Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
RC Plus

Chyba jednak los chce bym zrobił sobie w małym pokoju kącik retro.

Polecane posty

4 minuty temu, RC Plus napisał:

Chociaż Gran Turismo na PS2 natywnie czy Tekken Tag Turnament ładnie się zestarzały, to przyznaję... do tego ten flatron LG się nada. 😉 

Tekken Tag jest fullhd na ps3 wersja

I naprawdę 1080p zrodla podawaly ze 720p gowwno prawda sprawdziłem

Tak samo ridge racer 7 i tekken 5 dr

2 godziny temu, RC Plus napisał:

Sąsiadka dała mi za free taki LG flatron... na razie stoi zabezpieczony na strychu... ale obraz żyleta... i co ciekawe geometria w porządku, co bardzo rzadkie w tak leciwych konstrukcjach.

za 50lat sprzedaż go do muzeum i zarobisz

5 minut temu, Nemesio Cervantes napisał:

za 50lat sprzedaż go do muzeum i zarobisz

Jak bym miał trinitrona od Sony to zdecydowanie. 😉

21 minut temu, RC Plus napisał:

Jak bym miał trinitrona od Sony to zdecydowanie. 😉

Po co?

Nie lepiej batocerę i podłączyć najnowszy TV 4k po display port, nie trzeba konwerterôw  system batocerę nawet grę Pegasus jest ,SNES  nes wystawi po 4k,tak samo jak ps1i2 i inne  

Edytowano przez Fifofa

Sony PlayStation 1 (PSX, PS1) miała procesor:

CPU: RISC MIPS R3000A (32-bit)

Taktowanie: 33,8688 MHz

Pamięć cache: 4 KB instrukcji + 1 KB danych

Produkcja: firma LSI Logic na licencji MIPS

Dodatkowo konsola miała koprocesor geometryczny (GTE – Geometry Transformation Engine), który przyspieszał obliczenia 3D, oraz GPU do renderowania grafiki 2D/3D.

Na dzisiejsze standardy faktycznie wygląda bardzo słabo – tylko 33 MHz i parę kilobajtów cache. 😅 Ale w połowie lat 90. to była naprawdę mocna maszyna do gier.

Żeby Ci to zobrazować:

PC z 1994–1995 roku miał np. procesor Intel 486DX2 66 MHz albo Pentium 75 MHz – czyli wydajnościowo wcale nie tak dużo więcej.

PlayStation 1 nie musiała mieć mocnego CPU, bo ciężką robotę 3D przejmowały dedykowane układy:

GTE (Geometry Transformation Engine) – liczył przekształcenia 3D (obracanie, skalowanie, projekcję).

GPU – renderował grafikę 2D/3D w rozdzielczościach do 640×480.

SPU (Sound Processing Unit) – obsługiwał 24 kanały dźwięku ADPCM + efekty (pogłos itp.).

Dzięki temu takie gry jak Gran Turismo, Tekken 3 czy Metal Gear Solid działały płynnie i wyglądały bardzo dobrze jak na 1994–1999 rok.

⚡ Gdyby PS1 miała opierać całą grafikę tylko na tym MIPSie 33 MHz – to by się nie dało grać w 3D.

Emulacja PS2 czy 2 nie stanowi problemu nawet w 4k.

Sony PlayStation 2 miała już zupełnie inny układ niż PS1 – dużo bardziej zaawansowany i stworzony specjalnie dla konsoli:

CPU: Emotion Engine

Architektura: oparty na MIPS R5900 (64-bit, RISC)

Taktowanie: 294,912 MHz (pierwsze modele) → późniejsze wersje slim miały lekko zmodyfikowane układy, ale zegar ten sam

Jednostki dodatkowe:

VPU0 i VPU1 (Vector Processing Units) – procesory wektorowe do obliczeń 3D (np. animacje, transformacje, oświetlenie).

FPU – jednostka zmiennoprzecinkowa.

Cache: 16 KB instrukcji, 8 KB danych, 16 KB L2.

Wydajność teoretyczna: ~6,2 GFLOPS

Dzięki temu PS2 mogła już generować bardzo złożoną grafikę 3D w czasie rzeczywistym – stąd gry jak GTA: San Andreas, Gran Turismo 4, Shadow of the Colossus wyglądały jak „małe cudy” w 2000–2006 roku.

I5 czy i7 aż za dużo patrzy teraz.

2 godziny temu, RC Plus napisał:

Ja też i nie raz to pisałem... nie mogę grać w San Andreas na PS2... no nie da rady... jakość jest tak rozmyta, brzydka, że nie jestem w stanie na to patrzeć... a na emulatorze PCSX2 sobie podbijam do 4K i od razu robi się jakość.

Doprecyzuje ze mi nie przeszkadza grafika jako taka tylko obraz na CRT, jaggies ( nie pamiętam polskiej nazwy), smużenie ekranu itd i jakieś takie wyblakłe kolory.

Oczywiście jak mam możliwość to podbijam rozdzialke itd 

Sama grafika na poziomie PS2 mnie nie razi, czasem i PSX jest ładne jak są prerenderowane tła. 

Na Duckstation można sobie nawet poprawić te "pływające postacie"  poprzez korygowanie zniekształceń tekstur i niestabilnych elementów graficznych,

1 minutę temu, Wielki buu napisał:

Doprecyzuje ze mi nie przeszkadza grafika jako taka tylko obraz na CRT, jaggies ( nie pamiętam polskiej nazwy), smużenie ekranu itd i jakieś takie wyblakłe kolory.

Oczywiście jak mam możliwość to podbijam rozdzialke itd 

Sama grafika na poziomie PS2 mnie nie razi, czasem i PSX jest ładne jak są prerenderowane tła. 

Na Duckstation można sobie nawet poprawić te "pływające postacie"  poprzez korygowanie zniekształceń tekstur i niestabilnych elementów graficznych,

No, ale pływające tekstury to wina PSX, nie wyświetlacza... procesor po prostu nie posiadał obsługi obliczeń zmiennoprzecinkowych, więc każde obliczenie było zaokrąglane, stąd te słynne pływające tekstury 😉

43 minuty temu, Fifofa napisał:

Po co?

Nie lepiej batocerę i podłączyć najnowszy TV 4k po display port, nie trzeba konwerterôw  system batocerę nawet grę Pegasus jest ,SNES  nes wystawi po 4k,tak samo jak ps1i2 i inne  

Obecnie do emulacji mam dedykowany PC pod Linuxem z dual boot Win 10 właśnie z RX 5700XT i emulatory od pcsx2, duckstation i wszystko poniżej, aż po xenia, rcps3. 

Edytowano przez RC Plus

2 minuty temu, RC Plus napisał:

Obecnie do emulacji mam dedykowany PC pod Linuxem z dual boot Win 10 właśnie z RX 5700XT i emulatory od pcsx2, duckstation i wszystko poniżej, aż po xenia, rcps3. 

Znasz jakies fora na invision jeszcze typy Kafe nerwica ?;) genialny chat gpt sie zesrau wypluwając adresy od lat nieistniejące a o nerwicy nawet nie wie ze jakos tam podpada pod wp.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się