Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dajana

euthyrox co to za lek ?

Polecane posty

Gość Anka0069
mam pytanie

Gość Anka0069
Witam wszystkich, Mam problem z tarczycą- tzn. guzki o charakterze łagodnym.Moje wyniki to TSH 1,24 FT3- 1,99 FT4-0,980 Biorę od dwóch tygodni EUTHYROX 25.Mam wrażenie ,że lekarka się pomyliła bo ja nie mam niedoczynności, raczej jestem bliżej nadczynności.Po tabletkach czuje się senna.Co o tym sadzicie ?

Gość Michalina P. BYDGOSZCZ
Biorę Euthyrox, ale mam poważny problem bardzo mocno przytyłam czy leki hormonalne na tarczyce mają wpływ na moją wagę? Mam 19 lat

Gość MonikaAnnaP
ewa.d - Biorę MERIDIĘ 1,5 miesiąca ubyło mi 10 kg.nie miałam żadnych objawów ubocznych. Ale przy stosowaniu należy pamiętać o tarczycy i badać TSH. Jednym z powodów gdzie nie można stosować meridii jest nadczynność tarczycy.

Gość MonikaAnnaP
Michalina - od kiedy leczysz tarczycę, gdyż ta choroba ma to do siebie że albo bardzo się chudnie lub tyje.

Gość MonikaAnnaP
ANIAP - gdy byłam u ginekologa zamiast tabletek antykoncepcyjnych przy chorobie tarczycy zaproponował mi wkładkę.

Gość mona11
Witam wszystkich! Mam niedoczynność tarczycy i od roku biorę Eutyrox. Czuje się po nim dobrze. Mam pytanie...czy któraś z pań rodziła już dziecko chorując na tą chorobę i wszystko było O'K? Czy dawkę leku zwiększa się w ciąży?

Gość mona11
Witam wszystkich! Mam niedoczynność tarczycy i od roku biorę Eutyrox. Czuje się po nim dobrze. Mam pytanie...czy któraś z pań rodziła już dziecko chorując na tą chorobę i wszystko było O'K? Czy dawkę leku zwiększa się w ciąży?

Gość mona11

Gość ewa.d
MonikaAnnaP.Też walczę z kilogramami na razie bez meridii.18.08.będę w szpitalu na badaniach na oddz. endokrynologicznymi wtedy popytam o meridię.Naprawdę mam dużą ochotę ją po stosować.Jak Ty się czujesz?Ja nie mogę zgubić ok.10 kg.

Gość beatalasz
czesc wszytskim czytam czytam i jestem zalamana . pol roku temu bralam eutyrox 25 - koszmar slablam krecilo mi sie w glowie - odstawilam i 5 miesiecy rewelacja sie czulam , az do momentu kiedy uciski wrocily:( moje tsh obecnie wynosi 13.00 , lekarz przepisal mi letrox 50 , tydzien bralam polowe , po tygodniu cala tabletke . czulam sie dobrze do momentu kiedy moje serduszo zaczelo bic bardzo slabiutko ,arytmia - wiem wiem , do tego nerwy bo boje sie ze umre .udalam sie do lekarza okazało sie ze jest na urlpie w zastepstwie trafilam do innej endo przdstawiajac jej moja sytuacje , samopoczucie .kazala odstawic letrox na 2 dni , potem wrocic do dawki poł tabeltki i po tygodniu ponownie zazywac cala tabletke (.zatsanawiam sie czemu poprzednia lekarz kazala mi brac godzine po sniadaniu , a jej zastepczyni na cczo ? )obecnie 3 dni przyjmuje pol tabletki na cczo i czuje sie slabiona , widze ostrzej, nogi momentami robia mi sie z waty , slabo mi , mam uciski w głowie czy to noramlne? nie wiem co robic odstawic letrox na dobre , brak pozytywnych mysli . co robic , do eutyroxu wracac nie chce , czy walczyc z letroxem dac mu szanse ??

Gość letrox i euthyrox
to jest to samo, tylko innego producenta. Bierze się go na czczo, żeby mógł się dobrze wchłonąć, inaczej jego działanie zostaje zaburzone. ty i tak bierzesz bardzo mała dawkę leku. wg mnie słabo to ci się robi, ale od niedoczynności a nie od leku. Przy TSh 13 to pewnie jesteś ciagle zmęczona, śpiąca i własnie serce lewdo bije. Ja mając tsh 7 dostałam dawkę 100 (ale nie od razu, dochodziłam do niej stopniowo), teraz majac tsh 2,5 biorę 125 mg. wazne jest, abys trafiła na dobrego endo, to podstawa. A przy tak wysokim tsh ja bym sie już bała NIE BRAĆ leku. Tylko dawka powinna byc wyższa. Ja też zaczyanałam od 25 i po roku brania jestem jak pisałam na dawcd 125. kto wiec, czy nie skończę na 150. A lek trzeba brac w moim przypadku (Hashimoto) do końca zycia. życze zdrowia

Gość beatalasz
dzieki za odpsanie:) jesli chodzi o branie leku na czczo to gorzej sie czulam , natomiast godzine po sniadanku lepiej . dzis wzielam lek postaram sie przetrawac bo w zasadzie nie leczenie nie pomoze mi a pewnie zaszkodzi .mam nadzieje ze nie bede musiala zmieniac leku (znowu stres) mam nadzieje ze organizm sie przywyczai ,serdeczne dzieki :)

Gość beatalasz
jeszcze jedno , napiszcie mi na maila kontakt do dobrego endo w warszawie ::) dzieki

Gość letrox i euthyrox
ja osobiście polecam dr Makowską przyjmuje w enel-medzie

Gość beatalasz
dzieki serdeczne :)

Gość ewa.d.
MonikaAnnaP . dzięki za podpowiedz.Odezwe się po szpitalu!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość niedoczynna150
jeżeli nie bedziesz brała leku,przy niedoczynności tarczycy,możesz doprowadzić do śmierci. pozdrawiam

Gość beatalasz
, tak wlasnie myslalam , tymbardziej ze ja mam tsh wysokie 13.00 dokladnie .bez zażywania tsh roznie , i organizn wariuje serce itd . koszmar

Gość beatalasz
poprawka z roznie na rośnie - sory ale dzis mam uciski e głowie az zle widze pytanie mam jeszcze jedno , kto ma uciski w głowie to nie ból to nieprzyjemne uczucie jakby ktos mi głowe sciskal z całej siły , do tego zle widze podłoga mi sie kołysze . kto tak ma ? prosze napiszcie

Gość niediczynna150
uciski w głowie niekoniecznie muszą byc przyczyną niedoczynności. Ja jestem po operacji(juz drugiej),usunięcia juz teraz całej tarczycy,i moje tsh waha się miałam juz i 108,teraz mam 45,dawki leku też róznie,biorę teraz 150,a brałam juz 225,więc naprawdę Twoje tsh,jeszcze nie jest takie straszne,być moze znowu powinna być mieniona dawka

Gość beatalasz
fatalna sprawa , jutro ide do neurologa .wszytsko bym dała żybym byla zdrowa .ale fajnie ze mozna tu z wami popisac . słuchajcie moje rozumowanie jest takie :wieksze tsh wieksza dawka hormonu , mniejsze tsh mniejsza dawka hormonu . trzeba bybylo obserwowac siebie rok czasu robiac co 10 dni badania na tsh i notowac przy jakim wyniku i dawce organizm pozwala nam funkcjonowac .chyba nierealne . niedoczynna - jak przeczytalam ile mialas tsh to blada sie zrobilam .ledwo zyłas pewnie . mam nadzieje ze teraz lepiej?

Gość beatalasz
w piatek robie tsh i ogolne badania , wszytsko bylo ok nawet to oslabienie jest do przetwania , ale serducho mi daje popalic . boje sie ze przestanie mi bic kiedys kładłam sie spac a teraz lażac czuje jak mi bije tak nienormalnie , nierówno . mam dla kogo zyc boje sie. biore 50 letrox i jakos lepiej nie moge sie poczuc :( koszmar kiedy nastapi poprawa :(( rzeczywiscie ja w porownaniu do was mam małe tsh , ale chyab słabsza jestem skoro tak organizm reaguje jestescie silne babki i tak trzymac .moze i ja kiedys bede ciesze sie ze odpisalas jest mi bardzo lżej .:) dziekuje

Gość niedoczynna150
nic sie nie martw,głowa do góry,bedzie dobrze.Ale daj znać jak tam po wizycie i jak wyniki :)

Gość beatalasz
ok , napisze :) dzieki jeszcze raz buzka

Gość Oginka
Cześć wszystkim! Ale fajnie, że Was znalazłam! Nareszcie będę mogła pogadać z kimś kto mnie zrozumie :-)Ja zażywam Euthyrox od 3 lat. Zaczynałam od 100, potem 200, 225, 250, 200, 175 i teraz od kilku tygodni 150. Miałam raka brodawkowego tarczycy - 2 operacje i tereapia jodem. Nie ma tarczycy w ogóle i do końca zycia skazana jestem na l-tyroksynę (euthyrox itp.)Na poczatku brania euthyroxu było super! Wulkan energii, dobra kondycja, schudłam parę kilo itd. Niestety po tereapii jodem (5 tygodni całkowice bez euthyroxu) zaczęłam czuć się fatalnie i właściwie do dzisiaj nie mogę sie z tego fatalnego samoppoczucia dzwignąć i wskoczyć na normalne tory. Mam tak jak Wy mnustwo takich nieprzyjemnych i dokuczliwych objawów i choć mam TSH 0,01, to czuje się jakbym miała MEGA niedoczynność ze wszystkimi typowymi objawami! Mój lekarz tłumaczy to tym, że czasami przy długim zażywaniu dużych dawek organizm tak własnie reaguje - wysiadają siły witalne i generalnie "dętka". Porównał to do zażywania amfetaminy: najpierw super power, a potem "dętka" :-( Kazał mi brać bodymax, potas, magnez i selen. Łykam, ale średnio pomaga :-(beatalasz, wiesz, ja też mam takie dziwne i bardzo dokuczliwe uciski w głowie i od zmysłów juz odchodzę co to moze być? Daj koniecznie znać co Ci powiedział neurolog! Teraz nie mam za duzo czasu, więc zmykam, ale obuiecuję, że wkrótce pogadam z Wami wiecej. Pozdrowionka! 3majcie się :-)))))

Hello! ostatnio robiłam świeże badania i tsh mam 1,14 ( norma 0,27-4,7), nie biorę leku od ostatniej wizyty. Powinnam brać euthyrox 50,ale strasznie się źle czułam, byłam osłabiona i już o 12 chciałam iść spać. Jak nie biorę to jest wszystko super...Boję się, że jest wszystko ok, a ja będę brała tabletki ;(... A teraz ostatnio namówiłam mojego chłopaka na zrobienie badań. i tsh - 2.13, ft3- 5.93 (3.95-6.8), ft- 22.97 (12-22). Jak ktoś się troszkę zna to proszę napisać czy to są dobre wyniki. Może ktoś miał podobne wyniki. Pozdrawiam słodko...buziaki ;)

Gość beatalasz
WITAM dzis zasłabłam , przyjechało pogotowie do pracy zabrali mnie na badania : tomografiam krew w pełnym zakresie co ciekawe tsh w normie , a ja na letroxie 25 .cały dzien kreci mi sie w głowie , serce biej mi jak by zwariowało , ostro widze i uciski uciski ,co do ucisków - uciski przy tarczycy zdarzaja sie , to podobno normalne , wytwarza sie w mozgu ........( niepamietam co) ni ejest to zagrozenie zycia (dla lekarzy ale ja jezdze samochodem bo musze) najlepsze jest to ze kazano mi isc do endokrynologa jakbnajszybciej . bede prosiła o zwolnienie , nie jestem w stanie stac siedziec sprzatac nic:) myslicie ze daja zwolnienia przy takich objawach , samopoczuciu ???? w nocy juz zaczeły mi ostre kołatania az zasnac nie mogłam , otwerałąm co chwila balkon , brak powietrza itd jesli mam tak sie czuc to pomysle o innym leczeniu , ziołami np albo akupunktura . mam dosc starsznie ostro widze :( to nie jest miłe