Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Minnie Moskowitz

My evening…🌼🌹

Polecane posty

Przed chwilą, bocibot napisał:

Co tam na obiad? 

Wspomniany wczoraj mac&cheese, za którego jednak biorę się dopiero dzisiaj. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A to ser cheddar ma być czy żółty starczy 🤔ja jadłam pierogi ale malo i kawę sobie piłam co zjem to muszę do klopa 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, bocibot napisał:

A to ser cheddar ma być czy żółty starczy 🤔ja jadłam pierogi ale malo i kawę sobie piłam co zjem to muszę do klopa 

W przepisie tam był gouda albo cheddar, ale ja dam mozarellę starkowaną w kostce. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Minnie Moskowitz napisał:

W przepisie tam był gouda albo cheddar, ale ja dam mozarellę starkowaną w kostce. 

Smacznego. Wnerwia mnie ta woda z mozzarelli i za mało umami dla mnie ale starzy też lubiom

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, bocibot napisał:

Smacznego. Wnerwia mnie ta woda z mozzarelli i za mało umami dla mnie ale starzy też lubiom

 

Jest też mozarella taka a’la żółty ser. Nie kupiłam tej białej w kulce. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Minnie Moskowitz napisał:

Jest też mozarella taka a’la żółty ser. Nie kupiłam tej białej w kulce. 

A to nie widziałam jak ja mało wiem o świecie w dopie byłam guwno widziałam memusie;O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, bocibot napisał:

A to ser cheddar ma być czy żółty starczy 🤔ja jadłam pierogi ale malo i kawę sobie piłam co zjem to muszę do klopa 

Cheddar ma bardziej wyrazisty smak, jak dodasz jakąś goudę, to będzie po prostu trochę delikatniejsze albo mdłe. Ogólnie to mozna mieszać różne sery żeby uzyskać ciekawszy smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, salix napisał:

Cheddar ma bardziej wyrazisty smak, jak dodasz jakąś goudę, to będzie po prostu trochę delikatniejsze albo mdłe. Ogólnie to mozna mieszać różne sery żeby uzyskać ciekawszy smak.

Dlatego dodałam jeszcze trochę starkowanego grana padano, maggi, pieprzu, czosnku i papryki ostrej w proszku. Jeszcze trochę się zagotuje i będzie konsumpcja. 🧀 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, salix napisał:

Cheddar ma bardziej wyrazisty smak, jak dodasz jakąś goudę, to będzie po prostu trochę delikatniejsze albo mdłe. Ogólnie to mozna mieszać różne sery żeby uzyskać ciekawszy smak.

Cheddar lubię i pleśniowe bo umami maja sporo, tofu nie wiadomo jak użyć żeby smakowało 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Minnie Moskowitz napisał:

Dlatego dodałam jeszcze trochę starkowanego grana padano, maggi, pieprzu, czosnku i papryki ostrej w proszku. Jeszcze trochę się zagotuje i będzie konsumpcja. 🧀 

Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, bocibot napisał:

Cheddar lubię i pleśniowe bo umami maja sporo, tofu nie wiadomo jak użyć żeby smakowało 

Żeby było smaczne trzeba je pokroić w kostkę, obtoczyć w mące ziemniaczanej usmażyć, zrobić sos z miodu, sosu sojowego, octu ryżowego (ale ja daje jabłkowy) chili, czosnek i imbir. 

Ten sos jest taki smaczny i intensywny w smaku, że tekturę z nim można by było zjeść. 😉

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tofu jest takie nijakie, że najlepiej je jeszcze wcześniej zamarynować porządnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, bocibot napisał:

Cheddar lubię i pleśniowe bo umami maja sporo, tofu nie wiadomo jak użyć żeby smakowało 

Strasznie tłusty. Do burgera jeszcze okej, a tak to nie przepadam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, Pokraka napisał:

Żeby było smaczne trzeba je pokroić w kostkę, obtoczyć w mące ziemniaczanej usmażyć, zrobić sos z miodu, sosu sojowego, octu ryżowego (ale ja daje jabłkowy) chili, czosnek i imbir. 

Ten sos jest taki smaczny i intensywny w smaku, że tekturę z nim można by było zjeść. 😉

Tak sobie zrobiłam do makaronu raz tylko bez miodu i chilli a papryka słodka i z warzywami do tego jak data ważności się kończyła a szkoda było nie zjesc 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, bocibot napisał:

Tak sobie zrobiłam do makaronu raz tylko bez miodu i chilli a papryka słodka i z warzywami do tego jak data ważności się kończyła a szkoda było nie zjesc 

Spróbuj kiedyś właśnie dodać miodu i octu, uwielbiam połączenie słodkiego, kwaśnego i pikantnego 😍

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pokażę co mi przyszło, już po przesadzeniu... ziemia była tak mokra, że można byłoby z niej lepić i zrobiłam coś czego chyba nie powinnam czyli masa korzeniowa poszła pod wodę bo nie dało się tej ziemi odlepić od korzeni. Teraz trzeba je przesuszyć... 

Brudne bo jeszcze nie wyschły... hoya i aporocactus 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu trafiłam na niego oglądając pewien kanał... i bardzo mi się spodobał. Można go powiesić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, yeya napisał:

Jakiś czas temu trafiłam na niego oglądając pewien kanał... i bardzo mi się spodobał. Można go powiesić.

Ja miałam zawsze ten problem z kwiatami, że mimo, iż rzadko stosunkowo podlewałam to miały taką zbitą, czarmą, wilgotną ziemię z białymi drobinkami (pleśń?). Przestałam się w to bawić, mój były miał rękę do kwiatów. Ja nawet nigdy samodzielnie nie przesadzałam. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Minnie Moskowitz napisał:

Ja miałam zawsze ten problem z kwiatami, że mimo, iż rzadko stosunkowo podlewałam to miały taką zbitą, czarmą, wilgotną ziemię z białymi drobinkami (pleśń?). Przestałam się w to bawić, mój były miał rękę do kwiatów. Ja nawet nigdy samodzielnie nie przesadzałam. 

coś takiego.... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, Minnie Moskowitz napisał:

Ja miałam zawsze ten problem z kwiatami, że mimo, iż rzadko stosunkowo podlewałam to miały taką zbitą, czarmą, wilgotną ziemię z białymi drobinkami (pleśń?). Przestałam się w to bawić, mój były miał rękę do kwiatów. Ja nawet nigdy samodzielnie nie przesadzałam. 

Wiem o co chodzi... teraz popularny jest tzw bigos ziemia plus dodatki co powoduje większą przepuszczalność... ziemia jest bardziej napowietrzona i szybciej schnie. Jak weźmiesz sama ziemię z wora to wysycha na twardy gruz i to źle wpływa na delikatne korzenie roślin bo albo się je przeleje albo ta skała która odchodzi od ścianek doniczki podczas wysychania. A jeśli już ta pleśń się pojawi to należy zebrać ją zwierzchu i wierzch trzeba trochę napowietrzyć można do tego użyć np widelca. 

 

Edytowano przez yeya

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Uciekam, zajrzałam tylko na chwilę. Pa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, yeya napisał:

Wiem o co chodzi... teraz popularny jest tzw bigos ziemia plus dodatki co powoduje większą przepuszczalność... ziemia jest bardziej napowietrzona i szybciej schnie. Jak weźmiesz sama ziemię z wora to wysycha na twardy gruz i to źle wpływa na delikatne korzenie roślin bo albo się je przeleje albo ta skała która odchodzi od ścianek doniczki podczas wysychania. A jeśli już ta pleśń się pojawi to należy zebrać ją zwierzchu i wierzch trzeba trochę napowietrzyć można do tego użyć np widelca. 

 

Mara mi się tak robi w donicy z pietruszką, trzy sezony tak było ta pleśń  biała że w tym roku zrezygnowałam z pietruszki. Wzrasta i potem padała.Natomiast seler i lubczyk wszystko w porządku.Na podwórku w donicach dużych sadzilam. Ziemię d warzyw kupowałam i przemieszałam z taką zwykłą. no i nawóz.  

Edytowano przez Margherite

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×