Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Behemot

Mam dzisiaj doła. Buuu...

Polecane posty

Malutka, mialam na mysli Tomuś, pomyslalam o tatusiu mojego dziecka, ze teraz daleko (w pracy) i tak mi sie napisalo, przperaszam.

Moje Kochanie wyjechało pracować do Brukseli, ale ma taka prace,że jeździ po świecie...Czekam na Jego przyjazd..to juz niedługo..:)..przyjedzie na świeta BN:)

Majaj zrozumiałam :) Nieszkodzi . A jak Twoje malutkie szczęscie sie nazywa?

Majaj oki obiecuję że się kiedyś włącze Rozczarowanie ja też zawsze wszystko do pracy szykuje sobie poprzedniego dnia:) Pomysłu póki co nie mam nad swoim myślałąm długo chciałąm zeby było orginalnie a jednoczesnie mi się z czymś ciepło kojarzyło ;) Majaj hm przez wsystkie strony naraz się przebić to chyba byłobuy ciężko naraz ale w chwili wolnego czasu i owszem polecam. Tak czy siak kazda z nas jest inna a jednak coś nas wszystkie wspólnie łaczy, jestesmy chyba z całej polski, i panienki i mężatki i uczennice i studentki i już pracownice i w ogóle dużo, dużo by pisać... Malutka no to jestem dumna z Ciebie, czasem trzeba poskromić siebie, a mozna dzieki takim małym ustepstwom całkiem sporo skorzystać

Kalia...zobaczymy.. :)..Ale powiem Wam dziewczynki,że Tomuś też chyba przemyślał bo widze poprawe :), jakoś dojdziemy do porozumienia :)

Malutka, Bruksela rzeczywiscie jest troche daleko, a czym dokladnie zajmuje sie Tomek? (jesli moge zapytac). Ciekawa jestem ile zostalo Ci do ukonczenia LO? Nie korci Cie by pojezdzic po swiecie? Jakie palny na po studiach? Skad jestes? Moje malutkie szczescie na imie ma Martynka. Kalia - trzymam za slowo! Czy moge pojsc na latwizne i zpaytac czy jest ktos moze z Poznania? A Ty Kalia, skad?

No moje Kochane..ja bede uciekać..umówiłam sie z Ojcem,ze wejde tylko na godzinke..godzinka mija..Bede jutro raniutko.. Miłego wieczorku moje Panie.. A później słodkich snów... :) Jej..jabym się przytuliła do Tomusia i tak zasneła.. 😭...

majaj nie wiem czy ktos jest z poznania, ale wydaję mi się że nie Ja jestem niomalże ze stolicy, albo inaczej ujmąjac z sypialni stolicy...:)

witam dziewczęta wieczorową porą :) Majaj :) witaj u nas :) mamy juz malutką olivkę a teraz jeszcze martynka będzie :) siuuperrrr ;) czyli tak jakby znowu ciociami zostałyśmy :) malutka !!!! a skad te buziaki od behemotka ???? gdzie z nia rozmawiałaś cyz pisałaś ?? i czmeyu ejje nie ma ??? juz eni ma neta ???? uściskaj ja od nas 👄 👄 👄

Kalia! a dostalam dziekuje! Elffik, dzieki serdeczne, za powitanie, Martynka sle ciociom buziaka na dobranoc, wlasnie usiluje zasnac.

majaj uściski i całuski 👄 dla martynki :) i miś do przzytualnia na dobranoc ;) 😴 jakijest Twój topik ??? szukam i znaleźć nie moge .... i jaki to topik rozczarowania ..... też nie widze :0

Elffik, wlasnie go wyciagnelam, czy odswiezylam jak to sie mowi. I nie moj, tylko nasz, to znaczy pan, ktore dolaczyly. Oczywiscie tez zapraszam, ja go tylko wymyslilam, bo nie wiedzialam, ze istnieja juz topiki o podobnej tematyce, nasz jest malutki, jak stwierdzila kalia o troche innej tematyce (pro-rodzinnej).

A Martynka juz przez sen dziekuje za buziaczka , mis Jej pilnuje, wlasnie zasnela a mamusia na to jak na lato - do powrotu tatusia bedzie siedziala w necie...

witajcie urocze koleżanki,,,, ...........🌻......... jak rtam wieczorową porą...? ja nabablowana, że wstyd sie przyznać..... żeby Tom nie zauważył, przysiadłanm jeszcze na momencik że by pogadaQĆ.... JAK MIŁ, ŻE PRZEDSZKOLE NAM SIEN POWIĘKSZA,,,,,sork, nże krzycze ale mi sie tak wcisło..... chlip,,,, ja tez chce miewć dziecko... byyyuu

Hejka Elffik a własciwie to juz dobranoc, bo ja juz zamykam do łóżeczka główka umyta, aromatyczna kąpiel zaliczona no i Morfeusz zachęcajaco szepcze mi milusie rzeczy do uszka. Elffiku ja też pisałąm z Behemotkiem póki co ma dostęp tylko do poczty ale najprawdopodobniej wkrótce będzie miał normalny dostęp do neciku, aczkolwiek na razie cicho sz coby nie zapeszyć,,,,, Topik Majaj ma tytuł szuikam przyjaciół i znajduje się w Redakcji kafeteri, natomiast co do topiku rozczrowanej to ja na ten temat nic nie wiem i pierwsze słysze, żeby takowy w ogóle istniał??? Majaj ja jakos niuważnie pominęłam Martynkę, pzrepraszam bardzo i też ucałuj ją do nowej cioteczki kloteczki 👄 Dobranoc kobitki słodkich snów, do jutra mam nadzieję :)

wiem, że pijackie ekscesy odstraszaja ludzi....ale to ja !!!! stara ,dobra madusia...buuuu cóż...poczekam do rana na ...karaanię..chlip...ona mnie zrozumie.... dobranoc....obcy topiku, z obcymi osobami,które sa mi obce zupełnie...... a miało byc buuuu - pogotowie... pa!

madusiu słonkooo i pijaczynkoooo 👄 jaaasne że masz w ans pogotowie !!!! we wszystkich - eni tylko w karaani !!!! wszystkie Cie kochamy - i wypraszam sobie taką wyłącznać dawaną karaani .... no !! i wypraszam sobie \"obcą osobę\" pod moim adresem - nawet po pijaku !!!!!!!! gdzieś urzędowała ?? i czy zostało coś jeszcze do wypicia ??? ;) chetnie bym cosik chlapneła na rozluźnienie ;) :D majaj - juz tam zajrzałam :) ale jeszcze nie wszystko doczytałam jeszcze ;) z mową małej wszystko w porządku - ona jest w okresie wyrazu - jeśli wypowiada dosć wyraźnie pojedyńcze słowa - wszytsko jest ok - gorzej jak mówi tylko sylabami. Jeśli masz jakieś pytania - na ile mogę jako przyszły specjalista od tych spraw chetnie podpowiem :)

Kalia Martynka dziekuje za ucalowanka. Elffik - kamyszek spadl mi z serca, bo wiesz jak to jest, Martynka jest najakims etapie, a ja tez - porownywania Jej osiagniec zosiagnieciami innych dzieci tj w podobnym wieku. I na swoje nieszczescie kumpluje sie z dziewczyna, ktora poznalam w szpitalu (nasze dziewczynki urodzily sie tego samego dnia). Tamta juz mowi duzo wiecej, zaczela mowic wczesniej. Niby tamta mi mowi,z eza to moja corcia od pieciu mieisecy nie nosi juz pieluch a tamta w dalszym ciagu, je sama i jest dosc mocno rozwiniet amanualnie, al epowiedz mi ile slow powinno znac 21 miesieczne dziecko? A jak mam rozumiec przyszlego specjaliste? Studiujesz pedegogike czy zajmujesz sie logopedia? Mam nadzieje, ze nie za duzo pytan.

Majaj - nie zadajesz za duzo pytań :) - jestem pedagogiem :) a teraz wzięłam sie za logopedię (podyplomowe studia robię) to bardzo trudny kierunek ... ale też niezmiernie ciekawy ... :) dziecko kończące dwa latka teoretycznie powinno umieć wymóiwć i użwyać w wyrazach wszystkie samogłoski ustne (tzn. literki: a, i, y, e, o, u) a także spółgłoski (nie ważne jak je zwą ;) ): p, b, pi, m, t, d, n, ń, ś, k oraz ki ( te ki i pi to poprostu zmiękczone k oraz p - w fonetyce inaczje sie je zapisuje - ale tak napisałam, zeby wszystko było jasne) A wiec Martynka powinna mówić zrozumiale dla wsztskich takei słowa jak mama, potem, kot, itp. itd - wszytkei utworzone w w/w liter :) tzn za 3 miesiace powinna - a jak wiadomo 3 miesiące w życiu maluszka to bardoz dużo :) to tylko teoria .... w praktyce różnie bywa .. niewielkie odchylenia od tego co wyzej napisałam nic nie znaczą - pewnie szybko sie wyrównają. I oczywiscie każde dziecko jest inne - malutka nie musi mówić duzo - ważne, żeby mówiła wyrazami, starała sie je łączyć (np. mama da jako mama daj) nie zaś sylabami i podstawowe słowa mówiła zrozumiale nie tylko dla najbliższych (chyba wiesz, co mam na mysli) uffff - ale mi dałaś okazję wygadania sie o tym, co mnie ostatnio tak interesuje bez poczucia, ze kogoś przynudzam ;) :D

Wierz mi Elffik, nie zanudzasz, troche mi rozjasnilas sytuacje, mowi takie slowa, kilka bardzo wyraznie, zwlaszcza \"tatuś\", ale w roznych madrych ksiazkach sa jakies wytyczne, ze dziecko w tkaim i takim wieku powinno znac tyle i tyle slow, moglabys mi to jakos przyblizyc dostosowujac do wieku Martynki? Narazie tylko jedna rzecz potrafi polaczyc mama am mowiac ze albo Ona chce jesc i mam Jej dac albo akurat Ja cos jem i Ona swtierdza ten fakt, poza tym am ma jeszcze u Niej kilka innych znaczen... mowa zrozumiala tylko dla najblizszych, ... wsyzscy sie smieja, z emoze przemowi w Wigilie, chetnie bym z Toba porozmawiala, zdradzisz mi skad jestes?

jestem z północno - zachodniej części naszego kraju :) na razie sama nie za duzo wiem - niedawno zaczęłam naukę - ale wciągneło meni to więc staram sie sporo czytać najważniejsze jest to, ze Martynka świetnie rozumie to, co do niej mówisz - o czym świadczy te pokazywanie nazwanych przez Ciebie rzeczy, o którym pisałaś na swoim topiku :) tzw. \"mądre\" książki trzeba umieć czytać między wierszami - w niektórych torche przesadzaja - dziecko to nei mebel, który można ot tak bez problemu zaklasyfikować, zaszufladkować dzieci w wieku martynki często móią sylabami albo \"swoimi nazwami\" - to jest naturalne - pod warunkiem, że wystepują też całe wyrazy (u Twojej małej jak rozumiem występują - tatuś, mama itp.) Mała jak piszesz duzo rozumie, między wierszami czytam, ze ma z Wami dobry kontakt - wiec wszystko powinno być ok. Tak an odległosć trudno ocenić - ale wydaje mi sie, że nie ma problemu. Nie masz sie czym martwić - Martynka na mówienie zdaniami (i to też nie takimi b. rozbudowanymi) ma jeszcze ponad rok :) postaram sie dla Ciebie poszperać co nieco i napisać Ci jakieś zabawy wspeirajace rozwój mowy :) tak z pamieci mogę Ci napisac - śpiewaj z nią piosenki - takie, które lubi, albo wymyślone - tak, aby powtarzały sie w nich sylaby - np. lalalalala, nananana, bum bum bum itp. itd. to ćwiczy narządy artykulacyjne dziecka :) oraz powtarzanie \"jak robi ... (piesek, kotek, krówka itd) i jeszcze zabawy jezykiem - język do noska, do brody, w prawo w lewo (oczywiście na zewnątrz ust), hmmm - tylko nei wiem czy ona jeszcze na to nie jest za malutka ... ale spróbować zawsze mozesz ... oczywiście sama musisz jej to najpierw pokazać i duużo do niej mów ... opowiadaj jej wszytko co robisz jak sie razem bawicie czy jesteście na spacerze .... mów, mów i jeszcze raz mów ... ale powoli i wyraźnie ;)

Bry dziewczynki w końcu doczekałyśmy się połowy tygodnia i juz delikatnie można wyczekiwac weekendu. Madusia dzieki za tą obcą;) a w ogóle to swinki jesteście z karaani bo w ciągu dnia jak tak sobie fajowo drinkujecie t(tak, tak Ty ingusiu też), to nie wznosicie tosatów za nieobecne zapracoowane pozostałe dziewczynki, o i tyle Wam powiem niekolezeńskie jestescie i już!!!!!!!!!!!! :) :) :) :) Miłego dnia wszystkim zyczę, jak najmniej cięzkiej pracy ;)

mam dzisiaj kaca. buuu... hello karaani...... rosołek mi sie...... zaparza.... mam nadzieje, że syndrom dnia drugiego nie przejdzie na ciebie.... :) witaj kalia! sorki za obca...ale pijany człowiek nie wie co pisze.... sypialnia warszawy....hmmmmm...nie wiem co miałaś na myśli, ale jak ursynów to ja też tam mieszkam, a raczaj mieszkałam......teraz jetem tam tylko zameldowana....i czasem odwiedzam rodziców którzy tam mieszkają.... no więc: skacowane dzień dobry! .........................😘...................

Hmh , więc próbowałyście mnie wczoraj złapać , ale ja uciekłam , nie dałam się złapać , ale nawet nie wiecie jakbym chciała .....hihi :D..... wRÓCIŁAM WCZORAJ PÓŹNO I NIE MIAŁAM CZASU NAWET TU ZAJRZEĆ M WIĘC DOPIERO DZIŚ WERTOWAŁAM ZALEGŁE STRONKI :) Witam wszystkie nowe koleżanki !!!!!!!!!!! WELCOME :) Co prawda jest mi niezmiernie żal , że muszę Was opuścić , ponieważ panna Leticia musi na uczelnię , wrrr.... popisywać się znajomością Galla Anonima ........😠................. Ale wpadnę tu wieczorkiem poczytać , co się tu działo podczas mej nieobecności ...:(................. madusia>>>kuruj się i szybko !!!!!!!! kaliuś >>>no właśnie >> oby do piątku :) Nie męczcie aż tak bardzo Madusi , niech sobie wypocznie :0 Pa pa pa :) Dobrego dnia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leticja! miłego dnia! ucz się dziecko ucz, bo nauka to potegi klucz! jak nazbierasz duzo kluczy to........zostaniesz dozorcą! :) a tak serio, to nie przemeczaj się słonko! weż szaliczek, co by cię nie przewiało, czapeczki nie musisz, bo ciepło dziś! przynajmniej u mnie słońce jak szalone, świeci jak by to nie koniec listopada było....