Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

hej wszystkim! ja leczę się ortodontycznie od marca. Mi mój doktorek przedstawił 2 propozycje: wyrywamy górne czwórki z tym, że rysy twarzy mogą ulec pogorszeniu lub zakładamy aparat pendulum na 3-4 miesiące, żeby zrobić miejsce między 5 a 6. Zdecydowałam się na pendulum (400 zł). Obecnie noszę już aparat stały (górna i dolna szczęka=2000zł) oraz to pendulum. Kolejną wizytę mam 16. lipca i pewnie dr zdejmie mi pendulum po 4. miesiącach noszenia. A aparat stały założył mi 11. czerwca. Na dole mam jeszcze gumki do przestrzeni międzyzębowych. Wybrałam fioletowy kolor gumek, żeby pasował mi do sukienki na wesele;p;p a nie mogłam się zdecydować, ponieważ higienistka pokazała mi 3 odcienie fioletu ;d ale myślę nad tym, by założyć sobie gumki rasta

Gość O Z eska
To rysy twarzy pogarszają się po wyrwaniu czwórek? ;((

Gość a ja się zastanawiam
Aegir- dzięki za słowa otuchy. Boję się tylko czy te moje słabe zeby wytrzymają takie siły aparatu..i cy plomby mi nie odpadną od tego..ach.. ale chęć posiadania prostych zębów chyba przewyższa wszystkie wątpliwości. Idę za tydzien do orto, zobaczę co mi powie. Jak dobrze, że jest to forum :)) Pozdrawiam Was

wiesz tak powiedział mój ortodonta, mówił, że ładniej będzie wyglądać twarz i że lepszym rozwiązaniem niż wyrywanie zdrowych zębów jest właśnie założenie pendulum. Ale słuchaj, tylu ludziom przed założeniem stałego wyrywa się czwórki i ja jakoś nie zauwazyłam, żeby moi znajomi po zdjęciu aparatu i wcześniejszym wyrywaniu zębów wyglądali gorzej! Tylko ładniej, bo mają piękny uśmiech...;p u mnie mama nie chciała, żeby mi wyrywał zdrowe zęby no i jeśli mi nie usunął żadnego to mam pełne uzębienie. Ty będziesz mieć po prostu mniej zębów ;D nie martw się głowa do góry

Gość zgryzek
do She04 - ja w tym tygodniu bede miał zakładane gumki i za tydzien aparat. powiedz jak te gumki wygladaja? to sa juz jakies druciki czy jakies gumki powciskane miedzy zeby . czekam na odpowiedz . pozdrawiam wszystkich :D

Gość valya
Aishwarya0 - dziękuję za odpowiedź, może rzeczywiście częstotliwość wizyt to sprawa indywidualna. Będę wdzięczna, jeśli jeszcze ktoś mi napisze, jak czesto macie wizyty. najnowsza_aparatka - o końcówkach do elektrycznych szczoteczek już kiedyś pisałam na tym forum. Ja osobiście zamawiam przez internet, nawet wychodzi taniej niż w sklepie, a poza tym ja u siebie nigdzie nie znalazłam. Mogłabym wkleić linka za sklepu w którym kupuję, ale to chyba nie zgodne z regulaminem ;-)

Gość najnowsza_aparatka
a spoko - dzięki :) poszukam sobie!!!! :)

Gość valya
Jeszcze apropos końcówek do szczoteczek znalazłam ciekawą ofertę na allegro, ale ważna tylko do jutra.

Gość she04
zgryzek ---> jak sama nazwa wskazuje są to gumki :) wciska się je między zęby, żeby zrobić miejsce na pierścienie aparatu. Ja będę miala pierscienie na 6, wiec gumki wcisniete sa miedzy 5 i 6 oraz miedzy 6 i 7 :) Pozdrawiam :)

Gość Katarzynka17
Siemka:) Od 26.czerwca nosze aparat jak narazie ząbki mnie nie bola moze troche odnosze wrazenie,że sie przesuwają,ale myslalam,że bedzie gorzej,a tu prosze prawie zero bólu,gorzej jest tylko z policzkami,bo strasznie mnie ten drucik obciera,ale od dentystki dostalam wosk i po jego uzyciu czuje ulgę :D:D:D

Gość najnowsza_aparatka
Mnie tam nie obciera :) albo rzadko. Wosk stoi i czeka... Mam jedno pytanie - czy używacie płynów do płukania? Czy to nie szkodzi w jakiś tam sposób na klej lub zamki? Jeśli nie - to jakich? Bo ja czytałam, że tylko Listerine jest ok, gdyż nie zawiera chlorheksydyny która przebarwia zęby? :) Ja używałam już chyba wszystkich rodzajów, obecnie mam zielony (z fluorem) żeby wzmocnić szkliwo. Drugi mam w takiej śmiesznej małej buteleczce którą zawsze noszę w torebce.

A orto powiedziała, że jak będą dwa aparaty to będę w ekstremalnym bólu, i czy nie lepiej drugi za 2 miesiące!!! Ja chciałam na raz niż dawkowany ból! ej sory to co Ty masz za ortodontke???? przeciez to tak nie boli!!!!! mi dr założył od razy na dwie szczęki, zajęło mu to 45 minut dał wosk na obtarcia i do domu!!! ale radzę Ci, żebyś tak ze dwa dni po założeniu jednak wzięła ketonal. Ja 2 razy czy 3 wzięłam 100 mg i mnie nic nie bolalo. Teraz mnie boli górna 6 bo pendulum działa....Ej w zasadzie mam 3 aparaty obecnie...ALE ZAłóż OD RAZU NA DWIE SZCZęKI A NIE JAKIEś EKSPERYMENTY WYCZYNIA TA DENSTYSTKA

Witam wszystkich. Ostatnio jakby nas więcej :) Już nie mogę doczekać się wtorkowej wizyty - nie tylko ze względu na sprawdzenie efektów leczenia, czy wybieranie koloru gumek (jeżeli orto mi je założy bo teraz to mam druciki) - najbardziej mnie cieszy zrobienie porządku z niesfornym odgiętym drucikiem, który poranił mi już cały policzek - zakleić sie go nie da, więc zostało nie otwieranie zbyt często buzi i smarowanie maścią - ale wtorek tuż tuż :) Aishwarya0 - dzięki za info :) valya - ja będę miała dopiero pierwszą wizytę ale niby mam je mieć co 6 tygodniu. Myślę że to zależy od planu leczenia i od orto. SAE - u mnie dwa łuki to było 3000 zł. Zakładałam w Opolu. Taki zestaw jak ty chcesz mieć ma moja siostra i ją to wyniosło 3500 zł. mucha23 - jak masz wadę zgryzu to można ją wyleczyć tylko mając dwa aparaty. Jeżeli masz wątpliwości co do swojego lekarza - wybierz się na wizytę do innego - to jednak ważna decyzja - czy się męczyć z kolejnym aparatem 2 lata i jeszcze dzielnie płacić. she04 - wiem że teraz pewnie będziesz się śmiała ale zazdroszczę Ci że jesteś chudzielec :) ja mam skłonności do tycia i ciągle muszę się pilnować. Mam nadzieje że po wtorku znowu będą mnie zęby boleć i coś schudnę :) Trzymam kciuki za twój wypracowany tłuszczyk :) O Z eska - myślę że jak będziesz miała proste zęby i do tego białe to nie będą się wydawać końskie. Przestaną przyciągać uwagę. a ja się zastanawiam - też nie byłam przekonana czy warto coś robić z moimi zębami w takim \"późnym wieku\" 27 lat ale teraz jestem pewna że warto. Wybierz się na pierwszą wizytę do sensownego orto i zobaczysz co Ci powie. Zdaj nam relację :) Asia 81 - dzięki za info. Myślałam że wyszło cię drożej. Teraz troszkę żałuję że nie wypytałam Orto o inne typy, a może ona innych nie zakłada - sprawdzę to we wtorek, tak dla własnej świadomości. najnowsza_aparatka - ja też mam zestaw w pracy i też już kumpli nie dziwi mój widok w łazience z pianą na ustach :) śmieją się że to moja ulubiona czynność - bo ja to lubię podjadać i potem myję i tak mija 8 godzin w pracy :) Bardzo dziękuję za pozdrowienia. Super że też zamieściłaś zdjęcia. Po wizycie też sobie zrobię nowe zdjęcia i zestawie ze starymi i pokaże Wam do oceny czy coś lepiej jest :) A co do czyszczenia to mam płyn i pastę Elmex w pomarańczowym opakowaniu. laptopenia - witamy :) może sie z nami podzielisz efektami -bo już troszkę nosisz aparat. Pozdrawiam wszystkich :)

Gość a ja się zastanawiam
Witam, nowa_aparatla- dam znać jak bede znala plan leczenia, ide w piątek, jestem juz po wstepnej wizycie, wyciskach itp..Zobaczymy co mi powie, na 1 wizycie oznajmiła, ze sa potrzebne 3 aparaty- dól, góra i na podniebienie..i to mnie przeraża..bo wiem, ze sa kłopoty z wymowa i się pluje, ciężko z jedzeniem..a ja głosem pracuje i nie wyobrazam sobie źle mówić. Zobaczymy w piątek, Dam znać. ciesze sie, ze jest nas tutaj tyle, nie ma cenniejszych porad niż te od osób, które same to przechodzą. Oby było nas więcej :)

Gość valya
nowa_aparatka - dziękuje za odp. rzeczywiśc to sprawa inywidualna i pewnie tak trzeba w moim przypadku. Heh, ja też zakładałam aparat w Opolu ;-) najnowsza_aparatka - ja obecnie używam płynu i pasty elmex pomarańczowej, taki zestaw zresztą dostałam od Pana Doktora :-) Jestem z tego płynu bardzo zadowolona. Wcześniej używałam Listerine, ale nie skończyłam całej butelki, bo ten płyn jest dla mnie za ostry i wszystko mnie od niego piecze, a poza tym mi nie smakuje. Tu zaznaczam, że go nie jem :-P

Gość podjęłam decyzje
witam wszystkich:) byłam u ortodontki i powiedziała mi że będę musiała mieć hyrax. termin 10 wrzesień ( wcześniej się nie da) aja mam 12 poprawkę egzaminu (ustny) Niech ktoś mi powie czy to nie będzie problemu z mówieniem i czy nie przełożyć sobie wizyty.prosze o odp bo słyszałam że sie nie mówi za fajnie. Powiedzcie mi jakie są pierwsze dni z tym czymś, prosze!!!

Gość **Gosia**
podjęłam decyzje - ja mam hyrax juz miesiąc. Nie jest strasznie. Niektóre sylaby sie sepleni ale da sie zrozumiec. Mie przekladaj wizyty. Jak masz jakies pytania to chetnie dopowiem. Gosia

Gość valya
nowa_aparatka - Oczywiście, że można wiedzieć ;-) Niestety nie zakładałam tam gdzie ty, bo ja na ulicy Jankowskiego, w okolicach hotelu Festiwal i Politechniki. Nie wiedziałam nawet że koło ronda jest jakiś orto.

nowa_aparatka -wiesz co jeszcze ja efektów nie widzę, może trochę na dole sie coś ruszyło, ale góra to raczej nie ma szans do następnej wizyty, bo wiesz mam to pendulum i ono blokuje jakby przesuwanie się zębów, bo robi miejsce między 5 a 6. a i jeszcze ten drut nie jest przyczepiony do górnych 2, bo chyba nie dałoby rady ze względu na cudownie uniesione do góry kły ;p;p moim kolezankom ostatnio dr zdjąl aparaty i maja śliczne ząbki;p one tez zakladaly po pierwszej klasie liceum jak ja i zdjął im po maturze, więc jeszcze długa droga przede mną. Ale ja juz kocham ten aparat;*

Gość LeAnn20
hej! właśnie wróciłam od orto już w moim aparaciku:D jest super, troszkę mnie uwiera no i seplenie ale ogólnie jestem bardzo zadowolona:D juz sie nie doczekam pierwszych efektów!

Gość natalialat14
hej.! suchajcie moja orto powiedziala że u mnie jest potrzeba założenia aparatu rozszerzającego . z przodu mam ładne zeby tylko góra z tyłu taka ściśnieta . jutro mam mnieć seperacje zebów pod ten aparat jak to wygląda??? nie weim czy wogule jest sens zaczynac tą przygode z aparatami pierw rozszeżający póżniej taki zwykły stały , a później po tym wszystkim jeszcze dlutowanie ósemek . Boje się strasznie .!!! sory za błędy ortograficzne

Gość natalialat14
a i jeszcze jedno co myślicie o hajraxie?

nowa_aparatka ----> dzięki :) czekam na relację z wizyty :) LeAnn20 ----> fajnie masz :) moj wielki dzien w srode :) nie moge sie juz doczekac!!! a jaki aparacik masz?metalowy czy porcelanowy? Aegir, renata117 ----> podpisywalyscie jakas umowe z nasza ortodontka? bo niektorzy z forum podpisuja umowy, dlatego pytam :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Gość LeAnn20
she04 - ja mam zwykły metalowy, ale dla mnie jest śliczny!:P drucik mam owinięty takim "czymś" przezroczystym i z daleka prawie go nie widać.i zameczki też takie malutkie, piękniutkie:D już zaczyna coś tam drgać do przodu bo te zęby co mam najbardziej krzywe to zrobiły sie bardzo wrażliwe. oby sie szybciutko przesuwały! :) bardzo sie ciesze z aparatu i mysle ze to była bardzo dobra decyzja;) no i spełnienie marzeń. gorąco pozdrawiam

Gość Aegir
She....ja niczego nie podpisywałam pomimo tego ,ze brałam na raty...:))) Ale zostało mi tylko 400 do oddania:))

Gość e D y T a
Powiedzcie mi ile tak mniej wiecej trzeba nosic aparat ja nosze od wrzesnia 2007 i jak dla mnie zabki sa juz idealne a ortodonta zapewnia mnie ze minimum do wszesnia 2009 o ile nie do 2010. Kurcze troche dlugo sie mi wydaje a zebyd juz naprawde ladnie sie poukladaly

Aegir ---> dzieki za odpowiedz :) LeAnn20 ---> fajnie masz :D ja pewnie bede sie tak samo cieszyc pojutrze :) e D y T a ---> jak to gdzies wyczytalam - problem w tym, aby nie tylko zęby się ustawiły, ale aby \"zapamiętały\" się w tym ustawieniu. Samo prostowanie idzie dość sprawnie, gorzej z tym \"zapamiętaniem\".

Gość Aleks18
czesc! Pomozcie orto dala mi wosk,ktory mi sie skonczyl ;/ a boli strasznie bez niego..gdzie i za ile moge go kupic? DZIĘKUJEEEE :**

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować