Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

Gość AjAjAj
Sorry pomyłka dostałam 25 jestem tak zakłopotana i nie wiem co mam robić prosze o szybką odpowiedź!!!!:(

Gość Do 2 stycznia to już będzie po
Przesadzacie z tą miłością do tamponów. A podpasek nie widać- nie ma co histeryzować - okres normalna rzecz.

Gość AjAjAj
Może podpasek nie widać ale ze skrzydełkami to na pewno widać!!!!!!!!!!!!!!!!!!:(A ja mam takie spodenki gimnastyczne przy których widać majtki jak się rozchyli nogi do rozgiągnięcia

Gość pauliśka
a dlaczego jak włozylam tampona to mnie wszystko w środku bolalo?probowalam go wlozyc glebiej ale nie moglam a i tak daleko go wlozylam,moze to kwestia przyzwyczajenia???odp prosze!!

Gość Do 2 stycznia to już będzie po
Do Ajajaj, chyba nie musisz zawsze ćwiczyć w takich kusych majtkach? U nas dziewczyny wkładają sobie dres, znaczy dół dresu i spokój. Okres normalna rzecz. Do Pauliśka, to po co się męczysz. Podpaska i spokój.

Gość pauliśka
pomocna dłoń pomóż!!!!!

Gość PomocnaDłoń
W tym problem, że podpaska nie zawsze daje tego spokoju!

Gość AjAjAJj
Pauluśka a który to twój okres??????????????????

Gość AjAjAJj
Do pauliśka;ile masz lat???????????????

Gość PomocnaDłoń
Do Pauliśka: Jak dobrze założyć tampon krok po kroku: 1)Rozluźnij się! Pomyśl o czymś przyjemnym, posłuchaj muzyki albo weź kąpiel. Będąc spięta nie założysz tamponu lub sprawi ci to ogromny ból. 2)Dokładnie umyj ręce, rozpakuj tampon i pociągnij dosyć mocno za jego sznureczek, aby upewnić się czy się nie urwie. 3)W tym momencie trzeba dobrać odpowiednią pozycję. Można na leżąco, można kucnąć, na stojąco z jedną nogą opartą o wannę lub o ubikację. Gdy się wprawisz wystarczy, że lekko pochylisz się do przodu i rozszerzysz uda. 4)Tampon wprowadzamy palcem wskazującym - to ten zaraz po kciuku, jakby ktoś był niedoinformowany. Wolną ręką rozsuwamy wargi sromowe i delikatnie wkładamy tampon. Jęśli napotkamy na opór musimy lekko zmienić kierunek, zazwyczaj kierujemy tampona bardziej ku tyłowi. 5)Tampon jest na swoim miejscu kiedy włożymy cały palec do pochwy 6)Sprawdzamy czy nic nas nie uwiera i czy sznureczek wystaje i możemy robić co nam się podoba;) WSKAZÓWKI:Przy zakładaniu tamponu ręce muszą być jak najczystsze. Jeśli masz problem z jego wprowadzeniem, bo jesteś "za sucha" posmaruj czubek tamponu środkiem nawilżającym dostępnym w aptece. Nie stosuj tamponów zbyt często, tylko na jakieś ważne wyjścia, potańcówki, wf, wycieczki itp. itd. W domu i na noc używaj podpasek. Tak zalecił mój lekarz i też tak robię i jest wszystko ok.;)

Gość pauliśka
do Ajajaj mam 16 lat a pierwszy raz okresu dostalam majac 12 lat,do pomocna dlom dzieki serdeczne,tylko w tym problem ze ja go wlozylam tylko mnie bolalo wszystko w srodku dlaczego?

Gość PomocnaDłoń
Bardzo możliwe, że podrażniłaś sobie skórę wewnątrz, może poprostu byłaś "za sucha", ale to tylko moja sugestia, nie jestem ginekologiem. Spróbuj jeszcze raz podczas następnej miesiączki. Jeśli nadal będziesz czuła ból radzę ci iść do ginekologa.;)

Gość pauliśka
dzieki wielkie pocna dlon,jestes wielka:)

Gość AjAjAj
Do pomocna dłoń a kiedy pierwszy raz założyłaś tampon?????/Podczas której miesiączki?????

Gość PomocnaDłoń
W czasie drugiej

Gość PomocnaDłoń
W czsie pierwszej jakoś tak jeszcze nie myslalam o tamponach

Gość AjAjAj
Do pomocna dłoń;A czy nie masz jakiejś infekcjii???????????????A co powiedziała mama gdy się dowiedziała że chce zakładać tampony??????????

Gość oliwka1990
a gry urwie sie sznureczek da sie wyciagnac ten tampon ... bo tego sie boje... ;( i chodzi mi tu o rozmiar mini .... wiem ze to glupie ale..

Gość PomocnaDłoń
Do Ajajaj: na razie nie miałam żadnych infekcji. To tylko kwestia czystości. A ja na jej punkcie mam bzika;). Jeśli przed każdą aplikacją tamponu będziesz miała czyste ręce, na pewno nie grozi ci żadna infekcja. Pamiętaj też żeby nie używać cały czas tamponów, najlepiej na zmianę podpasek w domu i na noc, a tamponów tylko na jakieś ważne wyjścia, na wf, potańcówki, zawody itp. itd. A co do reakcji mojej mamy to nie było żadnych problemów, tylko się trochę zdziwiła, nie mam pojęcia czemu. Sama mi powiedziała, że nie rozumie jak można chodzić w tamponach, bo raz spróbowała, nie wyszło jej i od razu się zniechęciła, ale skoro ja czuję się normalnie to nie ma problemu;).

Gość PomocnaDłoń
Do oliwka1990: to że sznurek się urwie jest prawie nie możliwe. Ale jeśli to się stanie to trzeba poczekać aż tampon dobrze nasiąknie i spróbować go "urodzić" :P. Wiem że to dziwnie brzmi. Można też spróbować go wyjąć palcami (muszą być czyste!), ale żadko da się to zrobić. A jak nic nie pomoże konieczna będzie pomoc ginekologa. Jednak jeśli przed każdą aplikacją tamponu dość mocno pociągniesz sznureczek i się nie urwie, to jak będziesz go wyciągać też na pewno się nie urwie.:)

Gość AjAjAj
Do pomocnej Dloni;A jak powiedziałaś mamie że chcesz używac tamponów w jaki sposób?????????????

Gość PomocnaDłoń
Do Ajajaj: jestem bardzo nieśmiała i długo się nad tym zastanawiałam. Ale zdobyłam się na odwagę i gdy byłyśmy same wprost powiedzałam jej, że w niektórych momentach nie czuję się dobrze w podpaskach i chciałabym zacząć używać tamponów. Na szczęście nie była przeciwko temu i skoro jest mi w nich wygodniej to czemu nie. ;) Dziwię się sama sobie, że to zrobiłam, nie byłam nawet w stanie powiedzieć mamie, że dostałam okres:), ale to też jakoś poszło, bo sama się zorientowała ;P.

Gość AjAjAj
DO pomocnej dłoni ; a jak się zorientowała???????????????

Gość PomocnaDłoń
Jak czesałam się w łazience spadł mi na ziemię papierek po podpasce :P

Gość Oho
Hej mam 13 lat i nie mam już błony dziewiczej czy mogę używać tamponów normalnych a nie mini????????????Odpowiedzie prosze;p

Gość PomocnaDłoń
Ludzie skąd wy takie durne pytania bierzecie ?! I kieruję to do Ocho. Jak ci pasują to zakładaj. Umiecie czytać ulotki z tamponów czy w szkole was nie nauczyli ?! Pisze na każdej instrukcji "dziewczyny, które nigdy nie współżyły bez obaw mogą używać rozmiarów mini i normal" , a skoro ty nie posiadasz błony dziewiczej, nie wiem czy przez sosunek czy przez co innego, nie obchodzi mnie to, to tym bardziej możesz ich używać.

Gość Podpaska
W której klasie szkoły przychodzi pani ginekolog lub ktoś inny i rozdaje bezpłatne próbki tamponów ja chodze do 6 klasy szk.podst. i już miałam jedno spotkanie i rozdawali nam podpaski a kiedy tampony?????????????????Prosze was o odpowiedź!!!!!:)

Gość PomocnaDłoń
Dopiero w gimnazjum w drugiej klasie dostaniecie tampony ;)

Gość Podpaska
Do pomocnej dłoni ;a jak myślisz czy mogłabym używać tamponów od pierwszej miesiączki??????????????Jeszcze jej nie mam, ale jak będę miała.Odpisz

Gość PomocnaDłoń
No pewnie. Na początek najlepiej zacząć od mini.