Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Brega

Była Jugosławia.

Polecane posty

Gość slawistka
Vatra, niestety nie używam tlenu, może być email? Mój to glista_ludzka@gazeta.pl. Pozdrawiam serdecznie!

Gość Sarajka
Zdravo, ili ćao svima. Bas mi je drago da govorite o Jugoslavji. Ja ovdje u Poljskoj zivim već 10 godina- a rodena sam u Sarajevu. Tamo sam zivjela 15 godina. Hajde ako ima neko neka mi napise par rijeći, biti će mi drago da porazgovaram na srbsko-hrvatskom. Ljepi pozdrav......i cekam na vasa pisma, jer nemam kompa w domu:(., ale od czsu do czsu zajrzę na forum by przeczytać co ciekawsze wypowiedzi. Buziaki kochani mój e-mail Olimpia26@vp.pl

Gość Sarajka
Zdravo, ili ćao svima. Bas mi je drago da govorite o Jugoslavji. Ja ovdje u Poljskoj zivim već 10 godina- a rodena sam u Sarajevu. Tamo sam zivjela 15 godina. Hajde ako ima neko neka mi napise par rijeći, biti će mi drago da porazgovaram na srbsko-hrvatskom. Ljepi pozdrav......i cekam na vasa pisma, jer nemam kompa w domu:(., ale od czsu do czsu zajrzę na forum by przeczytać co ciekawsze wypowiedzi. Buziaki kochani mój e-mail Olimpia26@vp.pl

Gość Sarajka

Gość Sarajka

Gość Sarajka

Gość slawistka
Potwierdzam funkcje życiowe :) Żyj, topiku :) Wiecie co, ostatnio po długiej przerwie słuchałam sobie piosenek Djordje Balasevića i tak jakoś mnie naszło, że warto sobie ten serbski odświeżyć... w końcu się go uczyłam 2 lata na studiach, było to dość dawno i sporo wyleciało z głowy... ...wspominam też z sentymentem moje wyjazdy do Chorwacji i tego bzika, jaki niegdyś miałam na punkcie tego kraju... pozdrowionka 🌻

Gość slawistka
Witaj Vatra :-) Fajnie, że się odezwałaś, będę czekać na maila.. ja niestey nie mam zdjęć z Ochrydu w kompie, więc będę mogła się podzielić jedynie wspomnieniami...Które piosenki D.B. najbardziej lubisz? Bo ja "Neki novi klici", "Jedan Sasa iz voza", "Uticaj rodjaka na moj zivotni put" i keszcze pare innych... ...a znasz Zdavko Colića? Niektóre z jego piosenek są strasznie kiczowate i rąbankowate, ale facet ma tak niesamowity głos, że te kilka rąbanych kawałków mogę mu wybaczyć... ... no i jeszcze scieżka dźwiękowa do filmu "Before the rain"... cudo :D Gorące pozdrowienia!!

Gość slawistka
poprawiam byki... oczywiście "Neki novi kliNci" i "jeszcze", a nie "keszcze"... "niestety", a nie "niestey"...

Gość Balkanika
Ćao svima:) Daaaaaaaaawno mnie nie było, ale nie mam ostatnio na nic czasu niestety. I z tego co widzę nie tylko ja tak mam;) Ostatnio nic tylko praca, praca, praca,ale cóż takie życie. Widzę, że pojawiło się na topiku parę nowych postaci. Super. Mam nadzieje, ze uda mi się teraz częściej tu do Was zaglądnąć i coś wystukać. A jak tam plany wakacyjne? Są już jakieś. Ja już mam parę koncepcji i tu niespodzianka, prawie wszystkie związane z Bałkanami. A co?;) Co prawda jeszcze troszkę czasu do nich zostało, ale myślenie o podróżach i ich planowanie pomaga mi przetrwać to całe zamieszanie. Topli pozdrav saljem svima.:)

Cao Balkanika - próbuję się z Tobą skontaktować na gg - bezskutecznie :-( to pewnie tylko błędy komunikatora ;-) Czy ktoś wie coś więcej nt. szkoły językowej w Valjevie? Będę wdzięczna za info. Pozdravjlam 🌻

Gość slawistka
Vatra -> trochę o moich wyprawach do Chorwacji... pierwszyraz - 1998, tuż po maturze. Obóz studencki w Puli. Miałam wtedy tak potężnego BZIKA na punkcie Chorwacji, że nawet ją nazywałam "moją ojczyzną emocjonalną"... drugi raz - 2000, na pierwszym roku slawistyki (pierwszym, bo nie dostałam się na nią od razu, spróbowałam rok później i się udało, z tym że już nie było chorwackiego :( u nas języki się co roku zmieniają, tylko nieśmiertelny język Szwejka jest każdego roku). To była wycieczka dla studentów IFS UW oraz IFS UJ. Przemisrzyliśmy wtedy kawał kraju, od Osijeka przez Vukovar, Zagrzeb po Sibenik z finałem w Splicie. Szkoda, że nie dotarliśmy do Dubrovnika. Połaziłam sobie wtedy po górach, pod Zagrzebiem są super szlaki do łażenia :-) Super, że jest Ci znany Colić, a "Ti si mi u krvi" to super piosenka... moja ukochana to "Sarajevo" z płyty "Okano". Jak byłam na tej wycieczce do Chrwacji na studiach, to studenci z Krakowa mieli ze sobą kasetę - kompilację różnych chorwackich piosenek, większość to takie troszkę badziewne kawałki, ale... ta kaseta na okrągło leciała w autokarze, po wycieczce parę osób sobie ją przegrało, ja oczywiście też - teraz sobie czasem jej słucham podczas jazdy samochodem - przez sentyment :) najfajniejsza na tej kasecie piosenka to "More i ja". No właśnie. Typową dla Chorwacji rzeczą jest masa takich prostych, trochę kiczowatych piosenek, a jednak jest w tym ogromny urok... raz widziałam, jak kręcili teledysk do takiej piosenki. Wyglądało to tak, że na ławce pod drzewem siedział facet i machał rękami i ruszał ustami, a obok, poza kadrem, stał magnetofon, z którego leciała piosenka. I tak przez cały teledysk :) Mam w swoich zbiorach trochę folku, tradycyjne pieśni chorwackie, macedońskie i bułgarskie. Bardzo mi sie podoba sposób śpiewania bułgarskich kobiecych zespołów ludowych. Balkanika -> na tegoroczne wakacje (zaraz, zaraz! Jakie wakacje???) nawet nic nie planuję, będę pracować aż się będzie kurzyło... z czachy, bo to praca umysłowa ;-) a tak bym chciała pojechać w góry... Pozdrawiam cieplutko!

Ćao:) Slawistko w takim razie nie będę ci wspominała dokąd ja się wybieram;)a mnie z czachy to sie kurzy teraz, właśnie kończę pisać swoją magisterkę:). Skoro mowa o ojczyznie emocjonalnej to dla mnie takową jest raczej Serbia. Vatra próbuj na gg. Ja nie jestem bardzo często a nawet jesli to jestem niewidoczna, ale próuja na pewno odpowiem, bo jak na razie to nie dostałam od ciebie żadnej wiadomości (choc kilka osób z forum sie do mnie na gg odezwało), więc pewnie masz rację, że to coś z komunikatorem. Jeśli chodzi o muzykę to widzę, że czujecie te klimaty;) Ja tez lubie Colića. A \"Sarajevo\" jest cudne(mam na mysli utwór) Djordje Balasevića tez uwielbiam, szczególnie jego teksty. Jak byłam ostatnio w BG to widziałam w telewizji jego koncert. Świetny. Mam nadzieję, że kiedyś go zobaczę, a właściwie usłyszę na żywo. Bo on w trakcie koncertu nie tylko śpiewa, ale także sporo opowiada. A ma świetne, takie trochę złośliwe i uszczypliwe poczucie humoru. Oki teraz wracam do roboty:) Pozdrav svima

Gość slawistka
Balkanika, co studiujesz? Czyżby slawistykę??? Serbski jako język kierunkowy??? Jeśli tak, to o czym piszesz mgr? Ja byłam pozbawiona możliwości studiowania chorwackiego, ale teraz... w sumie nie żałuję :) język Szwejka też jest piękny :) Uczyłam się serbskiego i macedońskiego, u nas można było sobie wziąć dodatkowe nieobowiązkowe lektoraty. a moja praca mgr... "Wyrazy pochodzenia onomatopeicznego we współczesnym języku czeskim i polskim"... już prawie rok po obronie... dawno, ale jeszcze prawda ;) Delikatna propozycjo - sugestia do wszystkich... może byśmy się powymieniali nagraniami??? Nie chcę naciskać, ale tak pomału drążę... ;) Pozdrowionka !!

Gość balkano
Super topik! a znacie www.bulgaricus.com ? strona o Bułgarii A moze znacie jakieś inne polskie strony o Bałkanach?

Ćao svima:) Tak Slawistko, twój nick także do mnie pasuje jak ulał;) Studiuję slawistykę, moim głównym językiem jest serbski a drugim był słowacki. Pracę też piszę językoznawczą, z gramatyki porównawczej o losach serbskiego i chorwackiego po rozpadzie Jugosławii. Jesli chodzi o muzyke to chcetnie sie powymieniam, troche jej mam i na kompie i na plytach. Z kazdego wyjazdu do Serbii przywoże pół walizki plyt;) Pozdrav svima. Drzite se toplo u ovoj hladnoći:)

Gość krzysztof
pozdrawiam Was serdecznie ! Pozdrav ! WSZYSTKICH BRACI SLOWIAN !

Gość slawistka
Heloł :-) Balkanika... fajny temat pracy :-) a na której uczelni studiujesz, jeśli mogę spytać? jeśli na UW... to może się nawet znamy :) pozdrowionka

Gość Sarajka
Witam, wszystkich ponownie, cieszę sie zę zaglądając tu od czasu do czasu widzę że temat nadal jest kontynuowany:) Szkoda że ludzi z ex Jugosławii w Polsce jest tak mało...bo w innych krajach takich jak np. Szwajcaria czy Austira jest nas o wiele więcej, można kupić literaturę po serbsko-chorwacku, porozmawiać z ludźmi...chodzi tutaj chyba o względy ekonomiczne:)- rynek pracy. Miłe jest też to że Polacy chcą się uczyć -mojego - języka i że was fascynuje kultura mojego kraju. Buziaki kochani:)

...ale my mamy takie same dusze....:-) buziaki Sarajka 🌻

Gość slawistka
Oj Sarajka, Sarajka... a mnie na studiach uczyli, że nie ma czegoś takiego jak język serbsko-chorwacki... są dwa odrębne: serbski i chorwacki

www.pk.org.pl/ppk/00/ppk.asp?dzial=10&podst=9&ident=Serbia_i_Czarnogora#Serbia_i_Czarnogora dla poszukujących informacji

Gość mloda zena
Czemu nie ma tu zadnych przepisow z kuchni balkanskiej??

...bo nikt jeszcze o nie nie wołał :-)

Oj Slawistko a co ty taka zasadnicza w kwestiach jezykowych jestes;)??? Bo ja bym jednak polemizowala. Nie studiuje na UW a na UŁ, wiec raczej sie nie znamy, a szkoda:) A jesli chodzi o przepisy to z tego co pamietal chyba juz ktos o tym pisal w topiku. Jednak jesli byli byscie zainteresowani to chetnie kilka podam Drzite se toplo u ovoj hladnoći:) Leto dodji kod nas;)

hmmm... Balkanika, popieram w całości, lijepo pricamo hrvatski, zar ne?;)

Gość slawistka
Veselinka -> ja bym chętnie popriczała, gdybym umiała... :( Balkanika -> ja tylko powtarzam to, czego mnie na studiach uczyli... nie ma w tym ani cienia mojej prywatnej opinii... bo jej nie mam ;) zdecydowanie więcej mogę powiedzieć o (oraz w) języku Szwejka :)

Gość slawistka
No i zjadło mi się słówko "też" w pierwszym zdaniu mojego poprzedniego wpisu :P

Gość Sarajka
Co do kwestii językowych- są odrębne języki serbski i chorwacki, chociażby różniące sie pisownią ( dla Slawistyki w ramach wyjaśnienia)! Nigdy nie mówiłam że to jeden język. Będąc w szkole za czasów byłej Jugosławii, uczyliśmy się S-H czyli serbsko- chorwackiego, czyli cyklicznie tydzień za tygodniem naprzemiennie używaliśmy języka serbskiego w szkole- i pisaliśmy cyrilicą a następny tydzień mówiliśmy po chorwacku i pisaliśmy łaciną. Podobnie było życie zoorganizowane w mass mediach- czyli w telewizji jeśli chodzi o napisy z tłumaczeń filmów- raz cyrilica raz łacina. Ten system nauki był utrzymywany po to aby podkreślić odrębność każdej narodowości i Serbskiej i Chorwackiej, żeby nikt nie był pokrzywdzony. Mówiąc więc język serbko-chorwacki myśle dwa języki- ale dla mnie one zawsze bedą funkcjonować razem , (bo de facto uczyłam sie dwóch języków ) uzupełniając sie wzajemnie. Jesli chodzi o aktualne trendy językowe, po rozpadzie Jugosławii każda republika - teraz suwerenne państwo pielengnuje swój język- czyli Chorwaci - Chorwacki Serbowie - Serbski. Dklatego dzisiaj Chorwat powie -perilica za rublje- a serb - veś maśina-. Ale sie rozpisałam. Pozdrawiam wszystkich serdecznie całuski