Gość Anka 37 Napisano Listopad 21, 2006 Noszę aparat stały od 2 dni. Mam pytanko - czy to normalne, ze większość metalowych zamków kaleczy mi policzki i wewnętrzną wargę? Wosk przynosi ulgę na krótko bo się wykrusza. Czy jest nadzieja że się przyzwyczaję? Może plastikowe zamki nie powodowałyby takich dolegliwości. A może są "lepsze i gorsze " rodzaje metalowych zamków? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dominisia945 Napisano Listopad 22, 2006 Aniu nie marwt się! Ja aparat mam od wczoraj i też mam juz pokaleczone policzki.. Na dodatek mam szyne i ciężko mi się przełyka... Ale mam nadzieje że się szybko przyzwyczaje.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dominisia945 Napisano Listopad 22, 2006 Czy może mi ktoś powiedzieć do czego służą gumki zakładane na noc na dwa haczyki, u góry i na dole. przez nie nie mogę otwierać buzi i bolą mnie zęby.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Hadasa Napisano Listopad 22, 2006 Ja noszę aparat od tygodnia i to raczej normalne, że policzki są poranione, na początku nie wyobrażałam sobie, ze to przejdzie, ale przechodzi. Mam 2 góra i dół metalowe. Moja orto poleciła mi maść szałwiową , i super jest mucosit - powoduje lekkie znieczulenie, obie maści b tanie chyba do 5 zł. A wosku używam do dziś, tyle, że nauczyłam się go nakładać i daję go więcej. Na początku też ciągle mi się wykruszał. Oczywiście wosk nie wytrzyma na ogół jedzenia a na pewno mycia ząbków. I oczywiście ciepłe herbatki pomagają mu w kruszeniu :) Powodzenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Romek Napisano Listopad 22, 2006 Aniiia - Twin Block to rewelacyjny aparat,mało znany na polskim rynku,raczej rzadko stosowany(bo ortodonci go nie znaja),osiagamy rewelacyjne efekty,jest jednak pewne ale aparat powninien być noszony ok 20 godzin dziennie !!!! do jedzenia również( nie wiem czy Twój lekarz o tym wspominał)brzmii to strasznie jednak po ok6miesiacach mozna praktycznie zrezygnować z dolnej płytki lub założyć tzw rick-a-nator(przepraszam że sie wymadrzam)-chce przez to powiedzieć ze jezeli bedziesz go uczciwie nosic to szybciej sie go pozbedziesz. Dominisia te gumki to wyciągi,pełnią one rózne funkcje,ale jeżeli zalecił je ortodonta to niestety musisz z nich korzystac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dominisia945 Napisano Listopad 22, 2006 A ten wosk też dostałam... mam go przyklejać go aparatu, czy do dziąseł?? poradźcie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Anka 37 Napisano Listopad 22, 2006 Serdeczne dzięki za słowa otuchy :-) Maśc kupie - dam znać o efektach, może rada przyda się tez innym nowicjuszom. Dominisia - mnie poradzono żeby z wosku robic małe kuleczki ( tak w palcach) i przyklejać tak aby zakryły dokładnie zamki . Niestety nie jest to na poczatku łatwe i szybko spada. Ale juz po 3 dniach dochodzę do wprawy. powodzenia :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość luk00 Napisano Listopad 22, 2006 INVISALIGN - czy on w niedalekiej przyszlosci stanieje? Sa na to jakies nadzieje? Z tego co sie orientuje od kiedy pojawil sie aparat typu invisalign w Polsce cena nie ulegla zmianie i jest to ok. 20 000zł. W Polsce wykonuje ja tylko Astermed w Warszawie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
agaga23 0 Napisano Listopad 23, 2006 pytanie do Romeczka. czy sa jakies przeciwskazania do zmiany zamkow na przednich 6 zębach po dziewieciu m-cach noszenia metalowych? zmiana oczywiscie polegałaby na zalozeniu porcelanowych lub kryształkowych. za 10 miesiecy mam slub i fotograf stwierdzil ze troche nieciekawie beda zdjecia wygladac, bo juz mial taki przypadek... no i stad moje pytanie: moge je zmienic? i ile to moze kosztowac? wizyte mam za 4 tygodnie, a chcialabym juz wiedziec. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Listopad 23, 2006 Ja też tak chciałam zakładać aparat, na przednie zęby kosmetyczne zamki, ale mi odradzono. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość olaszu2 Napisano Listopad 23, 2006 ja właśnie też przymierzam się do założenia aparaty, i mam takie pytanie- czy mógłby mi ktoś podać namiary na dobrego i w miarę niedrogiego ortodontę w Warszawie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Listopad 23, 2006 Tutaj popytaj: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3340683&start=480 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Romek Napisano Listopad 24, 2006 Generalnie nie ma żadnych przeciwskazań do zmianyn zamków na porcelanowe,koszt zależy od ortodonty,u mnie gdy zamek porcelanowy kosztuje 50zl (czyli dodatkowo 500 zł za zamki porcelanowe),tutaj 300(6zębów *50) i należy jeszcze doliczyć wymianę bo powyższa cena to w zasadzie koszt zakupu zamków. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kewcia 0 Napisano Listopad 27, 2006 witam!bylam dzis na separacji a jutro ide po moj aparacik!:)mam 22 lata i dlugo zwlekalam ale nareszcie podjelam ta decyzje:)nie wim tylko jeszcze jaki aparat zalozyc?metalowy czy kosmetyczny? co radzicie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kewcia 0 Napisano Listopad 27, 2006 prosze o pomoc:)mam jeszcze cała noc na zastanowienie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kati-kati 0 Napisano Listopad 27, 2006 Kewcia ja mam u góry porcelanowy a u dołu metalowy. Pracuję z ludźmi i chciałam by aparat był mniej widoczny. Dlatego górę mam porcelanową. A czy w ogóle można u Ciebie wybierać aparat tak w ostatniej chwili? Ja musiałam powiedzieć orto o porcelanowym jakieś 2 tygodnie wcześniej, bo zamki były na zamówienie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kewcia 0 Napisano Listopad 27, 2006 kati24 no wyglada na to ze mozna wybierac w ostatniej chwili bo jeszcze tak naprawde nikt konkretnie nie pytał mnie jeszcze o to jaki chce! mysle ze zdecyduje sie na metalowy boje sie tylko ze po załozeniu zmienie zdanie!:/ a czy sa jakies roznice w samym \"uzytkowaniu\'? prawda ze na porcelanowy trzeba bardziej uwazac? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość KoRneLcia Napisano Grudzień 2, 2006 Cześć Dziewczyny! Mam na imię Kornelia i mam 14 lat. Ja również, będę nosiła aparat ortodontyczny, ale bardzo się z tego cieszę, bo moja wada zgryzu się wyleczy. Mam pytanko, bo za dwa dni wybieram się do ortodonty na konsultacje i chciałam się dowiedzieć czy któraś z was zna kogoś kto ma wysuniętą nie bardzo górną szczękę? Bo ja właśnie tak mam, ponieważ ssałam kciuka do 5 klasy podstawówki i teraz mam problem. Dziś chodzę do 1 gimnazjum i wstydzę się uśmiechać :( Nie wiecie czy powinnam nosić aparat ruchomy czy stały? Bo od wielu osób słyszałam, że ruchomy, poniewaś stały tylko wrównuje zęby. Czekam na odpowiedź Kochane ;) pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Romek Napisano Grudzień 2, 2006 kornelcia czy dolne zęby pzednie zachodzą na górne odwrotnie niz u inny osób? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość KoRneLcia Napisano Grudzień 2, 2006 Romku! Ani górne, ani dolne zęby nie zachodzą na siebie, tylko górny zgryz jest wysunięty o około 1 centymetr od ssania palca. Proszę pomóż i powiedz jaki apart powinnam nosić. Pozdrawiam! :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość coralie Napisano Grudzień 2, 2006 mialam aparat przez 2 lata, zalozylam go jak mialam 25 lat, niedawno go zdielam i rewelacja, warto bylo go zalozyc bo dzis mam piekny usmiech. zyczem wam powodzenia i wytrwalosci !!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Romek Napisano Grudzień 4, 2006 Kornelcia-jeżeli nadal ssiesz kciuk to trzeba zacząc od ruchomego,podobnie jezeli wysuwasz język przy polykaniu (to nastepstwo ssania kciuka) i dopiero po pbyciu sie tych nawyków aparat stały. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kolorowe gumki Napisano Grudzień 5, 2006 mam pytanie ad jedzenia makaronow orto powiedzial mi abym ich unikala, ale ja uwielbiam spagetii dzisiaj zreszta zjadlam makaron z jablkami-wszytko bylo ok, wyczyscil sie jak to jest z tymi makaronami, ze moga one zniszczyc aparat Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Marlenkaaa Napisano Grudzień 5, 2006 Witam! Zapraszam na stonkę dotycząca aparacików: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3340683&start=0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kolorowe gumki Napisano Grudzień 5, 2006 odpiszcze please ad tych makaronow Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kati-kati 0 Napisano Grudzień 6, 2006 Jedynym powodem dla którego Twoja orto zabroniła Ci jeść makaron to wg mnie sosy jakie do nich dodajemy (spaghetti). Mogą one powodować barwienie się gumek. Jeśli nosisz kolorowe gumki i w dodatku masz metalowy aparat to nic Ci nie grozi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
poważne pytanie 0 Napisano Grudzień 6, 2006 Witam! Aparat stały noszę prawie 2 lata, najpóźniej w marcu będę już miała zdejmowany. Od jakiegoś czasu mam probelmy, dosyć dla mnie przykre... mimo dbania o zęby miewam niesmak w ustach i nieświeży oddech:( głupio się z tym czuję i szczególnie w pracy staram się, nie stawać zbyt blisko kolegów, gdy coś do nich mówię... dziś miałam ostatnią w tym roku wizytę u swojej orto... na sąsiednim fotelu siedziała inna pacjentka... zmieniając jej łuk ortodontka nie zakładała maseczki na usta, a kiedy zajęła się mną- założyła tę maskę:( przykro mi, wstyd i głupio:( do tego zawsze rano mam \"trampek\" w ustach, a ślina ma kolor jakiś taki żółtawy, delikatnie pomaranczowy... nie wiem dlaczego... staram się dokładnie szorować zęby, używam płynu do płukania ust, nici dentystycznej... poradźcie coś, proszę! :( :( :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kornelcia Napisano Grudzień 6, 2006 Drogi Romku ;) Nie ssię kciuka od dawna, ale moja mama mi mówi, że w nocy podczas snu nieświadomie wkładam kciuka do ust. Nie ssię go tylko trzymam w ustach...Teraz zakładam bandaż na palec i pomaga. Nie wyciagam języka przy połykaniu. Tylko poprostu mam wysuniętą górną szczękę. Mówisz Romku, że będę miała najpierw aparat ruchomy, a potem stały? Acha.. ;) Dziękuję ;) Będę jeszcze pisała na forum, bo jutro idę do ortodonty i napiszę wam diagnozę ;) Serdecznie pozdrawiam was Aparatki i nie tylko ;P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kolorowe gumki Napisano Grudzień 6, 2006 mam metal i kolorowe gumki:) ale czytalam takze na jakies stronce internetowej ze makaron moze uszkodzic aparat.... co do przykrego zapachu... to moze niedokladnie czyscisz zeby i aparat (wiem ze to trudne;), resztki zostaja Ci w aparacie i potem rozkladaja stosuj plyn do ust i specjalne nici do aparatow orto superflos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kasia401 Napisano Grudzień 6, 2006 Dzisiaj miałam założone sefaratory i jak na razie to dosyć mocno mi przeszkadzają...;/ Słyszałam też, że to może boleć... Czy to prawda? Jutro mam klsówkę z fizyki...;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach