Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Tinker Bell

Termin na pazdziernik 2005

Polecane posty

Go艣膰 celebre 23
witam.moja wspaniala tesciowa dala dziecku wczoraj sloiczek z hippa jogurt z owocami.i dziecko dostalo wysypki.mowilam jej nie raz ze nie podaje sie dziecku do roku jogurtu a tymbardziej owocow wszystkich!!jak do slupa gadac.i teaz nie wiem co mam robic czy do lekarza czy odczekac.mialo jakies dziecko moze wysypke po jakims pokarmie??napiszcie co mam zrobic

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Celebre m贸j mia艂 wysypke na buzi chyba z dwa miesi膮ce. Ale by艂 wtedy malutki i do dzis nie wiem co go uczui艂o. Prawdopodobnie cos co ja jad艂am bo byl tylko na cycu. Prawdopodobnie mleko krowie. Odstawi艂am mleko i wsyztsko mleczne na jakis czas i wysypka zesz艂a. Mysl臋 ze jesli to tylko wysypka to wystarczy nie dawac dziekcu wiecej a przy wprowadzaniu czegos mleczego za jakis czas uwazac i obserwowac. swoja drog膮 twja tesciowa- jak moja mama- wszytsko by dawa艂a i w og贸le mnie nie s艂ucha. Ja mojemu daj臋 juz sloiczki- owocki z jogurtem ( chyba od 6 miesi膮ca) i m贸j dobrze reaguje. M贸j ma艂y r贸wniez nie przesypia nocy. Budzi si臋 czesto. Ostatnio sypia z nami bo jak spi u nas w 艂贸zku to zbudiz si臋 ze dwa razy a u sebie w 艂贸偶eckzu- co p贸艂 godizny:( To efekt tego, 偶e na okres zabkowania wyladowa艂 w naszym 艂贸zku i ju偶 si臋 nie da艂 wyprowadzic z niego.

Udost臋pnij ten post

A to do naszej dyskusji ostatniej o siedzeniu i siadaniu dzieci : http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54932,2273030.html?as=1&ias=3 M贸j Klusek pad艂 i spi juz 2,5 godizny. W domu 28 stopni. masakra. spi odkryty w samym tylko body. A mi pot na czo艂o wychodzi. Od paru dni - odk膮d jets upa艂 nie chce mi ejsc. dzis np zjad艂 rano o 5.30- cyca i od tamtej pory nic! A jest juz 12.30! Wczoraj mi od 12.30 do 18 tak nie jadl. Marwti mnie to. Inna rzecz, kt贸ra mnie marwti- boj臋 si臋 ze wychowam niesmia艂e dziecko. jak wychodze znim na spacer to jest ok do momentu gdy go ktos zagada , zaczepi. czasem ejst dobrze, nieufnie popatrzy a po paru minutach podnosi rackzi do g贸ry aby go wzi膮c i sie cieszy. czasem jest 藕le - od razu p艂acz. Wczoraj w 10 minut mi sie tak trzy razy rozp艂aka艂. Co dziwniejsze p贸艂 godizny wczesniej swietnie zni贸s艂 dwie inne osoby zagl膮daj膮ce do w贸zka. Moze by艂 zm臋cozny? Moze to ten kryzys 9-teg miesi膮ca? czy wasze tak maj膮? Martwi mnie to bardzo poniewaz sama by艂am zawsze straaaasznie niesmia艂a i mia艂am bardzo trudne zycie jako dizecko z tego powodu, Obieca艂am sobie ze zrobi臋 wszystko aby by艂 艣mia艂y. macie na to jakies sposoby? czy kto艣 tu w og贸le zagl膮da????? mam takiego do艂a od wcozraj ze brak s艂贸w. dzi艣 nawet na spacer nie wysz艂am bo nie mam ochoty ani si艂y a do tego te 30 stopni .... Buuuuuuuuu 馃槶

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 celebre 23
Eli Laura moze isc nawet z cyganem do domu, a wczoraj jak ja bylam w pracy to mala byla z tesciowa i przyszly mnie odwiedzic to laura tylko sie lekko usmiechnela i zajela dalej zabawkami, naewt sie chyba nie skapla ze z babcia jest a mamy nie ma. kazdy moze ja brac na rece lub zagladac do wozka, ale kolezanka z ktora chodze na spacery tzn jej syn 11 miesiacyto sobie nie da!!jak ktos obcy to placze odrazu.ale nie martw sie, jest wlasnie taki czas ze maluchy toleruja tylko znane osoby.wiec Eli glowa do gory i nie martw sie, ciesz sie ze kamilek zdrowy, rosnie a inne rzeczy sie z czasem poukladaja.pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 celebre 23
a i lekarz przepisal na wysypke fenistil.ciekawe czy pomoze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 emelle
Czesc, Karolek ma 2 zeby, poprosze o wpis do tabelki. Dalej chodzi do zlobka i dobrze sie tam bawi. Lubi siedziec w wozku, bo wszystko dobrze widzi. Na Boze Cialo bylismy na procesji razem z nim. Bardzo mu sie podobaly inne dzieci w wozkach, z taka ciekawoscia na siebie patrzyly i gadaly w swoim jezyku,zabawnie to wyglada. Karol tez nie umie sam sie podnosic do siadania, siedzi jak mu ktos pomoze. Ostatnio jednak lezac na brzuchu wyciaga nogi do tylu i pupe do gory i probuje podwijac nozki pod siebie na czworaka. Zdarza sie ze czasami zaryje nosem o podloge bo zgina rece szybko i jest wielki lament. Co do siedzenia to tez podkladam mu poduszki za plecami, ale nieraz przewroci sie na bok i tak podloge zaliczy. Ciezko go upilnowac. Ulubione zabawki to ostatnio grzechotka, klocki i woreczek z platkami- tak smakowicie szelesci, a i smakiem tez nie gardzi. To tyle co przychodzi mi do glowy? Jak zapatrujecie sie na ubranka dzieciece ze sklepow z odzieza uzywana? Ostatnio zrobilam interes zycia, bo za 4 zl kupilam malemu 2 body, spodnie dzynsowe ogrodniczki i bluze. Ubranka w dobrym stanie, nie zniszczone, bez plam i dziur. Robicie czasem tam zakupy czy raczej wybieracie nowe rzeczy?

Udost臋pnij ten post

鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍 •Sylmag.... 10.09..KUBU艢..馃尰..2700..50cm 7,5M 8600.. 76cm..0z •Ewunia21. 24.09 WIKTORIA.馃尰.3050..56cm 7,5M 6640.65cm..4z •Ania30.... 29.09 NATALKA..馃尰..3200..53 cm 8M 7300...68cm..1z •Karen ka..29.09 ALESSANDRO.馃尰..3520..52cm 8M 9300...74 cm •Flowers24 30.09 BARTEK..馃尰..2900..53cm..8M 8315 ... 72cm..0z •Laura7 ....03.10 NADIA..馃尰..3800..53cm 8M 8500...76cm..2z •Maj膮ca nadzieje 04.10 KAMILEK.馃尰..3760.56 cm 6M...9000..75cm..0z •Agucha 29..05.10. NATALKA..馃尰..3050...50 cm 6M 6800.. 65cm •Mama Natalki 06.10. NATALKA..馃尰..4300..59 cm 4M 7500..70cm •Eli.......... 08.10 KAMIL..馃尰..3850...56 cm 6M 8300..70cm...6z •tygrysicaa. 09.10 STEFANEK.馃尰.3480.56 cm 7M 7600.66,5cm.0z •Emelle..... 10.10 KAROL..馃尰..3190...53 cm 7M 8500..2z •Thefly...... 10.10 ADA艢..馃尰..3340..52 cm 6,5M 8100..70cm..2z •Jokas.......10.10 Oliver..馃尰..3000g..50cm 6M 7900..70cm..8z •Delphi31... 11.10 NATALKA..馃尰..3300..53 cm 7M 7000..68cm..0z •Yalu........ 11.10 DANIEL..馃尰..3960..52 cm 3M 6900 •Maja....... 12.10 MAJA..馃尰..3850..54 cm 3M 6850...63cm •Siostra 22 13.10 MELISA..馃尰..2600..50 cm 4540....60cm •Agus7..... 13.10 SEBASTIANEK..馃尰..3300.52 cm 8M 8000 65cm..2z •Waga 77.. 16.10 FRANEK..馃尰..3470 ...55cm 8M 7100..2z •Maggie7000..20.10 NATALKA.馃尰..3700..56cm 4,5M 7210..67cm •Sylwia30.. 21.10 KALINA..馃尰..4100...63 cm 6m 10600..68cm..0z •Frezja 73. 23.10 KONRADEK..馃尰..3550..60 cm 6M 7075..70cm..2z •Megji 23.10 PAWE艁EK..馃尰.. 6,5M 9150..0z •Ona24..... 24.10 LAURA..馃尰..3080...50 cm 5,5M..6900...70 cm..0z •Celebre23..24.10 LAURA..馃尰..4010..53cm 7,5M..ok. 10000 72 cm..2z •asia_20... 25.10 ARTU艢..馃尰..4240...60 cm 6M 2t 11400...82cm •Dota28.... 26.10 KONRADEK..馃尰..3480...60 cm 6M 7900..71cm.6z •ewcia26.. 30.10 JULECZKA..馃尰..3000...57 cm 7M 8000..4 z •stysia 74.. 04.11 ZUZANNA..馃尰..3620..54 cm 6m 8330. 70cm..3z 鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍 · Flowers24.........................14.01.1981 · Sylmag............................31.03.1975 · Tygrysicaaa......................19.04.1985 · Laura7............................30.04.1975 · Stysia74..........................12.05.1974 · Ania30.............................17.05.1975 · Dota28............................26.05.1977 · Karen Ka..........................02.06.1975 · Ewunia21........................12.06.1984 · Agus7.............................24.06.1977 · Celebre...........................24.06.1982 · Eli.................................19.08.1979 · Thefly.............................29.08.1979 · Jokas.............................12.09.1979 · Delphi31.........................17.09.1974 · Ewcia 26.........................30.09.1978 · Waga 77.........................13.10.1977

Udost臋pnij ten post

a my z Sebkiem przestawiamy si臋 na normalny nan czyli nie ha, lekarka powiedzia艂a 偶e mo偶na. A troch臋 mi to podratuje bud偶et !!1 I jak na razie pije ch臋tnie i nic mu nie ma . A my to mleko to tylko tak zapobiegawczo dawali bo ja jestem aletgikiem. Sebu艣 o dparu dni super raczkuje , tak bardzo powoli ale idzie mu to coraz lepiej. U mojej mamy poszed艂 dzisiaj zwiedzi膰 przedpok贸j. A bawi si臋 przy tym 艣wietnie, Mama da mu kulk臋, albo kawa艂ek gazety albo (oststnio ulubion膮 zabawk臋) puste pude艂ko po tik takach i ma艂y tak sobie rzuca albo kula i za tym idzie. Fajnie to wygl膮da. A chodzika nie ma wi臋c mo偶e dlatego zacz膮艂 raczkowa膰. eli - mnie si臋 wydaje 偶e z t膮 nie艣mia艂o艣ci膮 to nasze dzieci przechodz膮 taki etap 偶e boj膮 si臋 obcych , bo Sebek zaczepia ludzi, 艣mieje si臋 do nich ale bro艅 bo偶e do kogo艣 obcego i艣c na r臋ce. Ale to te偶 zale偶y od jego nastroju. A na nie艣mia艂o艣c spos贸b- my艣l臋 偶e jest na to jeszcze czas, ale przede wszystkim podkre艣la膰 zalety dziecka , nie m贸wi膰 mu 偶e jest idealne, ale m贸wi膰 w czym jest dobre, podnosi膰 jego warto艣膰, tak 偶eby wiedzia艂o 偶e jest warto艣ciowym cz艂owiekiem pomimo 偶e nie jest w czym艣 tam najlepszy. Ale czy to jest spos贸b? tak my艣l臋 emelle- ja na razie kupuj臋 tylko nowe, bo donosimy rzeczy po moim siostrze艅cu (siostra je dla mnie trzyma艂a 8 lat) , wi臋c du偶o ubranek nie potrzebujemy. Ale nied艂ugo si臋 sko艅czy !!! Ale my艣l臋 偶e b臋d臋 kupowa艂a nowe bo ja si臋 zrazi艂am do takich sklep贸w , by艂am tam tylko raz a jak babka rzuci艂a do kosza swetry i bluzki to babsztyle chcia艂y si臋 pozabija膰 i wyrywa艂y je sobie z r膮k. I nic tam nie kupi艂am, poza tym nie lubi臋 grzeba膰 w koszach...Ale ka偶dy robi jak chce, i jak mo偶e, bo ubranka dzieci臋ce nie s膮 tanie.

Udost臋pnij ten post

Jestem juz u tesciow. Przyjechalismy w sobote. Kot omal nie oszalal w klatce. Zamiast zatrzymywac sie planowane 3 razy, zatrzymalismy sie ok 10! Olek jak zwykle podroz zniosl z usmiechem na ustach. Ja dotarlam ledwo zywa. To juz kolejny dzien 35 stopniowych upalow. W niedziele po takiej koszmarnej podrozy, po sobotnim maratonie wizyt gosci, przy temperaturze w domu dochodzaacej 30 st, Olek jak gdyby nigdy nic przespal noc i rano obudzil sie z zabkiem i pierwszy raz sam usiadl :) :) :) Dwa sukcesy w jeden dzien i w dodatku nie oplacone zadnym placzem i marudzniem. Moje dziecko chyba wyczulo ze matka ledwo trzyma sie na nogach i mialo nade mna litosc. A to ze ledwo trzymam sie na nogach to prawda, bo odkad przyjechalismy juz dwa razy zaliczylam pogotowie i raz lekarza. Mam tak silne dusznosci ze ledwo widze na oczy :( :( Dzis jest juz lepiej. Wczoraj dluuuugo pani dr meczyla sie probujac przekonac mnie do hospitalizacji a ja uparlam sie i nie. Moze ja jestem toksyczna matka ale nie wyobrazam sobie rozstania sie na ponad tydzien z Olkiem. A mysle ze tydzien to minimum. Nigdy mniej nie lezalam. Jak mi obiecuja tydzien to znaczy ze potrwa wszystko min dwa a jak mowia o dwoch to sie przeciaga na 4-5 tyg. Do tego oddzial pulmonologii jest polozony 30 km od miasteczka w ktorym jestem wiec nawet ewentualne przyjazdy Olka do mnie bylyby dla niego meczace w tym upale. Licze na to ze wszystko sie poprawi. Na szczescie rodzina meza i on sam robia wszystko zebym mogla jak najbardziej odpaczac. Przepraszam ze ja dzis znow tylko w pierwszej osobie liczby pojedynczej, ale nie mam juz sily na czytanie.

Udost臋pnij ten post

Karen Ko a co Ci dolega? Chorujesz na co艣? By膰 mo偶e juz kiedy艣 o tym pisa艂as ale ja kiedys nie bywa艂am regularnie i nic na ten temat nie wiem. M贸j maly tak strasznie marudny, 偶 epierwszy raz w 偶yciu mam go do艣膰. Chcia艂abym uciec st膮d z krzykiem! Nie wiem co mu jest- mysl臋 ze znowu zabki. Obajwy na to wskazuj膮 ale na razie nic nie widac. Podziwam Ci臋 Delphi , ze sama sobie radzisz z ma艂膮. Ja ostatnio bywam ca艂e dnie sama bo m膮偶 tera zod rana do nocy w pracy - dzien w dzien . Wszystko spad艂o na moj膮 g艂ow臋 i mam ju偶 do艣膰. Planowalismy za rok gdzies w kwietniu zacz膮c starac o si臋 kolejne dziecko ale jak tak dalej b臋dzie ci臋zko to chyba wymi臋kam.

Udost臋pnij ten post

http://www.akn.pl/index.php?mode=59&nav=135&navg=25&lang=1 No dobra widze, 偶e martwa cisza... Wi臋c mo偶e om贸wimy takie temaciki : 1) Kszta艂towanie inteligencji dziecka . Macie na ten temat jakies fajne strony, ksi膮zki, wiedze? Czy cos robicie w tym kierunku aby rozwija膰 w w艂asnych dzieciach inteligencj臋? Ja zawsze chcia艂am zrobi膰 wszystko aby od ma艂ego wszechstronnie go rozwijac, dostarczac bodzc贸w. ma艂y ma 8 miesiecy a mi brak pomys艂贸w w przede wszystkim jetsme tak zm臋czona ostatnio, 偶e tylko czekam, 偶e p贸jdzie spac i da mi wreszcie troch臋 odpocza膰. Chetnie bym si臋 zaj臋艂a jednak jego inteligecnja gdybym znalaz艂a jakis \"plan\" jak tego dokona膰 2) temacik, kt贸ry na innych forach wywoluje czesto burze - co my艣licie o usypianiu dziecka metoda \" U艣nij wreszcie\"? Polega na tym, 偶e dziecko ma zasn膮c samo w 艂贸偶eczku. My jednak nie siedizmy przy nim, nie g艂aszczemy po g艂贸wce czytajac bajki tylko wychodzimy zostawiajac samo. dziecko sobie p艂acze a my mo偶emy do niego wroci膰 po jakims tam czasi z g贸ry okreslomym. Gdy si臋 uspokoi zn贸w wychodizmy a ono znowu p艂acze. Czas zostawiania go p艂acz膮cego sie wyd艂u偶a. Jets to okreslone scisle w minutach ale nie praktykowa艂am wiec dokl膮dnie czasu nie pami臋tam. Pr贸bujecie tego? Co o tym my艣licie? A mo偶 e ktoras z was praktykuje metoda Tracy Hoog? I Przede wszystkim czy komus si臋 to uda艂o??? 3) No i ta nie艣mia艂o艣c, wstydliwo艣膰- jakby ktos mial jakies in teresujace artyku艂y na ten temat - b臋de wdzieczna. Mo偶emy podyskutowac tez czy jak dzicko xle regauje na obych i p艂acze to unikac tych obcych i przeczekac az do tego dojrzeje czy tez rzuacac dziecko na g艂臋bok膮 wode i wpychac na r臋ce ka偶demu ( obcemu dziecku) kogo napotkamy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ania 30
Karenko zdrowiej szybko 偶eby艣 nie musia艂a maluszka zostawia膰 nawet na jeden dzie艅. Eli moja Natalka usypia bezpo艣rednio przy piersi lub je艣li nawet nie to w 艂o偶eczku po chwili sama usypia wi臋c ja nie musze stosowa膰 tu 偶adnych metod.Wydaje mi si臋 偶e u tak ma艂ych dzieci wszystko zmienia si臋 jak w kalejdoskopie i trudno jest wywnioskowa膰 czy dziecko b臋dzie niesmia艂e, jednego dnia si臋 boi innego ju偶 nie.M贸j starszy syn zawsze uchodzi艂 za nie艣mia艂ego,obawia艂am si臋 nawet jak przyjmie p贸j艣cie do szko艂y.Poradzi艂 sobie 艣wietnie,jest lubiany ma wielu koleg贸w i kolezanek bardzo szybko si臋 przystosowa艂 nawet szybciej ni偶 dzieci kt贸re kazdemu chcia艂y wej艣c na g艂owe.Eli no jak mo偶na kszta艂towa膰 inteligenc臋,czyta膰 10-mies. dziecku encyklopedi臋 je偶eli b臋dzie mia艂o by膰 zdolne to b臋dzie po prostu kochajmy nasze dzieci bo na tym etapie rozwoju dla nich jest to najwa偶niejsze.Nie martwmy si臋 czym艣 na zapas czas pokaze czy dziecko np. w wieku 3 lat b臋dzie chcia艂o poznawa膰 literki czy b臋dzie interesowa膰 si臋 tylko zabawkami.Eli ty masz zadatki na rodzica idealnego,kt贸ry my艣li o wszystkim przed czasem no pewnie lepiej wcze艣nie ni偶 p贸zno,偶ycz臋 ci wytrwa艂o艣ci w tym postanowieniu. chcia艂abym jeszcze zapyta膰 was czy kupowa艂y艣cie dzieciaczkom te pisma z ubrankami przy MAMO TO JA by艂a koszulka i spodenki a przy DZIECKU kapelusik i bandanka ja kupi艂am i jestem nawet z tych ciuszk贸w zadowolona s膮 w miar臋 dorej jako艣ci.To narazie na tyle.

Udost臋pnij ten post

Witam! Upa艂 nie do zniesienia.Nawet siedz膮c w domu pot mi z czo艂a sp艂ywa :( My艣艂a艂am 偶e po dzisiejszej deszczowej nocy b臋dzie ch艂odniej a tu duchota jak diabli.Wkurzaj膮 mnie takie pogody bo jak jest ch艂odniej to ca艂y dzien prawie spaceruje.Przychodze,nakarmie ma艂膮,zn贸w wychodze,potem jaki艣 obiadek i zn贸w na powietrze itd... Eli- nie mart si臋.Twoje dziecko przez to 偶e r贸偶nie reaguje na obcych a np.w wi臋kszo艣ci p艂aczem nie 艣wiadczy o tym 偶e b臋dzie nie艣mia艂e. Ja by艂am identyczna a nawet wyj膮tkowa pod tym wzgl臋dem.Dos艂ownie nikt nie m贸g艂 zajrze膰 do w贸zka bo zaraz by艂 p艂acz.Nikt opr贸cz mamy i taty nie m贸g艂 wzi膮艣膰 mnie na r臋ce i to a偶 do ponad roku a nie wyros艂am na nie艣mia艂膮.Nawet wr臋cz przeciwnie.Nawet to 偶e posz艂am dopiero do zer贸wki a tak to mia艂am kontakt tylko z bratem i rodzicami no i czasami z innymi na spacerze nie sprawi艂 偶e sta艂am sie nie艣mia艂a.Swietnie dogadywa艂am si臋 z dzie膰mi i doros艂ymi,sama zagadywa艂am,zaczepia艂am.My艣l臋 偶e nie艣mia艂o艣c to w pewnym sensie cecha wrodzona tak jak np.ma艂om贸wno艣膰 czy opanowanie.Wiadomo 偶e np.dzieci z rodzin patologicznych s膮 skryte i nie艣mia艂e i to napewno cecha nabyta,wymuszona przez sytuacje w rodzinie ale to ze ma艂y p艂acze bo kto艣 do w贸偶ka zajrzy to naprawd臋 nie 艣wiadczy o tym 偶e b臋dzie niesmia艂y.Nie martw si臋 tym.Moja ma艂a te偶 jeszcze na niekt贸rych reaguje p艂aczem a do niekt贸rych si臋 smieje.Dzieci te偶 wyczuwaj膮 dobre i z艂e osoby.Niekt贸rzy im si臋 podobaj膮, inni nie.Maluch taki co艣 sobie pomy艣li akurat w tej ma艂ej g艂贸wce,co艣 stworzy nieprawdziwego bo mu si臋 co艣 tam wyda nie tak i p艂acze. Np.powiem Ci 偶e ostatnio nasza Wiki siedziala podparta poduszkami z trzech stron-z ty艂u i z bok贸w.Przewr贸ci艂a si臋 na poduszke t膮 co mia艂a za pleckami i sama podnios艂a spowrotem.Ja,brat i m贸j ojciec zacz臋lismy si臋 do niej u艣miechac i bi膰 brawo.A moja c贸rcia co na to? Oczywi艣cie w straszny p艂acz.I czemu? Sama do tej pory nie wiem czego mog艂a sie przestarszy膰 czy co mog艂o jej si臋 nie spodoba膰 :) Takie s膮 te bobaski skoplikowane :) No ale si臋 rozpisalam na temat tej nie艣mialo艣ci. Poprostu chcialam Cie uspokoi膰 Eli. A w艂a艣nie-dzisiaj odebra艂am wynik posiewu z moczu ma艂ej i okaza艂o sie 偶e nie ma 偶adnych bakterii!! Ja jestm szcze艣liwa bo dwa razy robi艂am zwyk艂y i dwa razy co艣 wychodzi艂o nie tak.No i ledwo ten posiew zrobi艂am bo ma艂a nie chcia艂 rano sika膰.Godzin臋 艣l臋cza艂am nad ni膮 z tym \"psi,psi,psi\" :) i nic.Puszcza艂am wod臋 w kranie i te偶 nic nie pomoglo.Wko艅cu stwierdzi艂am 偶e ma艂a zawsze sika po k膮pieli i postanowi艂am j膮 wyk膮pac.Zd膮zy艂am po艂o偶yc ja na przebieraku a tu odrazu strumie艅 moczu :) Co do ubranek to ja kupuje nowe.Mam tu dwa sklepy pod nosem z u偶ywan膮 odzie偶膮 i jest te偶 dla maluch贸w ale wszystkie kaftaniki takie sprane,powyci膮gne,gdzie艣 tam guzika brakuje itp.Nic szczeg贸lnego.A nowe takie 艣liczniutkie,zreszt膮 wyb贸r co do rozmiar贸w a w tych u偶ywanych to co jest trzeba bra膰 albo rezygnowa膰.Ja mam chopla na punkcie strojenia mojej wi臋c wybieram nowe.Ale oczywi艣cie jesli w takim ciucholandzie by艂o by co艣 naprawd臋 fajnego,艂adnego to bym wzi臋艂a.Np.kole偶nka znalaz艂a ma艂e buciki adidasa-firmowe za 10z艂! No ko艅cz臋 ju偶.Troch臋 si臋 rozpisa艂am.Ma艂a 艣pi.Id臋 jej zupk臋 zrobi膰.Dzi艣 ze szpinakiem!

Udost臋pnij ten post

Ania 30 napisa艂a艣 \" Eli no jak mo偶na kszta艂towa膰 inteligenc臋,czyta膰 10-mies. dziecku encyklopedi臋 je偶eli b臋dzie mia艂o by膰 zdolne to b臋dzie \" No co艣 Ty? Oczywi艣cie, 偶e mamy wp艂yw na inteligencj臋 naszych dzieci. Nie 偶artuj. Przeciez jak taki mlauch b臋dzie le偶a艂 ci膮gle w 艂贸偶eczku i nic nie s艂ysza艂, nic nie widzia艂 poza sufitem to jak on si臋 ma rozwija膰? A Im wiecej zobaczy im wiecej doswiadczen bedzie mia艂o im wiecej zobaczy, us艂yszy, dotknie sprawdzi przezyje tym b臋dzie bogatsze w wiedze, inteligentniejsze. Nie pamietamy pierwszych trzech lat naszego zycia ale tyle wiedzy ile zgromadzimy w tych latach a anwet pierwszych miesi膮cach to nie zgromadzimy chyba juz nigdy. Czyta艂as artyku艂y kt贸rych linki poda艂am? Nie m贸wi臋 o czytaniu encyklopedi ale o czytaniu w og贸le. Jak sie dzieku nie czyta albo gorzej- w og贸le do niego nie m贸wi ( bo i tak bywa) to jak sie dziecko ma nauczy膰 mowy? A jak od ma艂ego s艂ucha wielu s艂贸w to i uczy si臋 m贸wic i ich znaczenie szybko poznaje i intoncji s艂ucha - widzi ze m贸wimy raz z rado艣ci膮 a raz ze smutkiem cyz gniewem. ( Moja siostra cioteczna w wieku trzech lat powiedzia艂a podskakuj膮c \" Aga skacze na s膮偶e艅\" Wszystkich zatka艂o. S膮偶e艅- dawna jednostka odleg艂osci Dziecko to ma w og贸le bardzo wysoki ilora z inteligecncji). Inaczej si臋 rozwija dziecko kt贸re siediz samo w domu i nikogo nie widuje poza matk膮 kt贸rej si臋 nie chce nawet na spacer wyjsc a inazej dziecko kt贸e bywa na spacerach i wsr贸d ludzi, widzi inne dzieci zwierz膮tka, ptaszki, samochody itd. Mog艂abym tak gadac i gadac ale moja mama do mnie przysz艂a i nie wyapda abym tak siedzia艂a.... pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Witam Mamusie. Wyjazd nam si臋 uda艂. Dojechali艣my na mazury nad jezioro 艢niardwy. By艂a pi臋kna pogoda i bardzo fajna miejscowo艣膰. Niestety M膮偶 w nocy z pi膮tku na sobot臋 z艂apa艂 rota wirusa i mia艂 ca艂膮 sobot臋 z g艂owy. Wr贸cili艣my w niedziel臋 wieczorem a w poniedzia艂ek roz艂o偶y艂o si臋 na tego samego wirusa starsze dziecko, a z poniedzia艂ku na wtorek ja. Bardzo si臋 boj臋 偶eby dzidziu艣 si臋 tym nie zarazi艂, bo lekarz powiedzia艂 偶e ka偶de z nas zara偶a do 7 dni. Jak tylko znajd臋 d艂u偶sz膮 chwilk臋 czasu to prze艣l臋 Wam zdj臋cia z wyjazdu. W og贸le to si臋 bardzo ciesz臋 bo od tego s艂onka poprawi艂a si臋 sk贸ra Szkraba. Chyba nawet wida膰 na zdj臋ciach. Eli mnie martwi to 偶e Stefanek jeszcze nie siedzi sam. Do neurologa jeste艣my zapisani dopiero na po艂ow臋 sierpnia. Karenka m贸j Maluszek wypija ostatnio jeden soczek bobofrut naraz. My艣l臋 偶e to dobrze 偶e tak du偶o pij膮 w te upa艂y. Ma艂y nawet zwi臋kszy艂 dawk臋 cyca ostatnio z powodu tej pogody. Ania my jak idziemy na spacery to gdzie艣 ok. 3-4godziny.Ostatnio to nawet na brzuszku le偶y w w贸zku i zupe艂nie mu to nie przeszkadza, a kiedy艣 nie by艂 do tego ch臋tny. Sylmag dzi臋kuj臋 za zdj臋cia. Eli ja te偶 rozgl膮dam si臋 za jak膮艣 spacer贸wk膮 kt贸ra mie艣ci si臋 bez problemu w samochodzie i jest w miare porz膮dna, bo tem nasz funkcjonalny Adbor jest ci臋偶ki i du偶y. Celebre u nas te偶 nocki jeszcze nie przespane w ca艂o艣ci. Jakie艣 dwie pobudki. Eli czyta艂am artyku艂 w jakiej艣 gazecie 偶e dzieci od 8 miesi膮ca tak maj膮. Jak im si臋 spodoba to si臋 艣miej膮 do obcych a jak nie to p艂acz膮. Niekoniecznie musi to 艣wiadczy膰 o nie艣mia艂o艣ci. Emelle ja nie mam czasu na chodzenie i wyszukiwanie w odzie偶y, ale gdybym mia艂a czas to bym posz艂a. Ostatnio szwagierka m贸wi艂a 偶e by艂a gdzie艣 w taniej odzie偶y i by艂o du偶o komplet贸w dla takich ma艂ych dzieciaczk贸w jak nasze, a stan jak by by艂y nowe (par臋 sztuk podobno nawet z metkami by艂o). Karenka gratuluje nowych umiej臋tno艣ci 馃尰 I mam nadziej臋 偶e z Twoim zdr贸wkiem b臋dzie lepiej lada dzie艅. Ania ja mia艂am kupi膰 te pisma, ale ba艂am si臋 偶e b臋dzie to niezbyt dobrej jako艣ci, ale z tego co czytam to mog艂am zaryzykowa膰. Ko艅cze kobitki. Aha czy Wasze dzieci na te upa艂y te偶 s膮 takie wym臋czone w dzie艅, a wieczorem do 22 baraszkuj膮 i ca艂y czas si臋 艣miej膮?? Pozdrawiam i mam nadziej臋 偶e uda nam si臋 wyj艣膰 jutro na spacer, bo przez ostatnie trzy dni nie mia艂am na to si艂y, tak mnie wym臋czy艂y wymioty.

Udost臋pnij ten post

czesc Dziewczyny, zagladam tu czesto, ale maly nie pozwala mi pisac, albo wieczorem nie mam sily. Ostatnio Oli zrobil sie marudny, tylko mama i na rece, a jak mnie z oczu spusci to w placz. Czasami juz nie mam sily. odnosnie spacerow to jam mam ostatnio problem, bo olver po pol godziny zaczyna marudzic i placze. Jest szczesliwy jak moze raczkowac i siedziec na podlodze. jesli chodzi o obcych to jest roznie raz sie smieje raz placze w zaleznosci jaki ma humor i czy mu sie ktos podoba czy nie:). Ostatni to sie nawet tescia bal. Spacerowke, mam od samego poczatku bo taki wozek kupilisy, ze mozna przebudowac, ale niestety jest ona taka duza , ze ledwo sie do samochodu miesci. Co uwazam za praktyczne w spacerowce to kszyk, mozliwosc polozenia dziecka, pokowiec w przypatku deszczu i parasolke, bo slonc potafi czasami prosto w oczy swiecic i buda od wozka nie ochrania zawsze. ja sobie taki parasol dokupilam i mysle, ze mozna w kazdym sklepie z wozkami dostac. ja probowalam tej metody nauczenia spania eli, ale uwazam ja za drastyczna. Mi szkoda bylo Olivera jak tak mcno plakal serce mi sie krajalo. moja znajoma to praktykuje i jej maly zawsze do 10 min pacze zanim sam usnie, wiec ma zawsze stres przed polozeniem malego. Ja usypiam malego w nastepujacy sposob: idzemy do sypialni, czytam mu troche bajke i przytulam, kolysze. czasami sie stawia i placze. Trwa to czasami do 10 min, a czasami do pol godziny. jednak may budzi sie ostatnio okolo 3 i nie chce sam spac, wiec laduje u nas. Odnosnie wychowania malego.W zwiazku z tym ze oliver bedzie prawdopodobnie jedynakiem to ja chodze z nim jak juz pisalam na basen, naleze do grupy dzieci raczkujacej mini, pozniej zapisuje sie do maxi, okolo11 miesiaca. Czesto spotykam sie z matkami z dziecmi w podobnym wieku Oivera, wiec mysle, ze jest ok. ja widze co on juz w 7 i 8 miesiacu wyczynial i wyczynia to sie nie martwie, ze zle go wychowuje. Rozmawiamy z nim czesto o tym co w danej chwili robimy. Moj maz podczas gotowania opowiada mu co robi. Jest to moze smieszne, ale maly slucha i sie obrze przy ym bawi trzymajac swoja drewniana lyzke:)))))))))). Jak ktos chce zobaczyc ubanko oliera na chrzest to na tej stronie od gory czwarte ubranko www.artbaby.com.pl jest to nebieski garniturek. Zaloylam sobie w koncu gadu gadu o to moj numer 6041051 to tyle u nas papa 馃憚

Udost臋pnij ten post

karen ka - odpoczywaj jak najwi臋cej, ale jak b臋dzi臋 trzeba i艣c do szpitala to nie zwlekaj, bo Olkowi potrzebna jest mama zdrowa i pe艂na si艂. Trzymam za wyzdrowienie !!! eli - ja te偶 chcia艂am dba膰 o rozw贸j mojego dziecka, ale jak na razie odpad艂o np czytanie bo go to nie interesuje. My艣l臋 偶e na razie to maj膮 jeszcze du偶o w otoczeniu rzeczy kt贸re trzeba pozna膰 ale za jaki艣 czas to mo偶e mo偶na by艂oby co艣 zacz膮膰 dzia艂a膰 ale co ? U mnie te偶 kole偶anki maj膮 na ten temat r贸偶ne zdanie , jedna posy艂a dziecko oczywi艣cie starsze ni偶 nasze na angielski a druga m贸wi 偶e zatruwa jej dzieci艅stwo( 偶e powinno ono by膰 beztroskie itp itd). A ja uwa偶am 偶e fajnie jak dzieci mog膮 si臋 czego艣 uczy膰 je艣li to oczywi艣cie nie jest dla nich kar膮, ale je艣li chc膮 si臋 uczy膰 to czemu nie ? U mnie z usypianiem Sebka jest bez zmian czyli dalej 艣pi ze mn膮, teraz to ja nie chc臋 go wsadza膰 do 艂贸偶eczka bo nie chc臋 spa膰 sama a po drugie 偶e on odczuwa w jaki艣 tam spos贸b nasz kryzys i nie chc臋 mu teraz robi膰 rewolucji. Czasami zasypia na r臋kach ale wieczorem po prostu k艂adziemy si臋 razem , pije butl臋 a potem si臋 kr臋ci albo chwil臋 skacze a potem go tylko par臋 razy k艂ad臋 , czasami co艣 艣piewam i w ko艅cu po niesko艅czonej ilo艣c przewr贸ce艅 z boczku na boczek usypia.

Udost臋pnij ten post

U mnie usypianie wygl膮da tak, 偶e w ci膮gu dnia nosze go na rekach- ostatnio tylko w pozycji pionowej bo inna wywo艂uje natychmiastowy bunt. Nosze go i 艣piewam na g艂os \" Ach 艣pij kochanie\" albo \" Z popielnika na Wojtusia\" Niedawno usypianie trwa艂o 5 minut, teraz chyba przez te upa艂y troch臋 si臋 m臋czy i trwa troch臋 d艂u偶ej. Drzemki ma 3- zwykle ko艂o 7 rano, poxniej 11-11.30 a ostatnia zazwyczaj 14-14.30. No chyba ze ta ostatnia jest kr贸rka bo cos go wybudiz to wtedy zdarza sie ze robimy czwart膮 drzemk臋 ko艂o 17-tej ale to rzadko. Na noc idzie spac ko艂o 20-tej. Wieczorne usypianie wygl膮da tak, 偶e si臋 z nim k艂ad臋. Zalezenie od tego czy jest bardzo zm臋cozny- albo usypia od razu przytulony albo bryka, turla si臋 a ja mu opowiadam zmysloe bajki lub spiewam az padnie. Do niedawna go przenosi艂am do jego 艂贸偶eczka ale poniewaz wstawa艂 co p贸艂 godizny postanowilismy ze bedzie spal z nami. Tymbardziej ze mamy szerokie 艂贸偶ko. Teraz mam w nocy ze dwie- trzy pobudki- na karmienie. Nadrabia noca bo w dzien mi w og贸le nie chce jesc i pi膰! Wczesniej karmienie nocne by艂o jedno. Czasem sie w nocy kr臋ci, wierci i zbudzi ale zobaczy ze spi z nami- wezmie smoczka i idzie spac. Dziki temu ze spi z nami pobudka ranna przesun臋艂a si臋 z godizny 4-tej na 5.30. Dzi臋ki Ci Panie :) Spacer贸wk臋 kupi艂am. Ja tez mia艂am spacer贸wk臋 w wersji kombo- tzn przerabiany g艂臋boki w贸zek na spacer贸wk臋 ale jak mia艂膮m codzinnie zostawiac ma艂ego i zbiegac do piwnicy aby wytachac te 17 kilo po czym biec na g贸re po niego z nadziej膮 ze nie placze to wchodz膮c do domu mia艂膮m dosc. A trzeba go by艂o jeszcze ubrac i zniesc na d贸艂. Gdyby on hcia艂 jeszcze byc na tym spacerze ale wtedy przerabialismy taki okres ze spacer by艂 interesuj膮cy zaledwie przez p贸艂 godizny a potem by艂o marudzenie i placz. A powr贸t do domu by艂 identyczny- jego na g贸r臋, biegiem po w贸zek na d贸艂 i do piwnicy zniesc te 17 kg i biegiem sprint na g贸re na 3 pi臋tro s艂uchaj膮c czy nie p艂acze. Masakra. tak wiec wola艂am spacer贸wk臋 z wiadomych juz powod贸w :)

Udost臋pnij ten post

Je艣li chodiz o drzemki w w贸zku to u nas czasem jest najpierw d艂ugi marudzenie i p贸xniej albo zasnie albo p艂acz i tu sa dwie ewentualnosci- 1) wrcamy biegiem do domu 2) jestesmy daleko od domu - wyjmuj臋 go z zwozka zukam zacisznego k膮ta ( gdzies na ulicy ;) ) stoj臋 sobie z nim na r臋kach i 艣piewam na g艂os ko艂ysnaki :D Nawet przedwczoraj tak mia艂am. Zwykle staram sie okolicy drzemi kr臋ci膰 si臋 ko艂o domu tak na wszelki wypadek a tu bach- przegapi艂am por臋 drzemki i by艂am dosc daleko a jemu zachcia艂o si臋 spac. Do tego nowy w贸zek. Ma艂y za Chiny nie chcia艂 usn膮c a wiec gdzies pod jakim艣 blokiem noci艂am go i usypia艂am :) Potem spi臋cego bach do w贸zka i jedziemy dalej. Ale wcozraj ... jade z nim ta spacer贸wk膮. on twardo siedzi, jedziemy przy ruchliwej ulicy, spacer贸wka si臋 telepie ( niestety gumowe ko艂a :( ) g艂o艣no, ja sie spiesze bo wiem ze nied艂ugo zachce mu sie spac i b臋dzie lament. Patrz臋... a jemu g艂贸wka opada na rami臋. patrz臋 i nie wierz臋- zasn膮艂! Bez smoczka, bez pozycji le偶膮cej, bez ciszy, w takim podskakuj膮cym w贸zku ! Bez rzadnych marudzen p艂膮cz贸w! Alez to jest wygodne jak tak dziecko zasypia! Ja zawze tak chc臋! :)

Udost臋pnij ten post

A odnosnie tego rozwijania dziecka to ja uwazam ze nie ma sensu dziecka m臋czyc jakimi艣 tysi膮cami dodatkowych zaj臋c ale jesli to dziecko faktycznie mecyz. Przewa偶nie ejdnak jets to tak zorganizowane ze dziecko si臋 przy tym swietnie bawi i to lubi wiec czemu przy tym nie skorzystac i go czegos nie nauczy膰. Na czym niby ma polegac to \" beztroskie dzieci艅stwo\" na nic nie robieniu? Przecie偶 mo偶na si臋 wiele nauczy膰 bawiac si臋. Uwa偶am , 偶e dobrze jest dziecko wczesnie rozwijac nie przem臋czajac go i nic na si艂臋. jak nie chce to mo偶e spr贸bowac zainteresowac go czym艣 innym. Jokas u nas tez mowimy ma艂emu na bierz膮co co robimy. Od ma艂ego tak go traktujemy. Niech s艂ucha s艂贸w, jezyka polskiego.. Lepsze to niz mielisbysmy milczec. Bo o cyzm tu z takim B膮blem rozmawiac? ;) Zawsze jak cos robi臋 to mu o tym m贸wi臋 , opowiadam, niech widzi i sie uczy. Ja sadze, 偶e to wszystko gdzies tak si臋 w tym ma艂ym m贸偶gu koduje . I od malego mu czytam. ba nawet od po艂owy ci膮zy, jak sie tylko dowiedzia艂am, 偶e juz s艂yszy :) Kiedys czyta艂am czesciej bajki ale teraz jak ci膮gle usiluje znizczy膰 ksi膮zk臋 to raczej czytuja mu wierszyki. G艂ownie Tuwim i Brzechwa ale nie tylko. Ma ca艂膮 mas臋 takich ma艂ych ksi膮zeczek dla dzieci w twardej oprawie i jak czytam to on si臋 nimi bawi. Juz znam je wszytskie prawie na pami臋c i korzystam z teo gdy np musze mzyc naczynia albo rowie艣ci膰 pranie itp... On sobie siediz w krzese艂ku i czyms bawi a ja recytuj臋 z pamieci wierszyki albo spiewam piosenki. zawsze to czas wykorzystany a on si臋 nie nudzi.

Udost臋pnij ten post

Poza tym jesli chodzi o rozwijanie dziecka to tez staram si臋 mu duzo rzeczy pokazywac. jak si臋 baiwmy klockami to zamaist robic to w ciszy m贸wi臋 mu,np : 偶e ten klocek jest zieolony i mo偶e eposzukamy jeszcze innych zielonych... Pokazuj臋 kolory, opowiadam o kszta艂tach, pokazuj臋 co mozna z nimi zrobi膰, zwracam uwage , 偶e ja postuka klockim o r贸偶ne rzecyz to b臋da r贸偶ne dzwi臋ki , pokazuje, 偶e r贸偶ne przedmioty w dodtyku sa r贸偶ne, i takie tam... jak chodze z nim po mieszkaniu to nazywam r贸zne przedmioty daj臋 mu dotkn膮c ( nie wszyztko si臋 da) i opowiadam o tych przedmiotach : \" Kamil a gdzie sa rybki? ( on zwykle spojrzy na akwarium) Zobacz jakie kolorowe sa rybki i p艂ywaj膮 sobie w wodzie. nakarmimy rybki bo pewnie sa g艂odne\" i takie tam.... Ale mo偶e wy macie jakies fajne pomysly na rozw贸j malucha. Bede wdzieczna za pomys艂y bo ja nie mam juz zadnych.

Udost臋pnij ten post

Aha a jesli o ta nie艣mia艂o艣c chodiz to ja si臋 nie marwti臋, 偶 eon jest niesmia艂y bo sadze na na niesmia艂osc jest jeszcze za wczesnie. Ja si臋 obawiam, 偶e on na niesmia艂ego wyrosnie i bardzo sie tego boje bo wiem jak mi by艂o bardzo ci臋zko. A ja naprawde by艂膮m ci臋zki przypadek. I mysl臋 z etaki kontakt z ludzmi i dziecmi jest bardzo potrzebny i wskazany. Mo偶e i niesmia艂osc jest dziedziczna i nie mamy na to wp艂ywu ( nie wiem) ale na pewno taki kontakt z ludzimi pomo偶e ma艂emu cz艂owiekowi np odnalze藕c si臋 w grupie, nawi膮zac kontakty, uczy rozwiazywania konflik贸w i innych reakcji spo艂ecznych ( czy jak to nazwac) I wczoraj sobie pogada艂am z mam膮. Zapyta艂am jak to by艂o ze mna- czy mia艂am kontakt z ludzmi. I co si臋 okaza艂o? Do 10-teo miesiaca 偶ycia w og贸le nie widywa艂am ludzi bo rodzice mieszkali w innym miescie- w艂asciwie poza miastem na terenie zak艂adu pracy. Wok贸艂 by艂y tylko 艂aki i pola. W贸zkiem za daleko do miasta a samochodu nie mieli. P贸zniej przeprowadzili si臋 do tego miasta w kt贸rym mieszkam teraz. I znowy dom oddalony od ludzi, cho膰 juz nie tak bardzo. Jedni sasiedzi mieli dizeci dw贸ch ch艂opak贸w m艂odszych ode mnie- jeden o rok a drugi o trzy lata. I ja i m贸j brat chowalismy si臋 prawie wy艂膮cznie w ich towarzystwie. Obce miasto- zerow rodziny czy znajomych. Moja mama by艂a na wychowawczym wiec do przedszkola posz艂am majac skonczone 5 lat. I przedszkole wspomianm jako horror. Nie mog艂膮m si臋 tam odnale藕膰. By艂am taki ma艂y dzikusek, nie umia艂膮m nawi膮zac kontaktu, wstydzi艂膮m sie, wszytsko by艂o dla mnie trudne. Nie by艂am zupe艂nie na to przygotowana. Do dzis wspominam to jak koszmar. Moi sasiedzi nawet do przedszkoal nie chodzili i nie musze dodawac ze wyrosli na bardzo niesmia艂ych ludzi. Jeden am nawet jakies problemy ze zdrowiem psychicznym i ci膮g艂e za艂amania ale to inna bajka ( czy inna? ). No dobra id臋 bo ma艂y zaraz wstabie a ja zamiast si臋 ubrac to epopej臋 w pi偶ami臋 pisze. papa. Trzymajcie si臋 kobitki. I piszcie co艣 cz臋sciej....

Udost臋pnij ten post

Karenka zdr贸wka Ci 偶ycz臋!! pewnie ta alergia Ci臋 zn贸w dopad艂a.. Co do Twojego wcze艣niejszego pytania odno艣nie uczenia dziecka 偶e czego艣 niewolno , ja staram si臋 N uczy膰 i widz臋 偶e rozumie s艂owo nie i nie wolno. Zmieniam wtedy ton g艂osu i gro偶e palcem.. a ona raz si臋 stosuje a raz nie:) ale na pewno odr贸偶nia te s艂owa.. Ania 30 ja prawie wszystko mam z ciuchland贸w dla Nati bardzo dobrej jako艣ci i firmowe, nawet rzeczy Disneya:) nie uwa偶am 偶eby by艂o co艣 w tym z艂ego..a na nowe mnie nie sta膰. Tygrysicaa mo偶emy poda膰 sobie r臋ce N nadal nie siedzi sama, te偶 mnie to martwi, chyba si臋 wybierzemy do ortopedy, my艣lisz 偶e do neurologa lepiej? nie wybierasz si臋 do ortopedy? Eli jako艣 daj臋 rad臋 , chocia偶 kr臋gos艂up wysiada. co do rozwijania inteligencji mhm po prostu wymy艣lam ca艂y czas nowe zabawy, zabieram j膮 w nowe miejsca i dodatkowo kontakt z lud藕mi, my艣l臋 偶e to stymuluje rozw贸j w 100% na tym etapie i dodatkowych wra偶e艅 nie trzeba. Co do metody u艣nij wreszcie ja j膮 stosuje. Nauczy艂am tak N i jest super k艂ad臋 j膮 i wychodz臋, tylko teraz przez id膮ce z臋by czasami jest inaczej..poprzytulam , za艣piewam i wychodz臋. N wybudza si臋 czasami raz w nocy przez te z臋by bior臋 j膮 wtedy do siebie na par臋 minut a偶 za艣nie i za chwil臋 odnosz臋 do 艂贸偶eczka. W dzie艅 mamy 2 drzemki od 9 do 11 p贸藕niej ok 16 do 17.. Nauczy艂am Nati robi膰 papa i zapami臋tale to robi:) Da艂am jej wczoraj 1 truskawk臋 i wcze艣niej poziomki i super zero wysypki. Nadal za bardzo nie chce pi膰, ale pielucha mokra tak偶e chyba jej wystarcza.. Ja nadal poszukuj臋 pracy, biegam na rozmowy kwalifikayjne, firmy si臋 odzywaj膮, ale w wielu wymagana jest dyspozycyjno艣膰 , co dyskwalifikuje mnie, bo ja du偶o czasu nie mam.. Zobaczymy na razie si臋 nie za艂膮muj臋 , my艣l臋 偶e w ko艅cu co艣 znajd臋.. Pzdr dla all

Udost臋pnij ten post

Eli ale napisa艂a艣 zaraz b臋d臋 czyta膰 tylko nie wiem czy zd膮偶e bo Franek mo偶e mi si臋 zaraz obudzi膰.... mnie troche nie by艂o bo 20 mieli艣my imieniny franka wiec go艣cie 21 mi jako艣 tak zesz艂o i nie w艂膮czy艂am kompa 22 byli艣my na pogrzebie wyjezdnym wi臋c znowy nie by艂o szans... no i dzisiaj mam zaleg艂o艣ci.... Tylko jedno pytanko w mi臋dzyczasie do dziewczyn kt贸re karmia piersi膮 bo ja do tej pory dawa艂am frankowi obiadki z mi臋sem i owoce a teraz chcia艂am da膰 kaszk臋 i si臋wkurzy艂膮m bo wszystkie te kaszki s膮 albo na mleku modyfikowanym albo trzeba rozrobi膰 mlekiem...znalaz艂am tylko jeden kleik ry偶owy kt贸ry si臋 rozrabia wod膮......co wy z tym problemem robicie? czy dajecie te kaszki na kt贸rych jest napisane 偶eby doda膰 mleko i zamiast tego dodajecie wod臋? bo ja nie chcia艂abym mu dawa膰 mleka modyfikowanego bo przecie偶 nie po to karmi臋 偶eby mu jednak dawa膰 mleko modyfikowane w kaszce.....no tak mi si臋 wydaje....nie wiem ale jako艣 ta sytuacja kaszkowa mnie dobi艂a

Udost臋pnij ten post

Cze艣膰 Prosz臋 o wpis Pawe艂ek ma pierwszy z膮bek. Niestety nie wyszed艂 bezbole艣nie, do艂o偶y艂a mu si臋 Gor膮czka trzydniowa wi臋c prze偶y艂 to wszystko bardzo dotkliwie. Nadal ma wysypk臋 i jset rozdra偶niony (okropna ta choroba) Co do waszych pyta艅 1. Odzie偶y u偶ywanej nie kupuj臋, nawet ekstra okazji. Gdybym musia艂a to pewno inna sprawa, sobie mo偶e bym kupi艂a ale dla dzieci nie. Ja kupuj臋 nowe i przekazuj臋 dalej bo mam kilka kole偶anek w gorszej sytuacji materialnej. 2. Co do nie艣mia艂o艣ci to z mojego do艣wiadczenia wynika 偶e ka偶de dziecko jest inne. C贸rka nie posz艂a na r臋ce do nikogo obcego a M艂ody to cygan idzie do ka偶dego. Zaczepia, 艣mieje si臋 i nikt go nie przera偶a. 3. Metoda zostawiania dziecka w 艂贸偶eczku a偶 do wyp艂akania jest dla mnie okrutna. Chcia艂am j膮 zastosowa膰 u c贸rki i sko艅czy艂o si臋 na p艂aczu i wymiotach. Tusia bardzo szybko zacz臋艂a sama zasypia膰, a spos贸b by艂 prosty: m贸wi艂am 偶e id臋 np. po butelk臋, powiedzie膰 co艣 tatusiowi itd. i jak wo艂a艂a to przychodzi艂am i znowu wychodzi艂am pod jakim艣 pretekstem. Poskutkowa艂o, tak samo zrobi臋 z Pawe艂kiem. 4.Co do spacer贸wki si臋 wypowiedzia艂am 5. A偶 mi g艂upio 偶e jestem taka stara :) jestem tutaj babci膮 01.02.1974 4.Co do rozwijania inteligencji Moim zdaniem trzeba stymulowa膰 rozw贸j dziecka. Wszystko co teraz zrobimy zaowocuje, i ka偶dy spos贸b jest dobry. Teraz si臋 pochwal臋 ale moja Tusia jak mia艂a 5 lat zacz臋艂a czyta膰 bajki, teraz w wieku 6 rewelacyjnie dodaje, m贸wi proste zdania po angielsku i wy艂apuje s艂owa z piosenek,ta艅czy w zespole, i pi臋knie p艂ywa (jak mia艂a 3 latka ju偶 tam gdzie nie ma gruntu) ale ja zawsze po艣wi臋ca艂am jej du偶o czasu. Jak mia艂a 1,5 oku zacz臋艂a je藕dzi膰 na basen w wieku 2 lat chodzi艂a na zaj臋cia plastyczno muzyczne do domu kultury no i oczywi艣cie ma wspania艂e przedszkole. Pawe艂kowi ju偶 zacz臋li艣my czyta膰 no mo偶e nie encyklopedi臋 :) ale normalne bajeczki i du偶o do niego m贸wimy ( mo偶e nie raz dziwnie to wygl膮da ale o wszystkim i ci膮gle, tak samo jak do Tusi). My艣l臋 偶e du偶o zale偶y od predyspozycji dziecka ,ale chc臋 zrobi膰 wszystko co mog臋 偶eby moim dzieciom pom贸c w lepszym iszybszym rozwoju. 5.Pawe艂 z le偶enie nie usi膮dzie, natomiast z siedzenia wstanie ( oczywi艣cie musi si臋 podeprze膰) 6. Karen ka 偶ycz臋 Ci du偶o zdr贸wka, bo wiele pracy mamy przy naszych maluchach a jak cz艂owiek chory to .... a偶 strach pomy艣le膰 jak musi Ci by膰 ci臋偶ko. Ale si臋 rozpisa艂am Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Waga 77 ale s膮 kaszki do kt贸rych wystarczy dodac wod臋 lub mleko modyfikowane. jak nie chcesz dawac mleka wystarczy dac wod臋. Na opakowaniu jest tak napisane. Ja kupuje takie kaszki- Bobovity. Przeczytaj jeszcze raz na opakowaniu :) Ja metody \" Usnij wreszcie\" nie stosuj臋. Dla mnie jest za drasytczna i wol臋 poczekac az b臋dzie wi臋kszy i zasypianie samemu b臋dzie rzecza naturaln膮 . Uwa偶am , 偶e dziecko jest za ma艂e i nie rozumie dlaczego ma zasypiac samo bez mamy. A dla samej idei nie chc臋.

Udost臋pnij ten post

鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍 •Sylmag.... 10.09..KUBU艢..馃尰..2700..50cm 7,5M 8600.. 76cm..0z •Ewunia21. 24.09 WIKTORIA.馃尰.3050..56cm 7,5M 6640.65cm..4z •Ania30.... 29.09 NATALKA..馃尰..3200..53 cm 8M 7300...68cm..1z •Karen ka..29.09 ALESSANDRO.馃尰..3520..52cm 8M 9300...74 cm..1z •Flowers24 30.09 BARTEK..馃尰..2900..53cm..8M 8315 ... 72cm..0z •Laura7 ....03.10 NADIA..馃尰..3800..53cm 8M 8500...76cm..2z •Maj膮ca nadzieje 04.10 KAMILEK.馃尰..3760.56 cm 6M...9000..75cm..0z •Agucha 29..05.10. NATALKA..馃尰..3050...50 cm 6M 6800.. 65cm •Mama Natalki 06.10. NATALKA..馃尰..4300..59 cm 4M 7500..70cm •Eli.......... 08.10 KAMIL..馃尰..3850...56 cm 6M 8300..70cm...6z •tygrysicaa. 09.10 STEFANEK.馃尰.3480.56 cm 7M 7600.66,5cm.0z •Emelle..... 10.10 KAROL..馃尰..3190...53 cm 7M 8500..2z •Thefly...... 10.10 ADA艢..馃尰..3340..52 cm 6,5M 8100..70cm..2z •Jokas.......10.10 Oliver..馃尰..3000g..50cm 6M 7900..70cm..8z •Delphi31... 11.10 NATALKA..馃尰..3300..53 cm 7M 7000..68cm..0z •Yalu........ 11.10 DANIEL..馃尰..3960..52 cm 3M 6900 •Maja....... 12.10 MAJA..馃尰..3850..54 cm 3M 6850...63cm •Siostra 22 13.10 MELISA..馃尰..2600..50 cm 4540....60cm •Agus7..... 13.10 SEBASTIANEK..馃尰..3300.52 cm 8M 8000 65cm..2z •Waga 77.. 16.10 FRANEK..馃尰..3470 ...55cm 8M 7100..2z •Maggie7000..20.10 NATALKA.馃尰..3700..56cm 4,5M 7210..67cm •Sylwia30.. 21.10 KALINA..馃尰..4100...63 cm 6m 10600..68cm..0z •Frezja 73. 23.10 KONRADEK..馃尰..3550..60 cm 6M 7075..70cm..2z •Megji 23.10 PAWE艁EK..馃尰.. 6,5M 9150..1z •Ona24..... 24.10 LAURA..馃尰..3080...50 cm 5,5M..6900...70 cm..0z •Celebre23..24.10 LAURA..馃尰..4010..53cm 7,5M..ok. 10000 72 cm..2z •asia_20... 25.10 ARTU艢..馃尰..4240...60 cm 6M 2t 11400...82cm •Dota28.... 26.10 KONRADEK..馃尰..3480...60 cm 6M 7900..71cm.6z •ewcia26.. 30.10 JULECZKA..馃尰..3000...57 cm 7M 8000..4 z •stysia 74.. 04.11 ZUZANNA..馃尰..3620..54 cm 6m 8330. 70cm..3z 鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍 · Flowers24.........................14.01.1981 · Megji..............................01.02.1974 · Sylmag............................31.03.1975 · Tygrysicaaa......................19.04.1985 · Laura7............................30.04.1975 · Stysia74..........................12.05.1974 · Ania30.............................17.05.1975 · Dota28............................26.05.1977 · Karen Ka..........................02.06.1975 · Ewunia21........................12.06.1984 · Agus7.............................24.06.1977 · Celebre...........................24.06.1982 · Eli.................................19.08.1979 · Thefly.............................29.08.1979 · Jokas.............................12.09.1979 · Delphi31.........................17.09.1974 · Ewcia 26.........................30.09.1978 · Waga 77.........................13.10.1977

Udost臋pnij ten post

Jeszcze raz ja, czyta艂am to co napisalam i oczywi艣cie nie mam nic przeciwko ciuchlandom a ja puki co tam nie kupuj臋. Pa

Udost臋pnij ten post

czesc kobietki! boshe jak wy wytrzumujecie te upaly? naszczesie dzisiaj troche wiecej powietrze ale nie ma slonca:(.no coz cos za cos. dzieki za zdjecia wasze maluchy sa takie kofane i przesliczne. u nas po staremu dzieciaki rozrabiaja aha zuzka ma 4zabki wiec prosze o wpis do tabelki dziekuje karen ka zdrowiej kobitko co do temaciku \"usnij wreszcie\" no coz wszystko ladnie wyglada zboku a w praktyce jest troszke inaczej.ktoras z was pisala ze nie ma sumienia patrzec jak dziecko sie stresuje przed zasypianiem placzac ja tez nie wiec moje dzieciaczki zasypiaja przy mnie zuzalka przy cycusiu a szymcia musz trzymac za raczke az sie wyciszy on potrafi czasami czekac i pol godzinki az zuzka zasnie zeby chociaz na 5 min potrzymac mnie za reke.nie mialabym serca ich tego pozbawiac tej bliskosci i czulosci.zreszta szymon jak byl mniejszy i nie pil juz cycolka zasypial w lozeczu glaskalam go po pleckach i puszczalam misia pozytywke i tak sobie zasypial. co do rozwijania inteligencji u dzieciakow hmm.niezawsze jest czas i ochota zeby siedziec przy nich 24 na dobe, ale fakt trzeba do nich duzo mowic opowiadac pokazywac nowe rzeczy.niestety czytanie ksiazek sie u nas nie sprawdzilo zuzke nie interesuje a szymon woli sam opowiadac co widzi na obrazkach a jak byl mlodszy to pokazywal palcem obrazki i czekal az mu sie powie co to jest i tak wkolko eli nie martw sie ja tez tak mam czasami ze czekam az w koncu usna.wtedy nastaje taka bloga cisza... a co do niesmialosci to tez zalezy od charakteru dziecka i wieku szymus zawsze byl wstydliwy niesmialyzeby pobawil sie zjakas nowa ciocia czy wujkiem nie bylo mowy do pokoju nie chcial nawet wejsc a teraz biedni sa zasypywani zabawkami ,pytaniami i chcac nie chcac musz mu poswieci troche uwagioprocz tego .kilka dni spedzil w przedszkolu i dawal sobie swietnie rade polapal tyle nowych slow ze jestem w szoku buzka mu sie nie zamyka caly czas:)nawet ze starszakami wykloca sie o zabawki,ale wstydzi sie jescze jak cos robi np tanczy czy da calusa zuzce a my go pochwalimy .wtedy jest taki kofany przygryza kciuka i spuszcza swoje slodkie oczka natomias zuzka zawsze sie do wszystkich rwala usmiechala a od dwoch tygodni jak widzi jakiegos obcego faceta ktory do niej sie zbliza to placze no ale wkoncu to dziewczynka wczoraj bylam z zuzka u alergologa cieszylam sie ze dostalam taki szybki termin ale niestety ta baba to doslownie konowal stwierdzila ze takie male dzieci nie sa uczulone na pylki a ona ma taka skore bo pije humane i mam jej zmienic na bebilon pepti. co za baba w miedzy czasie czyta wypis ze szpitala i pisze jej ze ona nie ma uczulenia na bialko a ona i tak swoje.tlumacze jej ze moje dziecko nie toleruje bebilonu bo tez miala przepisane w szpitalu po nim dostala kolek i sluzowate kupki.patrzy na mnie jak ryba i nie wiedzac co powiedziec kazala dawac 2 razy dziennie fenistil a wieczorem zyrtec i smarowac ja diprobasa.no sorry ale nie bede jej podawac dwoch lekarstw o tym samym dzialaniu.a diprobasa to masc i uzywa sie jej tylko w momentach kiedy juz nie pomaga nic innego.wiec nie dowiedzialam sie nic .mowie jej ze chcemy wyjechac w bory tucholskie i boje sie ze ja cos tam uczuli no przeciez same lasy wkolo a ona mi nato ze przepisze mi inchalator budesonit to gdyby dostala atakow dusznosci to mam jej to podac.ach szkoda gadac i tak jestem zapisana jeszcze u jednego alergologa ale tam mam termin dopiero na 13.10 czy u nas wogole sa jacys normalni lekarze tzn. zpowolania? bylam z szymciem u dentysty bo ma jakies dziwne przebarwienia na przednich zabkach okazuje sie ze zaczyna mu sie robic prochnica ale nie mam sie tym przejmowac teraz kade dziecko tak ma.wystarczy myc mu zabki jak dotychczas i stwierdzila ze i tak by nie dal sobie nic z tym zrobic bo jest za maly.fakt nie chcial zabardzo siedziec i otworzyc buzi ale on ma dopiero nie cale 3 latka boi sie a tu jakas baba pcha mu rece w rekawiczkach do buzki i swieci lampa w oczy.on i tak bardziej bal sie tego swiatla niz czegos innego bo mowi ze go parzy, i znowu musze szukac gdzies normalnego dentysty nic koncze i pozdrawiam papa

Udost臋pnij ten post