Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bima

Stęka, pręży się, placze .co robic?. Pomocy!!

Polecane posty

Moj 7 tygodniowy synek od jakiegos czasu w nocy od godz. 3 rano zaczyna sie prężyć, stękać i plakać. Domyslam sie że chce zrobic kupkę. Probowałam już herbatek uspokajających, czopków glicerynowych, rumnianku, koperku. Co zrobić zeby przestał sie męczyć. taki spektakl trwa do 7-8 rano. Spi przez 10 minut prężąc sie i stekając a następnie placze . Dodam że mały jest karmiony moim mlekiem z butli i dodatkowo jak nie zdąże ściągnąć daję mu bebilon 1. prosze pomóżcie. padam ze zmęczenia

Gość kobieto idź z nim do lekarza
nikt tu na forum nie jest wróżką

Gość może masuj mu brzuszek
unoś zgięte w kolanach nóżki do góry (przyciągnij je do brzuszka) żeby mu ułatwić zrobienie kupki albo najlepiej zapytaj lekarza jak ulżyć dziecku podczas kolki!

Ludzie opanujecie sie!! Ktos prosci o radę, pomoc a Wy co? Jeszcze go oskarżacie!(\"za dużo zarcia..\") Tylko jedna osoba zrozumiala sytuację. Jak macie takie teksty pisac to w ogóle nie wchodźcie na ten topic!!! nie moge ci niestety pomóc,moja znajoma własnie złagodziła bóle tymi herbatkami. Spytaj w zaufanej aptece, może dadza ci cos co złagodzi objawy, nie przejmuj sie i bądź dzielna, pozdrawiam serdecznie 🌻 dla Ciebie

Gość mateczka
to bez wątpienia kolka :( musisz miec cierpliwosc i przeczekac ten trudny okres. Najpierw sprawdź swoje menu, jezeli karmisz go swoim mlekiem to musisz dbać o swoją dietę ....zero wzdymających potraw i zero produktów z pestkami. Zero kawy , mocnej herbaty.Idź do apteki i kup ekspresową herbatkę rumiankową a do tego koperek włoski w ziarenkach. Jak bedziesz parzyć rumianek dodaj kilka ziaremn tego koperku i podawaj dziecku przez smoka popijać co chwilkę . moze tylko łyk pociągnąc , ale miej zaswze letnią herbatkę i miedzy posiłkami dawaj mu popijac. Jestem zwolenniczką takiej herbatki rumiankowo - koperkowej niź tych gotowych produktów w których pełno chemii. No i nie zaszkodzi pojsc do lekarza i poprosic jeszcze o jakąs rade :D I jeszcze jedno..........któras babeczka wspomniała o masazu brzuszka. Ogrzej rece i delikatnie masuj dziecku brzuszek ale nie tylko gdy juz mu kolka doskwiera, tylko np podczas przewijania też . Albo zwilż letnia wodą pieluchę i zrob mu okład na brzuszek .

również w/g wyglada to na kolkę:( Ale jak juz wczsniej napisano musisz uwazac na to co jesz, zawsze po nakarmieniu maluszka musi sie odbic , oczywscie wizyta u lekarza jest niezbedna............. Moja cora przez 3 miesiace płakała z powodu kolek - znam ten ból...padałam ze zmęczenia i płakałam:(..pomimo mojej diety i przeróznych specyfików, herbatek...cóz niektóre dzieci tak mają... trzeba je nosic na rekać, tulić..... Zyczę aby Twoje maleństwo nie meczyło się zbyt długo Pozdrrawiam:)

Czy kolka to nie wiem. Dlaczego wszyscy te dolegliwości z nią łączą. Jestem mama 10 Aleksandry .Mała miała podobne dolegliwości. Z tego co wiem to dzieciatka miewaja kolki w przeciagu dnia-bowiem jedza systematycznie .Najlepszym lekarstwem dla malca cierpiacego na zaparcia jest pezgotowana woda z cukrem. Wymieszaj wode z cukrem i podaj malcowi z 2-3 łyżeczki zobaczysz to działa. Malec załatwi sie. Ale dodam ze poza karmieniem mlekiem i mlekiem modyfikowanym dopajaj malca zwykłą Zwykłą przegotowana woda. Bowiem zaparcia sa efektem zbyt sycacego trybu karmienia. Ja mała karmie piersia od 10 miesiecy i powiem ze sama sie opierałam twierdzac ze mleko to jedzenie z piciem w 1. Ale odkad mała dopajam zwykłą woda załatwia sie 1-2 razy dziennie.

Czy kolka to nie wiem. Dlaczego wszyscy te dolegliwości z nią łączą. Jestem mama 10 Aleksandry .Mała miała podobne dolegliwości. Z tego co wiem to dzieciatka miewaja kolki w przeciagu dnia-bowiem jedza systematycznie .Najlepszym lekarstwem dla malca cierpiacego na zaparcia jest pezgotowana woda z cukrem. Wymieszaj wode z cukrem i podaj malcowi z 2-3 łyżeczki zobaczysz to działa. Malec załatwi sie. Ale dodam ze poza karmieniem mlekiem i mlekiem modyfikowanym dopajaj malca zwykłą Zwykłą przegotowana woda. Bowiem zaparcia sa efektem zbyt sycacego trybu karmienia. Ja mała karmie piersia od 10 miesiecy i powiem ze sama sie opierałam twierdzac ze mleko to jedzenie z piciem w 1. Ale odkad mała dopajam zwykłą woda załatwia sie 1-2 razy dziennie.

Dzięki mateczki za odpowiedz na moje \"wolanie o pomoc\". moim zdaniem to nie jest kolka, maly po prostu ma problem nad ranem ze zrobieniem kupy. W ciągu dnia i wieczorem nie placze, zjada ladnie i albo zasypia albo chce być noszony na rekach, wszystko go interesuje. Czy to normalnne u 7 tyg. malca? Dodam że w ciągu dnia robi kupeczki bez problemu.

A powiedz mi ile czasu trwają te dolegliwości? Wiesz bo mysle ze to płakanie moze byc na całkiem innym tle niz zaparcia skoro synek robi kupki bezproblemowo w ciagu dnia.

te dolegliwości trwają mniej więcejod godz. 3,30 do 7,30 rano

Gość przyszla mamusia
moja znajoma miala tak samo-budzenie o 3 w nocy, przerazliwy krzyk swojej 8-miesiecznej coreczki...myslala ze to zabki albo brzuszek...nic nie pomagalo, poszla do lekarza i okazalo sie ze mala przewialo i ma zapalenie uszka....nikt sie tego nie spodziewial wiec radze pojsc do lekarza , zycze zdrowia dla synka:)

Czy dolegliwosciom towarzyszy gorączka . Wiesz a moze tu nie chodzi o kupkę a o siusiu. Moze małay ma jaka infekcje idz do pediatry tak bedzie najlepiej dla malca. Opisz dolegliwości-- moze lekarz zleci posiew moczu, bądz wymaz kupki.Jest tyle dolegliwosci dzieciecych ze trudno trafic w jakas.

dziewczyny czy kolki zawsze są o tej samej porze? bo mój miesięczny synek zachowuje się tak jak by je mniał ale codziennie o innej porze! gdzieś przeczytałam że kolki sa codziennie o tej samej godzinie i trwaje tylke samo. Więc nie wiem co o tym mysleć?

Gość kilo
hej dziewczynki!!! Ale ja Wam zazdroszczę!! Też chce wymieniac poglądy o kupkach, zupkach itp. ale nie mam dzidzi. :-( (mam dopiero 20 lat). Ale wiecie co? Chyba postawie wszystko na jedna karte i zrobię sobie maluszka. Tak bardzo tego pragne... Moj chłopak namawia mnie od roku, dla mnie zawsze było coś nie tak. Ale jak tak Was czytam to zaczynam Wam zazdrościć bo ja tak kocham dzieci.... Pozdrawiam Was serdecznie. :-))) Odezwe się jak cos postanowie. Aha!! Jeszcze jedno: słyszałam, ze powinnam brac kwas foliowy (brałam tabletki anty), napiszczie cos o tym. pa,papa

Witam kobietki!Miałam podobny problem z moimi córkami.Też karmiłam piersią.Na zaparcia dobra jest przegotowana woda z GLUKOZĄ(a nie cukrem!) 100ml.wody i łyżeczka glukozy,powinno pomagać!U moich córek kolki oznaczały alergię,obie mają atopowe zapalenie skóry od drugiego m-ca życia.Wtedy zaczęły się problemy z kolkami.Starsza miała kolki do 9-tego m-ca!!!Myślałam,że zwariuję karmiłam ją,a ona krzyczała.Lekarze kazali mi to przetrzymać,przetrzymałam ale.....kosztem mojego dziecka(bo cierpiało). Z drugą nie było tak \"łatwo\",wcale nie chciała jeść(zaznaczam,że miałam BARDZO ubogą dietę),poszłam do lekarza i zażądałam mieszanki mlekozatępczej.Dostałam Nutramigen i skończyły się większe problemy,Zuzka przyzwyczaiła się do nowego smaku(paskudne w smaku!),i uspokoiła się,nareszcie mogła się najeść! :-) Pozdrawiam i życzę wytrwałości!!!

Witam kobietki!Miałam podobny problem z moimi córkami.Też karmiłam piersią.Na zaparcia dobra jest przegotowana woda z GLUKOZĄ(a nie cukrem!) 100ml.wody i łyżeczka glukozy,powinno pomagać!U moich córek kolki oznaczały alergię,obie mają atopowe zapalenie skóry od drugiego m-ca życia.Wtedy zaczęły się problemy z kolkami.Starsza miała kolki do 9-tego m-ca!!!Myślałam,że zwariuję karmiłam ją,a ona krzyczała.Lekarze kazali mi to przetrzymać,przetrzymałam ale.....kosztem mojego dziecka(bo cierpiało). Z drugą nie było tak \"łatwo\",wcale nie chciała jeść(zaznaczam,że miałam BARDZO ubogą dietę),poszłam do lekarza i zażądałam mieszanki mlekozatępczej.Dostałam Nutramigen i skończyły się większe problemy,Zuzka przyzwyczaiła się do nowego smaku(paskudne w smaku!),i uspokoiła się,nareszcie mogła się najeść! :-) Pozdrawiam i życzę wytrwałości!!!

hej dziewczyny.widze ze juz duzo rad dałyscie jak postepowac w takich przypadkach ja dodam tylko ze dobry jest esputikon w kropelkach dla dziecka przed karmieniem.trzymajcie sie

hej dziewczyny.widze ze juz duzo rad dałyscie jak postepowac w takich przypadkach ja dodam tylko ze dobry jest esputikon w kropelkach dla dziecka przed karmieniem.trzymajcie sie

Witam, kolka jak nic!!! o diecie juz bylo, o masowaniu brzuszka też, to ja dodam tylko od siebie,że jest DEBRIDAT w zawiesinie na kolki, ale to musi przepisac lekarz po wcześniejszym zbadaniu moczu dziecka! moje male mialy okropne kolki i wszystko powyzsze zawodzilo do czasu podania tego wlaśnie lekarstwa, po tygodniu jak ręką odjąl!!!! pozdrawiam:)

Gość gość
witam ja słyszalam z kolei o bardzo starej metodzie tzw. ugotowanym ulepku z kropelką surowej wody .To rada bardzo starej połoznej .

Gość gość
ja mam 3tyg maleństwo i podobny był problem, pomógł esputicon w minimalnej dawce 2 kropelki na dobę...

Gość gość
Witam wszystkie mamy! Mam 4 miesiecznego synka i taki sam problem ;( moj maly caly dzien sie prezy i placze. Czy jest mozliwe zeby kolki trwaly caly dzien? ;( probowalam juz wszystkiego od masazu i nagrzanej pieluszi po krople i herbatki... nic nie pomaga ;( jestem z anglii i lekarze rozkladaja rece. co robic ? Pomocyyy!! ;(

Gość gość
podaj espumisan dla niemowlat i moze do jedzenia delicol, probiotyk stosujesz jakis?

Gość gość
moja też tak miała przez kilka dni potem dostała goraczki siusiu zaczeło dziwnie pachnieć. Okazało sie ze ma zakazenie dróg moczowych :-( tydzien w szpitalu potem 3 tyg na furaginie w domu. Tez tak stekała najpierw nad ranem potem juz przez caly dzien stekala. Nigdy by mi do glowy nie przyszlo ze to cos z drogami moczowymi. Zrób posiew moczu.