Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

czesc, to znowu ja... Podekscytowany wzmianka o roller-coasterach zajrzalem na stronke Six Flags w NJ.. I co? w tym roku uruchomia nowy, drewniany, monstrualny R-C http://www.sixflags.com/parks/greatadventure/parkpress/092805eltorofactsheet.html Jest jeszcze drugie \"bydlatko\".. http://www.sixflags.com/parks/greatadventure/Rides/KingdaKa.html najszybszy i najdluzszy na swiecie, uruchomiony w ub. roku.... jak sobie poczytalem parametry techniczne, zrobilem wirtualna przejazdzke... TO DO TEJ PORY CIERPNA MI PALCE jak to pisze... spocony jestem, a serce tlucze sie, jakbym wysiadl dopiero z wagonika... wow... ale jazda... MUSZE to zaliczyc.. Mysle, ze to moze byc wieksza jazda niz to co przezylem na Stratosphera w Las Vegas w 2000 roku... juz sie nie moge doczekac.. :D

Maremarie - byl ten problem z zawiadomieniami nie raz.. ale nie pamietam, chyba cos sie zmienia w preferencjach.. powodzenia..

Bagatelka - ja rozumiem.. ale poczytaj dokladnie tabelke.. wcale wsrod kobietek nie jestes najstarsza - nie wytykajac nikomu bo przeciez nikt nie ma wplywu na to ile akurat ma lat. Maremarie - tak sie sklada ze w ub. roku cala rodzina byla u mnie w kraju, a teraz ja sie wybieram.. Mysle, ze klimat bede lepiej znosil i mam nadzieje, ze nie przytyje.. :D Cale wschodnie wybrzeze w zasiegu metropolii Nowego Jorku jest pelne Polakow i zupelnie nie rozumiem, ze nie ma tu na topiku nikogo stamtad..

Gość gonzita uk
pozdrawiam z coventry w anglii.zycie pchnelo mnie w swiat mieszkam z przyjaciolmi z torunia mojego kochanego miasta.jakos mija dzien za dniem.dobrze ze sa tu ludzie na ktorych moge liczyc i ze mam tu swoja drugo polowe bo inaczej bym zwariowala.strasznie tesknie za polska i moim toruniem.ale jeszcze pare lat tu posiedze i wroce bo tak mi brak babcinych klusek ziemniaczanych:) buziaki dla polakow na calym swiecie!!!

Gość ciacho5
Las Vegas. Jest ok ale troche mi sie przejadlo po 5 latach.Lato strasznie gorace dochodzi do 48 C, zima super kolo 15-20 C w dzien. Chcialabym do San Diego!

Gość virtualia
Wielka Brytania od 2 lat. Poznalam tu milosc mego zycia :) Nie chce wracac do Pl bo i po co? Pozdrawiam

maremarie, w mailach z powiadomieniami o nowym wypowiedziach na topiku na samym dole jest: \"Kliknij na poniższy link, jeśli nie chcesz otrzymywać więcej powiadomień z tego tematu, bądź wymazać swój mail z wątku\".. wracajac do polskich znakow, ja je widze. Ale jesli nie widzicie czasem polskich znakow na stronach internetowych, w przegladarce kliknijcie na View/Widok , a tam jest Encoding/Kodowanie. Zmiencie sobie na Central European (ISO) i wtedy znaczki powinny sie juz na stronie pojaiwc. wiekszosc polskich stron jednak ma to juz ustawione. A co do miast, Poznan tez jest ciekawy, choc zawsze smieszy mnie troche poznanski dialekt, np. nadusza sie tam przyciski, nie przyciska:) Ale co rejon, to obyczaj, rowniez jezykowy. Pamietam, jak na studiach podczas jednej z pierwszych imprez na moim roku doszlo do malych nieporozumiem z powodu nazwenictwa szklanki z napojem, sluzacym do.. no wlasnie, ja powiedzialabym ZAPIJANIA alkoholu wysokoprocentowego. Koledzy ze wschodu to, co ja nazywam zapita, nazywali wypita badz przepita, natomiast kolezanka z wielkopolski mowila popita.. innym przykladem jest zwrot odnoszacy sie do wychodzenia z domu na zewnatrz. Ja na przyklad wychodze \'na dwor\', a koledzy ze wschodu wychodza \'na pole\':) Musze przyznac, ze takie poznawanie dialektow danego regionu bylo bardzo ciekawym doswiadczeniem:)

Kokus🌼 pokazalam mezowi wirtualna przejazdzke, i powiedzial ze to nic ;-) my w lipcu bylismy z Kasia i mezami w Busch Garden, Fl {okolice Tampy} i tam jest shekira- chyba, 90 stopni w dol. ja nie poszlam- przyznaje sie bez bicia- strach mnie oblecia. a mezowie oczywiscie w pierwszym rzedzie z łapkami w gorze... zaliczyli wszystkie rollery w parku po 2-3 razy. my poszlysmy z kasia na safari w tym czasie. a przed 22 przed zamknieciem namowili nas na \"taki malenki- dla dzieci \"- łobuzy... to byl drewniany... zapach jak w skansenie, przerazajace trzeszczenie drewna i to kiwanie na boki bo wiatr..przerazajace!i ciagle mialam wrazenie ze zaraz uderze glowa w te drewniana konstrukcje... strachu sie najadlysmy co niemiara, jeszcze kasia- to takie malenkie chucherko 150cm i 40 kilo wagi wystraszyla sie bo jej sie ta porecz nie zamknela na nogach..ale jak ma byc inaczej jak jej noga to srednio reka troszke wiekszych ludzi ;-) ok pozdrawiam, i zmykam na popijawe ;-) mam nadzieje ze sie troche palinki dla mnie ostalo ;-)

Witam wszystkich ponownie po dosc dlugiej przerwie na laczach!!!!!U mnie duzo sie pozmienialo od czasu przeprowadzki ale mysle ze na lepiej...Wciaz na Fl i nie ruszam sie stad jak narazie....Musze nadrobic duzo zaleglosci w czytaniu,jak widze i u was sie duzo dzialo........:):)

Witajcie Kochani 🖐️ Witam goraco z zimowego ciagle Wrocka. Wlasnie wczoraj pozegnalam Legnice a zaraz ruszam nach Walbrzych. Ciekawe jak tam bedzie. Kurcze topik sie kreci dalej a ja tu tak malo mozliwosci mam zeby zagladnac. Buuuu Buziaczki dla Wszystkich!!! 😘 PS Naneczka odezwe sie na maila nastepnym pobytem we Wrocku. Sorki, przy tej przprowadzce nie mam juz jak napisac dluzdszego maila.

czesc dziewczyny.. Zola - no to sie ciesze, ze Ci sie poprawilo. Zawsze uwazam, ze problemy trzeba rozwiazywac, a nie trwac w nich.. :D 102 - shekira powiadasz? musze sie tym przejechac chocby wirtualnie... Z tym drewnianym masz racje.. to samo przezylismy bo na drewniany wybralismy sie na samym koncu, wlasciwie juz decydujac sie na zakonczenie pobytu,ktos rzucil haslo \"no to jeszcze ten..\" trzeszczenie drewna... brr.. Bylo nas osmiu chlopa, ale wszyscy stwierdzili, ze to juz bylo niepotrzebne..:D AHA.. czy Twoj maz widzial przejazdzke na Kingda Ka? i przyspieszenie do 128 mil w 3,5 sekundy to nic? i taki shot w gore na 456 stop to nic? i zjazd z tej wysokosci calkiem pionowo z obrotami to nic? Nie wierze... :D gonzita - witaj na topiku.. ciacho - jejku, ja strasznie lubie LV.. Mieszkalem w Mirage i Venetian. Ogromne wrazenie zrobilo na mnie ta ulica w starej czesci z ekranem na calej dlugosci i Golden Nugget.. wow.. Czy pracujesz w ktoryms z hoteli czy kasyn> jesli mozna spytac? virtualia - witaj.. jesli tak masz to trudno.. GNU - z tym dworem i polem jest bardziej skomplikowane.. u mnie czyli w dawnym zaborze austriackim mowi sie \"na pole\" a moja zona, ktora pochodzi spod Lublina upiera sie przy \"na dwor\". Jeszczeto rozroznienie: \"ide na pole\" oznacza ogrod i podworze, w obrebie ogrodzenia, natomiast \"ide w pole\" oznacza pojscie gdzies dalej na pola rolnicze.. Kilka kilometrow dalej, za Wisla tez mowia \"na dwor\".. Tak wiec jak mowisz ze koledzy byli ze wschodu to chyba trzeba bardziej sprecyzowac region.. A gware poznanska przyswoilem dosc dobrze w czasie polrocznego pobytu w PGR i dlugo nie moglem sie pozbyc.. Tak czy inaczej bez wodki i przepitki tego nie rozbierzem... :D JoAska - hej, hej.. trzymam kciuki, zeby Ci sie dobrze wiodlo w Walbrzychu.. :D na razie papaptki wszytskim..

Agais,1978, Islandia od 1999, Baran AMBERANGELIC, Arlington Hts, IL 1974 od 03.96 Strzelec AKARA, Amsterdam, 1980, od grudnia 2002, Wodnik BARB, okolice Chicago 1979 3 BAGATELKA, Duluth, Minnesota, 1972 w USA od 08.89; Strzelec BRITTA, Szwecja, Malmö 1976, 3 lata Baran CYGNUS, Chicago, USA 1979 1,5 CYTRUSOWA, Koeln, Niemcy, 1977, od grudnia 2004 DARK ELF, Springfield, IL 1977 2 Elisabetta, Italia, Cesenatico, 1965, 4 lata ESJA, Islandia, Reykjavik, 1980, 4 lata EWULEK, Schaumburg, IL 1978 4,5 FUNKIA, okolice Chicago, IL 1970 15 GAPA, Mary Esther FL, 1975, od wrzesnia 2004, Strzelec G*O*S*I*K, Toronto, Canada 1977, 2 lata GNU generation, Lindley, NY, 1980, od wrzesnia 2005 IZZA, Lutsen i Grand Marais/MN 1978 25 m-cy JAY, Charleston, SC 1975 2 lata Jade, Winnipeg, Canada , 1983, prawie 3 lata JOASKA, Francja, 1979, od lipca 2004 KOKUS, Tarnobrzeg, PL 1963 wakacje czasem, Bliznieta K-11, Canada 1969 / 15 lat / LEW KaHa, Greenville, SC 1969 4...........wodnik Kasiuga, Stuttgart 1983 od marca 2003 Leela, Jersey Channel Islands od grudnia 2002 RAK MAGARTA, Italia, 1966 10 lat malutka_de, Bad Urach 1981 5.2002 SKORPION MAYENKA, Toronto, Can 1981 2 lata, Baranek MAREMARIE, Niemcy, okol. Stuttgartu, 1977, od 1998,tez Baranek MARGOT, Francja, 1980, od sierpnia 2002, LEW (od 01.2006 - Galway, Irlandia) MARTEŃKA, Toruń,1979,Skorpion, od 04.2006 Francja MARZENUSIA, Okolice Chicago, IL 1984 1,6 Moncia, Irlandia (Drogheda) - od wrzesnia\'05 (1977, Skorpion); NANECZKA, Niemcy, Monachium, 1975 ponad 6 lat, LEW NESOXOCHI, UK, Cambridge, Cambridgeshire od marzec 2004. PIWONIA, Okolice Chicago, IL 1977 11 SAN ANTONIO, TX, 1970, 7 m-cy SIMONKA CINAMONKA, Shreveport, La 1977 2 lata SIOBHAN, Canterbury, Anglia od 13 kwietnia 2005 SPATZEK, Niemcy (Lubeka) od 01.2005, RAK (18.07.1979) SQUIRLEY, Tega Cay, SC 1978 3,5 Rak SZILVA, nizina węgierska, Hungary,1963, 18 lat VERTE_INGA, okolice Paris, 7 miesiecy, Panna XANA, Seattle, WA 1974, od 7.04.05 (15 lat Niemcy), WAGA (11.10) ZOLA, Fort Lauderdale FL,1975, 3 m-ce, Bliznieta Dopisalam do listy swoja skromna osobke... a co mi tam... ;-)

Gość betif
hej :) jest ktos moze z Szkocji ,UK i z Irlandi , czy mozecie mi powedziec jak sie zyje , ajakie warunki pracy i zycia , do jakich urzedow trzeba sie zglosic i jak uzskac jak najszybciej obywatelstwo ( wykluczam malzenstwo bo jade z mezem ;)) jakie sa ceny i warunki zycia - prosze o pomoc i dzieki za odp :)

Gość do betif
zajzyj tu londynek.net wszystkiego sie dowiesz

betif - wejdz sobie na onet i wpisz w wyszukiwarce polonia irlandia, wielka brytania , jakie tam kraje Cie interesuja i masz wszystkie informacje ... Kokus - w moje okolice?? do Kanady sie wybierasz?? ;) gonzita uk - witamy na topiku... Gnu - dostalas mejla? Kurcze.. niech ta wiosna juz przyjdzie..... mam juz dosyc sniegu ;)

Jade - no nie calkiem.. biorac pod uwage jak wielkie kraje sa Kanada i Stany i jak daleko do Polski to jak bede w New Jersey to juz tak jakbym byl sasiadem... :D Jak ktos jest obeznany na Google Earth to sklep A&P do ktorego bede chodzil na zakupy to jest pod: 40 52\'52.77\" N oraz 74 06\'58.02\"

Dobry wieczor nocna pora U mnie wiosny to dlugo nie bedzie widac, co jakis czas pada nowa warstwa sniegu , poza miastem jest bardzo przyjemnie bo rtak cicho i bialo. No ale z tego powodu czasem ciezko jest dojechac do tych dalszych miejscowosci, trafik , autobusy albo sie spozniaja albo wcale sie nie pojawiaja Chyba od moich ostatnich postow nikt nie pojawil sie ze Skandynawii ? szkoda bo byloby milo popisac z kims z blizszych stron

wlasnie sie zaczely Oskary. ogladam katem oka. glownie dla strojow. Staniki: Jak wam idzie przygotowanie podatkow. Jay: jak tam turbotax? Ja skonczylam w godzinke i pol. Supcio... Ten program jest taki prosty... Ach jak mi sie tez teskni za Polska... Bardzo bym chciala pojechac do domciu po koniec tego roku. Jak by mi sie udalo na swieta to b bylo cudnie. Ja produkty polskie odkrylam po 2 latach mieszkania w tej okolicy. Jay byla u mnie na zakupach. Naladowalysmy slodyczy i innych takich tam. jay kiefy znowu przyjezdzasz?? Koniecznie przed Wielkanoca, nie? GNU: pomysl ze sprzedawaniem ceramiki pierwszorzedny. Gwarantuje, ze ludzie by kupowali. Szczegolnie jakbyscie mieli rozsadne ceny. A nie 20-30 za 1 talerz... czy ktos wie czy dzie bedzie nowy odcinek Grey's anatomy? Mam nadzieje...

Gość gonzita uk
cieple pozdrowionka dla wszystkich. u nas w polskim domku w anglii mala imprezka wszyscy maja wolne i nadrabiany ostatni tydzien,kurcze jak dobrze miec przyjaciol bo bym normalnie zwariowala tak mi tutejsze zwyczaje sie nie podobaja ale zaciskam zeby i do przodu. najgorsze ze nie wiem kiedy dostane urlop by pojechac do polski a tak tesknie za moimi bliskimi szczegolnie za mamcia.tylko nie myslcie ze jestem mamusina corcia poprostu mama to moja przyjaciolka i dlatego tak mi jej brak. jak wy sobie radzicie z tesknota?sa w ogole jakies sposoby? dajcie znac jak wam sie to udaje.caluski! do milego:)

Gość gonzita uk
cieple pozdrowionka dla wszystkich. u nas w polskim domku w anglii mala imprezka wszyscy maja wolne i nadrabiany ostatni tydzien,kurcze jak dobrze miec przyjaciol bo bym normalnie zwariowala tak mi tutejsze zwyczaje sie nie podobaja ale zaciskam zeby i do przodu. najgorsze ze nie wiem kiedy dostane urlop by pojechac do polski a tak tesknie za moimi bliskimi szczegolnie za mamcia.tylko nie myslcie ze jestem mamusina corcia poprostu mama to moja przyjaciolka i dlatego tak mi jej brak. jak wy sobie radzicie z tesknota?sa w ogole jakies sposoby? dajcie znac jak wam sie to udaje.caluski! do milego:)

Squirley> no ja niestety wciaz w pol drogi jesli chodzi o turbotax.. sytuacja mojego J jest o wiele bardziej skomplikowana niz moja.. wiec liczymy wszystko... dzisiaj siedzialam pol dnia nad tymi podatkami, za tydzien ciag dalszy;-(( na pewno przyjade przed Wielkanoca, moze bedziemy mogly wyskoczyc na kawe? obiecuje nie nudzic;-)) wysprzatalam pol domu, zasadzilam kwiaty, jeszcze czekaja pomidory na podsadzenie i przyprawy, zakupilam chybaz e 3 wiadra kopru hihihih wiec bedziew tym roku kopru dostatek, mam nadzieje, zastanawiam sie jak szybko lawenda kwitnie, moze wiesz Kokus? bo tez kupilam kilka.. wczoraj caly dzien w ogrodku spedzilam, w piatek mylam okna i sprzatalam, ale to dzisiejsze podatki mnie wypraly z energii hihihi zapilam za to Zywcem i ucielam sobie drzemke;-)) a teraz ide porysowac jeszcze, a co;-)

Jay-a skad Ty masz Zywca?-szcesciaro:) Tutaj teraz gdzie sie przeprowadzilam sklepu z Polska zywnoscia brak niestety-ale za to odkrylam dzisiaj sklep ze zdrowa zywnoscia -calkiem fajny-mam juz dosc tej amerykanskiej chemi-szcegolnie po zajadaniu sie przez tydzien polskim jedzonkiem jeszce bardziej to odczuwam. Pozdrawiam Wszystkich:)

gonzita uk - witaj na topiku.. zagladaj do nas koniecznie.. BlingBling - ano, nie pojawil sie nikt.. ale Ty jestes..:D zaskoczylas mnie tymi autobusami.. w Polsce to oczywiste, we Francji jak strajkuja to tez rozumiem, ale w Skandynawi???? Myslalem ze radzenie sobie ze sniegiem, mrozem i lodem to specjalnosc Skandynawow.. :D Squirley - ja zrobilem podatki w pol godziny, kosztowalo mnie to 20 zlotych.. :D plus 10 minut w kolejce w urzedzie, zeby oddac. Kiedys robilem sam, ale raz mialem bledy rachunkowe, innym razem poslalem poczta kopie zamiast oryginalu, wiec teraz ide do biura rachunkowego i stoje w kolejce, zeby osobiscie oddac w okienku. CZy rozliczenie z podatku w Stanikach to droga usluga czy to lubicie? Moja siostra z mezem tez sami siedza i licza i rwa wlosy z glowy podobno.. :D Jay - tez sie zapytam.. skad masz Zywca? :D Lawenda nie wiem jak dlugo kwitnie, mimo, ze mam ja w ogrodku, ot, po prostu sobie kwitnie, a nawet jakprzekwitnie to badylki tez ladnie wygladaja.. :D Dark Elf - taki sklep to juz polowa szczescia.. Az mi glupio, ze bede mial w zasiegu 10 minut spacerkiem polski sklep, polska piekarnie i polska restauracje.. i jeszcze polski bar na sobotnie wieczory.... pozdrowka... u mnie nadal mroz, sniegu pelno i odliczam dni do wyjazdu.. :D

No przeciez bylam w Chicago i zrobilam duzo polskich zakupow, lacznie z kapusta i ogorkami z beczki;-).. chyba jednak duuuuzo czasu uplynie zanim zdecydyje sie na ponowna jazde autem w tamta strone Elf> mam nadzieje, ze odkryjesz jeszcze nei jeden fajny sklep, pisz wiecej, tak dlugo Cie tu nie bylo Ide do pracy, a wolalalbym skopac ogrodek, chyba zlapalam jakiegos bakcyla do grzebania w ziemi hihihi

Zywiec????????? kurcze niebo.... u mnie mam tylko Lecha albo okocim bleeeeeeee .I Zubrowki juz nie sprowadzaja bo nikt jej nie kupuje ( za malo polonii widocznie) :( Grey\'s Anatomy powinna juz byc w przyszla niedziele.... w kazdym razie mam taka nadzieje... Oscary ogladalam tez tylko dla strojow - podobala mi sie najbardziej sukienka aktorki ktora grala role Sayuri w \"Memories of a Geisha\" :) za prawie juz miesiac bede w Polsce .... ale ten czas leci... nie moge sie juz doczekac...

i tak z ciekawosci - do kiedy Wy w Stanach musicie sie rozliczyc z podatkami??? tutaj mamy termin chyba do konca marca... i wyszlo mi ze dostane zwrot ..... :) no to bede mogla pojsc na wielkie zakupy... pozdrawiam Serdecznie :)

a ja oskarow nie ogladalam.. zapomnialam.. i goladalam caly wieczor discovery health channel, programy o ludziach, ktorzy mieli bypass zoladka, po ktorym drastycznie schudli, a potem musieli poddawac sie operacjom plastycznym usuwania faldow skory.. maskarka.. ale Wam dobrze z tymi piwami.. Jade, ja akurat najabrdziej z polskich piw Lecha lubie:) czasem kupujemy tu z mezem biwo blodne, inaczej zwane white (akie metne bardzo, cos jak przeniczne piwko w Spizu).. Te, ktore kupujemy jest Belgii, Hoegaarten sie nazywa, mniam. ale strasznie drogie.. i angeilskiego Boddingtona tez bardzo lubie. a podatkow jeszcze nie rozliczylismy.. mezus przymierza sie do tego juz od 2 miesiecy.. on jest taki procrastinator, ze cos strasznego. musze go pogonic, zenby kupil turbotaxa wreszcie. mam nadizeje, ze dostaniemy zwrot, z racji tego, ze sie mezus ozenil i ma mnie na utzrymaniu.. w zeszlym roku musial doplacic ())$.. czujecie/ bo mu uczelnia zasponsorowala 2 kursy, na ktore wyslala go szkola, w ktorej pracuje.. a w tym roku milo bylismy zaskoczeni, ze George obizyl troche podatki.. mezus zachodzil w glowe, jak to jest, ze w tym roku zarabiajac wiecej,odciagali mu mniejsza wkote na podatki.. pani w kadrach wyjasnila mu,ze to zasluga imperatora. Ide malowac kuchnie.:) Caluski

jeju, ale gnacie z tym tematem - ale dobrze, przynajmniej cos sie dzieje! U mnie- SNIEG SNIEG SNIEG i jeszcze raz SNIEG. (moze Kous slyszales w wiadomosciach - moi rodzice opowiadali ze w POlskich mediach trabia, ze Bawaria znowu w zaspach) Po raz nie wiem ktory w tym roku zasypalo nas znowu na Amen. Michi w piatek dwa razy po 2 godziny odsniezal dojazd do aut... Po poludniu pojechalismy na zakupy jego autkiem, a z mojego zgarnelismy snieg, jak wrocilismy podworze bylo znowu tak zasypane, ze auto szorowalo \"brzuchem\" po sniegu a moj fiacik zniknal znowu pod biala kopula... Niedziele - 4 godziny odsniezania... do tego strajkuja sluzby odsniezajace - wiec wiekszaosc kolejak podmiejskich, autobusow i tramwajow nie opuscilo zajezdni... poza tym jestem z siebie dumna, bo blismy z M. biegac i przebieglam cala 10-km trase, czesciowo po bylejak ubitym sniegu, slizgajac sie niezmiernie, placzacjeczac narzekajac... ale dalam rade! Buty mialam przemoczone i czulam sie przez to jak z olowiem na kostkach! Widoki byly za to zapierajace dech w piersiach - czesciowo zamarzniete jezioro, mgla zaslaniala drugi brzeg, naokolo lekkie pagorki, lasy i laki - wszystko zasypane bialym puchem! na drzewach, na kazdej galazce biale czapy - jak w bajce! Wczoraj za to poszlisy ze znajomymi do sauny - na tamtym basenie maja 7 saun, z czego dwie w domkach z drewnianych bali - na zewnatrz. Domki staly zasypane po okna w sniegu, na srodku basen, lekki zapach eukaliptusa w powietrzu... bajka! Poza tym SBD dziala! schudlam 2 kilo, a Michi juz 3,5! Moge tylko dalej polecic! Walsnie zamowilam tez te ksiazki dla mamy M.! recepty sa swietne! Zas jesli chodzi o dyskuske nad polskimi mistami - to jak najbardziej przylaczam sie do milosnikow Wroclawia (jako urodzona w tym miescie Wroclawianka z dziada pradziada! SIC! to nie pomylka!) nie sposob mi tego cudownego miasta niedoceniac, lubie tez naturalnie Krakow, moje krakowske kuzynki tez wychodza \"na pole\" a nie \"na dwor\" i nosza \"rajtki\" a nie \"rajstopy\", Poznan tez lubie, mam tam sporo rodziny - oni za to jedza pyry, nosza pantalony i zaciagaja :-) Gdansk, Gdynia, Sopot i polskie wybrzeze - piekne piaszczyste skarpy i nastrojowy, czasem ciemny kolor baltyku...uwielbiam! dzisiaj dostalam... zaproszenie na... 6-ty slub w tym roku! tym razem do psiapsiolki do Anglii. Chyba wybiore sie na wyspe na tydzien, odwiedze Londyn, kuzynke kolo Yorku i bede na slubie Northwich kolo Manchesteru... Niezly dym. Kto sie orientuje jak wyglada w Angli komunikacja pociagami? Drogie sa? sa jakies wakacyjne taryfy? Czy moze polecacie bardziej wypozyczyc auto? a moze czesciowo latac? np. z York do Londynu samolotem? W kazdym razie zamierzam przebyc trase: Londyn - Manchester / Northwich - York - Londyn. Co byscie polecali? nic to, to tyle na dzisiaj, ide dalej sie slizgac moim autkiem! papapaaaaa!

naneczka 🌻 a propos slubow, dowiedzielismy sie pare dni temu, ze siostra meza 19 sierpnia wychodzi za maz (po raz drugi). juz rece zacieram, ze bede mogla wlozyc kiecke, ktora tylko na sluby sie nadaje:) i cale szczescie, bede juz z powrotem w Stanikach, 16 wylatuje z HH. Wracajac do miast, w krakowie tez troszke zaciagaja. mam tam wiekszos rodziny od strony mamy:) Swietnie krakowski akcent sparodiowal Maciek Sztuhr podczas zeszlorocznego Kabaretonu w Opolu. Sikalam ze smiechu:-D Podobno my, opolanie, tez na swoj sposob zaciagmy.. tak mi powiedzial znajomy z Gdanska.. Kokus 🌻 koledzy ze wschodu wychodzacy na pole byli z Sanoka