Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

Gość Niesmiala
mam 14 lat i chciałabym zacząć używać tamponów ponieważ trenuję akrobatykę sportową (szpagaty itp) i podpaska bardzo mi przeszkadza :( poza tym mam strasznego pecha i na każde zawody miesiączkuję :( próbowałam już włożyć tampona ale nie wiem w jakiej pozycji będzie mi najłatwiej? i jak trafić do odpowiedniej dziurki? :( odpiszcie prosze !

Gość wicccccc
zobacz z ktorej leci ci krew wtedu bedziesz wiedziala w ktora dzieurke... a najlepiej w gorę i do tyłu wkladaj...;):) powodzenia..:)

Gość ki ki ki ki
Słuchajcie ostatnio po treningu ok 8 h nie wyciagalam tamponu... bo po 1 nie mialalam gdzie po 2 koncowka okresu wiec zbagatelizowalam to troche.. teraz trochę sie boje ze cos mi sie moglo stac.. bo ciagle mnie boli brzuch i jest lekko jakby napompowany. już jestem po okresie wiec to napewno nie sa jego syndromy..mam iśc z tym do ginekologa??

Gość hjhgjmnhg
moze na wszelki wypadek pójdz... albo dolekarza rodzinnego i opowiedz mu to..:)

Gość jabyćproblem
mam pproblem co mamzrobić moja mama pracuje w szpitalu a ja chcę się przebadać a się wstydze bo mama wszystkich zna co mam zbobić prosze pomuszcie

Gość jabyćproblem
oczywiście u gina bo czuje że coś sie ze mną dzieje

Gość jabyćproblem
mam pproblem co mamzrobić moja mama pracuje w szpitalu a ja chcę się przebadać a się wstydze bo mama wszystkich zna co mam zbobić prosze pomuszcie

Gość kuu
nie masz sie czego wstydzic chcesz sie poprostu przebadac ;)) powiedz na poczotku o wszystkim mamie

Gość jabyćproblem
dzienki za rade a ty już u ginekologa byłaś jak tak to napisz jak tam jest i kogo lepiej wybrać pabe czy faceta do KUU ODPISZ

dziewczyny!! starajcie sie nie uzywac tamponow...ja zaczelam uzywac je majac 14 lat i po 5 latach nabawilam sie grzybicy:/ tampony nie pozwalaja na swobodny przeplyw krwi...a krew miesiaczkowa jest brudna i jest pozywka dla bakterii... kiedy macie podpaske macica oczyszcza sie i wszystko jest ok. a jezeli juz musicie uzywac tamponow to najlepiej pod koniec okresu i mini... Pozdrawiam:)

Gość karcia9412
hey :) mam pewnien problem bardzo chcialabym uzywac tamponow ale nie moge!!! gdy tylko je zakladam czuje opor probowalam kierowac go juz w inne kierunki ale nic z tego nadal czuje opor!!! dziewczyny pomozcie mi bo bardzo chce uzywac tamponow!!!

Gość xXxolaxXx
Mam 13 lat i chciałabym używać tamponów tylko ze mam nieregularne miesiaczki... a kolezanka mówi ze lepiej nie uzywac jak sie jest jeszcze dziewica... Nie wiem co mam zrobic... Nawet nigdy nie próbowałam ich wlozyc bo troche sie obawiam ze to boli albo piecze;/

Gość kuu
nie byłam ale moje kolezanki były i mówili ze nie jest tak zle :)) idz moze lepiej do baby bedziesz mniej sie wstydziła :))

Gość do karcia9412
hejq! Tez to mialam na poczatku ale potem "odkrylam" ze to jest mięsień ktory chyba dziala jak np "wypycha" sie dziecko przy porodzie albo tampona z pochwy. Wiesz co zrób? Jak będziesz pod prysznicem albo w wannie dokladnie umyj rece najlepiej plynem do higieny intymnej i po prostu wsadz delikatnie "tam" palec i "rozeznaj sie" w sytuacji. Jak poznasz wlasne cialo, lepiej ukierunkujesz tampon i ominiesz ten mięsień. To nie jest zadna masturbacja. Ty po prostu poznajesz siebie. Ps: Jestem tylko nastolatka i nie wiem czy nie pomylilam sie w sprawie tego miesnia. To tylko moje przypuszczenia. Ale ja zastosowalam ta metode i od tamtej pory wszystko jest ok ;D

Gość Anetka
Zgadzam sie z kolezanka powyzej :D zrobilam dokladnie to samo i poszlo gladko :) pozdrowienia

Gość Lilith_1994
Mam 13 lat no i oczywiście jestem dziewicą :) Czytałam już niektóre artykuły na tej stronie, jednak mam pytanie: Gdy chciałam włożyć tampon (o.b mini) starałam się być rozluźniona, nawet postawiłam nogę na muszli klozetowej, jednak czuję jakiś opór - a z tego co sprawdzałam to dobrze go wkładałam. Boję się, że coś uszkodzę w środku, albo, że będzie to boleć... :( A wolałabym nosić tampony, bo gdy mam okres nie jestem w stanie normalnie funkcjonować (zwłaszcza na wf'ie, albo po 45-minutowym siedzeniu w ławce podczas lekcji) Wiem, że błony mi nie przebije, ale wydaje mi się, że po prostu mam dziwny układ macicy. Czy to możliwe, żebym miała taki dziwny układ, że tampon by się nie mieścił?

ja od jakiegos pol roku urzywam tampaxow i jest spoko zaczelam od fioletowych a skonczylam na zielonych... ale slyszalm zeob sa lepsze a le nie wiem jakie mam wybrac:( z powloczka czy bez i jaki rozmiar (skoro urzywam tampaxow zielonych)?? prosze doradzcie mi

skoro zielone tampaxy maja 3 kropelki chłonności to takie tez wybierz ob czyli ob normal albo super z powłoczką ponoć łatwiej sie zakłada- sprobuj i takich i takich i zdecyduj ktore lepsze dla ciebie

Gość ngn
Ja uzywam tamponiow baaaaardzo ługo i czesto tez na noc i nigdy nie mialam zadnej choroby

Gość ngn
i jezeli jest sie dziewica to tampony MOŻNA uzywac...

Gość do Lilith_1994
Spróbuj tampaxów, one naprawde latwo wchodza i sa na swoim miejscu dzieki temu aplikatorowi! A po wyjeciu tampaxa spróbuj włożyć o.b. mi to pomogło!

Gość a555
Hej dziewczyny ostatnio pierwszy raz uzylam tampaxow bo wczesniej uzwalam tylko o.b. i chcialabym podzielic sie moimi spostrzeżeniami: 1. Tampaxy sa swietne na pierwszy raz bo nie musisz sie meczyc w ktora str popchnac tampona tylko po prostu wsadzasz naciskasz i juz. 2. Sa swietne tez gdy ma sie malo czasu (np na przerwie w szkole) ALE! 3. PRZECIEKAJA juz po 2 godzinach sredniego krwawienia- u mnie tak bylo. 4. Porównajcie je z o.b.- wlozcie oba do szklanki z woda: o.b. sa bardzo starannie zrobione i nie tracą swojego kształtu w wilgoci, a tampaxy rozłażą sie i sa takie nieestetyczne po wyjeciu. - 5. Ale to nie znaczy ze tampaxy nie są higieniczne- wręcz przeciwnie, bo aplikator ogranicza styczność palców z tamponem w czasie wkładania, wiec bakterie się nie rozprzestrzeniaja. 6. ...choć gdy nie masz aplikatora, a umyjesz dokladnie ręce baktere też sie nie rozprzestrzeniaja, wiec... Wybierzcie same ;) PS. Choć ja wole o.b. bo lepiej się troche pomęczyć a potem mieć pewność ze nic nie przecieknie niz latac co 5 min do lazienki. Ale wybor nalezy do was.

mi tampaxy nie przeciekają :) fakt po wyjęciu są troche dziwne, ale przeciez nikt ich nie bedzie oglądał xD a ta taka falbanka na dole jest przydatna żeby za nią pociągnąć jakby się sznureczek urwał

Gość pliska odpiszcie
Czy po włożeniu tamponu SZNUREK może wystawać??? piście na e-melia klaudynunka12345@wp.pl

Gość agucha12
mam 12 lat i dzisiaj pierwszy ra zchcialam sprobowac ale sie nie udalo tylko weszla mi glowka jak chcialam dlaej weochnac to nie moge i mnie boli prosze pomozczie mi a co to jest ten aplikator

Gość klapauciusiki
to takie coś co pozwala włożyć tampon do środka

Już niedługo będę miała okres i tym razem postanowiłam przestawić się na tampony Kupiłam sobie narazie mini ale... mam obfity okres i nie wiem czy nie przestawić się na większy rozmiar czy rozstać przy mini... Pomóżcie, proszę ;)

Gość Martya
Dziewczyny! Moja mam chyba nigdy nie używałą tamponów. I jak JA mam jej powiedzieć że mam to w planach? Czy może lepiej wogóle nie mówić? Piszcie też na GG 6999456, piszcze jak będe niedostępna ponieważ mam opcje "Pokazuj status tylko znajomym" HELP!

Gość DO asiula13
zacznij od mniejszych