laptopenia 0 Napisano Czerwiec 28, 2008 hej wszystkim! ja lecz臋 si臋 ortodontycznie od marca. Mi m贸j doktorek przedstawi艂 2 propozycje: wyrywamy g贸rne czw贸rki z tym, 偶e rysy twarzy mog膮 ulec pogorszeniu lub zak艂adamy aparat pendulum na 3-4 miesi膮ce, 偶eby zrobi膰 miejsce mi臋dzy 5 a 6. Zdecydowa艂am si臋 na pendulum (400 z艂). Obecnie nosz臋 ju偶 aparat sta艂y (g贸rna i dolna szcz臋ka=2000z艂) oraz to pendulum. Kolejn膮 wizyt臋 mam 16. lipca i pewnie dr zdejmie mi pendulum po 4. miesi膮cach noszenia. A aparat sta艂y za艂o偶y艂 mi 11. czerwca. Na dole mam jeszcze gumki do przestrzeni mi臋dzyz臋bowych. Wybra艂am fioletowy kolor gumek, 偶eby pasowa艂 mi do sukienki na wesele;p;p a nie mog艂am si臋 zdecydowa膰, poniewa偶 higienistka pokaza艂a mi 3 odcienie fioletu ;d ale my艣l臋 nad tym, by za艂o偶y膰 sobie gumki rasta Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 O Z eska Napisano Czerwiec 28, 2008 To rysy twarzy pogarszaj膮 si臋 po wyrwaniu czw贸rek? ;(( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a ja si臋 zastanawiam Napisano Czerwiec 28, 2008 Aegir- dzi臋ki za s艂owa otuchy. Boj臋 si臋 tylko czy te moje s艂abe zeby wytrzymaj膮 takie si艂y aparatu..i cy plomby mi nie odpadn膮 od tego..ach.. ale ch臋膰 posiadania prostych z臋b贸w chyba przewy偶sza wszystkie w膮tpliwo艣ci. Id臋 za tydzien do orto, zobacz臋 co mi powie. Jak dobrze, 偶e jest to forum :)) Pozdrawiam Was Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
laptopenia 0 Napisano Czerwiec 28, 2008 wiesz tak powiedzia艂 m贸j ortodonta, m贸wi艂, 偶e 艂adniej b臋dzie wygl膮da膰 twarz i 偶e lepszym rozwi膮zaniem ni偶 wyrywanie zdrowych z臋b贸w jest w艂a艣nie za艂o偶enie pendulum. Ale s艂uchaj, tylu ludziom przed za艂o偶eniem sta艂ego wyrywa si臋 czw贸rki i ja jako艣 nie zauwazy艂am, 偶eby moi znajomi po zdj臋ciu aparatu i wcze艣niejszym wyrywaniu z臋b贸w wygl膮dali gorzej! Tylko 艂adniej, bo maj膮 pi臋kny u艣miech...;p u mnie mama nie chcia艂a, 偶eby mi wyrywa艂 zdrowe z臋by no i je艣li mi nie usun膮艂 偶adnego to mam pe艂ne uz臋bienie. Ty b臋dziesz mie膰 po prostu mniej z臋b贸w ;D nie martw si臋 g艂owa do g贸ry Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zgryzek Napisano Czerwiec 28, 2008 do She04 - ja w tym tygodniu bede mia艂 zak艂adane gumki i za tydzien aparat. powiedz jak te gumki wygladaja? to sa juz jakies druciki czy jakies gumki powciskane miedzy zeby . czekam na odpowiedz . pozdrawiam wszystkich :D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 valya Napisano Czerwiec 28, 2008 Aishwarya0 - dzi臋kuj臋 za odpowied藕, mo偶e rzeczywi艣cie cz臋stotliwo艣膰 wizyt to sprawa indywidualna. B臋d臋 wdzi臋czna, je艣li jeszcze kto艣 mi napisze, jak czesto macie wizyty. najnowsza_aparatka - o ko艅c贸wkach do elektrycznych szczoteczek ju偶 kiedy艣 pisa艂am na tym forum. Ja osobi艣cie zamawiam przez internet, nawet wychodzi taniej ni偶 w sklepie, a poza tym ja u siebie nigdzie nie znalaz艂am. Mog艂abym wklei膰 linka za sklepu w kt贸rym kupuj臋, ale to chyba nie zgodne z regulaminem ;-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 najnowsza_aparatka Napisano Czerwiec 29, 2008 a spoko - dzi臋ki :) poszukam sobie!!!! :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 valya Napisano Czerwiec 29, 2008 Jeszcze apropos ko艅c贸wek do szczoteczek znalaz艂am ciekaw膮 ofert臋 na allegro, ale wa偶na tylko do jutra. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 she04 Napisano Czerwiec 29, 2008 zgryzek ---> jak sama nazwa wskazuje s膮 to gumki :) wciska si臋 je mi臋dzy z臋by, 偶eby zrobi膰 miejsce na pier艣cienie aparatu. Ja b臋d臋 miala pierscienie na 6, wiec gumki wcisniete sa miedzy 5 i 6 oraz miedzy 6 i 7 :) Pozdrawiam :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Katarzynka17 Napisano Czerwiec 29, 2008 Siemka:) Od 26.czerwca nosze aparat jak narazie z膮bki mnie nie bola moze troche odnosze wrazenie,偶e sie przesuwaj膮,ale myslalam,偶e bedzie gorzej,a tu prosze prawie zero b贸lu,gorzej jest tylko z policzkami,bo strasznie mnie ten drucik obciera,ale od dentystki dostalam wosk i po jego uzyciu czuje ulg臋 :D:D:D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 najnowsza_aparatka Napisano Czerwiec 29, 2008 Mnie tam nie obciera :) albo rzadko. Wosk stoi i czeka... Mam jedno pytanie - czy u偶ywacie p艂yn贸w do p艂ukania? Czy to nie szkodzi w jaki艣 tam spos贸b na klej lub zamki? Je艣li nie - to jakich? Bo ja czyta艂am, 偶e tylko Listerine jest ok, gdy偶 nie zawiera chlorheksydyny kt贸ra przebarwia z臋by? :) Ja u偶ywa艂am ju偶 chyba wszystkich rodzaj贸w, obecnie mam zielony (z fluorem) 偶eby wzmocni膰 szkliwo. Drugi mam w takiej 艣miesznej ma艂ej buteleczce kt贸r膮 zawsze nosz臋 w torebce. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
laptopenia 0 Napisano Czerwiec 29, 2008 A orto powiedzia艂a, 偶e jak b臋d膮 dwa aparaty to b臋d臋 w ekstremalnym b贸lu, i czy nie lepiej drugi za 2 miesi膮ce!!! Ja chcia艂am na raz ni偶 dawkowany b贸l! ej sory to co Ty masz za ortodontke???? przeciez to tak nie boli!!!!! mi dr za艂o偶y艂 od razy na dwie szcz臋ki, zaj臋艂o mu to 45 minut da艂 wosk na obtarcia i do domu!!! ale radz臋 Ci, 偶eby艣 tak ze dwa dni po za艂o偶eniu jednak wzi臋艂a ketonal. Ja 2 razy czy 3 wzi臋艂am 100 mg i mnie nic nie bolalo. Teraz mnie boli g贸rna 6 bo pendulum dzia艂a....Ej w zasadzie mam 3 aparaty obecnie...ALE ZA艂贸偶 OD RAZU NA DWIE SZCZ臋KI A NIE JAKIE艣 EKSPERYMENTY WYCZYNIA TA DENSTYSTKA Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
laptopenia 0 Napisano Czerwiec 29, 2008 ja uzywam p艂ynu colgate plax jest okej Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
nowa_aparatka 0 Napisano Czerwiec 29, 2008 Witam wszystkich. Ostatnio jakby nas wi臋cej :) Ju偶 nie mog臋 doczeka膰 si臋 wtorkowej wizyty - nie tylko ze wzgl臋du na sprawdzenie efekt贸w leczenia, czy wybieranie koloru gumek (je偶eli orto mi je za艂o偶y bo teraz to mam druciki) - najbardziej mnie cieszy zrobienie porz膮dku z niesfornym odgi臋tym drucikiem, kt贸ry porani艂 mi ju偶 ca艂y policzek - zaklei膰 sie go nie da, wi臋c zosta艂o nie otwieranie zbyt cz臋sto buzi i smarowanie ma艣ci膮 - ale wtorek tu偶 tu偶 :) Aishwarya0 - dzi臋ki za info :) valya - ja b臋d臋 mia艂a dopiero pierwsz膮 wizyt臋 ale niby mam je mie膰 co 6 tygodniu. My艣l臋 偶e to zale偶y od planu leczenia i od orto. SAE - u mnie dwa 艂uki to by艂o 3000 z艂. Zak艂ada艂am w Opolu. Taki zestaw jak ty chcesz mie膰 ma moja siostra i j膮 to wynios艂o 3500 z艂. mucha23 - jak masz wad臋 zgryzu to mo偶na j膮 wyleczy膰 tylko maj膮c dwa aparaty. Je偶eli masz w膮tpliwo艣ci co do swojego lekarza - wybierz si臋 na wizyt臋 do innego - to jednak wa偶na decyzja - czy si臋 m臋czy膰 z kolejnym aparatem 2 lata i jeszcze dzielnie p艂aci膰. she04 - wiem 偶e teraz pewnie b臋dziesz si臋 艣mia艂a ale zazdroszcz臋 Ci 偶e jeste艣 chudzielec :) ja mam sk艂onno艣ci do tycia i ci膮gle musz臋 si臋 pilnowa膰. Mam nadzieje 偶e po wtorku znowu b臋d膮 mnie z臋by bole膰 i co艣 schudn臋 :) Trzymam kciuki za tw贸j wypracowany t艂uszczyk :) O Z eska - my艣l臋 偶e jak b臋dziesz mia艂a proste z臋by i do tego bia艂e to nie b臋d膮 si臋 wydawa膰 ko艅skie. Przestan膮 przyci膮ga膰 uwag臋. a ja si臋 zastanawiam - te偶 nie by艂am przekonana czy warto co艣 robi膰 z moimi z臋bami w takim \"p贸藕nym wieku\" 27 lat ale teraz jestem pewna 偶e warto. Wybierz si臋 na pierwsz膮 wizyt臋 do sensownego orto i zobaczysz co Ci powie. Zdaj nam relacj臋 :) Asia 81 - dzi臋ki za info. My艣la艂am 偶e wysz艂o ci臋 dro偶ej. Teraz troszk臋 偶a艂uj臋 偶e nie wypyta艂am Orto o inne typy, a mo偶e ona innych nie zak艂ada - sprawdz臋 to we wtorek, tak dla w艂asnej 艣wiadomo艣ci. najnowsza_aparatka - ja te偶 mam zestaw w pracy i te偶 ju偶 kumpli nie dziwi m贸j widok w 艂azience z pian膮 na ustach :) 艣miej膮 si臋 偶e to moja ulubiona czynno艣膰 - bo ja to lubi臋 podjada膰 i potem myj臋 i tak mija 8 godzin w pracy :) Bardzo dzi臋kuj臋 za pozdrowienia. Super 偶e te偶 zamie艣ci艂a艣 zdj臋cia. Po wizycie te偶 sobie zrobi臋 nowe zdj臋cia i zestawie ze starymi i poka偶e Wam do oceny czy co艣 lepiej jest :) A co do czyszczenia to mam p艂yn i past臋 Elmex w pomara艅czowym opakowaniu. laptopenia - witamy :) mo偶e sie z nami podzielisz efektami -bo ju偶 troszk臋 nosisz aparat. Pozdrawiam wszystkich :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a ja si臋 zastanawiam Napisano Czerwiec 29, 2008 Witam, nowa_aparatla- dam zna膰 jak bede znala plan leczenia, ide w pi膮tek, jestem juz po wstepnej wizycie, wyciskach itp..Zobaczymy co mi powie, na 1 wizycie oznajmi艂a, ze sa potrzebne 3 aparaty- d贸l, g贸ra i na podniebienie..i to mnie przera偶a..bo wiem, ze sa k艂opoty z wymowa i si臋 pluje, ci臋偶ko z jedzeniem..a ja g艂osem pracuje i nie wyobrazam sobie 藕le m贸wi膰. Zobaczymy w pi膮tek, Dam zna膰. ciesze sie, ze jest nas tutaj tyle, nie ma cenniejszych porad ni偶 te od os贸b, kt贸re same to przechodz膮. Oby by艂o nas wi臋cej :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 valya Napisano Czerwiec 29, 2008 nowa_aparatka - dzi臋kuje za odp. rzeczywi艣c to sprawa inywidualna i pewnie tak trzeba w moim przypadku. Heh, ja te偶 zak艂ada艂am aparat w Opolu ;-) najnowsza_aparatka - ja obecnie u偶ywam p艂ynu i pasty elmex pomara艅czowej, taki zestaw zreszt膮 dosta艂am od Pana Doktora :-) Jestem z tego p艂ynu bardzo zadowolona. Wcze艣niej u偶ywa艂am Listerine, ale nie sko艅czy艂am ca艂ej butelki, bo ten p艂yn jest dla mnie za ostry i wszystko mnie od niego piecze, a poza tym mi nie smakuje. Tu zaznaczam, 偶e go nie jem :-P Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 podj臋艂am decyzje Napisano Czerwiec 29, 2008 witam wszystkich:) by艂am u ortodontki i powiedzia艂a mi 偶e b臋d臋 musia艂a mie膰 hyrax. termin 10 wrzesie艅 ( wcze艣niej si臋 nie da) aja mam 12 poprawk臋 egzaminu (ustny) Niech kto艣 mi powie czy to nie b臋dzie problemu z m贸wieniem i czy nie prze艂o偶y膰 sobie wizyty.prosze o odp bo s艂ysza艂am 偶e sie nie m贸wi za fajnie. Powiedzcie mi jakie s膮 pierwsze dni z tym czym艣, prosze!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 **Gosia** Napisano Czerwiec 29, 2008 podj臋艂am decyzje - ja mam hyrax juz miesi膮c. Nie jest strasznie. Niekt贸re sylaby sie sepleni ale da sie zrozumiec. Mie przekladaj wizyty. Jak masz jakies pytania to chetnie dopowiem. Gosia Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
nowa_aparatka 0 Napisano Czerwiec 30, 2008 valya - a mo偶na wiedzie膰 gdzie zak艂ada艂a艣? Bo ja ko艂o ronda. Chcia艂am pozna膰 jak膮艣 opinie o moim Orto. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 valya Napisano Czerwiec 30, 2008 nowa_aparatka - Oczywi艣cie, 偶e mo偶na wiedzie膰 ;-) Niestety nie zak艂ada艂am tam gdzie ty, bo ja na ulicy Jankowskiego, w okolicach hotelu Festiwal i Politechniki. Nie wiedzia艂am nawet 偶e ko艂o ronda jest jaki艣 orto. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
laptopenia 0 Napisano Czerwiec 30, 2008 nowa_aparatka -wiesz co jeszcze ja efekt贸w nie widz臋, mo偶e troch臋 na dole sie co艣 ruszy艂o, ale g贸ra to raczej nie ma szans do nast臋pnej wizyty, bo wiesz mam to pendulum i ono blokuje jakby przesuwanie si臋 z臋b贸w, bo robi miejsce mi臋dzy 5 a 6. a i jeszcze ten drut nie jest przyczepiony do g贸rnych 2, bo chyba nie da艂oby rady ze wzgl臋du na cudownie uniesione do g贸ry k艂y ;p;p moim kolezankom ostatnio dr zdj膮l aparaty i maja 艣liczne z膮bki;p one tez zakladaly po pierwszej klasie liceum jak ja i zdj膮艂 im po maturze, wi臋c jeszcze d艂uga droga przede mn膮. Ale ja juz kocham ten aparat;* Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 LeAnn20 Napisano Czerwiec 30, 2008 hej! w艂a艣nie wr贸ci艂am od orto ju偶 w moim aparaciku:D jest super, troszk臋 mnie uwiera no i seplenie ale og贸lnie jestem bardzo zadowolona:D juz sie nie doczekam pierwszych efekt贸w! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 natalialat14 Napisano Czerwiec 30, 2008 hej.! suchajcie moja orto powiedziala 偶e u mnie jest potrzeba za艂o偶enia aparatu rozszerzaj膮cego . z przodu mam 艂adne zeby tylko g贸ra z ty艂u taka 艣ci艣nieta . jutro mam mnie膰 seperacje zeb贸w pod ten aparat jak to wygl膮da??? nie weim czy wogule jest sens zaczynac t膮 przygode z aparatami pierw rozsze偶aj膮cy p贸偶niej taki zwyk艂y sta艂y , a p贸藕niej po tym wszystkim jeszcze dlutowanie 贸semek . Boje si臋 strasznie .!!! sory za b艂臋dy ortograficzne Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 natalialat14 Napisano Czerwiec 30, 2008 a i jeszcze jedno co my艣licie o hajraxie? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
she04 0 Napisano Czerwiec 30, 2008 nowa_aparatka ----> dzi臋ki :) czekam na relacj臋 z wizyty :) LeAnn20 ----> fajnie masz :) moj wielki dzien w srode :) nie moge sie juz doczekac!!! a jaki aparacik masz?metalowy czy porcelanowy? Aegir, renata117 ----> podpisywalyscie jakas umowe z nasza ortodontka? bo niektorzy z forum podpisuja umowy, dlatego pytam :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 LeAnn20 Napisano Czerwiec 30, 2008 she04 - ja mam zwyk艂y metalowy, ale dla mnie jest 艣liczny!:P drucik mam owini臋ty takim "czym艣" przezroczystym i z daleka prawie go nie wida膰.i zameczki te偶 takie malutkie, pi臋kniutkie:D ju偶 zaczyna co艣 tam drga膰 do przodu bo te z臋by co mam najbardziej krzywe to zrobi艂y sie bardzo wra偶liwe. oby sie szybciutko przesuwa艂y! :) bardzo sie ciesze z aparatu i mysle ze to by艂a bardzo dobra decyzja;) no i spe艂nienie marze艅. gor膮co pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aegir Napisano Czerwiec 30, 2008 She....ja niczego nie podpisywa艂am pomimo tego ,ze bra艂am na raty...:))) Ale zosta艂o mi tylko 400 do oddania:)) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 e D y T a Napisano Czerwiec 30, 2008 Powiedzcie mi ile tak mniej wiecej trzeba nosic aparat ja nosze od wrzesnia 2007 i jak dla mnie zabki sa juz idealne a ortodonta zapewnia mnie ze minimum do wszesnia 2009 o ile nie do 2010. Kurcze troche dlugo sie mi wydaje a zebyd juz naprawde ladnie sie poukladaly Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
she04 0 Napisano Czerwiec 30, 2008 Aegir ---> dzieki za odpowiedz :) LeAnn20 ---> fajnie masz :D ja pewnie bede sie tak samo cieszyc pojutrze :) e D y T a ---> jak to gdzies wyczytalam - problem w tym, aby nie tylko z臋by si臋 ustawi艂y, ale aby \"zapami臋ta艂y\" si臋 w tym ustawieniu. Samo prostowanie idzie do艣膰 sprawnie, gorzej z tym \"zapami臋taniem\". Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aleks18 Napisano Czerwiec 30, 2008 czesc! Pomozcie orto dala mi wosk,ktory mi sie skonczyl ;/ a boli strasznie bez niego..gdzie i za ile moge go kupic? DZI臉KUJEEEE :** Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach