Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

moze ja napisze... to tak w zaleznosci jakie tampony... ja napisze dla tych bez aplikatora bo tylko te stosuje : najpierw myjemy rece to pierwsze i najwazniejsze.. po drugie odrywamy ta folie ze srodka i z doly i rozciagamy sznureczek jednoczesnie sprawdzajac czy jest solidnie zamocowan. nastepnie zciagamy oslonke z gory. w to zaglebienbie gdzie jest sznureczek zamocowan wkladam palec wskazujacy nastepnie przkladamy do dziurki i pod wsuwamy tyle ze nie pionowy do gory ale pod katem w kierunku kregoslupa. jezeli czujemy opor lub bol zmieniam troche kierunek i probojemy w inna strone :) potem jeszcze raz rece umyc i koniec. mie sie udalo za 2 razem. za 1 probowalam tampaxow a za 2 z ob mini i wam tez polecam

Gość justine9218
Mi się już w sumie odechciało szkoda marnować tamponów :D Skomplikowane to wszystko :/ Jednak podpaski są najlepsze i najłatwiejsze w używaniu. Najwyżej obejdę się bez basenu wtedy kiedy mam okres nie raz już to robiłam i jakoś żyję :D Ale dzięki ...

Gość dgvgfd
pamiętajcie, ze tampon jak sie jest dziwicą nie wejdzie gdy nie ma poslizgu!!!!!! musi być duzo krwi, zeby łatwo weszło. a nawet mozna przy ujsciu do pochwy nasmarowac troche zelem intymnym i palca tez.

Gość justine9218
i to właśnie chyba rozwiąże mój problem. Też tak myślałam,że musi być jakiś poślizg ( pochwa nasączona - mokra ) . Ja próbowałam z tymi tamponami pod koniec okresu może warto spróbować na początku kiedy jest więcej krwi .Co o tym myślicie ?

Gość mYszUnIa19
Najlepiej je stosować w pierwszych dniach okresu, gdy krwawienie jest obfitsze... A co do rozluźniania, to mi pomaga - tak jak już wczesniej było napisane - głębokie i sopokojne oddychanie i pomaga(przynajmniej mi) jak zamykam oczy czy pomysle o czymś przyjemnym:))

Gość on.a
chcę pierwszy raz spróbować tamponów, kupiłam tampaxy mini (fioletowe) ale niestety są tylko na jedną kropelkę... co ile powinnam wymienić przy normalnym krwawieniu? proszę Was bardzo o odpowiedź...

Gość on.a
dodam, że na pierwszy raz mam po prostu obiekcje żeby stosować większy rozmiar... proszę o pomoc.

Gość justine9218
To użyj po prostu tych co kupiłaś o ile uda Ci się założyć bo mi na razie nie wychodzi.Tampony powinno zmieniać się co 4 godziny ale jeśli masz taką potrzebę to możesz wtedy gdy poczujesz,że jest już wystarczająco nasiąknięty krwią - 2 godziny . W razie czego jeśli jest to możliwe na początek załóż oprócz tamponu podpaskę żeby mieć pewność ,że Ci nie przemoknie i aby zaufać tamponom.

Gość on.a
ogromne dzięki :) szczerze mówiąc, wypróbowałam już tampax "na sucho" bo za tydzień wyjeżdżam na obóz i akurat wtedy wypada mi okres... z aplikacją problemu nie miałam; położyłam instrukcję na sedesie, kucnęłam obok i poszło bez problemu. Bałam się jedynie tego że mini może nie wystarczyć na pierwsze dni... ale cóż, raz kozie śmierć. Jeszcze rez bardzo dziękuję :):)

Gość paula0210
Witam Was ;) przeczytałam ostatnie (10!!) stron Waszych pytan i odpowiedzi, i bardzo sie cziesze, ze jest takie forum. Z pewnoscią pomagacie wielu młodym kobietkom ;)) Trzymajcie tak dalej! :) pozdrawiam, paula

Gość maja155
hej mam 15 lat, wyjezdzam niedlugo na wyjazd nad baseny, nie chcialabym sobie go zmarnowac z powodu okresu, dlatego chcialabym zapytac jakie będą najlepsze tampony na 1 raz ? i co ile tak wlasciwie nalezy je zmieniac? nie ma takiej obawy ze w trakcie plywania moze mi sie on zsunąc sam ? bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje. pozdrawiam.

Gość on.a
polecam Ci na pierwszy raz tampaxy, najlepiej mini. Wchodzą bezproblemowo, nic nie boli :). Przy kąpieli najlepiej będzie, jeśli wymienisz tampon zaraz po wyjściu z wody.

Gość justine9218
Muszę wypróbować tempaxy z aplikatorem może się wtedy uda :D Jeszcze jedno można wypróbować tampony jak się nie ma okresu - słyszałam coś ,że można ich używać tylko w czasie okresu bo inaczej będzie problem z wyciągnięciem ?

Gość Vida15
Nie powinno sie stosowac tamponow w czasie gdy sie nie ma okresu. jeste wiele przeciwskazan.... Ale napewno bedzie dobrze nie martw sie o nic..:)

Gość kasia_nowa
nie próbujcie wkładac tamponow gdy nie macie okresu.. Strasznie boli przy wyiąganiu.. Nawet jesli mam okres a tampon nie jest dobrze nasączony to takze boli przy wyciąganiu ;/

Gość Vida15
dokladnie. zgadzam sie z Kasia. A do tego takie bolesne przezycia zniechecaja do tamponow. Wiec lepiej nawet nie probowac bo to boli i szkodzi zdrowiu.

Gość paulina155
przyjaciółka włożyła tampon gdy nie miała okresu włożyła MINI !! myslała ze to moze być zamiast wkładki , mowiła ze przy wyciągniu strasznie bolało !!! pytałam ginekologa i mowił ze ni wswkazane jest uzywanie tamponów podczas okresu :D

Gość Maleństo100
Co mam zrobić gdy używam tamponów to mi jest nie wygonie szczypie mnie. To znaczy że za blisko jest czy jak? Prosze o szybką odpowiedzi.

Gość KaRmelA16***
Ugh!!!...Mam 15 lat i nie wyrabiam! Za każdym razem jak chce go włożyć to ledwie 1cm. wchodzi! Próbowałam oprzec noge na wannie lub nachylic sie normalnie takie pozycje ze nie wiem a i tak nic nie daje bo bol jest tak straszny!!! PROSZE O ODPOWIEDZ!!Może ja po prostu nie mogę użwać tamponów?

Gość on.a
ja osobiście pierwszy raz próbowałam tamponu jak nie miałam okresu, włożyłam go tylko i po jakiejś minucie wyciągnęłam, nic nie bolało, śmiem twierdzić, że wchodził nawet lepiej niz przy okresie^^ do KaRmelA16***: może wkładasz pod złym kątem? przeczytaj dokładnie ulotkę, połóż ją w widocznym miejscu, tak żebyś wkładając tampon mogła ją widzieć. kieruj tampon nie do góry, a w tył.

Gość AniiaxD
Hej laski :D mam kilka pytań w sprawie tamponów 1) czy są one bezpieczne 2) mam 14 lat i jestem dziewicą czy wogóle mogę używać tamponów 3) a jak by się sznureczek urwał.... to co mam zrobić ?? 4) czy przed wejsciem do wody tez trzeba zmieniac tampony ?? 5)wyjeżdzam na oboz za granice i jak by sznurek sie urwał albo nie mogłabym go wyjąc to co ?? 6) czy bez sznureczka można jakoś palcami tampon wyciągnąc ??

Gość bezradna...
Hej ! mam 15 lat, jestem dziewicą i jak dotąd bałam się używać tamponów.. dzisiaj spróbowałam pierwszy raz i CHOLERA włożyłam większą część (a to cholernie boli) ale dalej po prostu nie umiem ! nie umiem go włożyć głębiej, normalnie się nie da !! ;(( jadę za pare dni nad morze i bd mieć w tym czasie okres ! ;/ HELP ! bardzo proszę o pomoc ;(

Gość paulina155
Mam 15 lat ;D 1) są bezpieczne :D i wygodne :P 2) No pewnie , nic ci nie grozi (tez nią jestem) 3) hymm... Ja , wiele moich kolezanek uzywa ob , i jakos igdy się nieurwał , jeśli chcesz być pewna to zamocz tampon pod wodą i spróbuj wytargać go z tamponu , ja próbowałam :D 4) zmiana tamponu zależy od obfitości miesiączki , no i oczywiście od rozmiaru tamponu 5) JŚLI BY się urwał , (male prawdopodobieństwo) to należy kucnąć (na podłodze) jak do siusiania i spinać mięśnie jak bys chciała zrobić kupkę :P ale tampon wyjdzie dopiero gdy będzie nasączony , jećeli będzie wystawał z dziurki to można chwycić palcami 6) odp jest w 5) Pozdrawiam :*

Gość paulina155
Bezradna... Następna piętnastolatka :D Na jaką część go włożyłaś ?? może wkładasz pod złym kątem? przeczytaj dokładnie ulotkę, połóż ją w widocznym miejscu, tak żebyś wkładając tampon mogła ją widzieć. kieruj tampon nie do góry, a w tył. ja na początku wkładałam na leżąco (koleżanka tak mi poradzila , na początku wydawało mi się to dziwne ale się udało :D a teraz już normalnie na ubikacji wkładam :D

Gość bezradna...
włożyłam go tak ze go prawie nie było widać ;p ten koniec tamponu było widać. próbowałam tak z tym chodzić ale po 10 sekundach zrezygnowałam ;p normalnie sie nie dało ! ;/ Paulina155 to co mi laska radzisz ? ;p

Gość on.a
bezradna: przede wszystkim się wyluzuj! Jeśli Ci to pomoże, możesz włączyć muzykę z telefonu czy coś xD

Gość AniiaxD
dziękuję Paulinko ;* bardzo mi pomogłaś buziaki ;)

Gość bezradna... juz nie
już jest wszystko ok ;) zrobiłam tak jak mi radziła Paulina ;p po prostu wkładałam go pod złym kątem - do góry. a powinno do tyłu ;) teraz siedzę wygodnie w fotelu i w ogóle go nie czuje xD tylko nie wiedziałam czy mam stać czy usiąść czy co zrobić ;p no to siadłam na kibelek i pomyślałam że jak mi się nie uda to dam sobie spokój i mi się udało ;p Dzięki Paulina i On.a za radę ;) pzdr ;**

Gość kasia_nowa
Mieszkam nad jeziorkiem, w te upalne dni chcialabym sobie isc na plaże, jednak mam okres i boje sie używac tamponów poniewaz mi zawsze przeciekają ;/ Nie wiem co moze byc tego przyczyną ;/ Za mały tampon ? Używałam pierwszy raz miesiąc temu i wybrałam ob mini, mysle że to wystarczające jak na mnie.. Albo za płytko wsadziłam ? ;/ Wydaje mi sie że głęboko bo nic nie uwierało.. Ale to jest chore żeby po 20 min od załozeniu tampona na wkładce widziec plamy krwi :(

Gość AniiaxD
A które są lepsze, bezpieczniejsze i wygodniejsze