Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Gość mariolas
A ja już jestem po swoim weselu i przeżyłam je razem z hyraxem i już zdejmuje go 12 pażdziernika nie było tak zle ale ciesze sie ze juz mi go zdejmą powiem wam jedno jesli coś chcę zrobić ze swoim usmiechem to robię to i nie patrze na innych tylko idę do pszodu powodzenia :) zaden luk zaden hyrax nie jest straszny jak trzeba to trzebo to nosic ja juz go mam od 14 kwietnia i nawet sie przyzwyczaiłam do niego PA :)

Hmm.Dla mnie bol zębow to pestka,ale nie moge jakos przyzwyczaic się do tego ze nie syka mi się gorna szczeka z dolną,a mam miec to do 3 miesięcy jak dobrze pojdzie.Mam glupie uczucie .Myslalm ze sam aparat da mi w kosc,a okazala się ze glupie dodatkowe podniesienia na szostkach...

Gość mam takie pytanie
od dzis mam zalozony aparat i jestem zalamana:( mialam usuwane zeby, boli, przeszkadza, nie moge sie usmiechac, obciera mi wargi, usta wysunely mi sie brzydko do przodu! wygladam jak debil!:( i do tego nie moge jesc:( powiedzcie mi prosze, co jadlyscie przez pierwsze dni?? nawet glupi budyn sprawia mi problemy i bol :(

Gość partyfeet
Hej dziwczyny . Ja rowniez nosze aparat, juz ponad rok. Do tej pory wszystko bylo w porzadku, ale od pewnego czasu mam klopoty z higiena jamy ustnej. Mianowicei spod pierscieni w szczece gornej bardzo brzydko mi pachnie :(. Bardzo dbam o zabki. Myje po kazdym posilku, uzywam malych szczoteczek i plynu, a jednak ten zapach powraca. Czy ktoras z was tez tak ma? Poradzcie, co robic?

Ja mysle ze dlatego brzydko Ci pachnie bo to jest nagromadzone jedzenie ktore powlazilo Ci miedzy pierscienie a zęby i sobie tam gnije.Wlasnie to są uroki noszenia aparatu ja zawsze po umyciu zebow wyciągam dodatkowo resztki delikatnie wykalaczką,ale jak Ci powlazilo pod pierscien to przeciez tego nie wyciągniesz,popytaj się ortodonty,

Gość partyfeet
Dzieki Agnieszka. Najchetniej to bym chciala na jeden dzien zdjac te pierscienie i pojsc do dentysty, zeby mi zabki dokladnie obejrzal. Ale to chyba nie mozliwe, co?

Do (mam takie pytanie).Wiem co czujesz tez mam dopiero aparat 4 dni ,troche inne problemy bo nie boli mnie az tak bardzo ale dyskomfort okropny.Zaraz po wyrwaniu mialas zakladany aparat?? Na bol polecam jezeli bardzo boli oczywiscie ketanol forte ale nie za duzo,po paru danich troche przejdzie.

Czy to nie mozliwe to niewiem.Ale spytaj się swojej ortodontki,ja mysle ze to nagromadzone jedzenie nie pruchnica,a dlatego tak uwazam bo kiedys mialam kłopoty z jednym zębem ktory mial odsloniete dziąslo i tam mi wlazilo jedzenie i mialam tez taki problem.No i okazalo się ze to nie pruchnica tylko odsuniete dziąslo.

Gość mam takie pytanie
no niestety od razu po wyrwaniu mlecznej 3ki mialam zakladany aparat:( babka dala mi bardzo mocne znieczulenie tak ze jak chcialam wyplukac usta to nie moglam ruszac warga i woda ciekla mi po brodzie- jak wracalam do domu autobusem to slina mi ciekla a ja nic nie czulam przez to znieczulenie:/ nie mowiac juz o tym ze mam dosc wysunieta 2ke do przodu i przez ten aparat moge usta bardzo nienaturalnie i brzydko wygladaja! sa niesymetryczne:( nawet z zamknietymi ustami nie moge sie usmiechac bo wygladam jak pajac! jak nalezy uzywac tej szczoteczki do aparatow? boje sie ze przy myciu zebow mi aparat odpadnie!:(

Gość Nilia
JAk sobie radzicie z bolem zebow spowodowanym przez aparat ?? Bierzecie jakies tabletki przeciwbólowe?jesli tak..to jakie wam pomagaja ??

Bardzo Ci wspolczuje to slowa skierowane do (mam takie pytanie).Pytam sie dlatego bo sama mam miec wyrywanego zęba w dolnej szczece,i zeby Cię pocieszyc to mam miec wyrwaną jedynke w dolnej szczęce a dlatego ze jest ona bardzo slaba i najbardziej skoryguje moją wade,Ale u mnie ortodontka chce odczekac 2 tygodnie od wyrwania,jak narazie to męcze się z gornym aparatem, Ja tez mam takie uczucie jak myje zęby ze mi zamki odpadną,ale myje i juz,hehehhe. Nilina pomagają przynajmniej mi ketanol forte ale nie bierz go w duzych ilosciach,albo poprostu wytrzymaj.Pozdrawiam

Gość mam takie pytanie
narazie boli mnie tylko dziura po zebie :( pewnie aparat zacznie doskwierac jutro, dobrze ze to sobota i nie musze wychodzic z domu:( dzis na obiadek rosolek, udalo mi sie zjesc troche makaronu to nie bede glodowac:) mam teraz dosc duza szparke miedzy zebami, czesciowo zakrywa ja drucik, boje sie ze moze mi peknac on taki delikatny i cienki :/ w ogole te aparaty jakies takie strasznie delikatne! na szczescie nic mnie nie obciera i nie uwiera :) pozdrawiam wszystkie aparatki:*

Gość mam takie pytanie
jak powyciagac jedzonko z tej dziurki po zebie?? tj nic tam jeszcze mi nie wpadlo ale ona taka strasznie wielka!:o kurde 20lat a panikuje jak male dziecko:(

Tam nie grzeb bo jest rana,dla mnie jest to meczące bo mam podniesiony zgryz i brak kontaktu szczęk,a tak poza tym aparat tez mi nie uwiera.Po trzech miesiącach mają mi to sciągnąc......

Gość mam takie pytanie
raczej nie grzebie, wacikiem do uszu przytrzymuje jak krew cieknie, troche to meczace:( zwlaszcza jak cos zjem a potem umyje zeby to poleci :/ sadze ze do aparatu szybko sie przyzwyczaje, gorzej z seplenieniem :( nie umiem teraz poprawnie wymawiac 'sz' cz' 'ż' :P moj chlopak zazdrosci mi teraz angielskiego akcentu :D:D dobre i tyle;)

Gość IVO37
Ja przestałam mówić z "akcentem" po ok. 3-4 tygodniach.A tak wogóle to całkiem mi się to spodobało ;-) !

Gość Sylwcia_Adv
Witam! Chcę wam powiedzień ze miałam zakładany aparat w odległości ok 7 dni od wyrwania zęba. Po załozeniu okazalo sie ze jakaś częsc zeba zoastala i bardzo bolala, lecz po 3 dniach wyszła "sama" całkowicie. Nie martwcie sie, ból po założeniu aparatu mija srednio po okolo 3 dniach.Pozdrawiam

ja tez ortodontce powiem zeby mi zalozyla aparat po tygodniu przeciez nie bede chodzic bez jedynki ,fakt ze to na dole ale jednak jak się ma aparat to juz inaczej brak zęba się odczuwa

Gość Agaa24
hej, mam pytanko. Czy miał ktoś może z Was zakładany aparat od razu po wyrwaniu zębów?? Bo mój ortodonta chce mi założyć aparat w połowie listopada (brak wolnych terminów wczesniej) a w przeciągu jednego tygodnia poprzedzającego tą date chce mi wyrwać 3 zęby i wyleczyc jeszcze jeden w którym mam dziurkę.. Czy miał ktos podobnie bo wydaje mi sie ze to chyba lepiej jak po wyrwaniu to wszystko sie troche zagoi zanim założą aparat.. a jeszcze chce mi zakładać od razu góre i dół aparatu.. trochę mnie to przeraża.. Pozdrowionka:)

Gość Agaa24
tak sobie wlasnie czytałam poprzednie wypowiedzi. Mam pytanko do Lany28, jesli jeszcze czyta te wypowiedzi..jak tam z Twoim usunieciem 4rek? Dalas je sobie wyrwać czy poszłaś do innego ortodonty i polecił Ci inny plan leczenia? Bo zastanawiam sie caly czas nad tym czy dawac sobie wyrwać czwórki ( chce mi wyrwać dwie 4na dole i jedna u góry..:(

Gość olka____16
do Agaa24 ja miałam niestety dzisiaj wyrwaną drugą czwórke niestety nie dało sie ich uratować nosiłam płytke która miała rozszerzyć zgryz i ustawić dolną szczęke ale nie znalazło sie miejsce na wystające kły i tak wyszło...

Gość IVO37
Mój dentysta "chirurg szczękowy" wytłumaczył mi, że po wyrwaniu zęba powinno odczekać się min.1 tydzień , ale najlepiej to 2 tygodnie! Ale nie rozumiem jak można od razu zakładać aparat!!! Przecież to jest podwójny ból i podwójny wysiłek dla organizmu!

Gość Agaa24
Dzieki za odpowiedzi:) No wlaśnie tak myślałam, że lepiej jak to się jednak zagoi.. w sumie pierwszą wizytę na wyrywanie mam tydzień przed założeniem aparatu a kolejną na 4dni przed.. no ale jakby nie patrzeć jednego zęba chce mi wyrwać na dzień przed założeniem.. muszę do niego zadzwonić i zapytać o wczesniejszy termin wizyty.. Olka_16, a jakie czwórki Ci wyrywają? Dolne czy górne? Troche mnie ten "starczy profil" przeraża, ale mój orto w sumie długo zastanawiał się nad koniecznością wyrwania górnej czwórki i stwierdził że innej opcji nie widzi.. Troszkę głupio u Ciebie że to "rozszerzenie" zgryzu nic nie dało..Ale w sumie tak jak czytałam wcześniejsze wypowiedzi to wielu osobom wyrywają te czwórki i jakos te zęby sie potem sensownie układają, więc jestem dobrej myśli:)

Gość mam takie pytanie
ale ja mialam wyrywany mleczny zabek ktory byl zatrzymany :P dzis mnie nic nie boli, nie uwiera, ranka sie juz zabliznila, jedyne co mi doskwiera to seplenienie! jak ja pojde w poniedzialek na praktyki :D korzystam z okazji ze nie moge jesc twardych posilkow i jestem na diecie zupkowo-jogurtowej:P moze pozbede sie kilku kilogramow?:P

Gość Carolina
Czesc!Mam pare pytan. -Czy boli gdy zakladaja aparat, -Czy mozna sie usmiechac:) -Czy boli po kazdej wizycie kiedy zmieniaja gumki i ... -Co mozna jest a czegonie Jesli macie jeszcze jakies info to odpowiedzcie mi jak najszybciej do za tydzien bede miala zakladany aparat Pozdrawiam goraco i czekam na odpowiedz!!

Gość Carolina
I czy sie sepleni?? BARDZO WAZNA SPRAWA!!!!

Gość mam takie pytanie
ja seplenie bo mialam usuwany zabek:P mam szpare miedzy zebami przez co nie moge poprawnie wymawiac 'sz' 'cz' itp do tego mam wystajaca 2ke i aparat 'wadzi' mi o warge :( to bardzo utrudnia poprawne mowienie :P

Gość mam takie pytanie
nie wiem czemu ale mam dziwne uczucie zsuwania sie pierscieni :/ wczoraj byly one troszke wyzej a teraz opadly w dol, mozliwe jest ze spadna mi calkowicie??

Carolina: - zakładanie aparatu nie boli. Nieprzyjemne jest wciskanie pierścieni na szóstki ale to nie jest bolesne i da się wytrzymać. - oczywiście można się uśmiechać :) Ja tam się szczerzę na całego :) - niestety boli po każdej wizycie. Zmieniane są gumki, drucik i ząbki bolą (mnie ok 3 dni). Ja sobie mówię że skoro boli tzn że się prostuje :) - można jeść praktycznie wszystko. Ja miałam zakazane gumy do żucia, twarde jabłka, orzechy, ogryzanie kości np od kurczaka :) Na początku jedzenie jest utrudnione ale wszystko się da zjeść tak naprawdę - ja nie seplenię. Troszkę świszczę jak wypowiadam \"f\" ale praktycznie tego nie słychać :) To by było na tyle. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pytaj.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować