Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Gość Agnieszka82
Romek dziekuje za wyjaśnienie odnośnie 4. Wlasnie w związku z ewentualnym ślubem (bo czas pokaże na kiedy wyznaczymy datę)chce założyć porcelanowy na górę i na dół ( to chyba to samo co kosmetyczny, prawda?), bede chciała tez białe łuki bo chcę żeby to wszystko było jak najmniej widoczne, skoro mam to nosić tyle czasu:)

Gość Piotrr
Drugi dzień mam założóny aparat metalowy na gorny łuk. Mam mocno wysunięte górne zęby i przesunięty łuk o ok 1/3 e lewo. Jednynk zachodzą na siebie, a najgorsze było to że w ciągu ostatnich lat coraz bardziej i czułem jak mi się zęby wychylają ! Moja orto zaleciła usunąć górne 4 i dalną prawą 5. Powiedziała, że nie widzi możliwości efektywnego leczenie bez usunięć, ale jak poszukam to znajdę ortodontę, który założy mi bez usuwania, z tym, że jej zdaniem szkoda zachodu bo nie będzie efektów. (mam 25 lat i w dzieciństwie nosiłem apart ruchomy, niestety leczenie było przerwane). Czas leczenia: 2 lata i kilka miesięcy. Mam do niej zaufanie, młoda jest i ambitna i polecona przez uczciwego dentystę. Przestraszyłem się tym "starczym profilem" o którym pisał Romek! Nic mi o tym nir mówiła. Czy często się to zdarza? A poza tym mówiła, że w po 2-3 miesiącu jakić łuk mi założy (gerber, bergera,, bolgera??? jakiegoś tam, - cena 250 zł) co to za łuk? A nagorsze to jest to, że pierścień kaleczy mi język? Jest na to jakiś sposób? Pozdrawiam aparatki i aparatów. (Niektórych intersują ceny to podaje: 2 łuki 2400zł, wyciski 30 zł, wizyta raz w miesiącu 100 zł, Warszawa)

Gość Piotrr
Do poprzedniego: wspomniała coś o 8mm A jeśli chodzi o ślub, to powiedziała, że na ślub mi zdejmie, a po ślubie założy znowu! Porcelonowych aparatów nie poleca i zakłada wyjątkowo i tylko na żądanie pacjenta.

Gość Kasia401
A moja orto powiedziała, że porcelanowe są o wiele lepsze... Już sama nie wiem, co o tym mysleć.

Gość Aniiiiia
Oj, chyba takie zdejmowanie i zakładanie aparatu niszczy bardzo szkliwo :o a co do pierscienia kaleczącego język to albo bedziesz musial sie do tego przyzwyczaic (tak jak ja ;) ) albo jesli ta wystajaca czesc od wewnatrz pierscienia nie bedzie Ci potrzebna w trakcie leczenia to popros orto, zeby ja usunela. Pozdrawiam :)

a nie lepiej poprostu zakleić ten fragment pierścienia woskiem?! ja tak zrobiłam na moich trójkach i wszystko grało, potem zdjęłam i już nic nie czułąm :) żadnego obciarania :) a co do ślubu to moja kuzynka też zdjemowała, ale nie zdjęła jej wszystkich zamków tylko drucik!!!!to tyle :D ja sama mam aparat 4 tyg i wcale go nie czuje :P zapominam o nim poprostu :D a efekty już widać...i to duuże :D:D

Gość Piotrr
Nie panikuj! Ja mam 3 dzień i w ogóle nie boli. Problem jet tylko z gryzieniem i pokaleczonym językiem. Ale wcielam w życie rady, które tu dostałem tj. wosk i przyzwycajam się :) pozdr.

Gość daga234
6 pod pierścieniem zrobiła mi się nadwrażliwa, wszystko muszę jeść letnie:/. Miał może ktoś coś podobnego? Co to znaczy? (Bo zaczynam trochę panikować i wyobrażać sobie różne rzeczy, jak np. martwe zęby)

Dziekuje Piotrr za pocieszenie.Moze jestem nadwrazliwa,ale mialam klopoty z leczeniem zębow ,zwłaszcza z jednym ktory byl zle leczony wczesniej i dlatego panikuje/

Gość maga92
witam ;-) noo ja mam aparat juz dwa tygodnie ;-) no i juz się mniej więcej przyzwyczaiłam ;-D Nawet powiem szczerze ze widze zmieny, lecz one nie są az tak widoczne.. czy po dwóch tygodniach mozna zauwarzyc juz mieny? ;P No i mam takie jedno pytanie.. GUMKI MI SIĘ TROCHE POPRZESUWAŁY CZY TO ZNACZY ZE APARAT NA TEN ZĄB NIE DZIAŁA CZY NADAL DZIAŁA?? pozdro! ;-**

Gość entienne
Juz piąty miesiąc noszę sam łuk podniebienny i moja dentystka nie chce mi załozyc jeszcze aparatu!Czy ktos mi moze powiedziec , jak dlugo bede nosic sam łuk? Bo dentystka mowi , ze nie wie , kiedy mi załozy cały aparat. Czy to jest normalne? MOZE MI KTOS ODPOWIEDZIEC? A moze jest na forum jakis ortodonta?

wlasnie wrocilam od ortodontki.Zakladala mi aparat narazie na gorną szczeke,na dolną narazie nie bo jeszcze musze poczekac,az zęby dojdą do siebie(po leczeniu kanalaowym).Narazie mnie nie boli nic ale zacznie pewnie w nocy,Zastanawiam się dlaczego ja nie mam gumek?? Zle mi się je bo mam na pierscien narazie cos zalozone i zgrz gorny z dolnym się nie styka jakbym miala kamienie na 6.

To znowu ja.Dalej nie czuje bolu,ale te pląbki dodatkowe na szostkach fatalna dla mnie sprawa,mam je miec pare miesięcy.Wogole nie mam narazie kontaktu gornej szczeki z dolną .Do tego napewno się nie przyzwyczaje,jedynie moge czekac ze mi to sciągną.

Gość Madziuleczka
A czy ktoś może mi polecic bardzo dobrego specjaliste z Lublina lub z Zamościa?

Gość agnieeha22
mam pytanko! pewnie bylo poruszane na forum, aczkolwiek liczba stron troszke mnie zniecheca do przejrzenia wszystkich...:) tymbardziej ze jestem w pracy i nie bardzo mam tyle czasu...! wczoraj bylam na pierwszej wizycie, okazalo sie ze aparatu nie zaloze tak szybko jak myslalam, bo mam bardzo znaczne zwezenie szczęki gornej. śruby nie dadzą rady, wiec przez cztery m-ce, a potem jeszcze następne 4 bede mieć "coś" cementowego, które apropos kosztuje 700zl za szt. czy ktoś miał może z tym styczność? jesli tak bardzo proszę o opinie, tzn czy to jest bolesne, i jakie są skutki wizualne na przykład? pierwsza wizyta 200zł (wyciski + zdjęcia), a jeden łuk metalowy - 1500zł. czy to normalne ceny, bo mi sie wydaje ze troszke wygórowane (z tego co się orintowałam). dzieki z gory za wszystkie podpowiedzi...

Gość Aniiiia
To cementowe to nie mam pojecia co to moze byc ale pewnie jedna z metod na rozszerzenie szczeki. A ceny nie sa wygorowane, jesli mieszkasz w duzym miescie to wszedzie sa wlasnie mniej wiecej takie ceny. Pozdrawiam! :)

Gość Kasia401
Ja dzisiaj byłam na wizycie, na której moja orto przedstwiła mi plan leczenia. Dokładnie go już nie pamiętam, ale napewno nie jest przyjemny;/ A co do cen to u mnie są takie same.

Gość agnieeha22
jak na kielce to wg mnie troche za duzo, bo srednia cena za łuk to u nas 1200zl, tak wiec zmienilam orto (tym bardziej ze przychodnia w ktorej sie zamierzalam "leczyc" jest na czarnej liście...) ponoć przedłużają leczenie ile się da, byle tylko jak najdłużej zdzierać kasę. no więc podziekowałam i o dziwo - bezproblemowo dostałam swoje zdjęcia i wyciski. następna wizyta juz u nowej lekarki 11.10, takze zdam relację. juz nie moge sie doczekac, mimo ze na pewno okupie to bólem. ale bedzie WARTO>>>

Gość agnieeha22
a co do wątku powyżej, odnośnie wyższości aparatu metalowego nad porcelanowym, to tez mi sie to obilo o uszy... ponoc metalowy "szybciej" działa, no i jest troche tanszy. u mnie ta rożnica to 400zł (1200- met: 1600-porcel.), ale skoro jest gorszy, to jednak zdecyduje sie na blaszany uśmiech...!!! pozdroffki

Gość agnieeha22
jak jest ktoś z Kielc- to please- niech sie odezwie! papa

Gość Kasia401
Do Agnieszki31: Dokladnie to nie wiem, bo najpierw muszę wyrwać 2 ósemki na górze;/ Pewnie (jeśli nie zwieję z orto z fotela;P) jakoś tak na początku listopada.

Ja mialam wyrywaną osemke i to bardzo problemową poniewaz polowe z niej nie wyszlo z dziąsla takze nie masz się czego bac Kasiu401 poproś o dobre znieczulenie i bedzie dobrze,a potem jak bedzie Cię bolalo po wyrwaniu to tabletka ketanol forte wystarczy zeby problem minąl.Niewiem ile masz lat ale ja bardzo zaluje ze wczesniej się za to nie zabralam więc rob swoje i bądz silna.

Gość Kasia401
Ja mam jeszcze gorzej, bo te ósemki, co chcą mi je wyrywać to wogóle jeszcze nie wyszły;/ A co do znieczulenia to ostatnio końska dawka zadziałała po 3 godzinach...

Gość Sylwcia_Adv
Witam! Ja już trzeci raz noszę aparat ortodontyczny, mam wadę zgryzu i za każdym razem po upływie ok 6 miesięcy od ściągnięcia zęby powracały na swoje miejsce. Gdyby cały ten czas zliczyć razem wyszło by, że noszę go na zębach ok 8 lat:/. Właśnie w poniedziałek jadę ściągnąć, gdyż testowana była na mnie najnowsza metoda leczenia, i mam nadzieje, że wszystko bedzie ok. :) Jeśli chodzi o koszty pierwsze moję"noszenie" apratu kosztowało mnie 3`600zł.( górna szczęka i 4 dolne zęby, nie wliczając kosztów wizyt)Tak więc pozdrawiam, do usłyszenia:)

Sylwcia_Adv to jaką ty masz wade???Ze Ci się tak to wraca moze powiesz mi więcej co o tym ,i co mowią ortodonci???

Gość Sylwcia_Adv
Zęby wracał ponieważ na samym początku leczenia powinnam mieć usunięte po 2 zęby w obu szczękach zby reszta miała miejsce. Mam 17 lat, aparat nosze od 2 klasy podstawowki, na szczescie za 2 tygodnie sie go pozbede.:)

To dlaczego tak dlugo nie wyrywali Ci tych zębow tylko tyle musialas nosic to cholerstwo.Zmienialas ortodontke,ja bym chyba nie dala rady nosic tyle aparatu.Podziwiam Cię za wytrwalosc.

Gość Wiolcia323
Do ...agnieeha22:) Ja JestEm z Kielc:)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować