistości wygląda tak jak na zdjęciu (nie jest upiększone) : ) bardzo ładna roślina. Polecam : ) https://zielony-parapet.pl/sukulenty/4947-graptoveria-titubans-variegata-8862621482144.html?_gl=1*19fnf49*_up*MQ..*_ga*MTAzOTU2MDA0NC4xNzY5ODE4MzQ2*_ga_XT1TFCD8FR*czE3Njk4MTgzNDUkbzEkZzAkdDE3Njk4MTgzNDUkajYwJGwwJGgzMzc3MzkwNDY. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 22 godziny temu 17 godzin temu, yeya napisał: A to już bliżej końca jesteś... Tak. 17 godzin temu, yeya napisał: W przerwie od serialu obejrzałam 3 filmy, W wysokiej trawie, Ciche miejsce, Ciche miejsce 2 (ten jest ciekawszy bardziej trzyma w napięciu) te dwa to bardziej thriller w połączeniu z przygodą choć wyświetlił się w kategorii horror... : ) został jeszcze jeden Ciche miejsce: pierwszy dzień Ciche miejsce kojarzę część pierwszą, kolejnych nie widziałam. Tego drugiego też nie widziałam. Za to oglądając The Chosen przeplatam ten serial "Eskalacją" - taka tam nowsza wersja Star Treka (ja to tak porównuję), ziemianie, marsjanie i jacyś trzeci zamieszkujący kosmos walczą między sobą o wpływy, ale akcja rozgrywa się na statkach kosmicznych i dlatego nazywam to drugim Star Trekiem. Sezonów jest dużo, każdy po 8 odcinków, patrzę sobie luźno i w międzyczasie czytam trochę książkę... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 22 godziny temu 11 godzin temu, yeya napisał: Może takie wpadną Ci w oko (maluch w 8cm doniczkach) jutro je spryskam (podleje) to przy okazji trochę się umyją: ) Nazw nie podam (jedna z nich coś tam bellum ponoć bardzo ładnie kwitnie) obiektyw google może Ci je wyszukać... 11 godzin temu, yeya napisał: Jeden z nich i w rzeczywistości wygląda tak jak na zdjęciu (nie jest upiększone) : ) bardzo ładna roślina. Polecam : ) Ładne, ale nim ja dojdę do kaktusów to minie wiele, wiele czasu... Dla mnie to wyższa szkoła jazdy - one nie potrzebują dużo wody, ja w swojej nadopiekuńczości za chwilę doprowadziłabym je do przegnicia. Pozostanę przy rozwijaniu wiedzy na temat tych, które już mam... Trochę ich się też boję? Szorstkie, kłujące - chyba byśmy się nie polubili : ) to już dla typowych pasjonatów? Nie wiem : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 22 godziny temu 41 minut temu, neone napisał: Tak. Ciche miejsce kojarzę część pierwszą, kolejnych nie widziałam. Tego drugiego też nie widziałam. Za to oglądając The Chosen przeplatam ten serial "Eskalacją" - taka tam nowsza wersja Star Treka (ja to tak porównuję), ziemianie, marsjanie i jacyś trzeci zamieszkujący kosmos walczą między sobą o wpływy, ale akcja rozgrywa się na statkach kosmicznych i dlatego nazywam to drugim Star Trekiem. Sezonów jest dużo, każdy po 8 odcinków, patrzę sobie luźno i w międzyczasie czytam trochę książkę... Chciałam zerknąć na opis serialu ale nic takiego nie widzę : ) wczoraj znalazłam Zabójcze maszyny film z dubbingiem to może nawet familijny (?) na później... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 21 godzin temu 32 minuty temu, neone napisał: Tylko jeden z nich to kaktus też myślałam, że kaktusy mają kolce a to ponoć ciernie... tych mam w sumie 3 (ten z wariegacja kolorowy który jest na zdj i jest jeszcze szczurzy ogon i koci ogon... tak potocznie nazywane te zwisające) i raczej nie powieksze kolekcji : ) wystarczy. A reszta to sukulenty... Pisałam o podłożu tu trzeba zadbać by było odpowiednie... Do ogarnięcia tylko trzeba o roślinie poczytać ale w necie jest wszystko i niewiele czasu zajmuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, yeya napisał: Chciałam zerknąć na opis serialu ale nic takiego nie widzę : ) wczoraj znalazłam Zabójcze maszyny film z dubbingiem to może nawet familijny (?) na później... Wybacz, chodziło mi o Ekspansję (eskalacja to mi się pomyliło z jednym z nicków użytkownika kafeterii, który gdzieś rzucił mi się tutaj w oczy. Miałam na myśli Ekspansję, a napisałam eskalacja). https://www.filmweb.pl/serial/The+Expanse-2015-721026 Inna czasoprzestrzeń, ludzie chcą się osiedlić na stałe w kosmosie, zaczyna im się kończyć czas i finanse(?) który marnowali na utrzymywanie pokoju i bezpieczeństwa. Ten tytuł co podajesz mówi mi coś, ale sobie sprawdzę. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, yeya napisał: Tylko jeden z nich to kaktus też myślałam, że kaktusy mają kolce a to ponoć ciernie... tych mam w sumie 3 (ten z wariegacja kolorowy który jest na zdj i jest jeszcze szczurzy ogon i koci ogon... tak potocznie nazywane te zwisające) i raczej nie powieksze kolekcji : ) wystarczy. A reszta to sukulenty... Pisałam o podłożu tu trzeba zadbać by było odpowiednie... Do ogarnięcia tylko trzeba o roślinie poczytać ale w necie jest wszystko i niewiele czasu zajmuje. W domu, w miejscu przeznaczonym na jadalnię (jest tam dużo okien, więc jest dużo światła) mam tą półkę z roślinkami (m.in. z sensevieriami, które Ci ostatnio wysłałam) i jest tam dużo roślinek, które muszę na wiosnę poprzesadzać i właśnie wymienić im podłoże (storczyki mają keramzyt i korę) ale reszta ma zwykłą ziemię. Nie lubię przesadzać w domu roślin, więc czekam na wiosnę, żeby nie brudzić w domu ziemią i zrobić to na zewnątrz. Więc jeszcze tylko trochę cierpliwości. Kaktusy wg mnie uczą właśnie cierpliwości, bo nie można ich przelewać, trzeba nawadniać bardzo racjonalnie. Lubią też światło i lubią być w centrum uwagi. Mogłyby się u mnie dobrze czuć na parapetach... : ) okna skierowane na zachód i dużo słońca w ciągu dnia, zwłaszcza wieczorem. Brzmi kusząco ; ) więc może się skuszę... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 19 godzin temu Dzięki : ) włączę wieczorem... : ) Sprawdziłam podobieństwa i różnice tych 2 seriali... tak z ciekawości : ) „To serial science-fiction osadzony w realnej przyszłości, gdzie ludzkość skolonizowała Układ Słoneczny – Ziemia, Mars i Pas Asteroid. Opowiada historię różnych postaci, ich konfliktów i wielkich politycznych napięć między frakcjami. Serial mocno stawia na realizm fizyczny i polityczny, a fabuła jest często porównywana do „Gry o tron w kosmosie” lub realistycznej space opery. „The Expanse” vs „Star Trek” – podobieństwa i różnice Podobieństwa Oba to seriale sci-fi rozgrywające się w przestrzeni kosmicznej – dlatego obie serie mają statki kosmiczne, technologie i wątki międzyplanetarne. Duże różnice Ton i świat: Star Trek przedstawia utopijną przyszłość, gdzie ludzkość współpracuje z obcymi, bada kosmos i rozwiązuje konflikty dzięki nauce i dyplomacji. The Expanse pokazuje mroczniejszą, realistyczną wizję przyszłości – ludzie nadal mają konflikty jak dziś (napięcia klasowe, polityczne spory) i technologia nie rozwiązuje wszystkich problemów. Realizm vs fantazja: W Star Trek istnieją technologie takie jak teleportacja czy nadświetlne podróże, które są raczej fantastyczne. The Expanse dba o wierne przedstawienie fizyki i realiów podróży kosmicznych, a bitwy i życie w przestrzeni są bardziej surowe i realistyczne. Tematyka: Star Trek często eksploruje filozofię, moralność i etykę w przyszłości. The Expanse skupia się bardziej na polityce, konfliktach klasowych, interesach państw i konsekwencjach ludzkich decyzji. Styl narracji: Star Trek często ma odcinkową strukturę (choć są serie ciągłe fabularnie). The Expanse to ciągła, wielowątkowa fabuła, przypominająca bardziej dramat lub epicką sagę niż typowy odcinkowy format sci-fi. Podsumowanie „The Expanse” i „Star Trek” to oba sci-fi w kosmosie, ale to zupełnie inne seriale: Star Trek to optymistyczna, idealistyczna wizja przyszłości z zaawansowaną technologią i większym naciskiem na moralne i filozoficzne pytania. The Expanse to bardziej realistyczna, surowa space opera z politycznymi dramatami, rzeczywistą fizyką i konfliktami społecznymi. Jeśli lubisz „Star Trek” za przygodę i eksplorację, to The Expanse może być ciekawy, ale jest bardziej poważny, realistyczny i skupiony na konflikcie niż na idealistycznej wizji przyszłości." 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 19 godzin temu 38 minut temu, neone napisał: W domu, w miejscu przeznaczonym na jadalnię (jest tam dużo okien, więc jest dużo światła) mam tą półkę z roślinkami (m.in. z sensevieriami, które Ci ostatnio wysłałam) i jest tam dużo roślinek, które muszę na wiosnę poprzesadzać i właśnie wymienić im podłoże (storczyki mają keramzyt i korę) ale reszta ma zwykłą ziemię. Nie lubię przesadzać w domu roślin, więc czekam na wiosnę, żeby nie brudzić w domu ziemią i zrobić to na zewnątrz. Więc jeszcze tylko trochę cierpliwości. Kaktusy wg mnie uczą właśnie cierpliwości, bo nie można ich przelewać, trzeba nawadniać bardzo racjonalnie. Lubią też światło i lubią być w centrum uwagi. Mogłyby się u mnie dobrze czuć na parapetach... : ) okna skierowane na zachód i dużo słońca w ciągu dnia, zwłaszcza wieczorem. Brzmi kusząco ; ) więc może się skuszę... Kaktusy ponoć lubią pełne słońce to może tak : ) latem mało która roślina dobrze czuje się stając na parapecie (rolety bywają wtedy pomocne) a one może by w takich warunkach wytrzymały... moje stoją pod lampą w pobliżu grzejnika... kaktusy są spoko jeśli właśnie nie ma się zbyt dużo czasu dla roślin... podlewa się bardzo rzadko... po jędrności trochę rozpoznaje ich kondycję ale jak długo wytrzymają to się okaże .) Tak i na świeżym powietrzu takie przesadzanie jest przyjemniejsze... nie trzeba co roku to zależy od rośliny czasem wystarczy zebrać wierzchnia część podłoża uzupełniając różnicę świeżym... https://ibb.co/q3cBpPq5 Ostatnie : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 17 godzin temu 2 godziny temu, yeya napisał: Dzięki : ) włączę wieczorem... : ) Sprawdziłam podobieństwa i różnice tych 2 seriali... tak z ciekawości : ) „To serial science-fiction osadzony w realnej przyszłości, gdzie ludzkość skolonizowała Układ Słoneczny – Ziemia, Mars i Pas Asteroid. Opowiada historię różnych postaci, ich konfliktów i wielkich politycznych napięć między frakcjami. Serial mocno stawia na realizm fizyczny i polityczny, a fabuła jest często porównywana do „Gry o tron w kosmosie” lub realistycznej space opery. „The Expanse” vs „Star Trek” – podobieństwa i różnice Podobieństwa Oba to seriale sci-fi rozgrywające się w przestrzeni kosmicznej – dlatego obie serie mają statki kosmiczne, technologie i wątki międzyplanetarne. Duże różnice Ton i świat: Star Trek przedstawia utopijną przyszłość, gdzie ludzkość współpracuje z obcymi, bada kosmos i rozwiązuje konflikty dzięki nauce i dyplomacji. The Expanse pokazuje mroczniejszą, realistyczną wizję przyszłości – ludzie nadal mają konflikty jak dziś (napięcia klasowe, polityczne spory) i technologia nie rozwiązuje wszystkich problemów. Realizm vs fantazja: W Star Trek istnieją technologie takie jak teleportacja czy nadświetlne podróże, które są raczej fantastyczne. The Expanse dba o wierne przedstawienie fizyki i realiów podróży kosmicznych, a bitwy i życie w przestrzeni są bardziej surowe i realistyczne. Tematyka: Star Trek często eksploruje filozofię, moralność i etykę w przyszłości. The Expanse skupia się bardziej na polityce, konfliktach klasowych, interesach państw i konsekwencjach ludzkich decyzji. Styl narracji: Star Trek często ma odcinkową strukturę (choć są serie ciągłe fabularnie). The Expanse to ciągła, wielowątkowa fabuła, przypominająca bardziej dramat lub epicką sagę niż typowy odcinkowy format sci-fi. Podsumowanie „The Expanse” i „Star Trek” to oba sci-fi w kosmosie, ale to zupełnie inne seriale: Star Trek to optymistyczna, idealistyczna wizja przyszłości z zaawansowaną technologią i większym naciskiem na moralne i filozoficzne pytania. The Expanse to bardziej realistyczna, surowa space opera z politycznymi dramatami, rzeczywistą fizyką i konfliktami społecznymi. Jeśli lubisz „Star Trek” za przygodę i eksplorację, to The Expanse może być ciekawy, ale jest bardziej poważny, realistyczny i skupiony na konflikcie niż na idealistycznej wizji przyszłości." Dla tych co lubili Star Treka, serial Ekspansja może być trochę takim cieniem tamtego serialu z przeszłości. Ale tamten był dobry na tamte czasy, za to ten jest idealny na miarę naszych czasów : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 16 godzin temu 2 godziny temu, yeya napisał: Kaktusy ponoć lubią pełne słońce to może tak : ) latem mało która roślina dobrze czuje się stając na parapecie (rolety bywają wtedy pomocne) a one może by w takich warunkach wytrzymały... moje stoją pod lampą w pobliżu grzejnika... kaktusy są spoko jeśli właśnie nie ma się zbyt dużo czasu dla roślin... podlewa się bardzo rzadko... po jędrności trochę rozpoznaje ich kondycję ale jak długo wytrzymają to się okaże .) Tak i na świeżym powietrzu takie przesadzanie jest przyjemniejsze... nie trzeba co roku to zależy od rośliny czasem wystarczy zebrać wierzchnia część podłoża uzupełniając różnicę świeżym... Ostatnie : ) Ten pierwszy ze zdjęcia wygląda jak "włosy" : ) Ten drugi nie wiem, przypomina jakąś postać. Albo kocie ogony : DD Ostatni jest nieco dyniowaty, może ma coś wspólnego (jakaś rodzina) z ozdobnymi dyniami Hokaido - kolory, jednak brak cierni, ale taki "napęczniały". Bo z kwiatkami to jest tak, że te liściaste lubią swoje towarzystwo, a kaktusy lubią swoje. Nie kupisz jednego małego kaktusa i nie postawisz go razem z liściastymi na półce, bo to nie pasuje : ) trzeba zacząć od razu od kilku różnych małych kaktusków, wszystkie położyć w jednym miejscu i wtedy to jakoś wygląda. Wtedy to ma sens : ) miłego wieczoru... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, neone napisał: Dla tych co lubili Star Treka, serial Ekspansja może być trochę takim cieniem tamtego serialu z przeszłości. Ale tamten był dobry na tamte czasy, za to ten jest idealny na miarę naszych czasów : ) Tamten oglądałam jako dziecko, ale podobał mi się... Ok zobaczę : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 15 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, neone napisał: Ten pierwszy ze zdjęcia wygląda jak "włosy" : ) Ten drugi nie wiem, przypomina jakąś postać. Albo kocie ogony : DD Ostatni jest nieco dyniowaty, może ma coś wspólnego (jakaś rodzina) z ozdobnymi dyniami Hokaido - kolory, jednak brak cierni, ale taki "napęczniały". Bo z kwiatkami to jest tak, że te liściaste lubią swoje towarzystwo, a kaktusy lubią swoje. Nie kupisz jednego małego kaktusa i nie postawisz go razem z liściastymi na półce, bo to nie pasuje : ) trzeba zacząć od razu od kilku różnych małych kaktusków, wszystkie położyć w jednym miejscu i wtedy to jakoś wygląda. Wtedy to ma sens : ) miłego wieczoru... Jak dredy : ) ten drugi w przyszłości będzie bardziej podobny do kociego ogona bo może być tak samo włochaty... Zamiennie nazywany małpim ogonem ale widziałam inne kaktusy które bardziej do tej nazwy pasują... Tego z wariegacja dobrałam bo był w promocji a można go było dobrać do monstery mint która zamówiłam. Możliwe, że za jakiś czas będę Ci wciskała roślinne nadwyżki : ) Yhym można kupić kaktusiarke sadząc je w grupie ale z sukulentami też się mogą dogadać... : ) Dzięki i wzajemnie : ) Edytowano 15 godzin temu przez yeya 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 13 godzin temu Nie spr a nie ma go na netflixie... to nic znalazłam jakiś film Zagłada : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 13 godzin temu 2 godziny temu, yeya napisał: Jak dredy : ) ten drugi w przyszłości będzie bardziej podobny do kociego ogona bo może być tak samo włochaty... Zamiennie nazywany małpim ogonem ale widziałam inne kaktusy które bardziej do tej nazwy pasują... Tego z wariegacja dobrałam bo był w promocji a można go było dobrać do monstery mint która zamówiłam. Możliwe, że za jakiś czas będę Ci wciskała roślinne nadwyżki : ) Yhym można kupić kaktusiarke sadząc je w grupie ale z sukulentami też się mogą dogadać... : ) Dzięki i wzajemnie : ) Czas pokaże co z tego wszystkiego wyjdzie : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 13 godzin temu 7 minut temu, yeya napisał: Nie spr a nie ma go na netflixie... to nic znalazłam jakiś film Zagłada : ) Zapomniałam napisać, że oglądam go z Prime Video : / Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 12 godzin temu Nie wiem czy to nie będzie bezbożne, przyjmować od kogoś roślinki : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 3 Napisano 12 godzin temu Czytam o "Zagładzie". Bohater ma koszmar i interpretuje to jako senne fantazje. Z początku ma wątpliwości, jednak im bardziej fantazje wkraczają do jego rzeczywistości, tym więcej do niej wnoszą... To tak z opisu i bez spojlerowania : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 12 godzin temu 58 minut temu, neone napisał: Zapomniałam napisać, że oglądam go z Prime Video : / Chyba był na netflixie... ale najwidoczniej usunęli. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 12 godzin temu 54 minuty temu, neone napisał: Nie wiem czy to nie będzie bezbożne, przyjmować od kogoś roślinki : ) Będziesz miała dobry uczynek na koncie... a ja będę miała kawałek wolnej przestrzeni .) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 139 Napisano 11 godzin temu 49 minut temu, neone napisał: Czytam o "Zagładzie". Bohater ma koszmar i interpretuje to jako senne fantazje. Z początku ma wątpliwości, jednak im bardziej fantazje wkraczają do jego rzeczywistości, tym więcej do niej wnoszą... To tak z opisu i bez spojlerowania : ) Trochę jednak zaskakujący, tu człowiek nie jest człowiekiem z krwi i kości... a przybysz z kosmosu zamieszkujący obecnie Marsa... chciał odebrać to co kiedyś do niego należało. : ) tak trochę enigmatycznie napisze... Ale kostiumy w sumie trochę zdradzaly pochodzenie... Jestem w trakcie. : ) idę, pa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach