Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

milena jak wkładasz tak płytko to się nie dziw, ze przecieka czy uwiera. przykucnij i dopchnij głębiej. a jak się własnego ciała brzydzisz to już innym problem, z opcją rozwojową. ogarnij się bo to nic strasznego. myjesz łapki i całą resztę? jeśli tak, to nie am tam nic obrzydliwego.

Gość dyśaa94
Kurczę chcę zacząć używać tamponów. Jednak boję się. Raz czytałam, że przed zaczęciem ich noszenia warto dobrze umyć pochwę i dłonie żelem do higieny intymnej i spróbować włożyć palca do pochwy na ok. 3/4 palca wskazującego i jeżeli wejdzie on bez problemu, beż żadnego bólu to z tamponem powinno pójść gładko, tym bardzie gdy pomożemy sobie aplikatorem. Wiem, że to głupie ale pomyślałam sobie "co mi szkodzi ?" i włożyłam go i nawet nie poczułam żadnego bólu. Czy to prawda ? Proszę o rychłą odp. Pozdrawiam.

zawsze trzeba myć, niekoniecznie żelem, mydło wystarczy. jak nie boli to przecież dobrze, o co chodzi?

Gość dyśaa94
Mydłem nie wolno myć bo można dostać zapalenia. Raz na wycieczce myłam właśnie mydłem i się nabawiłam. Miesiąc nie mogłam pływać i musiałam brać antybiotyki. Chodzi mi o to że wkładając palca mnie nie boli a gdy zakładam tampon już tak, wkładam z aplikatorem wydaję się, że jest ok, nie czuję go ale czuję ból od środka.

UZYWAJCIE TAMPONOW KIEDY NAPRAWDE JEST TAKA POTRZEBA-NAJBARDZIEJ OBFITY DZIEN MIESIACZKI CZY PRZYMUSOWE WYJSCIE NAD WODE, BASEN ETC BADZ JAKAS IMPREZA N I E Z A S T E P U JC I E P O D P A S E K T A M P O N A M I caly czas bo narobicie sobie szkody!!!!wiem co mowie, bo przez czeste uzywanie tamponow nabawila sie choroby takiej jak grzybica i zapalenie pochwy, naszczescie trafilam na dobrego ginekologa dostalam odpowiednie leki i wyleczylam sie z tego cholerstwa dodam ze pzrze to czeste uzywani tamponow nie mialam takiej przyjemnosci z seksu jaka mam teraz mialam podraznone wszytsko a nie bylo wcale tak zeby mnie te tampony uwieraly bo je zle wlozylam! naprawde uzywajcie juz ich tylko w ostatecznosci wiem ze to wygoda, ale naprawde wiecej robia krzywdy niz by sie moglo wydawac!

Gość miena 14
A jak mam tipsy to jak moge sie tam w srodku umyc? nic mi sie nie stanie?. I jesli wkładam tampona i głebiej nie moge to dlaczeo tak jest? próbowałam palcem ale nic... to co moge zrobić dziewczyny w tej sprawie?

Gość Jak używać tampony
czy jeżeli będe próbowała z tym palcem to nie przerwe sobie błony dziewiczej?

Gość Shanti666
nie przerwie się, chyba, że będziesz pchać go na siłę. Najlepiej podczas kąpieli w wannie połóż się i zrelaksuj. Gdy trochę wejdzie, a pomyślisz, że dalej nie wejdzie, to skieruj go do tyłu. Jeśli to niech nie daje, to spróbuj inny kierunek,

Gość Problem2
Dziewczyny nie wiem co mam zrobić. Dzisiaj pierwszy raz chce użyć tamponu bo idę na imprezę słyszałam że jest bardzo wygodny a chce się dobrze czuć, próbowałam go wiele razy założyć ale to bardzo boli nie potrafię się chyba rozluźnić może nie powinnam go zakladac? I jaka pozycja jest najlepsza?

Gość Problem2
Dziewczyny nie wiem co mam zrobić. Dzisiaj pierwszy raz chce użyć tamponu bo idę na imprezę słyszałam że jest bardzo wygodny a chce się dobrze czuć, próbowałam go wiele razy założyć ale to bardzo boli nie potrafię się chyba rozluźnić może nie powinnam go zakladac? I jaka pozycja jest najlepsza?

jak dla mnie to sie poloz albo kucnij ... i najwazniejsze musisz sie rozluznic bo inaczej chocbys pchala z calej sily to nie wejdzie Powodzenia ;]

Gość on.a
albo uzyj z aplikatorem.

Gość martu15
heej ja od kąt mam okres to używam tylko podpasek always i naturella a tampony nie próbowałam ale ja po prostu boje sie ich użyć ale teraz jak bede musiała isć na basen to chyba założe tampony . a jak bedą to O.B. PRO COMFORT :)

Gość milena13
hej dziewczynki ;*** dawno mnie tu nie było... mam pytanko... szczeze nie na temat ale wiem że jesteście spoko i mi odpiszecie...poznałam chłopaka ale nie iem oczym z nm pisać .. gadamy codziennie przez gg... i już skończyły nam się tematy a chcę coś tam do niego... rozumiecie... pomocy

Gość Shanti666
ja osobiście nie mam chłopaka, bo jestem zbyt nieśmiała, ale sądzę, że newsy trochę zaciekawią, bo potem można przedyskutować.

Gość iiiiiia
Błagam was dziewczyny przeczytajcie 3 pierwsze strony tego forum a znajdziecie odpowiedzi na najważniejsze pytania, a nie co druga pyta sie o to samo... to po prostu - żall...

Gość nastolatka 14
Dzień dobry! przeczytałam kilka pierwszych stron tej dyskusjii i raz pisze tak a innym razem inaczej wiec dla pewności chciałam sie spytać czy mogę używać tamponów bo moja mama upiera się że nie że jestem za młoda a mi podpaski strasznie przeszkadzają i strasznie się z nimi męcze.(mam 14 lat)

Gość 15stka
Ehh im wcześniej zaczniesz używać włąsnie tym lepiej !! Tyle jest sytuacji np. Chcesz jechać na basen, albo głupio sie czujesz na wfie... Tampony są naprawde potzrebne. Ja jestem dziewicą i stosuje. Pierwszy raz strasznie cos mnie uwierało, troszke bolało, ale już jest ok;) Nie patrz na starą tylko spróbuj sama;) Jak się przyzwyczaisz to bez skrępowania będziesz przechodzić miesiączke;)

Gość Shanti666
Ja używam od pół roku i nie powiedziałam mamie. Po co ona ma wiedzieć jakich środków higienicznych używam. Poza tym, ona by mi nie pozwoliła. Wszystko ok

Gość satrina111
mam pytanie. od roku uzywam tamponow i chyba przez przypadek wlozylam dwa. ale tego nie jestem pewna w 100%. czy to wogole mozliwe zeby wlozyc dwa?

Gość Shanti666
A w tym pierwszym wypadł sznureczek, że nie wiesz?

Gość Jaciękręcę
Hej, używałam już tampaxów z aplikatorem - lites, ale jako że mam dość obfite miesiączki, chciałabym wypróbować tych nieco bardziej chłonnych - regular. Czy mimo faktu, że jestem dziewicą, mogę ich używać ?

Gość Shanti666
No oczywiście, że tak. Ja od samego początku używałam tych normal (n w tampaxach to regular). Tak, jestem dziewicą. Ty przestaniesz być dziewicą, gdy będziesz już po pierwszym stosunku seksualnym, a nie po przerwaniu błony tamponem (wielka rzadkość). Błona dziewicza jest bardzo elastyczna, a podczas okresu bardziej, więc bez problemu możesz użyć tych regular.

Gość satrina111
do Shanti666:tego nie wiem. po prostu wstalam w nocy i w polsnie zmienialam tampon. i nastepnego dnia zaczelam sie zastanawiac czy wyciagnelam w nocy tampon zanim wlozylam drugi. narazie nie mam zadnych bolow. goraczek itp. ale ciagle o tym mysle

Gość Jaciękręcę
Shanti jesteś wielka :) teraz ciągle się słyszy tyle zmyślnych historii o tamponach, że można dostać zawrotu głowy ;)

Gość tamponik
mam pytanie czy tamponów ob Normal można użyć od pierwszej miesiączki bo umnie w mieście chyba nie mam rozmiaru ob mini

Gość Shanti666
Powiem ci tak: ja jeszcze nigdy nie użyłam ob. mini. Zawsze od pierwszego razu używałam normal. Wiek tu nie gra roli. Poza tym o.b można stosować już od pierwszej miesiączki. Tak dla przypomnienia - zanim spróbujesz włożyć tampon, włóż palca i zobacz jaką masz budowę pochwy. Jeśli dobrze przyzwyczaisz się do swojego ciała, bez problemu włożysz tampon ;p

Gość saka
hey chce zaczac urzywac tamponow, ale sie boje. moja ciocia mnie bastraszyla ze jak zadaleko je wsadze to moge miec problem z wyciagnieciem go. a pozatym to ca jak dlugo powinnam zmieniac tampon?

Gość Anek1994
hej!! mam 15 lat i chce się przerzucić na tampony tylko mam jedno pytanie. Wiec czy duzo powinno wystawac sznureczka poza pochwa? boje sie troche ze ten tampon przecienknie, a to prawda ze mozna go wyciagnac jak bedzie dobrze nasiakniety, bo podobno jak nie jest nasiagniety to wyjmowanie go bardzo boli?