Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Tony Roma\'s jest w Stanikach. Mam tu pod nosem. Ale bylam tylko raz bo zarcie bardzo tuczace. Ale facetom pewnie smakuje. Kumple z pracy mojego meza ciagle tam chodza bo w poniedzialki maja All-you-can-eat Ribs. Dla mnie to zadna podnieta, bo zjem dw gryzki i wiecej nie moge wiec szkoda kasy. o The Keg faktycznie nie slyszala. Moze to jakas lokalna?...

Squirley - zgodze sie , zarcie jest tuczace i moj Mia uwielbia to miejsce ... i maja cholernie dobre desery..:)~~ mniam mniam. :-) czasem sobie tam pojdziemy na male co nieco i tak jak Ty, zjem troche i juz jestem najedzona bo daja takie duze porcje.. i wole nie wiedziec o kaloriach bo chyba przestalabym tam chodzic :-))~~ Myslalam ze macie The Keg w Stanikach... albo macie pod inna nazwa ... wiem ze macie Applebee\'s , Swiss Chalet itp. moze to jedno z nich? nie wiem... i zazdroszcze Wam Dunkin\' Donuts (czy jak to sie tam pisze ) ;-) te reklamy w TV wygladaja tak dobrze.. pozdrawiam i lece do szkoly, Wasza Jade

Bling Bling 🌻, przeczytalam pierwsze slowa i sie ucieszylam zanim przeczytalam reszte :p Ale dzieki za dobre checi slonko.... Nie mam szczescia do tej ksiazki, nigdzie nie moge jej znalezc :( buuuu

mialo byc MIS a nie Mia .... AAA tak to jest jak sie pisze bez patrzalek:))))))

Czesc :) W koncu zmotywowalam sie, zeby w koncu cos napisac. Forum ogladam juz od kilku dni, ale weny bylo mi brak... :o Wczoraj bylam w Marsylii - pokoj zarezerwowany i oplacony. Moge sie wprowadzac 1 pazdziernika :) Nareszcie mam ten problem z glowy :classic_cool: Tak poza tym ostatnio siedze w papierzyskach: podania o staz, o stypendium naukowe itd. itp. :o Srednio przyjemne zajecia, ale coz, jak trzeba to trzeba... No i od poniedzialku jestem na SB. :) Tyle z tego, co u mnie. :) :) naneczka - bardzo mi przykro z powodu smierci Twojej znajomej :( \"Pachnidlo\" czytalam chyba dwa lata temu. Swietna ksiazka. Na pewno wybiore sid do kina na ekranizacje. :) Aggaa - dziekuje za gratulacje! Mam nadzieje, ze i Wam uda sie znalezc cos ladnego i w przystepnej cenie. :) :) Jade - jak tam szkola? No i widze, ze wyplynal temat restauracji... Ja praktycznie nigdy nie stoluje sie w zadnych sieciach, wole male rodzinne restauracje, ktorych tutaj na poludniu Francji na szczescie nigdy nie brakuje. :) Ostatnio mam wielka ochote sprobowac roznego rodzaju morskich zyjatek. Bede musiala znalezc w Marsylii jakies przytulne miejsce serwujace tego typu pysznosci! :) Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie 🖐️

Gość tvtv
Czesc Margot i Wszyscy. Kiedyś prosiłam cie o malenkie tłumaczenie-test ciązowy. No i okazało sie ze tak. Teraz to juz prawie 3 miesiące. Życze powodzenia na uczelni i załatwienia stypendium.

A ja po zadnych sieciowych restauracjach nei chodze odkad osoba, ktora pracuje w Outback powiedziala mi, ze niemozliwoscie jest zamowienie wegetarianskiej potrawy, bo choc wyglada na niemiesna, plywa w miesno-roslinnym tluszczu i teraz gotuje wiecej w domu i wszyscy zadowoleni sa;-) Margolcia> trzymam kciuki za nowy semestr i obstrykaj Marsylie Bagatelka> no co Wy tak z karola tylko o tych widokach gadacie i gadacie, prosze tu jakis niezbity dowod podeslac mailem;-)) Zrejterowalam dzis ze szkoly po uprzednio nieprzespanej nocy, zaraz jade do dentysty, niech sie dzieje co chce. Kupilam orchidee w doniczce, czy kttos sie zna na tych kwiatach? bo juz chyba 4 polegly smiercia naturalna, moze za duzo podlewalam czy co.. wszelakie wskazowki milo widziane

Gość czemu wykasowaliscie
Czesc Wam wszystkim :) Nie czytalam calego topiku . Powiedzcie czy jest tu ktos ze slonecznej Itali ? Pozdrawiam

:) Jay - najwazniejsze, ze wszyscy sa zadowoleni ;):D Marsylie obstykam na pewno. Pewnie znowu wybiore sie na Château d\'If i stateczkiem poplyne zobaczyc slawne Calanques! :) A jak tam Twoje studia? Czego teraz ciekawego sie uczysz? :) czemu wykasowaliscie - niestety nie ma tutaj nikogo z Italii. Ja bylam u dentysty w Polsce. Zabki mam zdrowe. Mialam tylko malusienki ubytek a nie bylam u \"zebologa\" przez ponad 2 lata. Twardy zab i bardzo biala kosc. Dentystka nawet sie mnie pytala czy niedawno wybielalam zeby... hihi... Ale teraz sen z powiek spedza mi rosnaca osemka :o We Francji o tych zebach mysli sie zawczasu. Usuwa sie ich zalazki w wieku 13-14 lat. A ja przez 7 lat nosilam aparat, bylam pod stala opieka ortodonty jeszcze kilka lat wiecej... i o osemkach mogacych wyzynac sie w przyszlosci nikt nie myslal. Teraz od niedawna wyzyna mi sie zab madrosci - na razie w ogole mnie nie boli - odpukac!!! (pierwszy, mam jeszcze drugi w zalazku - wykazalo to zdjecie rentgenowskie, ktore zrobilam sobie w PL). Miejsca w szczece mam tak tyle o ile - chirurg szczekowy powiedzial mi, ze nie jest tak zle i zalecil umowic sie na spotkanie z ortodonta (na ktore bede probowac sie umowic w tym tygodniu)... Powiem Wam szczerze, przyjechawszy do Polski, nasluchalam sie tylu historii o zle rosnacych osemkach, operacjach, potwornych bolach itd., ze zaczelo mi sie to wszystko snic... :o Panikara ze mnie staszna, wiem... Ale wole byc zapobiegliwa, mimo ze prawda jest taka, ze z zebami madrosci to na dwoje babka wrozyla - moge sprawiac klopoty albo i nie... Tak wiec skontaktowalam sie z chirurgiem szczekowym poleconym przez mojego kuzyna. Niestety czasu nie mialam zbyt wiele (zabieg odbywa sie pod calkowita narkoza)... musialabym zostac jeszcze tydzien w kraju, gdyby do takiego zabiegu doszlo. Na szczescie, chirurg uspokoil mnie, ze na razie moge poczekac z ewentualnym wycieciem, bo zab w ogole mnie nie boli i dopiero ledwo co zaczal przebijac przez dziaslo... W kazdym badz razie ja raczej jestem nastawiona na usuniecie przy okazji nastepnego pobytu w PL! Chce sie ich pozbyc raz na zawsze, chocby ze wzgledu na to, ze nie po to nosilam aparat tyle lat, zeby teraz zeby mi sie poprzestawialy :P

Pusciutko tu od wczoraj... Gdzie sie podziewacie? U mnie dzisiaj jest deszczowo... Padalo juz w nocy, wiec nie bede miala wymowiki i jak nic trzeba bedzie wziac sie za papierzystka. :o Usciski dla wszytkich 🖐️

Cicho tutaj jak makiem zasial. :o Siedze caly czas w papierzyskach. :o Na razie nawet niezle mi idzie. :) Poza tym postanowilam sie troche w ciagnac w aktualnosci unijne. Ostatnio siedzialam bardzo intensywnie w ksiazkach (chetnie polece kilka tytulow) zupelnie niezwiazanych z moimi studiami i troche rzeczy mi uknelo. Pora to zmienic. Postanowilam rowniez odswiezyc sobie moj francuski i angielski pisany... w szczegolnosci francuski, bo ostatnio stwierdzilam, ze robie coraz wiecej glupich bledow albo sie zastanawiam jak cos napisac! Zgroza! :o Dietka idzie mi bardzo dobrze. Mam kilka nowych dietetycznych przepisow. Jak znajde chwile, zeby przepisac, wkelpie je na forum! Usciski 👄

dziendoberek! a u nas ciagle jeszcze ladnie :-) Dziesiaj moj ostatni dzien w pracy w tym tygodniu, jutro jedziemy z firma do Garmisch-Paternkirchen i wspinamy sie w gory... a wieczorem relax i imprezka - w sobote bedziemy mieli jakis workshop, wycieczki rowerowe i kanu tour... Przynajmniej cos staraja sie dla nas zrobic... tydzien dobroci dla zwierzat... w Sobote tez zaczyna sie Wies´n czyli popularnie OKTOBERFEST! Nie bede na otwarciu, ale wybieram sie po raz pierwszy we wtorek, tez z firma. Poza tym mamy juz jakies 8 zaproszen do rezerwowanych stolikow... ho ho ho! Czesc z firma, czesc prywatnie... Margocia🌻- fajnie ze masz takie zdrowe biale i rowne zabki! moge tylko pozazdroscic...zastanow sie jeszcze z wyrywaniem osemek. Moi zaprzyjaznieni dentysci sa temu kategorycznie przeciwni, mowia, ze skoro zeby sa zdrowe, nie ma sensu ich wyrywac, ze to niepotrzebna ingerencja i to wbrew pozorom calkiem powazna. Tak sie wymadrzam, a sama stoje przed dylematem... tyle ze moje sie krusza, psuja i od lat sa latane (mam bardzo slabe zeby)... ale na razie je mam, wszystkie 4! No i trzymam kciuki za papierkowe roboty! Jay 🌻-oj, niefajne to z tym tluszczem, przeciez to u wegetarian, nie mowiac o oszustwie, moze tez spowodowac reakcje chorobowe! Ja nestety tez jestem morderczynia orchideei, a tak mi sie podobaja! Tvt 🌻- gratulacje! usciski dla wszystkich , musze konczyc, pora isc do domu! Gapa 🌻 Bling Bling 🌻 Jade 🌻 Squirley🌻 Bagatelka🌻 Aggaa 🌻 Karola 11 🌻 Acha! \"Pachnidlo\" bardzo mi sie podobalo, swietna ekranizacja, jednak ksiazka, co nie dziwi, dziala mocniej na wyobraznie! Swietnie zagrana rola Jean-Baptiste Grenouille( Ben Whishaw) no i swietny byl Dustin Hoffman jako Guiseppe Baldini! POLECAM!

:) Naneczka - dziekuje za rade. 👄 Moje osemki sie jeszcze nie wyzynely (jedna dopiero zaczela przebijac). Na razie nie podjelam jeszcze ostatecznej decyzji w tej sprawie, bo wiem, ze zabieg ich usuniecia to powazna ingerencja. Najpierw chce sie skonsultowac z ortodonta, zeby zobaczyc czy maja one wystarczajaco duzo miejsca do tego, aby nie zniszczyc efektow dlugoletniego noszenia aparatu na zeby. Jesli zas chodzi o Twoje zeby, to wydaje mi sie, ze skoro nadaja sie jeszcze do latania i nie bola, to je trzymaj. Usunac mozesz zawsze. Ekranizacji \"Pachnidla\" na pewno nie przepuszcze! Narobilas mi \"smaczka\"! I milej zabawy w Ga-Pa. :D

hello wszystkim {kwiatek} jeszcze jutro -oby all poszlo gladko i weekend...to byl meczacy tydzien i jak nigdy potrzebuje odpoczynku... co do zabkow ...oj ja zawsze mialam przygody dentystyczne. razu pewnego zeba madrosci usuwano mi pol godziny...mozna by horror nakrecic...a dentysta tylko mowil:\"o jaki su....nie chce wyjsc, trzeba go na pol przepilowac\" a potem przez tydzien bylo picie wody i jogurtu przez slomke...drugi zab madrosci juz szybciej zostal usuniety, bo mial krotsze korzenie, ale oczywiscie nie obylo sie bez ogromnego bolu i antybiotykow. Wszystkim, ktorzy maja piekne biale zeby zazdrosze z calego serca (uwierzcie mi lub nie, ale to jedna za bardzo niewielu rzeczy, ktora budzi we mnie to uczucie) U nas znowu chlodno sie zrobilo i padalo, a ostatniej nocy obudzila nas burza i okropne grzmoty ....brrr...tak nagle wyrwalo mnie ze snu, ze nie wiedzialam co sie dzieje. >>naneczka - odwzajemniam {kwiatek} >>blingbling - zdjecia juz chyba wkrotce- czekaj cierpliwie :-D wszystkim tez po {kwiatek} i do popisania wkrotce

:) Agga - wspolczuje Ci takich przezyc z zebami madrosci. 🌻 Powiedz mi tylko: uswalas je, bo zaczely Cie bolec czy z przyczyn ortodontycznych?

Margolcia> tu jeden dentysta to sie tak straszniscie dosadzil do moich zebow madrosci, ze wszystkie 3 chcial rwac od razu tyle ze zaden nei sprawia mi klopotu. Drugi dentysta w koncu mi powiedzial, ze jednego tylko zeba trzeba wyrwac, nie sprawia klopotu sam w sobie, ale narobil wystarczajaco wstreciarstwa w zebie go poprzedzajacym i trzeba go usunac i tyle. Czekam na wyklad i normalnei nei chce mis ie tu byc. Mam 5-godzinna pzrerws pomiedzy zajeciami i oczywiscie na te 5 godz jade do pracy i wracam na raptem godzine zajec. Zastanawiam sie czy czasem sobienie odpuscic tych zajec, ale skoro tu juz jestem wiec gzrecznie posiedze;-))

:) Jay - dzielna jestes! Ja juz bym nie czekala ta ten wyklad, chyba ze bylby ciekawy! Odnosnie zebow, to tez mam takie wrazenie, ze niektorzy dentysci tylko by ciagle cos rwali inni z kolei leczyliby zeby w nieskonczonosc. :o Zawsze jednak lepiej zasiegnac rady innego specjalisty. Dlatego ja wybieram sie do ortodonty :) Usciski dla wszystkich 👄 Pora na sniadanko! :)

Ale pusciusienko tutaj od kilku dni :( No nic podciagam topik do gory z nadzieja, ze ktos tutaj zajrzy! :)

Gość owcunia
witam witam!!! a natknelam sie przypadkowo....no i postanowilam napisac:D od ponad roku siedze w uk- dokladniej w cambridge... mam zamiar pozostac juz do ostatniego tchnienia.. bo poki co nie widac by w naszym kraju cos mialo sie zmienic na lepsze.. chce otworsyc swoj interes..moze uda mi sie w koncu zrealizowac marzenia..bo w Polsce walczylam o to pare lat i popadlam tylko w ogromne dlugi:(:( a propo jest ktos moze w poblizu??? cambridge jest malenkie polakow mnostwo a przyjaciol -0 :(:(:( pozdrawiam!!!!

Gość owcunia
(a dzien dzisiejszy jestem szczesliwa!! w ppon przylatuje moje oczko w glowie -czyli mlodszy brat!!!! na 11 dni mam go przy sobie jupiiii no wlanie - zabieram go do londynu i mam problem bo slyszalam ze mozna gdzies kupic 1 bilet ktory jest wejsciowka do wileu ciekawaych miejsc..czy kto kolwiek kupowal taki karnet..jak tak to gdzie i za ile?? hmmnmm pozdrawiam!!!!

owocunia - 🖐️ ja o wejsiowkach nic nie wiem ;), ale zycze milego spedzania czasu z bratem :) ... tez mam mlodszego brata, o ktorym mysle chyba podobnie jak Ty ... nie widzialam go juz prawie 2 lata, ach ten za duzy swiat .... Serdeczne pozdroweinia dla wszystkich i milej niedzielki :) 🌻

hej wszystkim Pozdrawiam z pieknej Holandii :) Widze ze osoby zamieszkujace ten kraj, gdzies po drodze zaginely na forum :( Jesli ktos jest, dajcie znac o sobie :) PROSZE Miesiac temu bylam w Irlandii, ale swiat jest maly i teraz mieszkam w pieknym miasteczku w Meijdrecht (17 km od Amsterdamu ) Hej Bling, czy my sie nie znamy z innego forum ? :) Pozdrawiam wszystkich :)

Witam nowe osoby na forum :) :) Owcunia - ja niestety tez nic Ci o wejsciowkach nie powiem :( :) virgi - z Holandii bardzo dawno nikt tutaj nie zagladal :( A gdzie dokladnie mieszkalas w Irlandii? Ja piec miesiecy spedzilam w Galway na stypenium. :)

Oops, za szybko wyslala mi sie wiadomosc. :o :) bagatelka 🌻 - czy odkrylas jakies nowe smaczki? :) Ja od poniedzialku jestem na SB a ciagle mysle o jedzeniu. Chodza mi po glowie malze (nie wiem skad taka zachcianka sie do mnie przyplatala ;) ) tak sie zastanawialam czy nie znasz jakiegos fajneo przepisu jak je przyrzadzic?

Gość stokrotka21
witam wszystkich,mieszkam w holandii.Ciesze sie ze odkrylam kafeterie-czasem jest fajnie pogadac po polsku.Co mam zrobic zeby miec tez takie fajne rysuneczki jak wy...kwiatki ,twarzyczki i.t.p.

stokrotka, virgi - 🖐️ Margot - po pierwsze, to gratuluje znalezienia mieszkanka i zycze powodzenia w studenckim zyciu :classic_cool:. Po drugie, to nic Ci o malzach nie powiem procz tego, ze bardzo lubie ich smak, ale sama nigdy nic z nich nie robie, bo wydaje mi sie to za skomplikowane, a jestem kuchennym leniem ... co do smaczkow, to wlasnie przed chwila odkrywalm na BonApetit dorsza w sosie smietanowym z rozmarynem ... wyglada jak dla mnie przepieknie :) (jest w tych \"zawodowych\" przepisach ze zdjeciami w dziale rybnym). W ogole ostanio nie mam czasu na eksperymentowanie, bo pracuje jak dziki wol do 17:30, nawet w soboty czasem ... ach, kiedys w czasach bezrobotnych to sie gotowalo :D Skoro jestes na diecie, to polecam ksiazke M. Giuliano \"French women don\'t get fat\" - supcio! Autorka jest Francuzka, ale ksiazka jest po angielsku, bo babka mieszka \"pol na pol\" i kieruje ja glownie do Amerykanek pozbawionych gastronomicznej jazni :D Jakkolwiek jest to super ksiazka dla kazdej kobiety, ktora ceni sobie pysznosc i zdrowotnosc tego co je ;) No to koncze prace, ide do sklepu kupic jakies naturalne pysznosci i robie dorsza :D Jeszcze co do ksiazek dietetycznych polecam \"The no-grain diet\". Mozna sie z niej dowiedziec bardzo ciekawych i naukowo wyjasnionych oraz potwierdzonych informacji na temat jakosci i zdrowotnosci wszystkiego niemal, co jemy. Jeszcze raz przekonalam sie, jaka trucizna jest margaryna ... na szczescie i tak nigdy jej nie uzywalam, bo kazda sztucznosc to dla mnie wstrecizna ... no dobra spadam, by sie znow nie rozgadac o jedzeniu :D

Gość owcunia
hmmm tak wlasnie czytam o waszych dietach..przyznam ze ja rowniez probowalam..niestety anglia nie sprzyja szczuplej sylwetce:( ..przez ten rok troszke przybralam..nie powiem ze jestem przy kosci ale tu i owdzie troszke doszlo :( z 40kg doszlam do 52!!!!!!! masakraaaaaaa buuu:(:(:(..tak wiec miesiac temu skoczylam diete 13 dniowa- znana rowniez pod nazwa kopenahdzka..rygorystyczna- ale schudlam 6 kg!!! w ciagu 13 dni!!! bylo swietnie jak ubieralam ciuszki lecialy ze mnie rowno:D:D ale teraz znow sie zaczelam obzerac bo strasznie uwielbiam slodycze :( i znow moje ulubione spodenki zrobily sie za ciasne:(:((: buuuuu;( kolejna proba od pon...bo przyznam ze naprawde sie swietnie czuje kiedy trzymam sie takiego jadlospisu ktory jest narzucony..... oj sie rozpisalam troszke....kurcze musze poszukac co z tym londynem bo czas nagli .. pozdrawiam Was i do uslyszenia!!!!

Gość emilka_emcia
Anglia -Bradford

czesc dziewczyny.. waga na tapecie? no coz.. wazylem sie przedwczoraj i wyszlo, ze w ciagu polrocznego pobytu w Stanikach nie przytylem wcale.. czyli cel zostal osiagniety. Za trzy dni wracam do kraju... we wtorek opuszczam mieszkanie i jade do siostry, gdzie we srode pakuje sie i skad wyjazd na lotnisko okolo 3 pm... Poprzednia niedziele spedzilem w Nowym Jorku, z 42 ulicy pojechalem na Brooklyn i po obejrzeniu Mostu Brooklynskiego od dolu przeszedlem nim na Manhattan.. potem skrecilem w lewo, doszedlem do Fulton St. i do Pier 17 i muzeum Seaport South.. Znakomite miejsca na spedzenie sobotniego czy niedzielnego popoludnia w N. Jorku, goraco polecam.. Oczywiscie fotki wysle albo zamieszcze w galerii - po powrocie juz i jak troche odetchne.. Zostaje jutrzejsza niedziela.. zakupy wlasciwie pozalatwiane, wiec chyba znowu Nowy Jorek.. Moze Metropolitan Muzeum? zeby doznac wrazen artystycznych wyzszego rzedu? Pogoda zapowiada sie znakomita.. Z Ameryki wywoze okolo 300 zdjec... To chyba najlepiej udokumentowany okres mojego zycia.. Pozdrawiam serdecznie stale bywalczyne i nowe osoby :D