Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Gość anula3614
mam 14 lat. noszę od 2 dni aparat stały na górną szczękę. ortodontka dała mi wosk ale jest go bardzo mało, co można oprócz tego używać na krwawiące policzki. a tak w ogóle odnosząc się do wypowiedzi;: "Hadasa Ja noszę aparat od tygodnia i to raczej normalne, że policzki są poranione, na początku nie wyobrażałam sobie, ze to przejdzie, ale przechodzi. Mam 2 góra i dół metalowe. Moja orto poleciła mi maść szałwiową , i super jest mucosit - powoduje lekkie znieczulenie, obie maści b tanie chyba do 5 zł. A wosku używam do dziś, tyle, że nauczyłam się go nakładać i daję go więcej. Na początku też ciągle mi się wykruszał. Oczywiście wosk nie wytrzyma na ogół jedzenia a na pewno mycia ząbków. I oczywiście ciepłe herbatki pomagają mu w kruszeniu Powodzenia" tą maść szałwiową i mucosit to smaruje się prosto na ranę pomóżcie..

Gość muuni
o ile Ci nie dala wiekszego zapasu wosku, poprostu przeczekac ten stan, do tygodnia powinno przejsc

Gość manka1982
hej Po pierwsze: kto tu jest za stary??? ja mam 27 lat i aparat od miesiąca :))) Jeżeli chodzi o maść to bardzo dobry jest DENTOSEPT bo ma w składzie środek przeciwbólowy.

Gość czarna147
a ja mam 28 lat i za tydzień będę mieć zakładany aparat na górę, też usłyszałam wypowiedzi od kilku znajomych osób "chce ci się tak na stare lata?!" i każdemu odpowiadam "tak chce!!" pozdrawiam Wszystkich :)

ja myslalam,ze tylko ja mam taki problem ,ze rosna mi 8 i to 2 ja latam do polski dokrecac,ale teraz nie dam rady byc raz na 2 miechy w domu.wiec ide tu do ortodaty i mam nadzieje,ze on bedzie teraz moim ortodata.wiem,ze nie mozna raz do tego raz do innego,ale bede musiala tylko tu leczyc

Gość muuni
no Angel, a powiedz mi, czy mieszkasz za granica, a jezeli tak to gdzie? jak ogolnie sie ceny kreuja w kraju w ktorym przebywasz?... ja, mieszkam czasowo w Angli, chcialam rowniez kontunuowac tu leczenie, ale ostatecznie sie nie zdecydowalam gdyz jestem tu tylko rok na wymianie studenckiej.... mimo wszystko musialam dwa razy leciec do Polski, tylko dlatego, ze mialam wizyte.....

Gość man
mam 9 lat i chcę się dowiedzieć czy mogę nosić aparat ortodotyczny na stałe?

Gość aparatka123
Zapraszam na forum dyskusyjne o stałych aparatach http://www.stalyparat.fora.pl/ Poruszane są między innymi tematy: - Higiena - problem czy błahostka? - Jaka jest reakcja ludzi na aparat ? - Dykcja - Ligatury, gumki - Koszt jednej wizyty - Dłuższy wyjazd a aparat - Implanty w leczeniu!!!??? - Metalowy a estetyczny - Zdjęcie aparatu na kilka dni (ślub) - Jak to jest z tym wyrywaniem przy Damonie ? - Aparat a ciąża - Aparat ortodontyczny a kolczyk w języku - Prawdy i mity o aparatach - Pierwsze wrażenia i pierwsze godziny z aparatem - Zabiegi stomatologiczne w trakcie leczenia ortodontycznego Dodatkowo: - Przebieg leczenia ortodontycznego - Aktualności / Ciekawostki / Nowości w ortodoncji - Aparatkowa kuchnia Zapraszam do dyskusji!

Gość izabelka23
Kochani za tydzień będę miała ściągany hyrax...no i zastanawiam się czy to bardzo boli. Czy mógłby sie ktoś podzielić swoimi wrażeniami????

Gość kiki55
blagam pomozcie ! mam luk podnieby, rotator. od wczoraj... nie mogę jesc, przelykac sliny i okropnie mowie, a nie moge nie mowic na uczelni ;( czy moge go zdjac? czy wtedy leczenie aparatem pojdzie na marne???

Gość Kraków.............
witam:) mam nadzieję, że znajdzie się tu jakaś 'przyjazna' dusza z krk ;) a każdym razie, nie chce zakładać aparatu ortodontycznego jednak od jakiegośczasu moja jedynka się bardzo cofa- w zasadzie lada chwila będzie poza łukiem ;( to samo z trójką.. jako dziecko nosiłam aparat i nie chciałabym jeszcze bardziej zaprzapaścić tego leczenia ;/ zrobiłam już zdj panoramiczne i teraz chciałabym Was prosić o poradę gdzie pójść do ortodonty który poradzi czy wyrywać 8 czy co z tym robić.. szukałam w internecie ale strony internetowe mają zwykle tylko te duże zakłady a ja po prostu chcę do zwykłego ortodonty :P byłabym wdzięczna za porady, jeśli można to od razu z numerem i ceną wizyty :) dziękuję :*

Gość praff
ja sobie zalozylam jeszcze na studiach, chyba na 3 roku i dzisiaj uwazam to za jedna z najlepszych decyzji mego zycia. na poczatku jasne, wcale nie bylo latwo. trzeba bylo sie przyzwaczaic, znieczulic, nosic ze soba wszedzie szczoteczke przez te 2 lata. teraz - na cala reszte zycia mam piekny usmiech, ktorego nie wstydze sie pokazac. naprawde - jesli cenisz sobie komfort na lata, nie zastanaawiaj sie. znam pania z sekretariatu jednej uczelni, ktora tez nosi (teraz chyba naparwde wszycy nosza:)), i nic jej nie jest. bo tak naprawde to zadna tragedia. uwierz mi

Gość Cypek
ja również nie czułem bólu ani przy zakladaniu ani po zalozeniu :), tak że nie ma sie czego bać apropo warto dla slicznego uśmiechu:]

Gość Agataaaa
Byłam u ortodontki w sprawie jednego zęba. Mianowicie moja góna prawa trójka nie weszła na swoje miejsce i jest wyżej od innych. Otrodontka stwieerdzila ze nie ma sensu aby zakladano mi aparat staly. Zdecydowała zatem ze bedzie to aparat ruchomy i bedzie on tak zbudowany ze bede mogla w nim rozmawiac bez trudu. ale czy w takim aparacie mozna jesc?

Gość specu
Ja noszę aparat ruchomy i w moim przypadku sytuacja przedstawia się tak, że teoretycznie można w nim jeść ale zazwyczaj wyjmuję do jedzenia, ponieważ jedzenie w nim nie jest zbyt przyjemne, nie czuć dobrze smaku i później trzeba więcej czasu poświęcić na wyczyszczenie aparatu, bo się po prostu zabrudza:/

Gość agusja
Wiecie co, ja mam 39 lat, przebilam chyba wszystkich , za trzy tygodnie będę miała aparat na górę i na podniebienie żeby rozszerzyć górną szczękę. Ortodontka wcale się nie zdziwila, miala już starszych pacjentów. Ja natomiast bardzo się boję tego aparatu na podniebienie, w szczególności tego że będę seplenić.On będzie ok 4 miesięcy. Potem jeśli to wytrzymam , to już z górki.

Gość Aparatka123
Zapraszam na forum dyskusyjne o stałych aparatach http://www.stalyparat.fora.pl/ Poruszane są między innymi tematy: - Higiena - problem czy błahostka? - Jaka jest reakcja ludzi na aparat ? - Dykcja - Ligatury, gumki - Koszt jednej wizyty - Dłuższy wyjazd a aparat - Implanty w leczeniu!!!??? - Metalowy a estetyczny - Zdjęcie aparatu na kilka dni (ślub) - Jak to jest z tym wyrywaniem przy Damonie ? - Aparat a ciąża - Aparat ortodontyczny a kolczyk w języku - Prawdy i mity o aparatach - Pierwsze wrażenia i pierwsze godziny z aparatem - Zabiegi stomatologiczne w trakcie leczenia ortodontycznego Dodatkowo: - Przebieg leczenia ortodontycznego - Aktualności / Ciekawostki / Nowości w ortodoncji - Aparatkowa kuchnia Zapraszam do dyskusji!

Gość **Gosia**
Hej "agusja " ja miałam taki rozszerzajacy na górna szczęke. Teraz mam na dolną. Kwestia przyzwyczajenia i potem zapominasz, że go masz. na górze nosiła 6 miesięcy. a na dole mam o stycznia. Trzymaj sie. JAk masz pytania to chetnie odpowiem.

Gość Aneczka new
agusja spoko przezyjesz ja miałąm na dole i na górze przez rok przez pierwszy tydzien masakra jogurty i zupki i bylo slychac po glosie ze nie mowie tak jak przed zalozeniem.. nie znalam nikogo co nosi aparat to bylo okropne a na koniec bylo mi szkoda go sciagac bo jak juz sa rowne zabki to wyglada swietnie. tydzien przed sciagnieciem aparatu poszlam na rozmowe kwalifikacyjna i jak powiedzialam dzien dobry to uslyszalam a milo mi glownie temu ze tez mam aparat hehe..wszyscy sie smiali ze gdyby nie aparat to nie mialabym roboty bo sie dostalam...a facet mial 45 lat.. to ze sie zaklada aparat to znaczy ze sie o siebie dba kilkanascie lat temu nie bylo takich mozliwosci a jak byly to malo dla kogo osiagalne... pozdrawiam bedzie dobrze.. przy podkrecaniu tak nie boli jak po jakichs 2 godzinach ma sie wrazenie jakby sie zeby ruszały i czuje sie nerwy ale idzie sie do tego przyzwyczaic.. Aparat- fajna sprawa..

Gość edytaD
Moje leczenie powoli dobiega konca. nie wiem co robic bo wlasnie miedzy edynkami na gorze zrobila mi sie szpara tak ze wloze paznokcia, nie wiem co mam zrobic bo nie podoba mi sie ona

Gość street
mam pytanie i prosze o szybka odpowiedz... a wiec tak: 20 maja zalozona mi te całe gumki separacyjne , gdy gryzłam 2 gumki sie przerwały... natamiast kolejne dwie wyjełam sama, jestem słaby zawodnik a bol byl niemilosierny... gumk powinnam nosic tydzien a zostałam bez zadnych juz po 2 dniach. powiedzcie mi czy to jest jakis problem, powinnam sie zglosic do orto? boje sie tez ze jak przyjde we wtorek po aparat to on spowrotem zalozy mi gumki znow na tydzien:| prosze o szybka odpowiedz. pozdrawiam.!

Gość stella23
gumki separacyjne są dla Twojego dobra!! dzieki nim orto robi przestrzeń między zębami aby mógł zmieścić sie tam pierścień nakładany najcześciej na 6-tke.....jeśli nie chcesz ich nosić (co mnie dziwi-bo ja napewno wybrałabym tą opcje gdybym tylko mogła) orto spiłuje Ci wiertłem boki zęba i w ten sposób uzyska potrzebną przestrzeń. Piłowanie nie jest szkodliwe dla Twojego szkliwa bo spiłowana zostanie nieznaczna jego część..ale zawsze to jakaś ingerencja w strukturę zęba-także ja napewno pokornie nosilabym gumeczki:)) ale to Twoj wybór...

Gość jeny 01
ja miałam zdejmować aparat za tydzień, a nosze już 2,5 roku, własnie przed wczoraj na wizycie usłyszałam ze nie zdejmę aparatu w tym terminie tylko we wrześniu, po prostu super pokrzyżowało to moje wszystkie plany, bo w lipcu miałam zaplanowany wyjazd i już kupiłam nawet bilet na samolot i miałam wracać za parę miesięcy. strasznie mnie to wkurzyło bo od pół roku słyszałam od orto, że jest już świetnie, bardzo ładnie tylko co wizytę robiły mi sie szpary pomiędzy co innymi zębami, a wiedziała dobrze ze w maju jestem umówiona na zdjęcie. przy zakładaniu aparatu miałam wadę tylko na dole nieco tylko przesunięte dwójki i jedynki, a górny łuk miałam idealny, ale i tak musiałam założyć i na górę aparat bo moja ortodontka stwierdziła ze zgyz nie bedzie pozniej mi sie zgadzał. po 2,5 roku noszenia aparatu dól mam już dobry, a przez górę która była kiedyś idealna musze teraz dłużej nosić aparat, bo nie moze sobei poradzic z jedną szpara którą mi zrobiła juz od pół roku. naciagnela mnie tym samym na dodatkowe koszty już nie wspomnę ze zdjęcie aparatu to koszt 900 zł, a koleżanka zapłaciła tylko 500 zl, każdy ortodonta zdziera ile może taka jest prawda liczy się tylko kasa i oby jak najdłużej przetrzymac "klienta" :/

Gość mo.ni.ka
ja nosilam aparat 1,5 roku i nie mam idealnych efektów gdyż pomimo szerokiej szczęki mam duże 5 i 6. Nie dało się bardziej naciągnąć ale i tak z daleka nie widać a w zęby patrzy mi tylko dentysta

Gość aiek
Siemanko. mam pytanko czy jest jakas wada która uniemozliwia załorzenie aparatu? oraz czy ktos nie zna godnego polecenia ortodonty na południe od Warszawy okolice Otwocka moze byc terz i Warszawy. Pozdrawiam

Gość angggie
Witam wszystkich "nosicieli" :) od wczoraj dołaczyłam do grona aparatek;) narazie z hayraxem ;)... nawet nie jest żle...mam tylko problem z połykaniem sliny i troche seplenie w związku z tym mam pytanko czy ktos doswiadczoy w tym temacie moze mi powiedzieć czy to seplenienie trche "złagodnieje' jak było u was?:> hmm ciekawa bardzo jestem bo za miesiąc zaczynam prace gdzie musze troche mówic i sami wiecie;) dodam ze mam 23 lata i bardzo sie stresowałam przed tm załozeniem hyraxa...mam to nosić 4 miesiące i mam nadzieje ze nie dłużej , po tym oczywiście zameczki....mam nadzieje ze z tym już nie ma takich problemów z wymową;] pozdrawiam wszytkich "uposażonych";*

Gość Aparatka123

Gość roolly
Hej wszystkim, Zapraszam do nowej strony, są super nagrody do zdobycia. Wystarczy się zarejestrowac i zbierac monety :) Potem wymienic na nagrody w sklepiku :) Zapraszam do rejestracji http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 Hej wszystkim, Zapraszam do nowej strony, są super nagrody do zdobycia. Wystarczy się zarejestrowac i zbierac monety :) Potem wymienic na nagrody w sklepiku :) Zapraszam do rejestracji http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21

Gość roolly
Hej wszystkim, Zapraszam do nowej strony, są super nagrody do zdobycia. Wystarczy się zarejestrowac i zbierac monety :) Potem wymienic na nagrody w sklepiku :) Zapraszam do rejestracji http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21 http://www.rollygames.com/index.php?ref=Onnn21

Gość **Gosia**
angggie - ja nosiłam hyrax 6 miesięcy i nie bylo mowy o wczesniejszym zdjęciu.. Hyba, że maz niewielką wadę Podrawiam i zyczę wytrwałości :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować