Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

Gość nie musisz...
nie musisz go wyciagac.. po prostu odsun sznureczek do tylu albo na bok, zeby sie nie zmoczył i sikaj :P nic sie nie stanie, nie bój sie :)

Gość Kitty_lola
Ostatnio bylam pierwszy raz u ginekologa i powiedzial ze mam zapomnieć o tamponach bo moga powodować najróżniejsze choroby, szok toksyczny czy cos w tym stylu itd... czy to prawda?

Gość tak mogą powodować nadżerkę

Gość ktosikktosikDD
Hej, mam pytanko, mogę np. rano włożyć tampon a potem podpaskę?? czy muszę cały dzień nosić tampony??

Gość tak mozesz...
tylko nie zapomnij wyjac tampona przy zakladaniu podpaski :P

Gość a555
O bosz, dziewczyny spokojnie. przypomnijcie sobie jak same pierwszy raz uzywalyscie tamponow, tak samo one sie czuja! 1. wiec tak: tampony wklada sie do pochwy, czyli do srodkowej dziurki ;) 2.jak sikacie, po prostu przytrzymajcie sobie z tylu sznureczek. aha, i jak chcecie np. w szkole wyjac tampon i sie wysikac na jednej przerwie, to lepiej najpierw sie wysikajcie ;) 3.Tampony moga powodowac zespol wstrzasu toksycznego, czyli TSS, ale jest to bardzo rzadka choroba, na ktora mozna zapasc takze jak sie nie uzywa tamponow (nawet mezczyzni), tyle ze z tamponami jest wieksze (minimalnie) prawdopodobienstwo. Ale patrz: tyle kobiet nosi tampony dlugi czas i nic im sie nie dzieje, trzeba tylko dbac o higiene. 4. normalnie mozna zamieniac ze soba w ciagu dnia tampony i podpaski. Ja mysle, ze dobrze jest zrobic sobie w ciagu dnia mala "przerwe" w tamponach, zeby dac brzuchowi i pochwie troche odpoczac, ale nie wiem czy tak trzeba robic, pewnie nie. pamietajcie ze tampony maja wam pomoc, a nie was stresowac!! :) wymyslono je DLA kobiet a nie PRZECIWKO nim :) calussski :***

Gość tomponiara
sIemano dziewczyny mam pytanko bo jak wsadze sobie tampona ob to po jakis 15 minutach leci mi jakiś śluz czy to normalne czy mam się dznerwować Pomocy!!!!!!!!

Gość Dajanka12
Ja jak wkładam tampona a używam bella mini to od razu mnie uwiera i musze wyjąc! Czy musze wyprubować także inne?

Gość a555
Na pewno źle go wsadziłas, skoro ci uwiera, wiec wyprobuj Tampaxy. Alpikator naprawde bardzo ulatwiaja sprawe ;) ale ja osobiscie wole o.b., chociaz sa bez aplikatora. pzdr ;*

Gość wioooolacia
kocham was..tak dobrze czytacie kocham...gdyby nie wasze porady chyba nigdy bym nie załozyła tampona a adzieki wam udało sie chociaz wczoraj próbowałam 2 razy(próby nie powidły sie) dzis sie udało i chyba pójde z przyjaciółkami na duuze ciastko aby to uczci:)....jbc to tampony załozyłam poniewaz mam duze krwawienie podpaske musiałam zmieniac co jakies 30-40 min.;/ a dzis ide z kolegami i koleankami na lodowisko i z podpaskami nie dała bym rady....jeszce raz dzieki a wszystko!!

Gość asiulka16*
Hej dziewczyny.Niedawno sama zaczęłam stosować tampony i wiem że to świetna rzecz po pierwsze nie ma nieprzyjemnego zapachu podczas okresu po drugie jest duużo wygodniejszy niż podpaska.Wcześniej kilka razy próbowałam zaaplikować tampon jednak kończyło się to fiaskiem ponieważ nie byłam w 100% pewna gdzie go umieścić :) jednak niedawno zdobyłam si.ę na odwagę i wiem że wkładając prosto tampon trzeba go pochylić lekko ku tyłowi.Stosuję TAMPAX bo mają bardzo wygodny aplikator a tampony te można kupić za jedyne 8zł do 9zł(w zależności ile tamponów jest w opakowaniu) w każdej drogerii.Zarówno wkładanie jak i wyciąganie tampona nie jest najprzyjemniejszą rzeczą pod słońcem ale mówię wam dziewczyny WARTO ZARYZYKOWAĆ POMIMO TEGO żE BYć MOżE PIERWSZYM RAZEM APLIKACJA BYłA NIEUDANA.Mam nadzieję że komuś pomogłam,jeśli macie jakieś pytania piszcie na moje gg 11110536

Gość Agaciunia
ja mam 13 lat i właśnie kupiłam sobie tampony jak poprzednia dziewczyna . Są to tampony naturella natural czyli zwykłej wielkości żadne mini ani maxi. Mam problem bo nie wiem jak można go zaaplikować już próbowałam i mnie to bolało nie bardzo , ale wolałam nie ryzykować i wyrzuciłam go . Co mam zrobić żeby to nie bolało ? niech ktoś odpisze proszę nie wiem co mam robić .

Gość asiulka16*
agacia próbuj.Mi za pierwszym razem i kilka razy później nie wyszło jednak niedawno spróbowałam i nie jest tak żle :) uszy do góry!zmarnowałam chyba z 5 tamponów zanim nauczyłam się go aplikować :) jeśli chcesz o coś zapytać to napisz na moje gg :) odpowiem na 100% :*

Gość AjAjAj
Wczoraj dostałam okres!!!!!!!!!!!!!!!!(pierwszy w moim życiu).Mam 12 lat chodze do 6 klasy.Mam bardzo wysportowany styl życia codzienie mam albo sks albo basen.Czy mogę w tym wieku używać tamponów????????????????

Gość AjAjAj
Odpowiedzcie szybko, bo w środe mam sks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:(

Gość AjAjAj
Czy ktoś odwiedza te forum???????????????:/:(

Gość PomocnaDłoń
Oczywiście możesz zacząć używać tamponów, ale nie jestem pewna czy tak szybko sobie z tym poradzisz. Zanim ja pierwszy raz dobrze założyłam tampon, zmarnowałam chyba z dziesięć sztuk!!! No ale wtedy nie było jeszcze tampaxów ;). A że są z aplikatorem to naprawde ogromne ułatwienie. Możesz kupić na próbe i zwykłe i z aplikatorem, sama zdecydujesz, które są dla ciebie lepsze.

Gość pauliśka
hej!jeszcze nie uzywalam tamponow i nie mam pojecia ajk ja mam go wlozyc!! nieldugo zamierzam sprobowac,powiedzcie ajk to sie robi!!niedlugo mam studniowke i boje sie ze nie dam rady go wlozyc bo bede miala tipsy co mam zobic!!!

Gość PomocnaDłoń
Skoro będziesz miała tipsy to spróbuj tampaxów z aplikatorem - wtedy nie trzeba wkładać paluchów, że tak się wyrażę ;). Najważniejsze to się rozluźnić. Jak będziesz spięta to za żadne skarby nie wprowadzisz tamponu, albo sprawi ci to ogromny ból. A co i jak z tym tamponem to znajdziesz na instrukcji obsługi ;). Powodzenia!

Gość pauliśka
a gdzie mozna kupic te temapony z aplikatorem? czy w zwykłym markecie można? i jaka jest ich cena?

Gość PomocnaDłoń
Tampony z aplikatorem można kupić praktycznie w każdej drogerii, aptece i supermarkecie, w mniejszych sklepach są rzadziej spotykane. W szczególności polecam apteki towar tam jest sprawdzony, a panie zawsze pomogą w doborze odpowiedniego produktu. Cena wacha się od 7 do 10 zł, zależy gdzie kupisz. Najlepiej jest sprawdzić kilka sklepów.

Gość PomocnaDłoń
Dodam że na polskim rynku jedynymi tamponami są tampax'y. Nie żebym reklamowała, poprostu uprzedzam.;)

Gość PomocnaDłoń
POPRAWKA: jedynymi tamponami Z APLIKATOREM są tampax'y.;)

Gość AjAjAj
Hej to znowu ja a czy mając 12 lat i z pierwszą miesiączką w życiu można używać tamponów?????Czy ktoś używał tamponów w moim wieku???????????????

Gość AjAjAj
DO PomocnaDłoń sorry za ptanie a ile masz lat?????????????I od kiedy zaczęłaśużywać tamponów???????????;p

Gość Upppssssssssss
Mama pytanie!!!!Czy jak się wydziela wydzielina z pochwy to niedługo dostanie się okres????????????????Mam to już od jakiegoś niecałego roku .Czy mogę niedługo dostać okers???????????Prosze o szybką odpowiedź!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Gość PomocnaDłoń
Do Ajajaj: mam 16 lat, a tamponów zaczęłam używać chyba od drugiej miesiączki, czyli miałam wtedy około 12-13 lat. Jak chcesz możesz spkojnie zacząć już od teraz ich używać.

Gość PomocnaDłoń
Do Uuppppsssss: jeśli już od roku śluz jest obecny znaczy, że niedługo powinnaś dostać okres. Ja też tak miałam, nawet ostatnio o tym czytałam. Ale może to jeszcze potrwać nawet pół roku, może rok. Każda z nas jest inna i nigdy nie wiadomo kiedy to się stanie.;)

Gość PomocnaDłoń
Mam trochę niedyskretne pytanko do Ajajaj: Kiedy dostałaś pierwszej miesiączki (data)? Bo piszesz na początku, że w środę masz SKS i tak właśnie zaczęłam się zastanawiać czy wogóle tampony będą ci potrzebne na ten dzień. Okres trwa przecież od 3 do 7 dni więc możliwe, że do tego czasu miesiączka ci minie:). Tak więc chyba na razie nie musisz się martwić:)

Gość AjAjAj
Dostałam 26 grudnia 2007.A myślisz że już nie będę miała????Ale jak nawet nie będę miała to co z w-f?????Myślę że podczas ćwiczeń będzie mi widać podpaskę!!!!!!:(