Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Darma

Fobie

Polecane posty

Go艣膰 Zuzia28
Dziewczyny, ja naprawd臋 potrzebuj臋 lekarza. Nie mam ju偶 si艂y, nie chce mi si臋 偶y膰, mam ju偶 wszystkirgo dosy膰. Mam ju偶 dosy膰 sama siebie!!!!!!!!!!!! Jak znale藕膰 dobrego psychologa czy psychiatr臋? Ja ju偶 dostaj臋 ob艂臋du!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mieszkam w woj. podlaskim.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 podci膮gam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bez 3.500-
Rysuj臋 i opisuj臋 to czego si臋 boj臋 i wstydz臋 偶e si臋 boj臋 potem to pal臋, albo dr臋 i wrzucam do sedesu. Pomaga.

Udost臋pnij ten post

hej Zuzia28 :) Dopiero trafi艂am na Wasz topic i przeczyta艂am go nieco pobieznie (ale nadrobi臋 :) ) Zuzia28 id藕 do psychologa, bo co masz si臋 tak m臋czy膰 sama ze sob膮 i traci膰 kolor 偶ycia! Szybciutko pozby膰 si臋 tej nerwicy natr臋ctw, bo sama si臋 zagryziesz.

Udost臋pnij ten post

hej Zuzia28 :) Dopiero trafi艂am na Wasz topic i przeczyta艂am go nieco pobieznie (ale nadrobi臋 :) ) Zuzia28 id藕 do psychologa, bo co masz si臋 tak m臋czy膰 sama ze sob膮 i traci膰 kolor 偶ycia! Szybciutko pozby膰 si臋 tej nerwicy natr臋ctw, bo sama si臋 zagryziesz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zuzia28
Wiem, Bor贸weczko, 偶e musz臋 szuka膰 pomocy u specjalisty, bo naprawd臋 nie widz臋 szans na dalsz膮 egzystencj臋. Nie wiem tylko, czy szuka膰 psychologa czy psychiatry. Boj臋 si臋 nawet zostawa膰 sama w domu tylko ze swoimi my艣lami, bo nie r臋cz臋 za siebie. Znowu znalaz艂am co艣, co mnie potwornie nurtuje i nie daje 偶y膰. Wczorajszy wiecz贸r i niemal ca艂y dzisiejszy dzie艅 przep艂aka艂am, wci膮偶 siedz臋 i rycz臋. Mam ju偶 tego wszystkiego do艣膰!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! M臋cz臋 siebie i innych!!!

Udost臋pnij ten post

Id藕 do psychologa. Je偶eli on uzna, 偶e lepiej Ci b臋d膮 mija艂y dni, je艣li dostaniesz jakie艣 leki (np. uspokajaj膮ce) to Ci臋 wy艣le do psychiatry. Ale nerwice leczy si臋 cz臋sto bez lek贸w :) Zobaczysz sama, jak dobrze Ci zrobi wygadanie si臋, wywalenie z siebie tych wszystkich paskudnych emocji. Dobrze mie膰 kogo艣 takiego kto Ci臋 wys艂ucha. B臋dzie dobrze zobaczysz! :) Najcz臋艣ciej spok贸j i rozwi膮zanie jest blisko, tylko te cholerne emocje nas o艣lepiaj膮!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jest ktos tam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestescie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ellana
Krzysztofie, Krzysztofie, chcia艂by艣 3.500 a po polsku nie umiesz. Gdzie Ci臋, przepraszam, uczyli, czy masz co艣 wi臋cej ni偶 matur臋? Nie mog艂abym Ci zaufa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ellana
Mam fobi臋 spo艂eczn膮, przez co musia艂am zmieni膰 zaw贸d i do dzi艣, mam 48 lat, czerwieni臋 si臋 w pracy, kiedy mam si臋 odezwa膰 na szerszym forum, a s膮 takie sytuacje, 偶e musz臋. Perfekcjonizm ma przy tym swoje znaczenie. M臋cz臋 si臋 z tym okropnie, ju偶 wiele lat. Chodzi艂am na zaj臋cia grupy terapeutycznej, ale j膮 zlikwidowali. Dziewczyny, grupa jest najlepsz膮 terapi膮, m膮drze prowadzona, oczywi艣cie. By艂o to w pa艅stwowej pzp, prywatnie psycholog mo偶e nas zrujnowa膰, je偶eli nie mamy bardzo du偶ych dochod贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ellana
Poszukajcie te偶 u siebie kompleks贸w. Je偶eli si臋 pochodzi z bardzo nisko notowanej rodziny i nie zmieni艂o si臋 miejsca zamieszkania, to te偶 to ma znaczenie. Chce si臋 ci膮gle udowadnia膰, 偶e jest si臋 dobrym, warto艣ciowym, chocia偶 na pewno wszyscy dawno zapomnieli, albo nie mieli nigdy poj臋cia o rodzince, z kt贸rej sie wywodzimy. Tatu艣,.. mamusia... braciszek...Ta ostro偶no艣膰. A tak naprawde nikt nic o nich nie wie w naszym otoczeniu, bo ju偶 min臋艂y lata. Matka nie kochaj膮ca, kt贸rej si臋 nie kocha艂o. Tak te偶 bywa. Nawet nie na forum, ale przed sob膮 przyznajcie si臋 do czego艣 takiego. Mo偶e st膮d ten prfekcjonizm, to prymusostwo, za kt贸re z kolei mog膮 nas nie lubi膰 w pracy i tak ten 艂a艅cuszek problem贸w sie wyd艂u偶a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ellana
Mo偶e macie w sobie, w swoim umy艣le, tyrana, kt贸rego woli podporz膮dkowujecie si臋? Ja mia艂am w dzieci艅stwie 6 os贸b doros艂ych, a przynajmniej starszych od siebie i narzucano mi wszystko, ci膮gle by艂am do czego艣 zmuszana. Ju偶 w wieku kilku lat wyobra偶a艂am sobie krasnoludki, albo karze艂ki, kt贸rym ja narzucam, co maj膮 robi膰, a one sa mi bezwzgl臋dnie pos艂uszne. W pewnym okresie swojego 偶ycia mia艂am szefa, kt贸ry by艂 znienawidzonym przez wszystkich tyranem, a ja podporz膮dkowywa艂am si臋 i nawet popiera艂m go, to by艂o chore. Chodzi艂am potem do psychologa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ellana
Dlaczego nie mog艂am by膰 trenerem? Bo to by艂y te karze艂ki, zawodnicy, ale skojarzy艂am to dopiero dzi艣. Nie mog艂am wydawa膰 tak po prostu polece艅 dzieciom. Wywo艂ywa艂o to u mnie tak silne emocje , 偶e musia艂am zmieni膰 zaw贸d. Popatrzcie: psychoterapia nie u艣wiadomi艂a mi tego, co u艣wiadomi艂am sobie po przeczytaniu wypowiedzi innych os贸b na forum. Mam fobi臋 spo艂eczxn膮 stwierdzon膮. Nie boj臋 si臋 Was tutaj, bo nie jest to bezpo艣redni kontakt. Czy kiedykolwiek przestan臋 'prze偶ywa膰', 'mie膰 trem臋', czerwieni膰 si臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ellana
Mam nadziej臋, 偶e kto艣 mi odpowie, jest jeszcze zbyt wcze艣nie, by by艂o w sieci wi臋cej os贸b. Psycholog pomaga zrozumie膰, 偶e maj膮c fobi臋, czy nerwic臋, nie jest si臋 gorszym. Najbardziej pomaga 偶yczliwo艣膰 otoczenia, a napotka艂am wreszcie na 偶yczliw膮 osob臋 w pracy. Troch臋 ukrywamy z kole偶ank膮 nasz膮 wzajemna sympati臋 i chyba dobrze, bo otoczenie jest raczej niesprzyjaj膮ce i zazdrosne. To podstawa: wyj艣膰 z zakompleksienia. Normalnie si臋 poczu膰, na r贸wni z innymi. (Podstaw贸wka, liceum ,studia, uwa偶a艂am si臋 za gorsz膮 lub lepsz膮, zawsze za wyj膮tkow膮 i inn膮). Mimo wszystko jednak nie wyzby艂am si臋 swoich objaw贸w, kt贸re uwa偶am za chore: fantazji, wyobra偶e艅, lekko sadystycznych, chorych. Nie wiem co z nimi robi膰, wydaje mi si臋,偶e inni mog膮 je odkry膰 i pot臋pi膰 mnie. Boj臋 si臋, gdy kto艣 jest bliski poznania mnie. Jestem uleg艂a, a fascynuje mnie okrucie艅stwo. My艣l臋, 偶e jednak nie jestem normalna. Odpowiedzcie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agryppina
Rzeczywi艣cie, chyba jestes troch臋 dziwna, ale skoro ju偶 tak o tym m贸wisz, to mo偶e w艂a艣nie Ty jestes zdrowa, bo ka偶dy co艣 takiego mo偶e ukrywa膰, ka偶dy ma jakie艣 swoje tajemne z艂o, z kt贸rym si 臋 kryje nawet przed sob膮. A skoro nie pracujesz tam, gdzie mog艂oby to komu艣 szkodzi膰, to dobrze. Ja mam l臋ki, kt贸r mnie szkodz膮. Ba艂am sie wychodzi膰 z domu. M膮偶 chcia艂 si臋 ze mn膮 rozsta膰, o ma艂o do tego nie dosz艂o. Twierdzi艂, 偶e nie chce mie膰 nienormalnej. Ju偶 i tak mam etykietk臋 w rodzinie - jako ta, co chodzi艂a do psychologa, a nawet co艣 艂yka艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 stres贸wka
Zachorowa艂am po 艣mierci kogo艣 bliskiego. To w艂a艣nie by艂a fobia. Nie mog艂am patrze膰 na ludzi . W autobusie zmusza艂am si臋 偶eby obserwowa膰 kogo艣 i wmawia膰 sobie, 偶e on mi nie zagra偶a. Potem przesta艂am walczy膰, bo zauwa偶y艂am, 偶e to samo stopniowo rzechodzi, ale trwa艂o bardzo d艂ugo.

Udost臋pnij ten post

zuzia,gdzie mieszkasz?bo ja te偶 w podlaskim:) Darma,a co ty z tym bohaterstwem na m贸j temat?zatka艂o mi臋:)

Udost臋pnij ten post

ci膮偶ofobia. nie jest ta jakas nerwica lekowa itp, ale to jest to, czego sie bije najbardziej. i zawsze, przy kazdej metodzie nie mysle o tym, ile ma % skutecznosci, mysle o tych czasem ulamkach % szans na ciaze. obsesja, ale chybaz wiele dziewczyn tak ma. zawsze mam wrazenie, ze akurat ja moge miec pecha i na te statystyczne powiedzmy 2000 kobiet ja zajde w ciaze. :(

Udost臋pnij ten post

Witam gor膮co wszystkich!! elifia - mo偶e pomog艂aby艣 Zuzi w znalezieniu dobrego specjalisty? Jak by艂o na wakacjach? No, bohaterka, bo podziwiam Cie, ze da艂as rad臋! ellana, agryppina, stres贸wka - strasznie to przygnebiaj膮ce co prze偶ywacie i piszecie, ale jak偶e prawdziwe i znane nam tutaj... Zuzia - moze najpierw psycholog... Porozmawiasz, jesli uzna, ze potrzebujesz chwilowo lek贸w, skieruje Cie do psychiatry. Mo偶esz zajrze膰 na stron臋 http://www.zaginieni.pl/main.php?S=leczdepresje&L=pol , mozna tam skonsultoweac sie z psychiatra, wyrazic swoja opnie, zostawiajac maila -powinien skontaktowac sie z Toba ktos z fundacji ITAKA i pom贸c znalezc namiar na dobrego, sprawdzonego specjaliste. Spr贸buj, nic nie tracisz!

Udost臋pnij ten post

Zuzia-centrum leczenia nerwic i zaburze艅 odzywiania,bia艂ystok,w艂o艣cia艅ska 101

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Esa
Elifia, Darma, widz臋, 偶e temat fobii jest Wam doskonale znany. Do psychologa si臋 nie wybior臋, pani psycholog w PZP wys艂ucha艂a mnie i powiedzia艂a, 偶e nie mam problem贸w psychologicznych, co nie jest prawd膮. Na 100z艂 co tydzie艅 po prostu mnie nie sta膰. Mo偶e lekarz pierwszego kontaktu przepisze mi atenolol a mo偶e bede si臋 dalej m臋czy艂a. Przepisze mi go internista prywatny, o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Esa
Moja fobia jest fobi膮 spo艂eczn膮. Tak powiedzia艂 psychiatra, kt贸ry proponowa艂 mi udzia艂 w programie testuj膮cym nowy lek, ale nie chcia艂am, 偶eby na mnie eksperymentowali. Wci膮偶 mam trem臋, czerwieni臋 si臋 i robi膮 mi si臋 czerwone plamy, kiedy mam si臋 odezwa膰 - szczeg贸lnie w pracy. Bardzo to przeszkadza. Jest to praca ci膮gle z lud藕mi, a ja chyba nigdy si臋 do niej nie przystosuj臋. Po prostu sie nie nadaj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Esa
P.S. Przed chwil膮 by艂am na topiku "erytrofobia"

Udost臋pnij ten post

Esa-wola艂abym miec erytrofobi臋-serio,to nie jaja!Ale,trzymajcie kciuki,w niedziel臋 jad臋 sama poci膮giem i to w dwie strony...no nie wiem...raz my艣l臋 pozytywnie,a raz mnie 艣ciska:S by艂am dzisiaj u psychiatry,ale nie powiedzia艂a mi nic buduj膮cego,tak,jak oczekiwa艂膮m,da艂膮 tylko nnowe leki.a mi zale偶a艂o na jakims dora藕nym przeciwl臋kowym....no nie wiem-znowu.........smieszne to,偶e jad臋 w celach wy艂acznei rozrywkowych,ca艂y dzien przyjemno艣ci i powinnam si臋 wy艂acznie tym nakr臋cac,ale,wiecie.....w gardle 艣ciska,r臋ce spocone,napi臋ce....i nawet ta podr贸偶nied艂uga-cos ponad godzin臋 tylko i trasa obeznana jak w艂asna kiesze艅,wi臋c...ehhhh

Udost臋pnij ten post

heh,no to zrobi艂am to:Dwsiad艂am,pojecha艂am w dwie strony,tak,jak kiedy艣,za starych dobrych czas贸w:)tak,jakbym robi艂a to tak naturalnie od zawsze:)nie wiem,oby nie,czy nie napisz臋 tutaj za jakis czas czego innego,ale p贸ki co-jestem dobrej my艣li i wierz臋,偶e znowu to zrobi臋-nied艂ugo:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izza123
elifia - suuuper!!!!!!!! wydaje mi sie ze jak wierzymy, iwiemy ze jestesmy w stanie cos zrobic to spokojnie mozemy to zrobic :) aja spedzilam weekend na mazurach, fajnie bylo, praktycznie bezlekowo :) w drodze powrotnej male zawirowania, ale jakos tak zastanowilam sie nad tym, dlaczewgo sie denerwuje, dlaczego ten lek sie pojawil, i wiecie co.. przeszlo :) a tak w ogole, Darma, dzieki za PPS, jest swietny!!! strasznie mi sie podoba :D

Udost臋pnij ten post

Heja! Ale elifia nie powiedzia艂a wam wszyskiego - ona zrobi艂a to dla mi艂o艣ci a to zupe艂nie zmienia posta膰 rzeczy ;) ;) :) Bierzmy przyk艂ad! I w tym momecnie elifia dusi darm臋 ;) izza - ciesz臋 si臋, ze sie podoba艂o :) elifia dziecino, Ty te偶 dosta艂a艣!! :P

Udost臋pnij ten post