Gość uśmiechniętyogórek Napisano Czerwiec 18, 2008 Hm... Ale do jedzenia w aparacie idzie się przyzwyczajić, nie? ;D Troche się przeraziłam czytając, że ktos z was schudł 8 kg ! Mi dobrze ze sobą ^^. Osobiście widziałąm osoby, którw wcinały marchewkę, żuły gumę nowsząc aparat ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AdamD Napisano Czerwiec 18, 2008 a jak sie juz ma taki aparat ortodontyczny to czy sa odpowiednie szczoteczki oraz pasty do zebow by pielegnowac zeby w czasie leczenia. Chodzi mi o to czy po tymi zameczkami nie powstana ubytki albo nie przebarwia sie zeby? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wątpliwości Napisano Czerwiec 18, 2008 Dziękuje Gosiu za odp. mam wizytę na poczatku lipca, i wtedy orto przedstawi mi cały plan leczenia. Wolałabym juz miec to za soba i wiedziec co jak i kiedy. A tu jeszcze całe 3 tygodnie zanim sie dowiem szczegółowo. W kazdym razie, dziekuje i zycze Ci szybkiego, bezbolesnego leczenia i pieknych efektów :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nowa_aparatka 0 Napisano Czerwiec 18, 2008 Witajcie U mnie założenie aparatu odbyło się bardzo szybko. Ja miałam zdrowe zęby, a siostra nie. Była wczoraj wyleczyć tego zęba i dentysta powiedział że nie powinna mieć zakładanego aparatu mając chore zęby. Wyraził też opinie że ta ortodontka to kiedyś była fajna i sie starała a teraz to chyba ma za dużo pacjentów. Będę ją obserwować dokładnie :) wątpliwości - jak miło że jest ktoś tak \"stary\" jak ja :) myślę że opinie dziewczyn cie troszke pocieszyły i uspokoiły. zdecydowanie warto się troszkę pomęczyć żeby potem było super :) mnatalka - na głos nie ale wydaje mi sie że troszke seplenie mówiąc niektóre wyrazy - ale to serio rzadko. **Gosia** - chyba żel mi sie przyda - podaj nazwę jak możesz :) no i cenę uśmiechniętyogórek - coraz częściej myślę o kolorowych gumkach - jakbyś była tak miła i zamieściła zdjęcie ząbków i gumek byłabym bardzo wdzięczna - oczywiście jak już założysz :) A co do jedzenie to schudłam 3 kilo ale już wróciły :) widać moja idealna waga to 59 kg - chyba przestane z nią walczyć :) AdamD - pewnie że są odpowiednie szczoteczki. Ogólnie to chodzi o to żeby myć zęby :) Podobno przebarwienia zależą od zębów - oczywiście trzeba o nie dbać. Większość ludzi po zdjęciu aparatu czyści ząbki, piaskujea czasem wybiela - wtedy to już taki typowo hollywoodzki uśmiech :) pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość uśmiechniętyogórek Napisano Czerwiec 18, 2008 nowa_aparatka - jak już będę miała kolorowe gumeczki to, owszem, wyślę Ci zdjęcie ;D Zastanawiam się tylko, czy na pierwszy raz zakłada się je w neutralnym kolorze, czy tez można juz zaszaleć :). Pocieszyłaś mnie, mam nadzieję, że moja waga się utrzyma ^^. Co do zębów, to przed założeniem musza być wyleczone. Jak ktoś posiada te srebrne plomby (takie, co kiedyś zakładano ;)) to musi je pierw wymienić na białe, bo metal z metalem reaguje i poprostu nie mogą srebrne być, o. Już się nie mogę doczekać, po wszytskim zdam relacje co i jak ;D. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wątpliwości Napisano Czerwiec 18, 2008 mam do Was jeszcze 1 pytanie- a co z zebami leczonymi kanałowo?mam 2 zęby martwe- 5 i 6 na górze, czytałam gdzies, że wtedy te zeby bolą najbardziej, jak to możliwe skoro sa martwe? Czy ktos z Was miał taki przypadek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość **Gosia** Napisano Czerwiec 18, 2008 wątpliwości - chyba mamy podobne przypadki. ja mam leczoną 2 kanałowo i tez sie zastanawiam dlaczego boli mnie bardziej niż inne zeby (boli jak stukam dolnymi o górne). Myslałam, że jak jest martwy to nic nie bedzie bolało a tu masz odwrotnie. Nic szczególnego mój orto nie mówił. nowa_aparatka - ten żel kosztuje 10-11 zł. nazywa sie Protefix Dental> mi juz pomógł w kilka godzin ranki sie zagoiły. No ale też woskiem zakleiłam Hyraxa :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fish86 0 Napisano Czerwiec 18, 2008 witam i dołączyć bym się chciała do Was kochane, bo ja w lipcu wybieram się do ortodonty, chciałam wcześniej ale takie kolejki że dwa miechy się czeka. może mi ktoś dokładnie wszystko napisać jak to wyglada, to zakładanie aparatu, słyszałam że będę musiała mieć wyrywane zęby chyba 2 albo 3, bo na dolnej szczenie mam bardzo mało miejsca, moje ząbki się nie mieszczą i dlatego się wykrzywiają na wszystkie strony, straszne, góra jest ok ale ten dół nie mogę patrzeć na nie. Boję się niesamowicie ale co zrobić, żeby mieć piękny uśmiech trzeba się nacierpieć, no nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość 27latka aparatka Napisano Czerwiec 18, 2008 witam wszystkich. mam 27 lat i od ponad roku nosze aparat. mialam chirurgicznie usowane 4 osemki (i 4 czworki- jeszcze za czasow podstawowki). goraco polecam aparat- jest super. na poczatku tez mialam obawy, ale teraz nie wyobrazam sobie zycia bez niego. od czasu do czasu boli, ale czego sie nie robi dla prostych zabkow. ja boje sie tylko zdejmowania aparatu( ze mi zeby pekna i podobno boli) no i nie wiem jakiego retainera mam sie spodziewac, bo moja orto mi nic nie mowi. pozdrawiam wszystkich!!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość 27latka aparatka Napisano Czerwiec 18, 2008 jesli ktos ma jakies pytania czy sugestie, moj email burberryweekend@hotmail.co.uk jeszcze raz goraco pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fish86 0 Napisano Czerwiec 18, 2008 a czy wyrywanie tych ósemek boli ? bo najbardziej się boje usuwania :/ i zakładania tego metalu :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mnatalka Napisano Czerwiec 18, 2008 samo wyrywanie nie, dostajesz znieczulenie i nic Ciebie nie boli, czujesz tylko smak krwi. ale potem, kiedy ustępuje znieczulenie zaczyna boleć. ale jeśli sie bierze dobre leki (np. ibum) powinno przestawać. tyle że opuchlizna będzie się utrzymywać ok. tygodnia i ma się pewne problemy z jedzeniem. sama będę miała usuwane na początku lipca, ale myślę, że nie ma się czego bać. do wesela się zagoi :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość she04 Napisano Czerwiec 18, 2008 No to już wiem na czym stoję - muszę wyrwać trzy zęby. Dwie górne 4 i jedną dolną 4. Te ósemki pod dziąsłami na razie mam zostawic (na szczęście). No i będę musiała nosić jakiś drucik na podniebieniu (zapomniałam jak się nazywa), ale nie rozszerzający szczękę, tylko po to, żeby zęby w odpowiednią stronę się przesunęły. Przynajmniej tak to zrozumiałam :) No a jak już wyrwę zęby, to najpierw będzie zakładana góra, a potem dół :) Tylko wciąż mam dylemat jaki aparat wybrać. Ten porcelanowy podobno przebarwia się i wygląda nieciekawie po kilku tygodniach, nawet jak się bardzo dba o higienę :/ niby chłonie wszystkie barwniki z pokarmów... no i teraz nie wiem co zrobić... przeciez nie mogę żyć o chlebie i wodzie :D Nowa_aparatko jakis czas temu pisalas, ze Twoja siostra ma porcelanowy i nie ma zadnych przebarwien. Nadal tak jest, czy sytuacja sie zmienila? :) Aegir - pisalas, ze masz biale gumki. Przebarwiaja sie? :) Jezeli ktos nosi aparat porcelanowy, to chetnie poslucham opinii na jego temat :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fish86 0 Napisano Czerwiec 18, 2008 łooo matko! tydzień opuchlizna się trzyma..padnę chyba, boję się niesamowicie ale jak patrzę na krzywe zęby w dolnej szczenie to przestaję się bać hehe, qrcze ja tam ogólnie nie mam pojęcia jakie są te aparaty i co ogólnie lepiej wybrać, pierwszą wizyte mam w połowie lipca, ortodontka wszystko pewnie mi wytłumaczy, zęby mam narazie zdrowe wszystkie bo regularnie chodziłam do dentysty, ja tam się boję tego wyrywania no i jak będą mi ściskać i zakładać te druciki, masakra!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość valya Napisano Czerwiec 18, 2008 Witam; She04 Chciałabym troszeczkę rozwiać Twoje wątpliwości apropos porcelanowego aparatu. Ja właśnie porcelanowy mam na górze, a na dole metal. Powiem szczerze, że z procelany jestem niesamowicie zadowolona. Po pierwsze, te zamki tak bardzo nie kaleczą buzi. Są praktycznie niewidoczne. Teraz mam troszkę grubsze druciki, więc bardziej widać, ale bardzo ładnie to wygląda :-) Jeśli chodzi o przebarwianie się, to powiem szczerze, nie zauważyłam u mnie, żeby coś się działo, a przez ostatni tydzień zajadałam się dżemem jagodowym i wcale nie biegłam od razu myć zębów :P Myślę że jeśli tylko możesz sobie pozwolić na wydanie kilkuset złotych więcej, to Ja osobiście polecam porcelankę :-) Aha, jeszcze słyszałam też o tym, że niby te zamki są dużo słabsze. U mnie to się absolutnie nie sprawdza, wprawdzie nie próbowałam jeść orzechów, ale zapiekankę owszem i póki co wszystko mam na swoim miejscu. Mam nadzieję, że kilka wątpliwości udało mi się rozwiać. Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewelina... Napisano Czerwiec 18, 2008 hej:) powiedzcie mi coś o hyraxie bo mi ortodontka powiedziala ze musze miec hyrax a czy nie moglabym miec zamiast tego wyrywanych np dwoch 4 gornych od czegoto zalezy? szczerze to wolalabym miec wyrwne 2 zeby niz meczyc sie z tym czyms:) bo wiecie ja gorna szczeke mam bardzo wysunieta do przodu tzn. zeby Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wątpliwości Napisano Czerwiec 19, 2008 Kochani, Mam jeszcze jedno pytanie do Was- a co z wypełnieniami, ja mam niestety bardzo słabe szkliwo i obie 2 i 3 górne są całe pokryte plombą światłoutwardzalną. Czy pod wpływem aparatu moga popekać, odpaść mi te plomby?? Obawiam sie tego niestety, czy ktoś z was wie coś na ten temat? Gosia- czyli zgadza się, że martwe zeby są bardziej wrażliwe na aparat. Moja 5 już teraz czasem się "odzywa", bez aparatu. niby wszystko jest ok, robiłam zdjecie kontrolne i nic sie nie dzieje, ale jednak czasem ząb jest wrazliwy na dotyk i boli troszkę. Więc co to bedzie jak mi założą aparat.... Pozdrawiam wszystkich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mucha23 Napisano Czerwiec 19, 2008 Hej mam 16lat wczoraj byłam zakładać aparat stały metalowy na góre.Zakładanie nic nie boli gorzej jest teraz bo zęby są b.wrażliwe. Moje pytanie : Przy zakładaniu orto zapytal czy chce kolorowe gumki czy nie,powiedzialam ze chce najmniej widoczne, nie kolorowe.Teraz mam takie szare i zastanawiam się czy nie ładniej wyglądały by białe .Miał ktoś?Proszę o rade.Z góry thx. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość she04 Napisano Czerwiec 19, 2008 No to mam już jedną 4 na górze wyrwaną. Szkoda takiego zdrowego zęba, nawet pani dentystce było go żal - mówiła, że jest piękny i zachwycała się nim :D ale cóż... trzeba było go poświęcić dla pięknego uśmiechu. W poniedziałak wyrywam drugą górną 4. No i jestem coraz bliżej celu :) :) valya ---> bardzo dziękuję Ci za odpowiedz! :) zbieram opinie na temat aparatu porcelanowego, bo waham się. Wczesniej zakladalam, ze zaloze porcelanowy, ale widzialam opinie, ze sie strasznie przebarwia, ortodontka to potwierdzila i zwatpilam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość uśmiechnietyogórek Napisano Czerwiec 19, 2008 Mi naszczęscie 4 nie wyrosły w ogóle ;D wiec nie musze wyrywać żadnych ząbków ^^. Czyli kolorowe gumki można zakładac już za pierwszym razem?? hm... a macie jakieś sprawdzone kolory? o.O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gosia* Napisano Czerwiec 19, 2008 CZesc, mam 14 lat i niedawno wspólnie z rodzicam zdecydowałam ze bede nosiła aparat stały.Jutro ide na zalozenie.Strasznie sie boje. Moja wada jest bardzo mala. Czy założenie bedzie bolało. JAki kolor gumeczek mam wybrać? CZy bede mogla jest?? Prosze dajcie odp. Z gory dzieki:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aegir Napisano Czerwiec 19, 2008 Gosiu ...założenie aparatu zupełnie nic nie boli:) nie musisz sie obawiać. A po??? ludzie mówią róznie , mnie nie bolało nic. Właściwie to nie ból tylko takie ściskanie zębów:)) Głowa do góry:)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gosia* Napisano Czerwiec 19, 2008 Dzieki za odpowiedz! Dodałeś mi troche otuchy. Ale co bede mogla jesc? CZy stosowac urygnator i wyciorki ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość uśmiechniętyogórek Napisano Czerwiec 20, 2008 http://www.cborthodontics.com/colorplanner.asp Tu mozna skomponowac kolor ligatur. Ja ułożyłam kolorowe i naprawde wyszedł mi świetny efekt ;)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nowa_aparatka 0 Napisano Czerwiec 20, 2008 Coś ostatnio mi sie poobcierały wargi i policzki - a wcześniej nie było tak źle. Dobrze że wizyta niedługo. uśmiechniętyogórek - super :) to niecierpliwie czekam na relacje i zdjęcia. Ciekawe co moja orto wymyśli - znowu drucik czy gumki :) Siostra już ząbki leczy - ale jak by nie było po założeniu aparatu :( wątpliwości - chyba masz racje z tym że bolą bardziej - moja 6 dolna lewa martwa boli bardziej niż prawa więc teraz dzielnie gryzę prawą. **Gosia** - dzięki. Idę do apteki dziś. 27latka aparatka - witamy na forum :) fajnie - robi sie coraz \"doroślej\" na forum :) wcześniej miałam wątpliwości co do mojego wieku ale coraz więcej dorosłych w aparatach - zakładamy wtedy kiedy nas na to stać :) fish86 - zakładanie nie boli - serio serio :) tylko potem ciężko buzie domknąć - przynajmniej ja tak miałam. Teraz już sie domyka :) she04 - nadal ale to dopiero 4 tygodnie chyba - kurcze już nie pamiętam kiedy mi to zakładali :) Jesteś dzielna z tym wyrywaniem. mucha23 - cześć nowa zadrutowana - cierpliwości życzę w pierwszych dniach. A potem już będzie super :) Gosia* - podobno irygator to bardzo fajna rzecz ale niestety nie posiadam :( ale polecam szczoteczkę elektryczną - tylko po niej czuje że wszystko dobrze wyczyszczone jest :) Pozdrawiam - znowu znikam na weekend więc odezwę sie w poniedziałek albo w niedziele wieczorem :) papapapa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość **Gosia** Napisano Czerwiec 20, 2008 No ja chyba do tych wiekowych sie zaliczam :) Tez myslałam, że czesciej noszą aparaty 14-15 letnie osoby. Mam pytanie czy ktos z Was bedzie miał lub ma aparan na dół do poszerzenia łuku (taki jak Hyrax na górze)?? Ja bede miała jakis taki ale wiem, że nie bedzie wyglądał jak Hyrax. Chaiałabyl wiedziec co mnie czeka. Pozgrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość she04 Napisano Czerwiec 20, 2008 nowa_aparatka ---> nie wiem skąd nagle ta odwaga się we mnie wzięła :) zawsze byłam strasznym tchorzem... chyba biorę przykład z ludzi na tym forum! Wszyscy jestescie bardzo dzielni :) i dzieki Wam udalo mi sie podjac ostateczna decyzje o zalozeniu aparatu! Aegir ---> jak Twoje biale gumeczki? Nie przebarwiaja sie? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fish86 0 Napisano Czerwiec 20, 2008 witam, mi tam obojętnie jakie gumeczki wstawią w tym aparacie bo i tak na dole będę miała, więc mało widoczne miejsce, boję się jak cholera tego aparatu ale co zrobić, strach trzeba przełamać. Tyle tu odważnych ludzi że to mnie chyba motywuje do zrobienia tego aparaciku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wątpliwości Napisano Czerwiec 20, 2008 Witajcie Musze Wam powiedzieć, że moje wątpliwości, czy załozyć aparat zostały przez was rozwiane. Zgadzam, się z fish86 i she04, ze tyle tu dzielnych ludzi i dzieki nim ta decyzja jest łatwiejsza. Oczywiście pozostaje strach jak to bedzie, ale juz sie nie moge doczekac mojej wizyty gdzie dowiem sie jaki jest plan leczenia. Ja sama decuzje już podjęłam .Chcę miec aparat :)) i dam radę, tak jak WY. Dziekuję ;) i pozdrawiam, musze zmienić pseudonim bo "wątpliwości" już do mnie nie pasuje. **Gosia**- szczególne podziękowania dla Ciebie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mucha23 Napisano Czerwiec 20, 2008 No to jak z tymi białymi gumeczkami ?Jaki efekt? Prosze o odpowiedz. Mam teraz szare i zastanawiam sie czy biale by lepiej nie wygladały.Albo może miał ktoś inny kolor nie wyróżniający się?Dodam że nie zależy mi bardzo na tym by mój apartat był widoczny:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach