Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

czesc Piwonia, Gratulacje dla Twojego meza, swietnie ze zdal.. Czy to oznacza, ze juz w najblizszych wyborach prezydenckich bedzie mogl glosowac? czesc Marzenusia, wlasnie zajrzalem jeszcze na podglad w trakcie pisania, a tu Ty.... Fajnie... odpoczelas juz po podrozy? Dziewczyny z Chicago.. jakie polskie gazety ukazuja sie u was i czy maja one swoje wersje w internecie? chcialbym poczytac ogloszenia o pracy, moze jakas firma podaje kontakt e-mailowy? Chcialbym nawiazac jakies kontakty juz teraz, tak na wszelki wypadek.. no i mialbym jakies porownanie do NJ... Na razie... przeszla burza i zrobilo sie parno i duszno, prawie jak w Stanach, hihihi... Pappapaaa

czesc DaRk Elf, widze ze prawie polowa Ameryki juz wstala i klika...

No coz ciezkie zycie czasami bez auta wlasnie wybieram sie na spacer i ciekawa jestem czy znajde bezpieczne dojscie do jednego takiego sklepu(u nas nie ma zaduzo side walk)takze trzeba kombinowac,ciekawe czy mi sie uda hihi,trzymajcie kciuki. Jayka- ile mniej wiecej kosztuje przelot do Ciebie?orientujesz sie?Pewnie taniej wychodzi samochodem a moze sie myle? No nic wyruszam na podboj trawnikow:)(kto z wa nie ma side walk to bedzie wiedzial o co chodzi:)hihihi

DaRk Elf - trzymam kciuki, i to bardzo... Widze teraz, ze wiekszosc z Was pozno wstaje... Przypomnialas mi jak dziwnie czuje sie czlowiek, gdy sie gdzies wybiera, a tam nie ma side walk... mialem wtedy wrazenie, ze wszyscy na mnie sie patrza i mysla - O, jeszcze jeden \"turysta\". Dziesiatki razy chodzilem do Wall Mart albo A&P i bardzo, bardzo rzadko spotykalem kogos idacego pieszo... w koncu na zakupy to jezdzi sie samochodem... Tak samo bylo, gdy szedlem do kina, ktore bylo jeszcze dalej za A&P, tam juz zupelnie nie bylo side walk..

WItajcie Kochaniutcy 👄 No, wlasnie wrocilam z tygodniowego bycia dzieckiem :D Bylo naprawde milutko, co ja teraz zrobie znowu bez Mamy :( Margot - o jejciu, przegapilam Twoje Urodzinki :(, ale nie zmienia to faktu, ze zycze Ci samych przyjemnosci i rozkoszy na reszte zycia 👄 👄 👄. No i za Twoja namowa kupilam sobie wafelki Jutrzenki (nie wiem tylko, czy odpowiedni rodzaj :0) i zajadalam sie nimi na lotnisku. Sa takie delikatniutkie i przepyszne :) kokus - moi rodzice mieszkaja w okolicach Detroit, takze jak do nich jade, to musze samolotem (= duzo $). Jest tam dosc duze skupisko Polonii, polskie sklepy (mniam ;) ), koscioly itp., ale nie oczywiscie tak dobrze rozwiniete to wszystko, jak np. w Chicago :) Elfik - gdzies tam zauwazylam, ze boisz sie matmy ;), nie boj sie za wczasu. Ja przezylam cale studia do BA, potem do MA i jeszcze pol nastepnego, rozpoczetego acz nie skonczonego MS bez ANI JEDNEJ MATMY :D :D :D Zamiast matmy musialam miec 1 semestr logiki, co bylo dosc matematyczne w swym wydzwieku, ale jednoczesnie dosc fajne, bo filozofia to moje hobby, a logika, to taki matematyczny odlam filozofii, ktory nawet nie-filozof jest w stanie strawic i w ogole jest przydatna w zyciu ;) Gadzina - dom pelen gosci, Fasolka pewnie az sie rwie do zabawy, czyli same uciechy :) Bawcie sie dobrze :) Jay i Marzenusia - swietnie, ze Wam sie udalo :), ja ciagle czekam na swoj \"pierwszy raz\" ;), moze jakos w koncu uda nam sie zegrac z Izza, bo obie mamy za daleko do wszystkich innych... a do siebie tez dalej, niz blizej... Poza tym podzielam wszelkie dylematy babek, ktore nei wiedza, co sprezentowac facetom :0, szczegolnie z racji na fakt, ze oni w ogole sa facetami, no i nie wiadomo, czym ich uciaszyc (oprocz swoich wlasnych wdziekow oczywiscie ;)). No czasem to wiadomo, ale np. ja swojemu to bym najchetniej kopowala ciuchy, bo to \"moj\" temat, ;) a jemu pewnie na ciuchach zbytnio nie zalezy, bo jest on typem faceta, co to by nosil obojetnie co, byle bylo czyste i w miare estetycznie wygladajace. No i badz tu madry(a). Podejzewam tez, ze faceci maja podobny problem z nami ;), ja np. raz od jednego z moich ex dostalam w gwiazdke klamke do samochodu, bo mi sie popsula :D :D :D, moze juz opowiadalam ta anegdote, ale jesli nawet sie powtorze, to uwazam ja za jeden z zabawniejszych motywow mojego prezentoweego zycia ;) Przesylam gorace usciski dla wszystkich stalych bywalcow oraz nowych buziek, czyli amerykanki i amberangel 🌻 🌻 🌻

ja wstanieta juz od dawna, ale dzis mam prawie labe, zdecydowalam nie isc do pracy od rana tylko np na 2;-)) wiec sie snuje po domu w szlafroczku z przyklejona do lapki ksiazki matematycznej .. a dzis wieczorem bede sie snula po domku w szlafroczku z przyklejona do lapki ksiazka do hiszpanskiego.. a w srode juz po egzaminie normalnie chyba bede swietowac tydzien hihihih Piwonia> pogratuluj mezowi, bedzie dzis dzampreza? fajerwerki i te sprawy?;-) a do Chicago to sie wybiore, juz mowilam Marzenusi, ze po buraki przylece ;-) Elfik> uwazaj tam na siebie, bo ci w samochodach zupelnie nieprzyzwyczajeni do chodzacych.. ja jak ide tutaj o rzut kamieniem do innego biura zaniesc dane statystyczne.. pewnie, ze moglabym wskoczyc w samochod, ale jest blisko, to zawsze ktos trabi, machaja do mnie, jeden to sie nawet zatrzymal i zapytal czy nie podwiezc.. Nie wiem ile tu samoloty kosztuja, ale to sie zaraz wytnie i posprawdzam;-) uciekam do matmy, pozdrowienia

wlasnie mialam okazje zobaczyc wszystkie zdiecia z wyprawy Marzenki, wpadla do mnie z mezem przed momentem :) widzialam tam jakies babsko w niebieskim ;) :D to nasza Jay :D napstrykali 500 zdiec az :D Dzieki za gratulki dla mojego malzona z racji zdania obywatelstwa, za duzo nie mialam okazji sie cieszyc tym jego szczescie bo wiatr sie zerwal i jak tylko moj K. go poczul, zapakowal sprzet i pojechal plywac....ech maniak ! Imprezy jako takiej nie bedzie, bez przesady ;) Urodziny mojego K. sie zblizaja we wrzesniu wiec moze zrobimy cos za jednym razem !! Kokus - egzamin to jedna rzecz ale nie nadaje Ci obywatelstwa teraz czego go przysiega, ktora powinna nastapic w przeciagu 90 dni i wowczas jest sie naturalizowanym obywatelem :D i tak wowczas mozna glosowac :) co do polonijnych gazet ukazujacych sie w Chicago to jest ich wiele ale napopularniejsze znane z ogloszen to Dziennik Zwiazkowy i Dziennik Chicagowski a czy maja swoja strone to bardzo w to watpie. W listopadzie bede w Krakowie to moge Ci przywiezc taka jedna jak nie zapomne :) dobra wracam do swoich zajec :)

kokus- haha znam doskonale to uczucie nawet po dwoch latach pobytu tutaj wciaz sie czuje jak turystka spacerujac:)Ale nic poszlam do sklepu nawet nie bylo tak tragicznie,w niektorych miejscach stasznie zaniedbane maja te trawniki pelno szkiel i nierownosci takze kawalek sobie przeszlam ulica potem przez swiatla i juz bylam w sklepie hihi nie bylo tragicznie:) Jayka- Ty sie szykuj szykuj na moja wizyte ja juz rozstepy moje zaczelam zwalczac zeby sie u Ciebie na plazy w bikinii pokazac:) Bagatelka to swietnie ze nie mialas matmy a jakie to byly studia ?z tego co pamietam pisalas cos o bibliotekarstwie ? Piwonia:) milej pracy:) Pozdrawiam wszystkich:)

Piwonia> ja se wypraszam jakie babsko?? ze w niebieskim to przyznaje, ale kurna nie babsko, bo zaraz przeloze przez kolano;-P wrocilam wlasnie z egzaminu z matmy.. szybko biegne robic kawke, a moze pocwicze najpierw?? a potem kawka? ciezki orzech do zgryzienia hihihi i zabieram sie za hiszpanski, bo to nie przelewki, w srode rano mam ostatni egzamin a jutro bede w pracy 12 godz i jak tu sie uczyc?? ech.. Elfik> to Ty musisz tu szybko przyjechac jak chcesz taka opalenizne jak Marzenusia.. bo lato to tak tylko moze do konca sierpnia, potem zostaja miejscowi i nikt sie juz nie opala.. no prawie nikt, bo ja to leze na piachu az do pierwszych mrozow hihihih

Gość truteń
bzbzzzbbbzzzzzzzzzzzz

Gość truteń
bzbzzzbbbzzzzzzzzzzzz

Gość mayenka
Czesc dziewczynki i chlopczyki! Melduje sie po powrocie z naszej wspanialej ojczyzny. Juz od soboty jestem w Kanadzie a przez ostatnie dni nadrabialam zaleglosci w czytaniu waszych wpisow. Ale mialam superowe wakacje! Szkoda tylko ze tak szybko zlecialy:-( Juz zaczynam ponownie tesknic za Polska i rodzinka. Odwiedzilam Krakow, Stalowa Wole, oczywiscie Sandomierz, ale najwiecej czasu spedzilam na wiosce mojej babci. Ach jak bylo wspaniale! Kiedys nie lubilam wsi a teraz po prostu zal bylo wyjezdzac. Taki blogi spokoj, zero halasu. Juz dawno tak nie wypoczelam. Pogoda nawet nie byla najgorsza. Spotkalam oczywiscie przyjacioleczki:-) Jedzenie pyszne i co najwazniejsze nie tyje sie po nim. Duzo przestrzeni i ruchu i w rezultacie wrocilam chudsza o 4 kg i opalona. Macie racje co do cen jedzenia. Naprawde podrozalo. Za zupki w proszku zaplacilam 70zl!!! Nie nakupilam ich duzo i myslalam ze kasjerka sie pomylila a tu nie.Wogole jest duzo drozej niz bylo. Co do cukini to moi rodzice tez zasadzili duzo i nie ma z nia co zrobic za bardzo. Bardzo dobra jest dodana do plackow ziemniaczanych. Mniam. Jak zeskanuje zdjecia to wam wysle i napraszam sie zeby do mnie tez wyslano:-) Marzenka ta prosbe kieruje zwlaszcza do ciebie bo czytalam ze masz ich duzo. No i przyslij mi to z Jay bo nie moge sie jej doprosic :P Piwonia jesli ty tez masz zdjecia to tez czekam i wogole jak ktos ma to adres chyba znacie ale sie przypomne: marzenka7@go2.pl Jay- podziwiam cie ze ci sie tak ciagle chce uczyc.Ja bez wakacji to bym sfiksowala. Barb-nie martw sie, na pewno cos znajdziesz. Ja teraz tez bez pracy ale mi sie nie chce juz szukac, bo za niecaly miesiac powrot na uniwerek,buuuu, no i powinnam dostac wkrotce pozwolenie wiec juz na czarno mi sie nie chce pracowac. Bagatelka- ty mi tez podeslij sowja podobizne. Tak po krotce. Wszystkich pozdrawiam wakacyjnie. j

Hej Wam :) mayenka - az sie nie chce wierzyc, ze to juz miesiac minal ... a podobizne swoja Ci podesle, co zreszta obiecalam zrobic juz dawno, bo nikomu stad sie jeszcze nie wysylalam ;), ale mam juz pare zdjec na krzyz w kompie, wiec niedlugo wysle :) Elfik - moje studia to byla najpierw anglistyka, a potem rozpoczeta druga magisterka z bibliotekarstwa, co mam nadzieje kontynuowac, jak tylko sie przeprowadze w jakies bardziej cywilizowane tereny. Z tego, co pamietam, to Ty chcialas studiowac psychologie, no z tym to moze byc gorzej, bo to bardziej naukowy kierunek i moga Ci wrzepic matme, aczkolwiek podejzewam, ze nie jakas najgorsza ;) Ale u nas dzisiaj zimno, pogoda niemalze na zimowa kurtke, brrrrrr :( Na szczescie zaraz mi moj Misio przyniesie cipelutka kawe, a do niej bede musiala wtrabic jakies polskie slodyczki, tylko nie moge sie zdecydowac co ... moze czekoladki Tango, a moze wafelki Jutrzenki ... decyzje, decyzje ... A potem lece do biblioteki wypozyczyc jakies filmiki, maja tu sporo fajnych europejskich filmow, nawet polskich, o dziwo :)

Mayenka- witamy:)i prosimy o zdjecia z Polski:) Bagatelka- no slyszalam ze moga cos wlepic z matmy pewnie statystyke czy cos w tym rodzaju ale jeszcze dokladnie niewiem bo sie nie dowiadywalam.Ale mam nadzieje ze jakos to bedzie:)Haha a ja wypozyczam polskie filmy z netflix.com ostatnio ogladalam szczesliwego nowego yorku:) Piwonia- dowiem sie o te stacje pozniej nie moge ich na razie znalesc czekam na meza:) Jay- snilas mi sie dzisiaj ale mily byl ten sen nie chcialo mi sie wstawac:)Snilo mi sie ze bylam u Ciebie i ze wylegiwalysmy sie na plazy,uprawialysmy surfing i ze mialas bardzo blisko od domu nad ocean.Sprawdzalam dzisiaj ceny lotow na cheaptickets,wiesz ze nie nie sa nawet takie straszne tam do Ciebie:) Pozdrawiam wzsystkich:)

Mayenka> witaj .. jak bym byla modelkowo sliczna, to bym rozsylala zdjecia, a sama poczytalas Piwonie, ot babsko w niebieskim hihihihi no tak nie calkiem bez wakacji, bo 2 tygodnie jakies tam beda;-) bagatelka> ja tez bym chciala takie decyzje, a teraz mam do podjecia decyzje, zrobic sobie barszczyk czy tylko powachac torebeczke, bo to ostatnie lyzki barszczu w proszku hihih Dark Elf> no to na co czekasz? no tak blisko do oceanu nie mam, ale za to nad ocean jedzie sie mostami do nieba;-) niestety nie zdazylam pokazac tego Marzenusi;-( w ten weekend jade na Floryde, ale nastepny?? kochana nawet wezme kilka dni wolnego z pracy ;-) pakuj sie i juz... tam matma sie pzrejmujesz, ja matme przespalam;-) i mam nadzieje dalej przesypiac az do statystyki hihihi Kupilam dzis knigi i znowu az usiadlam z wrazenia.. jak zwykle zreszta przy kupowaniu ksiazek na studia.. drozsze toto od samych kursow.. ale juz wszystko oplacone i dzisiaj wyplata wiec nawet bez zagladania na konto nie bedzie tak zle.. mysle;-) wszystko wydam w St Augustine hehe

Mayenka> witaj .. jak bym byla modelkowo sliczna, to bym rozsylala zdjecia, a sama poczytalas Piwonie, ot babsko w niebieskim hihihihi no tak nie calkiem bez wakacji, bo 2 tygodnie jakies tam beda;-) bagatelka> ja tez bym chciala takie decyzje, a teraz mam do podjecia decyzje, zrobic sobie barszczyk czy tylko powachac torebeczke, bo to ostatnie lyzki barszczu w proszku hihih Dark Elf> no to na co czekasz? no tak blisko do oceanu nie mam, ale za to nad ocean jedzie sie mostami do nieba;-) niestety nie zdazylam pokazac tego Marzenusi;-( w ten weekend jade na Floryde, ale nastepny?? kochana nawet wezme kilka dni wolnego z pracy ;-) pakuj sie i juz... tam matma sie pzrejmujesz, ja matme przespalam;-) i mam nadzieje dalej przesypiac az do statystyki hihihi Kupilam dzis knigi i znowu az usiadlam z wrazenia.. jak zwykle zreszta przy kupowaniu ksiazek na studia.. drozsze toto od samych kursow.. ale juz wszystko oplacone i dzisiaj wyplata wiec nawet bez zagladania na konto nie bedzie tak zle.. mysle;-) wszystko wydam w St Augustine hehe

Jay - a ja wlasnie tez sobie barszczyki przywiozlam, bos mi kiedys smaku na nie narobila, juz nawet poniechalam odczytywanie skladnikow ;) mam 4 \"gorae kubki\" barszczyku, w tym 2 z grzankami ;) a te czkoladki Tango nawet moga byc, takie cos pomiedzy Ferrrero Rocher i Michalkami ... ksiazki typu textbook sa ch....o drogie, a potem je mozesz sprzedac za gora 1/4 ceny... Oj, chyba sie nam szykuje nastepna randka w ciemno: Jay i Elfik ;)

Gość b.
no wreszcie sie te glupie strony naprawily

ano zimno u nas dzisja jak bagatelka wspomniala powyzej :) ale fajnie tak, wczoraj byl taki upal, ze nie bylo czym oddychac za to dzisiaj wietrze cala chate :D Jay - nie bierz sobie tego \"babsko w niebieskim\" tak gleboko do serca, to mialo oznaczac zes rowna baba :D a figurke masz moja droga calkiem niezla, wpadaj do tego Chicago to Ci jakis sexi portrecik pstrykne ;) Elfki - sprawsz te stacje koniecznie i daj mi znac na priva :) Mayenka - witaj spowrotem a zdiecia podesle przy okazji i licze na to samo z Twojej strony :) dobra zmykam....to do pozniej :)

Jay- hihi kurde musialabym troche pooszczedzac na kosmetykach zeby do Ciebie zawitac ale nie martw sie wczesniej czy pozniej Cie odwiedze tylko najpierw musze znalesc prace zeby miec pretekst ze mi sie wakacje naleza:)Glupio by mi bylo powiedziec mezowi ze pakuje sie i wybywam np na piec dni do Ciebie,zreszta musze miec prace i wlasna kase lepiej bede sie czula wtedy,kurcze nienawidze tego uczucia ze na razie jestem zalezna od meza,czy Wy tez tak mieliscie?W sumie napewno by mi nie odmowil niczego ale ja nienawidze tego momentu kiedy musze o cos sie zapytac zwiazanego z finansami bleeee.Kurde chyba ja tylko jestem z tym problemem na tym forum...

Piwonia> alez mi babsko wcale nie przeszkadza;-) padam na twarz, a tu jeszcze tyyyle do zrobienia... matyldo kto mi czasu pozyczy, bo mi brakuje niemilosiernie doby dzisiaj;-( Elf> tam sie bedziesz tlumaczyc, powiedz, ze juz wariujesz w domu i potrzebujesz zmiany otoczenia.. bo jak nie to wracasz do POlski hihihih uciekam uczyc.. pozdrowienia

Elfik - ja kurde tez jestem z tym problemem, tez by mi niczego nie odmowil, ale zawsze wczesniej pracowalam i mialam wlasna kase, to i jakos dziwnie sie czuje teraz, jak prosze o cos, tym bardziej, ze w mojej obecnej bezrobotnej sytuacji ja mam jeszcze dlugi na kartach kredytowych, a on mi je pomaga splacac, mily i wyrozumialy a nigo typek ;) Lecz musimy byc dobrej mysli, ze w koncu cos nadejdzie do nas w zwiazku z praca :)

Elfik - no i ja tez mam \"problem\" z kosmetykami, traktuje je troche jak male dziecko zabawki, mam ich takie ilosci, ze az grzech ... ale ja je tek lubie, ogladam je sobie zawsze i przestawiam z miejsca na miejsce, jak debilka :D

Jay- hihihi no to by byl w szoku jak bym tak powiedziala:) Bagatelka- rozumiem no wlasnie o to chodzi ze ja tez nigdy przedtem nie bylam w takiej sytacjii zawsze jakas tam prace mialam a tu niby wszystko wspolne w malzenstwie ale zawsze tak glupio mi:) Wlasnie przegladam ogloszenia o prace moze by tak zostac baby sitter?Ostatnio dzieci sasiadow chcialy sie zemna bawic wyszlam na ulice i siedzialam sobie bez makijazu we wlosach zwiazanych w kucyki i wszystkie dzieciaki probowaly sie ze mna zaprzyjaznic,hihi lubie dzieci:)Bagatelka,napewno wkrotce znajdziemy pracke slyszalam ze rynek pracy sie poprawia:)I dlatego tez zmuszam mojego meza takze do zmiany pracy i miejsca zamieszkania:)

Bagatelka:) no to nie widzialas mojego biurka na jednej polowie komputer a na drugiej moje wszystkie kosmetyki do makijazu i sie juz nie mieszcza kazdy kosmetyk w osobnym kuferku lub koszyczku szminki odzielnie blyszczyki oddzielnie pudry i pedzelki tez itp a na samym srodku lustro 5X w ktorym zawsze robie makijaz i sie przegladam chyba 50 razy dziennie szukajac zmarszczek ale jestem wariatka:)

Oj Elfiq, to my jak rodne siostry :D Tylko, ze ja to nawet nie tyle do makijazu za kosmetykami szaleje, choc mam ich co nieco, ale bardziej kremiki, balsamy, plyny do kapieli, a z makijazowych, to glownie blyszczyki, tez je mam ladnie poukladane, stoja sobie jak zolnierzyki na polkach w lazience, w koszyczkach itp, nawet jeden a tych milionow koszyczkow wydzielilam mojemu Miskowi, coby se w nim trzymal grzebien i dezodorant, bo kosmetyki do golenia to mu schowalam gdzies, zeby nie staly na wierzchu i nie zajmowaly miejsca, ktore moze byc bardziej pozytecznie spozytkowane, np. na moje kosmetyki :D

... a moja kolejna slaboscia jest bielizna z VS, ale to juz oddzielny temat i nie bede sie lepiej wglebiac, choc moja jedna kumpela mnie pocieszyla, ze ma ponad 50 majtek, to chyba i tak wiecej niz ja, musze policzyc :P

Bagatelka- facetowi duzo niepotrzeba:)moj to ma tylko chyba pianke do golenia maszynke i grzebien i perfumy hihihi ja tez mam swira na punkcie balsamow a juz najbardziej to juz na punkcie kremow przeciwko zmarszczkom mimicznym chociaz zaden z nich tak naprawde nie dziala:) Jayka powiedz Ty mi kobietko bo Ty sie pewnie orientujesz czy jak leci sie samolotem na terenie stanow to czy trzeba miec zielona karte i czy stary paszport z nazwiskiem sprzed slubu moze stanowic problem? Piwonia- wyslalam Ci emaila:) hihi moj juz placze ze go opuszcam na niecaly dzien do Chicago a co by to bylo jakbym sie do Jayki na dluzej wybrala:)No ale coz przyzwyczajam go powoli powoli.....

Elfik> na terenie USA nic nie trza;-) wsiadaj w samolot i juz;-) niech sie przyzwyczaja, a co? kiedys musi zone z gniazda wypuscic i teraz jest tak samo dobry czas jak za lat 10.. z kosmetykami to ja tak troche jak facet pewnie;-) maskara sztuk 1, pudru nie uzywam, cienie do powiek sztuk 2, grzebienia nie posiadam, ale mam szczotke;-) perfumy tez mam, mazidla jakies pt balsamy do ciala i juz dzisiaj mialam takie piekne wloski, wilgotnosc powietrza w normie jest od 3 dni, bo i temp spadla.. ale tylko do jutra;-( glowe mi rozsadza, a tu jeszcze tyyyyle do zrobienia ja poprosze chyba o posilki.. moga byc kawalerskie hihihi do zobaczenia jutro, zmykam na pozny obiad