Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iga22

ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW

Polecane posty

Gość AGNIESZKA**************
tak po prostu mi kazala zrobic, zrobilam badania za nim zaczelam brac hormony, ten cykl jest w ogole bezowulacyjny.

Gość jajniczek
Pierniczek jaka jest norma na testosteron przy pco. ja mam podawane w innych jednostkach- ng/ml i też lekko podwyższony. A Wy jaki macie? Surfitka- ja właśnie mam zacząć brać tabletki anty, ale boje się skutków ubocznych i właśnie większej ilość trądziku.

Gość Marlenka8807
Czesc. kilka dni temu lekarz potwierdził diagnoze ze to pco.na usg wyszło ze mam drobnotorbielkowate jajniki. jestem otyła:/ lekarz przepisał mi siofor 500. powiedzice mi w jaki sposob moge schudnac?? co wy robicie zeby stracic na wadze??

Choineczko spotkasz na swojej drodze faceta, który będzie Ciebie wart!! Tylko musisz w siebie uwierzyć... bo smutaska nikt nie będzie chciał... Marlenka też jestem otyła, no i się odchudzam. I na rowerze jezdzę, choć przy mojej diecie podobno nie można.

Gość Marlenka8824
no własnie u mnie endo... powiedziała ze jakas diete bede miała. ale to dopiero pod koniec lipca bedzie:/ no i lipa... tez mam zamiar rowerkiem jezdzic.. zreszta zawsze jezdze latem...tak probuje zrzucic.ale u mnie jeszcze wykryli zapalenie tarczycy.. podobno przez to tez nie mozna schudnac:/ cały czas waga u mnie sie waha:/ teraz pomalutku rosnie;( jestem zrozpaczona.zreszta przez 1,5 roku przytyłam 30 kg.. tragedia:(

Agnieszka, sądzę, że po wywołaniu miesiączki powninnaś mieć zrobione te badania, a zwłaszcze FSH i LH. I ten estradiol. Może przydałoby się sprawdzić krzywą cukrową i insulinę. No, większość cykli w przypadku PCOS jest nieowulacyjna. Może to samo PCO a nie cały zespól. A_psik, masz doła. Porozmawiaj z kimś o tym. Może z mężem o tych obawach dotyczących dziecka. Norma dla PCOS jest taka sama jak dla każdej innej kobiety. Zależy też od laboratorium np., testosteron: 15-84 ng/dl / 0,4-3,0 nmol/l przelicznik: 1 ng/dl = 3,47 nmol/l Ja ostatnio miałam w normie. Ale wcześniej podwyższony o 10 jednostek. Mnie się ostatnio mało seksu chce. Może mam za dużo pracy i stresów. Weekendowy seks :O Ja mam ochotę przez @ i w trakcie jak nie mam takich skurczy, że się zwijam. W trakcie poziom kobiecych hormonów jest niski i do głosu dochodzi testosteron. A przed estrogen i testo razem. Nie wiem DUnia czy możemy tak ostro oceniać ex Choineczki. Nie znamy go i nie znamy jego wersji. Ja kochałam nie tylko mojego obecnego mężczyznę. Z poprzednimi nam dobre stosunki i uważam, że każdy z tych związków mnie czegoś ważnego nauczył. Jajniczek, ja brałam metforminę. U mnie testosteron wynika między innymi z podwyższonego poziomu insuliny, więc po tym leku mi spadł. Ania, zrób DHEAS albo 17-OHP na początek. Paulla, musisz zaczekać na efekty działania leków najmniej 3 miesiące.

Gość Marlenka8824
czytałam ze kitka76 wysyłała jakas dietke. czy mogłabym ja dostac tez??

Gość czesc wam laski
czy fsh zrobione w 22 dniu cyklu jest wazne? zrobilam za poznow bo nie w 3 dniu cyklu ale w 22 wynioslo 5 mlu/ml ? czy to znaczy ze moeje jajniki nie wygasaja czy musze to badanie powtorzyc jeszcze raz?

Gość Marlenka8824
dziekuje :) zaraz wskocze na poczte i zobacze :)

Gość Marlenka8824
Strasznie uboga ta dietka:/ chyba z głodu padne jak ja wyprobuje:/ trzeba miec bardzo silna wole:/ moze po maturach ja sobie zastosuje:P bo jeszcze osłabne na maturze ustnej z polaka:P :) pozdrawiem :)

Surfi dobra jestes :D Pierniczku ja doła juz nie mam ja cos postanowiłam, dzis wrocil mąz i mu o tym powiedzialam - powiedzial ze chyba oszalałam :) i ze on na to nie pozwoli zebysmy sie zabezpieczali i nie mieli dziecka , ale ja wiem swoje :) i nawet nie mysle o wpadce - nie chce :) Uciekam papapa 🖐️

Gość Marlenka8824
a moze mi ktos jeszcze wyjasnic o co chodzi z mierzeniem temperatury a owulacja?? bo o tym nic nie wiem:/ co jedno z drugim ma wspolnego??

Gość jajniczek
ja też brałam metforminę. ale niestety testosteron mi nie spadł, cały czas górna granica. zastanawiam czy nie zacząć brać tabletek antykoncepcyjnych na obiżenie testosteronu, walkę z trądzikiem. jakie tabletki anty bierzecie? ja mam przepisane yasminelle. i tak własciwie czy da się obniżyć ten testosteron?

Dzieńdoberek babulce:D U mnie piękne słonko od świtu a ja zaraz pomału umyję sobie okienka w kuchni chociaż i tak mama przyleci piorunem wyrwać mi szmatę i sama umyje;) :D A o 13 wyruszamy do rodzinki :) Miłego pięknego udanego weekendu wszystkim życzę :D

Dzieńdoberek Kobietki🌻 Buziaczki dla wszystkich laseczek 👄...hehehe..i tak nie wymienie wszystkich nicków...;-) bo pewno zapomnę;-) :-P U mnie dalej plamienia śluzu...ech...już dawno tak nie miałam...dziś 31dc...a od dłuższego czasu było ok...29dc. Czyli cos mi siadło...A moze to stres...:-( jajniczek....Tabletki anty nie są na obniżenie testosteronu! Diane tak...ale to nie są tabletki antykoncepcyjne...one tylko przy okazji maja takie działąnie. Marlenka....polecam stronkę...http://embrion.pl/npr/strona.htm Tu znajdziesz wszytko:-) A jeżeli chodzi o dietę to...nie wolno głodować!!! Tego nie lubi nasz organizm! Rośnie wtedy prolaktyna a to źle! A_psik.....mądrego masz chłopa:-D A TY....wyluzuj:-) Ania....badanka hormonalne robi sie w kontekście innych badań...dlatego pojedyńcze badania nic nie dają! Ważny jest też czas badania. Często robi sie badanka 2-3 razy w cyklu. I tak testosteron i DHEAS oraz 17-OHP trzeba zrobić przed owulką i po owulce!!!!Jak lekarz nie chce dać badania to...szukaj innego lekarza! Mnie badanko na testosteron w 1 fazie wyszło 47ng/ml(super) ale juz pod koniec 2 fazy 99,9(za dużo bo norma jest do 88!) Robiłam te pozostałe 2 hormony czyli DHEAS (w 1i 2 faza wyszły ok) oraz 17-OHP (w 1 fazie wyszło mi ok...teraz czekam na wynik z 2 fazy). Ale moje wyniki pokazują ze źródłem testosteronu nie są u mnie nadnercza! Sama widzisz ..badanka w kontekście innych badań...a nie pojedyńcze oderwane od innych! Z reszta po drodze robiłam też inne hormony... Dunia.....no u mnie tez słoneczko w Kraku:-) Miłej zabawy u Rodzinki:-)

Gość Ania31
Witajcie. Astat ja swoje badania robiłam poza cyklem, poprostu pani Doktor tak zdecydowała, i tak dopiero po tabletkach dostałam. Ja nie mam owulacji i ja będę musiała mieć stymulację, więc na owulkę próżno czekać, okres te rzadko dostaje samoistnie, przeważnie wywoływany sztucznie. Nie wiem na razie myślę czy zrobić w przyszłym tygodniu DHEAS i 17OHP ale sie jeszcze waham. Ja wszystko robię prywatniew wię kasa idzie. Acha a, ma DHEAS i 17OHP to długo się czeka na wyniki? Bo ja np . to testosteron miałam tego samego dnia wynik ale już na wolny czekałam prawie 3 tygodnie. Dziewczyny czy jest tu któraś ze świętokrzyskiego bo przyznam szczerze że trudno tu o dobrego lekarza. Jeśli są ginekolodzy to przeważnie tacy co mają małe pojęcie o zaburzeniach hormonalnych, a znowu endokrynolodzy na których ja trafiałam to się znali ale na tarczycy wyłącznie a ja akurat mam tarczycę w porządku. I tak trafiłam do lekarza w podkarpackim ale mam blisko więc dojechać zawsze mogę. Pani Doktor ma 2 specjalizacje, ona mi po raz pierwszy zrobiła usg wewnętrzne, i wyszło. Pozostali to tylko mi robili usg przez powłoki a i to nie zawsze. Pozdrawiam.

Myślę, że powinnaś je powtórzyć w 2-5 d.c. Wtedy jest miarodajne jeśli chodzi o PCOS. A na badaniach dotyczących rezerwy jajnikowej sie nie znam. Marlenka. ogólnie powinnaś jeść mniej a częściej. Z pewnym ograniczeniem cukrów i tłuszczy. I ruch jest bardzo ważny. Pozytywnie wpływa na całą gospodarkę węglowodanową i na cały organizm. ALe, jakby Astat powiedziała - podnosi prolaktynę :P Jeśli chodzi o mierzenie tempki to jest tak. Jeśli dochodzi do owulacji to zostaje ciałko żółte, które wytwarza progesteron. Natomiast progesteron podwyższa podstwową temperaturę ciała. Tuż przed owulacją tempka spada o jakieś 2 kreski, a następnie się podnosi. Jeśli 3 dni po obniżeniu tepmki, utrzyma się ta podwyższona to znaczy, że była owulacja. Podwyższona temperatura powinna być wyższa od 6 temperatur poprzedzających jej owulacyjny spadek. Jajniczek, ile brałaś metforminę? Bo mnie spadł dopiero po 4-5 miesiącach. Poza tym piszesz, że górna granica. Czyli w normie jak rozumiem?? Jeśli chodzi o antyki to pomogą Ci najwcześniej po 3 miesiącach. Na początku powinnaś się liczyć z wysypem pryszczy. I wrócą jak skończysz je brać. My tu na forum raczej NIE bierzemy tabletek anty. Parę lat temu był Marvelon, Mercilon, Milvane. I już dziękuję. Myślę, że się da, ale to matem na rozmowę z endkorynologiem. Hmmm, Astat z tego co pisze w mądrych książkach, to jest jasno napisane, że hormony kory nadnerczy mają wahania dobowe, ale nie podlegają zmianom w cylku miesiączkowym. Więc nadnercza mogą być badane w bądź którym dniu cyklu. Tak jak prolaktynę. W drugiej fazie cyklu testosteron zawsze rośnie. Trzeba też brać pod uwagę finanse. Nie każdą z nas stać na robienie badań hormonalnych 2 x w cyklu bo to trochę pieniędzy jest. A lekarze nie chcą dawać na nie skierowań bo ich z tego rozliczają i sami dostają mniej kasy. Im mniej badań wymaga pacjent tym jest bardziej opłacalny. Takie są niestety realia. Jak się trafi do szpitala jest trochę lepiej. Dzisiaj z kolei ja mam doła. Chce mi się ryczeć i wszystko mnie boli, bo @ dostałam w 31 d.c. Czyli regularnie. Ale ja mam to w dupie. Nie mam na nic siły. Mężczyźni mnie doporowadzają do łez. Mam kupę pracy i kupę nerwów. A ja jestem straszny nerwus i ciężko się wyluzować. :( :( W Kraku się zachmurzyło.

Gość Marlenka8824
Dziekuje za wyjasnienie Pierniczek. to teraz juz wiem o co chodzi:D

Pierniczku...z hormonklami jak wiesz nie jest tak łatwo...diagnoza jest pełna jak możesz porównać jedne hormonki w kontekście innych hormonów...A o lekarzach już nie wspominam:-( O kasie lepiej tez nie...:-( Przyjmuje sie że androgeny można teoretycznie badać o dowilnej porze ale...najlepiej niestety robić to nawet 2-3 razy w cyklu...aby porównać np. z estradiolem czy prolaktyną czy też LH.Poziom androgenów jest teoretycznie względnie stały w cyklu za wyjątkiem okresu okołoowulacyjnego, kiedy ich stężenia wzrastają. Mamy w związku z tym dość dużą dowolność jeśli chodzi o wybór dnia cyklu odpowiedniego do badania. Testosteron jest androgenem, odpowiedzialnym za powstawanie wtórnych cech płciowych u mężczyzn. Powstaje w jądrach, znacznie mniejsze jego ilości produkowane są w korze nadnerczy i w jajnikach u kobiet. Synteza testosteronu w komórkach śródmiąższowych jąder kontrolowana jest przez hormon luteinizujący (LH) oraz hormon aktywujący komórki śródmiąższowe. U kobiet około 75 % krążącego we krwi testosteronu pochodzi z przemiany androstendionu. Poziom testosteronu we krwi wzrasta po wysiłku fizycznym. U mężczyzn istnieje rytm dobowy wydzielania testosteronu. Szczyt wydzielania TST ma miejsce rano (godz.: 7:00), najniższy poziom obserwuje się wieczorem (około godz.: 20:00). DHEAS jest 17-ketosteroidem pochodzącym z warstwy siateczkowej nadnerczy. U kobiet pochodzi w 90% z nadnerczy, u mężczyzn wyłącznie z nadnerczy. Nie podlega rytmowi dobowemu. Wskazaniem do oznaczenia jest: hirsutyzm pochodzenia nadnerczowego, guzy kory nadnerczy, zespól nadnerczowo-płciowy, diagnostyka różnicowa hypertestosteronemii pochodzenia jajnikowego i nadnerczowego, wirylizacja, diagnostyka różnicowa zaburzeń cyklu miesiączkowego Wzrost poziomu: > obecność guzów kory nadnerczy wytwarzających androgeny, > hiperplazja kory nadnerczy, > hirsutyzm, wirylizacja: różnicowanie nadnerczowej i jajnikowej syntezy androgenów > nadczynność kory nadnerczy z aktywacją wydzielania androgenów, > w zaburzeniach nadnerczowej biosyntezy steroidów 17-hydroksyprogesteron jest steroidem, który jest najbardziej specyficznym wskaźnikiem dla rozpoznania zespołu nadnerczowo - płciowego. Hormon ten jest produkowany w nadnerczach, jądrach, jajnikach i łożysku. Wzrost poziomu 17-OH PRG: Wrodzona hiperplazja nadnerczy (zespół nadnerczowo-płciowy) Kortyzol jest hormonem sterydowym wydzielanym do krwi przez korę nadnerczy w określonym rytmie dobowym, ze wzrostem stężenia w godzinach porannych i obniżeniem w godzinach wieczornych. W surowicy w około 90% związany jest on z białkiem transportującym - transkortyną. Kortyzol jest klasycznym hormonem stresu. Prowadzi do nasilenia reakcji katabolicznych białek, pobudza glukoneogenezę, w nadmiarze może powodować zaburzenia gospodarki elektrolitowej, redukować wchłanianie jelitowe wapnia, hamować hydroksylację witaminy D3 prowadząc do osteoporozy ACTH jest hormonem wydzielanym przez przednią - gruczołową część przysadki mózgowej. Hormon ten pobudza syntezę nadnerczowych hormonów sterydowych - głównie kortizolu. Oznaczanie poziomu ACTH znajduje zastosowanie w diagnostyce choroby i zespołu Cushinga. Spadek poziomu ACTH to może być: niedoczynność kory nadnerczy Podwyższony poziom DHEA lub DHEAS wskazuje na nadnerczowe, a samego testosteronu (zwłaszcza w połączeniu z wysokim stosunkiem LH:FSH) na jajnikowe źródło nadmiaru testosteronu. Dodatkowo można zbadać również stężenie 17-OH progesteronu w pierwszej fazie cyklu. 17-OH progesteron w pierwszej fazie cyklu jest produkowany wyłącznie przez nadnercza (a w drugiej fazie również przez ciałko żółte). Pod wpływem enzymów 17-OH progesteron przekształca się do gikosteroidów i wysokie jego stężenie może sygnalizować brak jednego z takich enzymów. Jest to objawem późno ujawniającego się zespołu nadnerczowo-płciowego. Podwyższony androstendion występuje zarówno w PCOS jak i w dysfunkcji nadnerczy z tym, że w drugim przypadku jego stężenie jest przeważnie znacznie bardziej podwyższone niż w pierwszym.

Gość Aneczka2001
cześć dziewczynki, przepraszam, że tak Wam głowę zawracam...byłam na usg i mam taki opis: endometrium 75 mm, jajnik prawy 54/31mm z POLEM PŁYNOWYM o śr 36mm, w obrębie widoczne WTRĘTY odpowiadające najpewniej ciałku żółtemu KRWOTOCZNEMU... co to oznacza krwotoczne i wtręty? lekarz powiedział, że była owulacja prawdopodobnie i mam zrobić jeszcze progesteron jutro... tylko owu miałam jak tak 23d.c. jak mi wyszło na teście... sama nie wiem co myśleć m w styczniu porobiłam, jestem po zabiegu... poprzednie lekarz stwierdzil pco i brałam clo i pregnyl zeby zajść bo uwazał ze inaczej nie bedzie owulki... teraz tez mi tak mowil i jednak byla?! (teraz usg robilam u innego lekarza) a ten moj i teraz chce mi dac clo na owulkę, tylko nie wiem czy jest taka potrzeba, nie wiem co myśleć...

Aneczka...clo często dostaja kobiety nawet jak owulacja jest w miarę ok. Ten lek dodatkowo zwiększa Twoje szanse na ciążę. Nawet całkiemz drowa kobieta moze mieć cykle bezowulacyjne...ale anwet o tym nie wie jak nie zbada sobie progesteronu w 2 fazie cyklu. Lekarz też nie moze przewidzieć czy będzie ta owulka czy nie. Ten lek stymuluje aby było jajeczkowanie. Badanie progesteronu robi sie na ok 6-7 dni po owulce...jak wyjdzie miej lub równe 3 ng/dl to brak owulki. Na badaniu usg sie nie znam...

Gość jajniczek
pierniczek ja metformine brałam strasznie długo ponad rok, jak nie nawet ok dwóch lat, teraz mam przerwę. miesiączki wróciły i są. a testosteron hm... ok 0,908 ng/ml (norma- 006-0,82) więc trochę podwyższony za bardzo :( troche mnie przestraszyłaś tymi tabletkami anty. ja powoli nie mogę patrzeć na siebie i myślałam, że mi pomogą. ale cóż spróbuje. raz się żyje a tonący brzytwy się chwyta.

Gość Ania31
Cześć dziewczynki. Ja w sprawie moich wyników oraz samego testosteronu to się konsultowałam z ekspertem na forum nasz-bocian.pl i tam mi lekarz odpisał że u mnie trzeba stymulować owulację i prawdpodobnie po wakacjach bede miała. A co do samego testosteronu to ja mam 1,53ng/ml przy normie do 0,9 i wolny 3,20pg/ml przy normie do 3,17 i lekarz odpisał te poziomy testosteronu nie wpłyną na ciążę bo pytałam czy można zajść z takim poziomem test. i czy da się ciążę utrzymać.Jedna dziewczyna na priv mi też napisała żebym się nie bawiła w zbijanie testosteronu bo to szkoda czasu. Ona zbijała testosteron i androstendion 4 lata i guzik z tego jest bo raz był w normie raz ponad i tak w kółko. Także różnie z tym bywa.

Gość Aneczka2001
mam wynik progesteronu- 26d.c. 9.76 ng/ml , a w poniedziałek wg testu powinnam mieć owulkę, to chba dobry mi wyszedł skoro jest 9 :) normy przy wyniku: Faza folikularna ng/ml 0.33 1.2 - Środek cyklu ng/ml 0,48 1,72 - Faza lutealna ng/ml 4,5 17,8 - Po menopauzie ng/ml 0 1,0 - CiąŜa 1-trymestr ng/ml 9,3 33,2 - CiąŜa 2-trymestr ng/ml 29,5 50,0 - CiąŜa 3-trymestr ng/ml 83,1 160,0

Gość Marlenka8824
Czesc. mam takie pytanko. jak wam lekarz przepisał diete to jak długo musiałyscie ja stosowac i jak waga u was spadała? wiem ze u kazdego jest inaczej ale chciałabym wiedziec. biorac siofor lub inny lek tego typu schudłyscie czy przytyłyscie i jak mozna wiedziec to ile??

Gość Aneczka2001
tylko chyba nie mam się z czego cieszyć, bo od 16dnia cyklu do tej środy brałam luteinę,a to progesteron przecież... ajajaj....

Dziękuję Choineczko 🌼 Ja chyba zaraz oszaleję. Mamo Samiego szykuj się...jadę do Ciebie na wieś. Muszę odpocząć od tego miasta (choć bardzo je kocham) bo dostanę choroby psychicznej :O Aneczka jesteś pewna, że 75 mm?? 7,5 cm?? Może 7,5 mm. Wskazuje na I fazę cyklu. Jajniki lekko powiększone. Wtręty krwotoczne to takie hmm...wstawki. Ciałko żółte krwotoczne może powstać w wyniku niepęknięcia pęcherzyka Graffa. Najczęściej powstaje w wyniku podania zbyt małej dawki pregnylu.

Ciałko krwotoczne jest pierwszym etapem ciałka żóltego, tuz po owulacji. Nie wszyscy wyrózniają ten etap ewolucji pecherzyka jajnikowego.