Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dajana

euthyrox co to za lek ?

Polecane posty

Gość Anatewka
Smutniutka bardzo, Widocznie mam to "szczęście" ;) Wcześniej nie miałam żadnych problemów ze skórą, włosami, a teraz... ale mam nadzieję, że to minie.. :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

Gość jacekKubix
Witam.Ja od jakiegos czasu bralem euthyrox.Na poczatku bylo niezle tzn.poprawa samopoczucia itp. ale sielanka nie trwala dlugo gdyz moj organizm zaczal szwankowac a dokladnie jelita.Ciagle biegunki,bole glowy,sennosc.Odstawilem ten lek.Dusznosci byly nawet wtedy jak bralem lek wiec po co brac lek jak on wcale nie pomaga.A moze dawka nie taka jak byc powinna.Nie wiem co mam myslec.POMOCY!!

Gość nataliaaaaa
Witajcie. Mam taki problem. Od czterech lat choruje na niedoczynność tarczycy (teraz mam 15 lat). Na początku miałam dwa guzki i podejrzenia o chorobę Hasimoto, ale guzki całe szczęście się wchłonęły ;) Moja mama tez choruje na tarczyce. Tylko, że ona ma jakby takie wachania między nadczynnością a niedoczynnością. Od tarczycy choruje też na serce i w dodatku ma guzki. Ostatnio na biobsji miała wyciągany z nich płyn. Okropność. Dugo brałam euthyrox 25, ale odstawiłam tabletki, ponieważ utrudniały mi nauke. Wiecznie byłam śpiąca, rozkojazona, nic mi do głowy nie wchodziło i w dodatku zaczęłam tyć!!! Ostatnio byłam w klinice i lekarka przypisała mi znowu euthyrox, poniewaz hormon zaczął rosnąć, a jak twierdzi moja mama \"stałam się znowu nie do wytrzymania\". Dzisiaj wziełam pierwszą tabletke, ale strasznie się boje, że znowu utyje.. Wiecie może dlaczego tak się dzieje? I czy można tego jakoś uniknąć? pozdrawiam! ;)

Gość to tylko ja tez chora
tyje się przy niedoczynności tarczycy, niestety :( Ja tarczyce leczę od 12 roku życia, teraz mam 49 lat. Jestem po 2 operacjach. Nie mam tarczycy, dlatego przyjmuje Euthyrox 75. Wiem od endokrynologa, że dawka tego leku zalezy od wagi pacjenta. Obecnie waże 58 kg. Poziom TSH mam 0,630. Niestety, jestem skazana na leki do końca zycia. Pozdrawiam i zdrowia zyczę

Gość to tylko ja tez chora
Jeszcze jedno, kiedyś to znaczy ponad 20 lat temu lekarz endokrynolog zawsze przepisywał mi leki na uspokojenie. Podobno to normalne, ze osoby z chorą tarczycą bardziej są podatni na zdenerwowania.

Gość kinlaw
Witam, ja niedoczynność lecze od ponad trzech lat, niedawno stwierdzono chorobę "hachimoto" po wykonaniu biopsji (mam dwa guzki na lewym płacie). Chorobę wykryto w ciąży i od razu podjęto leczenie, oczywiście Eutyrox wtedy 75, potem 100 a po porodzie doszłam nawet do 150 bo TSH nie chciało spaść do normy. Teraz TSh jest ok ale nadal mam brać 125 na zmianę ze 150 do listopadowej kontroli. Jeżeli chodzi o efekty uboczne to najgorsza jest sucha skóra i trudne do opanowania uczucie zimna. A jeżeli chodzi o nerwowość to o tym nie słyszałam, ale dziękuję kolejna wymówka oprócz zespołu napięcia na czasami nachodzący zły humor, pozdrawiam wszystkich. P.S. U mnie cała rodzina choruje - tata po operacji, mama to co ja, siostra też po ciąży niedoczynność z objawami nadczynności; może to geny a może wyłazi Czarnobyl....

Gość kinlaw
A ha, czy macie jakiś skuteczny sposób na tą suchość skóry, jakieś skuteczne preparaty...

Gość deess
Witam. Nie dawno byłam u endokrynologa. Moim problemem jest nadmierna senność, pocenie się, problemy z cerą i włosami, nieregularne miesiaczki... zrobiłam sobie badania krwi, Tsh i hormony.. wyniki byly dobre.. wszystko w normie bo tsh mialam 3,1 a norma jest do 4,1. Mimo tego endokrynolog zapisal mi euthyrox bo stweirdzil ze mimo dobrych wynikow objawy wskazuja na niedoczynnosc tarczycy ( bo kazdy ma niby inna tolerancje na poziom tsh) :/ Niestety moje branie tego leku skonczylo sie po dwoch dniach bo sie okazalo ze jednym z glownych skladnikow jest laktoza na ktora jestem uczulona. Ale i tak watpie w to ze to od tarczycy :/ wyniki mam dobre..

O tym, czy wyniki są dobre decyduje lekarz. To, że coś mieści się w normie nie znaczy że jest prawidłowe, tak np TSH interpretuje się w połączeniu z ft3 i ft4. jeśli TSH jest podwyższone (u ciebie nie jest powyżej normy ale można rzec, że jest podwyższone) a ft3 lub ft4 są poniżej normy lub w jej dolnej granicy, wtedy mówi się o niedoczynności. Poza tym niedoczynność nie musi być od razu ciężka, żeby trzeba było ją leczyć. Natomiast nieleczona prowadzi często do niefajnych zaburzeń więc lepiej id do lekarza jeszcze raz i poproś o przepisanie innego leku.

A jeśli nie ufasz temu lekarzowi to idź z wynikami do innego w kadym razie jeśli przez takie nie-leczenie wyniki znacznie Ci się pogorszą, to z leczeniem może być o wiele trudniej.

Gość lopera
ja wyniki mialam zawsze w normie a jak zrobilam usg tarczycy to okazało się że są guzki i niedoczynność i dalsze badania i wyszło hashimoto niestety.Robilam już drugą biopsje i czakam na wynik czy czasami nie są guzki zlośliwe.Czeka mnie operacja i na samą myśl to już mam miękkie nogi...nie wiem jak sie żyje bez tarczycy...i co wtedy z hashimoto?

Gość migotka122
Dajana!! lek Euthyrox stosuje się przy niedoborze lub braku hormonów tarczycy (np. przy niedoczynności tarczycy), mozna go tez podawac wspomagająco przy leczeniu nadczynnosci , zeby zahamowac nadmierne powiekszenie tarczycy itp. Powinnaś uważać na lek (nie dawkowac sobie sama), bo dawki Euthyrox ustala lekarz w zaleznosci od stanu zaawansowania itp. Zresztą poczytaj sobie o Euthyrox http://www.doz.pl/leki/p1556-Euthyrox_N Tu masz wszystkie informacje łącznie ze skutkami ubocznymi itp.

Gość wracam do życia
Dopiero 2 dzień stosuję ten lek a czuję się fenomenalnie niemal. Miałam przełom tarczycowy i mam głęboką niedoczynność i czułam się okropnie - to spanie, brak koncentracji, zmęczenie, problemy z pamięcią opuchlizna. Drugi dzień a już czuję się prawie dobrze, prawie tak jak rok temu kiedy byłam zdrowa. Tak się bałam że to już koniec ze mną,już myślałam Boże nie chodzi mi o te włosy, skórę ja chcę tylko czuć się jak kiedyś a nie jak stara babcia. Lekarze z NFZ nie wykryli u mnie niczego przez 15 lat, mimo licznych badań krwi, usg tarczycy,testów!!! Poszłam prywatnie tylko dlatego że zaczęła mi dokuczać senność i wypadły mi włosy,i okazało się stan niedoczynności rozwijał się latami, mimo że byłam pod "kontrolą lekarzy" Mam nadzieję że będzie lepiej. życzę dużo siły wszystkim zmagającym się z chorobą Pozdrawiam Piszcie razem będzie nam łatwiej!!! Tylko chory chorego jest w stanie zrozumieć!

Gość Bemisia
Mam taki problem, po pierwsze szukam dobrego endokrynologa:) ponieważ teraz leczę się publicznie to nie chcą mi dać moich wyników badań także nie wiem jakie mam obecnie tsh, ale pewnie w normie, jak zwykle kiedy biorę leki. Gdy się nie leczyłam ważyłam 58 kilo, potem dostałam euthyrox 50 i w ciągu miesiąca schudłam 8 kilo, potem brałam na zmianę jednego dnia 50 i 75, natomiast od dwóch miesięcy reguralnie biorę 75 i znów moje 8 kilo cudownie wróciło. dopóki lekarz łaskawie nie da mi wyników badań to nie bardzo wiem co robić z tą dawką, ale powiem wam że zmiana garderoby jest cholernie męcząca:) Czy wrócić do dawki 50 codziennie, czy to zbyt ryzykowne?

Gość kinia13
dziewczynki a ja mam takie pytanko czy od tego leku misiączka może się spóżniać?

Ja biorę tan lek od paru lat. Być może jeśli go wziełaś pierwszy raz to organizm musi się przyzwyczaić i inaczej reaguje. Może to prawdowpodobne że opóźnia się przez to miesiączka ale nie wiem tak szczerze... z tego co pamiętam to ja w sobie nie zauważyłam zmian. Po porstu tabletka, która nic nie zmienia. Funkcjonujesz normalnie jak każdy inny zdrowy człowiek, możesz bezproblemowo rodzić dzieci itd-słowa mojego endokrynologa.

Gość eliza1789
czytam non stop wypowiedzi na temat leku euthyrox jestem po resekcji poniewaz mam nowotwor zlosliwy tarczycy jestem po jodzie od 2 mies i zaczelam brac na nowo euthyrox zaczelam od 25mg zwiekszajac do 150mg jednak jestem na etacie 100 i codziennie od tyg mam straszna biegunke nieraz zle samopoczucie ogolnie zle znosze ten lek lepiej czulam sie po operacjach niz pojodzie tg mam 1.33 tsh8.33 zalezy chyba od organizmu mysle ze wszystko wroci do normy bvo nieraz nieidzie sobie poradzic samemu z tak okropnym samopoczuciem prosze o pomoc czy to normalne objawy!!!

Gość nieznajoma16
Cześć ... Dowiedziałam się że mam powiększoną tarczycę i muszę brać euthyrox N 25 czy mogę mieć jakieś skutki ?? A czy mogę pić alkohol w małych ilościach i opalać sie w solarium? Proszę o odpowiedz Pozdrawiam

Gość deess
Jednak zaczęłam znowu brać euthyrox i już mi nie szkodzi. Chyba mój organizm musiał się przyzwyczaic. Biorę już go miesiąc i muszę powiedziec że na problemy z poceniem mi troche pomaga ( bez jakis rewelacji ale troche jest lepiej) natomiast moje zmeczenie nie zmniejszylo sie ani troche. Nie wiem wiec czy to jest od tarczycy. Jak czytam w internecie o ciaglym zmeczeniu i problemami z koncentracja to moje objawy wskazuja tylko albo na niedoczynnosc tarczycy albo na zespol przewleklego zmeczenia. Ale skoro euthyrox nie pomaga na moja ciagla sennosc to chyba pozostaje tylko to drugie. Meczy mnie juz to ze ciagle chce mi sie spac. Nie moge przez to nic zrobic. Klade sie spac wczesniej niz zwykle , rano spie dluzej i mimo to nie moge wstac z lozka. Nie wazne ile spie ... czy te zalecane 8 godzin czy krocej, czy dluzej - ciagle czuje sie niewyspana. I nawet jak wstane sobie o 10 albo 11 to o 16 juz przysypiam... i musze sie polozyc na godzine lub dwie. Denerwuje mnie to bo przez to nie moge sie uczyc ani nie chce mi sie wychodzic z domu i spotkac ze znajomymi bo czuje sie zmeczona. Juz probowalam prawie wszystkiego na zmeczenie i nic nie pomaga... zadna kawa, gorzka czekolada, wieksza ilosc snu, leki na tarczyce... nic... nie mam pojecia co robic.. A jak poszlam do lekarza rok temu to mi powiedzial " teraz wszyscy tak maja bo jest przesilenie wiosenne" :/ :/ :/ tylko ze ja tak juz mam conajmniej z 4 lata jak nie dluzej!

Gość Ans
witam:) piszę głównie do Wandy.otóż po euthyroxie nie tyje się, wręcz przeciwnie, usprawnia to premiane materii przy niedoczynności i tak właśnie mówią lekarze...sama mam typu hashimoto,i faktycznie na poczatku jakby schudlam, ale ostatnio zauwazylam, ze troche przytylam,(po półtorej roku stosowania) ale to niekonicznie z tego powodu, moja mama bierze 150 i tez nie przytyla, ale nie schudla na pewno, mysle, ze nie masz sie czym martwic, bo reaczej na sete nie przytyjesz:):)

Gość La Bella
Witam :) Miałam robione usg tarczycy i jest ona bardzo mała, wyniki tsh 4,99,więc ponad normę. Dziś lekarz przepisał mi euthyrox N100, ale nie miałam robionych badań ft3, ft4, tylko ogólne moczu i krwi. Czy mogę być pewna,że lekarz dobrał mi odpowiedni lek? Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

Gość bozia
Witam, mam pytanie. Czy jeśli po kolejnym USG tarczycy (po 2 latach) wymiary tarczycy się zmniejszyły to dobrze czy źle? Co to oznacza? Pozdrawiam!

Gość Jackub
Jeżeli tarczyca się zmniejszyła to baaaardzo dobrze,bo znaczy że lek działa,tarczyca zajmuje mniej miejsca i nie powinno być żadnych duszności.Gratuluje

Gość beata68
Witajcie!Jak czytam niektóre listy to chce mi się śmiać.Wybaczcie!Żeby się lepiej poczuć po euthyroxie to niestety potrzeba czasu,a nie po dwóch tygodniach ktoś chce czuć się wspaniale.Choruję na niedoczynność już 8 lat a dopiero od 2 lat wyrównał mi się poziom hormonów i to po dawce 100.A co się działo to lepiej nie mówić.Tarczyca psuje cały organizm,czasami człowiek czuje się jak staruszka(mam dopiero 40 lat).Do tego wstrętna nerwica.Nawet po wyrównaniu hormonów to samopoczucie nie zawsze jest normalne i niestety tak będzie do końca .Pozdrawiam wszystkich z tym samym problemem.

Gość sylwetka24
witam ja właśnie dzisiaj wróciłam od edno(jak wszyscy tu piszą)w zeszłym tygodniu 15.05 zrobiłam badania bo moja pamięć przechodziła wszelkie normy(a zaczęło się jak byłam w ciąży nagły zanik pamięci , poszłam do lekarza a on że to tak może być od tego czasu minęły 3 lata i żaden lekarz nie wpadł na pomył że to tarczyca-mimo że mówiłam nie jednemu ...)Teraz gdy coś stanęło mi w gardle i stoi do nadal lekarka dała na badania tarczycy i okazało się że poziom tsh 3 wynosi 48.51!!!przy normie 0.27-4.20.DR.przestraszyła się jak nie wiem jak zobaczyła ten wynik więc pilnie do endo.DZIASIAJ POŁKNĘŁAM PIERWSZE PÓŁ TABLETKI(EUTHYROXU N50)I AŻ SIĘ BOJE CO BĘDZIE PO NASTĘPNYCH ...O WADZE NIE WSPOMNE NIE WYOBRAŻAM SOBIE PRZYTYĆ !!!!POZDRAWIAM WSZYSTKICH :) PS jedyna dobra wiadomosć jaką usłyszałam to że mogę zajść w ciąże prędzej :)(oczywiśćie nie teraz)

Gość sylwetka24
ŁADNY MI PREZENT NA DZIEŃ MATKI! GORĄCE ŻYCZENIA DLA WSZYSTKICH CHORYCH MAM :):):)

Gość GM2
do beaty 68 to wcale nie jest tak,że trzeba czekać latami na efekty, po prostu mialaś pecha i u ciebie tak to wygląda,że normalizuje się bardzo powoli.To wszystko moja droga zależy indywidualnie od każdej z nas i nie ma reguły. Każdego przypadek jest inny i każdy organizm reaguje inaczej na ten lek, wiec się koleżanko nie śmiej z tego,że ktoś pisze o efektach po niedlugim czasie brania Euth.. sama wiem ,że może pomoc szybko, z reszta moja endo tez tak uwaza. Czasami potrzebny jest bodziec dla organizmu i reaguje odrazu organizm jak tylko go poczuje,czasami mijaja lata anim cos sie ruszy...wiem, bo przezylam i taki i taki przypadek w ciagu moich 20lat zycia z niedomagajaca tarczyca pzdr i nie ma sie z czego smiac trzeba sie ciszysz takze tym ze innym sie poprawia...pa pa

Gość GM2
do dess-nglka ma racje-dobre wyniki nie swiadcza o tym ze tarczyca funkcjonuje poprawnie-mozna brac lek przy wynikach w normie-co nie znaczy dobrych,pzdr

Gość karlita
witam:) mam pytanie odnośnie badania TSH, czy jeżeli brałam jod to wynik może być zaniżony? pierwszy raz robiłam to badanie, a jod brałam tak sama z siebie, jeszcze u endo nie byłam, skierowanie na badania dostałam od lekarza rodzinnego. niby nie jest źle;) bo wynik mam 5.06 a nadczynność która jest podejrzewana zaczyna się od 5.60 i właśnie nie wiem czy sama tego nie zaniżyłam. z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie:)