Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AGIF

depo provera

Polecane posty

Gość katjusza
do zebra: Ja też brałam zaraz po porodzie. Wiesz nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Moje dziecko ma teraz trzy lata i super sie rozwija także nie sądze aby to miało jakieś skutki uboczne w tytm kierunku. Natomiast radze nie konntynuuj tego. Moje libido spadło prawie do zera, tyłam w oczach i powrót do pełnej płodności trwał ponad pół roku. ciesz sie macierzyństwem, nie mysl o tym. Znam wiele kobiet, które depo znosza bardzo dobrze i sobie chwalą. ja do nich nie należe. Mojemu dziecku to w niczym uszczerbku nie przyniosło, konsultowałam to z pediatrami. ja natomiast musze teraz sobie poradzić z 10 kilogramową nadwagą, skutkiem depo. Pozdrawiam

Katjusza - dziękuję za odpowiedź. To prawda, że teraz już nic na to nie poradzę ... Życzę szybkiego uporania się z e zbędnymi kilogramami!

Gość pytajacaaaaaaaaaa
a slyszlam ze przez lekarza moza zatrzymac miesiaczke czy to prawda bo bardzo by mnie to interesowalo??

Gość amadeaa
A ja tam bardzo sobie chwalę tą metodę. Nie trzeba pamiętac o pigułkach. Nie mam w zasadzie miesiączki (tylko co jakies 2 miesiace małe krwawienie), czyli zero bólu, zmęczenia, przymulenia, ospania...A co do płodności, to jestem studentką i przez następne kilka lat nie planuję ciąży, co do libido to o jego spadku mozna przeczytac chyba na kazdym forum o pigulkach-wiadomo kazdy reaguje inaczej. Ja nic takiego u siebie nie zauwazylam, a brałam juz zastrzyk 2 razy, za tydzien biorę trzeci. Poza tym moj ginekolog twierdzi,że to bezpieczniejszy srodek niż dwuskładnikowe pigułki.

Gość amadeaa
..bezpieczniejszy dla zdrowia kobiety

Gość MamaBoo
Ja miałam dwa zastrzyki i nikomu nie polecam tej metody ! Mój organizm bardzo źle na neigo zareagował, dostałam jakiś przebarwień na ręce (małe, brązowe kropki), miałam skurcze i bóle łydek i okropnie przytyłam !!!! Nigdy w życiu już t ego nie wezmę!

Gość spokojnie to tylko awaria
Moja ma 5 lat i niby w porządku.Gorzej ze mną,długo dochodziłam do równowagi hormonalnej,nadwagi jeszcze się nie pozbyłam.Brałam 3 lata i na początku byłam zachwycona.A teraz powiem krótko:nigdy nie bierzcie tego świństwa.I nie słuchajcie wypowiedzi:ja brałam kilka razy,jest super!Nie jest super.Wcale nie są bezpieczniejsze niż tabletki.Wątroba dostaje w tyłek,macica traci błonę wyścielającą(czy jak to się tam nazywa)przysadka wariuje,woda zatrzymuje się w organiźmie,a okres to może kiedyś tam wróci.

Gość Agixi
Nikomu nie polecam zastrzyku. Dostalam go 10 tygodni temu. Krwawie od 7 tygodni non stop. Raz krwawienie bardzo sie nasila, momentami jakby chcialo zniknac ale jakos nie moze i tak w kolko. Mam juz tego naprawde dosyc!!!!!!! Dlatego dziewczyny zastanowcie sie 2 razy zanim zdecydujecie sie na depo. Ja zrobilam to w sumie bez przemyslenie, kolezanka byla zadowolona wiec tez sprobowalam, karmie piersia wiec byla to jedyna dla mnie metoda i teraz bardzo zaluje tej decyzji!!!

Gość BACHA...
Wlasnie wczoraj lekarz przepisal mi DEPO PROWERE i po tym co tu przeczytalam to chyba sie nie zdecyduje!!!!!!! Jestem mlodą mamą slicznej coreczki , karmie ja jeszcze piersia i nie chcialabym zeby jej to w jakis sposob zaszkodzilo! Najbardziej czego sie boje po zażyciu zastrzyku to tego ze moge miec problemy z plodnoscia,Jestem mloda mam dopiero 20 lat i chcialabym miec jeszcze kiedys dziecko!!!Ńie rozumiem dlaczego lekarze nadal przepisują to świństwo????!!!! Ja sie raczej na to nie zdecyduję!!!!!!

Dodam jeszcze,że gin który mi go polecił,powiedział,że już nigdy nie przepisze go żadnej pacjentce.I,że to antykoncepcja dla trzeciego swiata,gdzie nikt nie przejmuje się skutkami ubocznymi.

Gość Justyyna
Wczoraj bylam u ginekologa i pani doktor przepisala mi ten srodek.Od 3 lat biore tabletki.Ale z tego co tu przeczytalam recepta wyladuje w koszu,z tabletkami tez chce skonczyc,ale to potrwa jeszcze 6 miesiecy.Dzieki za wypowiedzi i uwagi.Pozdrawiam

Gość asia.janusz
Ja należę do nielicznych zwolenniczek Depo. Brałam ją przez dwa lata i zapomniałam co to miesiączka, nie przytyłam a nastroje miałam jak każda "baba". Odstawiłam zastrzyk i przez 9 miesięcy czekałam na miesiączkę a potem przez kolejne 8 m-cy aby zajść w ciążę. Udało się, urodziłam zdrowego chłopczyka i wróciłam do Depo. Fakt że jestem teraz po 2 zastrzyku i zdarza mi się plamić ale jak wiem czego się spodziewać to się nie wkurzam.Będę tą metodę stosować tak długo jak się da bo jest niezwykle wygodna i naprawdę tania. Ja za zastrzyk płacę 15 zł (na 3 m-ce) bo lekarz wypisuje receptę na 3,3 ml a pielęgniarka wbija tylko tyle ile jest potrzebne (1,1 - reszta do kosza). Nikogo nie namawiam ale warto wszystko dokładnie przeczytać i przemyśleć.

O matko,przeoczyłam świetny post na poprzedniej stronie:D Autarstwa:moja kumpela ma te zastrzyki. "Generalnie , myslę, że to optymalny środek dla ludzi uporawiających seks z wilema partnerami, w krótkotrwałych związkach itp , a na pewnoo nie DLA KOBIET W trakcie karmienia!!!!!!!!!!!!"-kwintesencja wiedzy i kompetencji.Trzeba brać dużą poprawkę na porady z netu. I to wszechwiedzące stwierdzenie:"oczywiście przedtem zrobili jej wszystkie badanie HORMONALNE!!!!! co jest bardzo ważne" " także warto najpierw sie doinformowac, a potem pisać, że to świństwo. Identycznym świoństwem jest dla watroby codzienna tabletka."a to już normalnie rewelacja w czystej postaci...Zgadzam się tylko z ostatnim zdaniem. Jak mogłam to przegapić???Dawno się tak nie śmiałam:D

Gość anna mama
Witam. Jestem matką 3 dzieci. Zdecydowałam się na ten zastrzyk ponieważ nie chcę więcej dzieci. Biorę je już 2 lata i wiem że zawsze są środki uboczn wypadały mi włosy bardzo, ale po 3 zastrzyku wszystko doszło do normy.Jestem z tego bardzo zadowolona, co nie byłam z tabletek często o nich zapominałam stąd 3 dziecko, albo stresowałam sie podczasseksu myśląc wziełam czy nie. Powiem tylko tyle jest to zastrzyk dla kobiet, które nie chcą mieć dzieci,albo długo ich nie mieć.Wiadomo iż nie każdemu też się nadają, mój organizm przyją to chyba z radością. No i nie krwawię - super nie lubiałam tego, zresztą która z kobiet to lubi.

Hejka! Niestety ja też bardzo pochopnie-jak sądzę-podjęłam decyzję o przyjęciu depo.W zasadzie mój lekarz (które de facto już nim nie jest) nie powiedział mi o wszystkich skutkach ubocznych tej metody.Zaznaczył tylko,że mogę nie mieć okresu przez te 3 mce.Ulotki nie czytałam,bo zastrzyk wykonał mi sam w gabinecie.Ale po powrocie zajrzalam tutaj i skóra mi ścierpła.W tej chwili jestem już 4 tygodnie po i przeszłam jedno porządne krwawienie-zatrzymane tabletkami- bo według mojego nowego ginekologa- trwało by conajmniej miesiąc (ścianka macicy była wyjątkowo gruba po 5 dniu krwawienia).Ale udało się chociaż nie wiem na jak długo??? Rzeczywiście odczułam watrobę szczególnie przez pierwszy tydzień po zastrzyku,ale za to schydłam i UWAGA! wzrosło mi libido-co jest raczej rzadkością z tego co czytam.Za to jestem nerwowa. Ale najbardziej boję się co będzie po za 2 miesiące-czy będę nadal miala sensacje z okresem i płodnością - jak 90% piszących tu osób. Ja również nie polecam i przestrzegam wszystkie dziewczyny przed pochopnymi decyzjami szczególnie w kwestii antykoncepcji.Pozdrawiam

Gość dojo
witam Was. Depo to zdecydowanie zly wybor. Tez przyjelam za namowa lekarza po porodzie. Przyjelam dwa zastrzyki, w trakcie ich dzialania mialam caly czas krwawienia, waga ciala spadla mi znacznie, a na meza patrzec nie moglam. Ostatni zatrzyk wzielam w sierpniu, tak wiec od listopada juz nie dziala. Efekt straszny. Nadal mam krwawienia, momentami tylko troche bardziej obfite. Tragedia. Nigdy wiecej zastrzykow. Niby fajnie, bo nie trzeba pamietac, jak o pigulce. Z ta tylko roznica, ze jak po pigulce zle sie czujesz to przestajesz ja brac. A tutaj..... ciach - stalo sie i teraz sie z tym bujaj. Czy ktoras z kolezanek ma podobne doswiadczenie z okresu PO przyjmowaniu zastrzykow ? pozdrawiam

Gość urtica
Witam! Nie mogę sobie darować, że nie trafiłam na to forum wcześniej. Pierwszy zastrzyk zaproponowano ze względu na migrenki po pigułkach. Przez pierwsze tygodnie zdażały się delikatne plamienia. Drugi zastrzyk dostałam w lipcu. Nie długo minie rok odkąd miałam ostatni okres. Przechodziłam je dość boleśnie więc nie tęsknię, mam jednak inny problem - przytyłam 6 kg. Nigdy nie ważyłam tyle co teraz - nie poznaję własnego ciała, mało tego tyję nadal. Zmieniłam lekarza i dowiedziałam się, że nikt tak naprawdę nie wie kiedy może powrócić płodność, a lek nadaje się dla kotek...

Gość KP123
brałam d.proverę 2,5 roku w listopadzie nie wzięłam kolejnego zastrzyku minęło prawie 5 mc a nie mam okresu. Nowy ginek. powiedział mi że teraz mam układ hormonalny staruszki (mam 30 lat), i że nie wiadomo kiedy wróci do normy, poza tym bardzo przytyłam i jeszcze tyję. Moja koleżanka wzięła 1 zastrzyk potem odstawiła , przez 3 mc nie miała okresu, jak już dostała to miała go 1,5 miesiąca, po badaniu okazało się że ma 3 cm mięśniaka w macicy-lekarz sugerował że od provery. Nie polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Sejuta
Hej! bardzo się cieszę ,że trafiłam na to forum i moglam przeczytać wszytskie wypowiedzi. Stosowałam Depo Provera ok 2 lata i byłam z niego zadowolona. Wcześniej zażywalam tabletki, których ciagle zqpominalam i po ktorych źle się czułam. Tzn mialam potworne bóle głowy w okresie "międzytabletkowym". Za namową lekarki zaczyłam stosować Depo. Nie mialam skutkow ubocznych- tzn zero plamień, złego nastoju, spadku libido - ale to prawda,że przytyłam ze 3 kg. Po pewnym czasie nasluchalam się wielu niepozytywnych opinii o Depo i przerwalam - w zasadzie z ciężkim sercem bo lubilam "nie miec mieisączki" - poza tym nie zamierzam miec już więcej dzieci na 100% Przerwałam w grudniu ale oczywsiście nadal nie mam miesiączki.Mam wykupione zwykłe tabletki i opakowanie Depo..i ciągle nie mogę się zdecydować które wziąść kiedy wkońcu pojawi mi się miesiączka. Dziwię się ,ze lekarze polecaja ten lek właśnie młodym matkom po porodzie które chca miec jeszcze dzieci skoro ten lek powoduje zanik płodności . Acha! Ostatnio byłam u ginekologa i przekazałam jej wszystkie zle opinie jakie poznalam o Depo - Pani doktor mnie wrcz "opierniczyła" za głupoty. Powiedziala ,że Depo nie ma większych skutków ubocznych niż inne antykoncepcyjne środki - ale to fakt ,że nie nadaje się dla kazdego ,ze kazy musi znaleźć ten "swój śrdek naj" bo jedni po nim czują się okropnie a inni ok. Mowiła tez o "zacofaniu" kobiet w polsce - że na świecie ten srodek stosowany jest od lat z powodzeniem. Ze bywa na różnych sympozjach w kraju i za granicą i że ogólnie jest tendencja do stosowania np tabletek "non stop" tzn brania ich bez przerw przez rok na przykład u kobiet ktore NIE CHCĄ miec już dziecie. A fakt jest faktem ,że od samego początku gdy polecala mi ten lek pytała czy chcę miec jeszcze dzieci bo lek nie nadaje się dla tych którzy w przyszłości planują jeszcze potomstwo. Przyznaję ,że teraz mam po tym wszytskim mętlik w głowie...Co wy na to???

Hejka!!! Kilka słów na początek do mojej przedmówczyni ;) Owszem ten środek stosowany jest u wielu kobiet na świecie-a szczególnie w krajach trzeciego świata!!! Mam przyjaciółki zarówno w USA jak i w Londynie i tam też depo provera to w zasadzie wybór kobiet.Świadomy ale nie polecany przez doktorów.Owszem biorąc pod uwagę zmianę mentalności ludzkiej oraz niesprzyjające warunki ku temu aby mieć dzieci ,w tzw.\"Wielkim świecie\" coraz więcej kobiet rezygnuje z macierzyństwa często na zawsze.Stąd ich wybór pada na depo.Ale lekarze nie polecają tej metody tym kobietom ,które w przyszłości chcą mieć dzieci!!! Moje zdanie jest takie-jeśli nie zależy już Wam na powiększeniu rodziny to depo jest ok.Niemniej jednak robi spore spustoszenie w gospodarce hormonalnej 95% kobiet stosujących tą metodę antykoncepcji!!! A jestem już na finishu jeśli chodzi o \"działanie\" zastrzyku.Właśnie mija ostatni 12 tydzień.Niestety przez ostatnie dwa miesiące miałam plamienia non stop-raz większe innym razem mniejsze.Ale zawsze tak samo wkurzające!!! Nadal jestem nerwowa-co zauważyli inni.Wyrzywam się nie tylko na mężu i córeczce ale i na innych (rodzicach/teściach).Nienawidzę za to samą siebie ale nie jestem w stanie zapanować nad tym.Teraz doszły jeszcze bóle jajników-coś w stylu jak przed miesiączką ale czy dostanę okres tego nie wie nikt.Być może właśnie tak już jest z nami, ale teraz kiedy wiem,że z zajściem w ciążę może być niemały problem to coraz częściej myślę o powiększeniu rodziny... A przecież wzięłam ten zastrzyk właśnie po to, aby jeszcze odłożyć macierzyństwo na póżniej... Mam nadzieję,że może jakoś powoli doprowadzę swoją gospodarkę hormonalną do porządku!!! Może któraś z Was jest właśnie \"PO\" i podzieli się ze mną i innymi dziewczynami swoimi doświadczeniami??? Pozdrawiam

Gość skałka
biore d.p.juz drugi raz najpierw wziełam 3 zastrzyki czulam sie super,okresu nie mialam zrobilam 2letnia przerwe bo wszyscy wbijali mi do glowy ,ze lepiej brac pigulki.jednak nie jestem zdyscyplinowana jesli chodzi o ich branie i wrocilam do zastrzykow.teraz wezme juz 4.nie mam okresu ani krwawien.uwazam ze d.p. tak samo jak pigulki dla jednych pasuja dla innych nie.przeciez zeby dobrac dobra pigulke czasami trzeba zmienic ich kilka.moze nie polecalabym jej tylko mlodym dziewczyna ktore nie rodzly.apropo po pierwszej seri d.p.okres powrocil mi po 9 miesiacach i wydaje mi sie ze jesli normalnie wszystko funkcjonuje to ten czas jest zalezny od tego jak dlugo bralo sie d.p.

Gość Illis
Nie chcę żałować żadnej mojej decyzji,ale opiszę skutki uboczne jakie u mnie wystąpiły po przyjęciu zastrzyku...Po pierwszym sie tak bardzo niemartwiłam tym że przytyłam i wróciła mi trądzik.Ale gdy wzięłam drugi zastrzyk po dwóch miesiącach zauważyłam że przytyłam 20 kilo(ktoś może w to nieuwierzyć,ale naprawdę sie nieobżerałam i ćwiczyłam)...a tu nic nawet kilograma zrzucić nie mogę.Czasem mam wrażenie że wszystko co zjem idzie mi w \"boczki\". Cere ma straszną i włosy jakieś takie nijakie...Jedno co wiem to JA napewno nie wezmę trzeciego zastrzyku...

Mi też początkowo gin mówił,że\"cały zachód na tym jedzie\"Potem,po sensacjach,przyznał,że nie zachód,ale trzeci świat,gdzie nikt się nie martwi stanem zdrowia kobiety.Przyznał również,że sam sobie pluje w brodę.Wiem,że teraz już go nie proponuje i nie jeździ na \"wczasy\"Chyba go sumienie ruszyło.A lek faktycznie jest dla kotek.Ale nawet wet5erynarze nie są nim zachwyceni. Nie twierdzę,że każdej od razu zaszkodzi,ale lepiej wiedzieć z czym ma się do czynienia.Bo czasem pewnych objawów nie kojarzymy z lekiem(czy to depo czy tabletkami)

I znów tu wracam z nowymi wiadomościami dot. DEPO Byłam wczoraj u swojego gin.,który dokładnie wyjaśnił mi działanie depo.Otóż w zastrzyku znajduje się taki hormon,który wydziela sie u kobiet w czasie menopazy-zatrzymuje on pracę jajników (aby nie produkowały jajeczek) a tym samym nasz organizm zachowuje sie dokładnie tak samo jak u kobiet przechodzących klimakterium-czyli tycie,brak snu, chustawki nastrojów,matowe nijakie włosy,szara bądż trądzikowa cera i wszystko to co powoduje ,że zaczynamy wyglądać i czuć się staro!!! Ten zastrzyk ma sens tylko w dwóch przypadkach: 1. Kobiety karmiące,które nie chca zajść w ciążę podczas karmienia 2. Kobiety cierpiące na torbiel jajnika/ków-wówczas działanie hormonów jest zbawienne dla osuszenia torbieli. W każdym innym przypadku to wielka bzdura więc nawet dla tych,którzy nie planują dzieci.Przyjmując to świństwo fundujemy sobie expressowe starzenie się naszego organizmu!!! Ja nadal plamię i nie wiem kiedy to się skończy... Muszę czekać na pierwszą miesiączkę a kiedy to nastąpi nikt nie wie... Za to ja wiem,że juz nigdy nie dam sobie wstrzyknąć tego świństwa w pupę i innym radzę to samo!!!! Pozdrawiam

Gość majaniunia
zgłupiałam kopletnie to czytając,ja mam45 lat i dosyc miesiaczek.I to własnie przez okres jestem nie do życia.A pro po kotek,to wiele leków, jest takich samych dla zwierząt, jak dla ludzi.Moja kotka jest wykastrowana ,bo od antykoncepcji kotki dostają ropomacicy. Ja absolutnie nie planuje ciąży, mam dosyć miesiączek mam duże krwawienia,dlatego plamienia dla mnie to chyba nic takiego .Apetyt mam duzy ,ale nie tyje.Palę papierosy więc nigdy nie brałam zadnej antykoncepcji.Zapaliłam się do tej depo provery, ale teraz juz sama niewiem .

Gość mamusia21
ja ostatni zastrzyk wzielam w sierpniu 2008 roku do dzisiaj nie mam okresu przytylam 25 kilo ludzie nigdy wiecej depo provery!!!

Gość nikodemis
łomatko!!! Ja dziś wzięłam pierszw zastyrzk depo- provery. A czytając wasze wypowiedzi przeraziłam się. Lekarz mi dziś własnie zmenił środek antykoncepcyjny. Wczesniej brałam gravistat. Teraz mi przepisał własnie depo-proverę. Minęło już parę godzin i jak narazie czuję się dobrze. Pupa trochę boli od zastrzyku. Nic więcej. Zastanawiam się jak mój organizm będzie zachowywał się po tym leku. Wczesniej niby po tabletkach było oki. Najbardziej obawiam sie tycia, bo jestem osobą puszystą, mimo tego,że prawie od dwoch lat po porodzie walcze z nadwagą i nic. Myślałam ze znajde w necie jakieś pozytywne opinie o tym leku, bo przecież tyle sie teraz mówi o konfortowej antykoncepcji- plastry, zastrzyki. A tu proszę. Praktycznie wszystkie panie nie są zadowolone. I większość miala te same skutki uboczne. To czego ja się mam spodziewać?? mimo, że już nie chce mieć wiecej dzieci? pozdrawiam cieplo Malwina

Gość AHL
Witam ja też po porodzie wzięłam zastrzyk teraz jestem 3 tygodnie po zastrzyku. Oczywiście bmigrene miałam zaraz na drugi dzień ale to może z nerwów Fat jest że plamiłam a teraz od tygodnia krwawie ginekolog powiedział że moge ok miesiąca Co do depresji to ja jużmiałam chyba poporodową więc jest dale i warcze na wszystkich Mam pytanie czy jeżeli to krwawienie nieustanie po miesiącu iść wcześnie do lekarza czy dopiero po 12 tygodniach Ja to troche siedziwiłam że ginekolog tak chętnie mi to przepisła bo gdy wcześniej przed dzieckiem o to pytałam to mi stanowczo odradził

Gość nikodemis
Wczoraj wzięłam ten zastrzyk. A dziś jest mi niedobrze, w uszach czuję nacisk, jakby mi miało coś zaraz pęknąć w głowie... czy to skutki działania tego leku??

Gość AHL
ten lek ma mnósto skutków ubocznych ja w dniu kiedy go dostałamm teżmiałm takie odczucie a w nocy dostałam ataku migreny